Star Wars: The Clone Wars Seizoen 7 - Modern Myths
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Star Wars: The Clone Wars seizoen 7 – Ode aan Ahsoka Tano

Afgelopen 4 mei (May The 4th Be With You) was het dan eindelijk zover. Na zes jaar stond dan toch nog de afsluitende aflevering van de animatieserie Star Wars: The Clone Wars op streamingsdienst Disney+. Het zevende seizoen dat op 21 februari 2020 begonnen was werd op deze ‘Star Wars feestdag’ geconcludeerd. In deze recensie blikken we terug op de zes eerdere seizoenen van de serie, lees je wat je kan verwachten van Star Wars: The Clone Wars seizoen 7 en geven we een recensie van deze laatste twaalf afleveringen. 

Star Wars The Clone Wars seizoen 7 posterDe aankondiging van Star Wars: The Clone Wars seizoen 7 maakte menig Star Wars-fan enthousiast. Hoewel de animatieserie op het eerste gezicht meer voor de jongste kijkers geschikt lijkt, heeft Star Wars: The Clone Wars het Star Wars-universum veel te bieden. Voor degenen die Stars Wars alleen maar kennen vanuit de bioscoop kan het een verrassing zijn te horen dat er meer is. Net zoals het superheldenuniversum van Marvel, bestaat Star Wars inmiddels uit films, boeken, strips, series en meer.

Er valt over te debatteren of ook echt alles tot hetzelfde universum behoort. Lucasfilm, het bedrijf achter Star Wars (opgekocht door Disney), wilde complete vrijheid voor deel VII-IX en toekomstige projecten. Ze besloten dan ook alle boeken en strips ‘ongeldig’ te verklaren. Wat in die boeken gebeurde, kwam niet met overeen met de ‘werkelijkheid’. Star Wars: The Clone Wars bleef gespaard. Sterker nog, Disney ging aan de slag om de serie nog meer te integreren in het grote universum.

Star Wars The Clone Wars seizoen 7 - Anakin Skywalker

The Clone Wars

Chronologisch speelt Star Wars: The Clone Wars zich af tussen de tweede en derde film (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones en Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith). In deze periode vechten de Jedi namens de Republic tegen de Seperatists. De serie begint met de gelijknamige animatiefilm uit 2008, waarna het eerste seizoen van de animatieserie zelf veel losse afleveringen kent. Later maakt de serie ook gebruik van meerdere afleveringen om een verhaal te vertellen. Binnen de serie zijn niet alle verhalen chronologisch verteld en vaak speelt een ander figuur de hoofdrol; een willekeurige Jedi van de raad, Yoda, Clone Troopers, Obi-Wan of combinaties daarvan.

Ook wordt er een nieuw personage in deze serie geïntroduceerd: Padawan Ahsoka Tano (Ashley Eckstein). Zij verschijnt voor het eerst in de Star Wars: The Clone Wars-film uit 2008, waarin zij door Yoda gestuurd wordt als leerling van Anakin Skywalker in de hoop hem meer verantwoordelijkheid te leren. In de loop van het seizoen vechten de Republic en de Seperatists tegen elkaar in verschillende oorlogen op verschillende planeten. Bekende gezichten als Count Dooku, Mace Windu, General Grievous en Padmé Amidala duiken op en krijgen allemaal wel wat afleveringen waarin je meer leert over hun personages. Ook Asajj Ventress, eerder geïntroduceerd in een andere Clone Wars-serie, speelt een belangrijke rol als leerling van Count Dooku.

Star Wars: The Clone Wars seizoen 7 - Ahsoka Tano

The Light and Dark side

Zoals gezegd heeft Star Wars: The Clone Wars fans veel te bieden. Tussen Attack of the Clones en Revenge of the Sith moet er namelijk nog wel wat gebeuren om Anakin te maken tot wie hij is. De prequel-films zijn niet bij iedereen populair, maar The Clone Wars is regelmatig in de prijzen gevallen. Waar Anakin Skywalker in de films misschien niet populair was, zet The Clone Wars een veel completer personage neer. Ook Ahsoka Tano, die in het begin sceptisch werd ontvangen, groeide uit tot een van de meeste geliefde personages. De chemie tussen de twee is fantastisch. Hun karakters vertonen duidelijke overeenkomsten, al moet Anakin daarvoor wel doordringen tot Ahsoka.

Daarnaast biedt zij een belangrijk perspectief dat niet altijd goed wordt uitgediept. Waar de films zich vaak focussen op een typische strijd tussen goed en kwaad, laat Ahsoka veel meer achtergronden zien. Zij begint als een leerling die opkijkt tegen de Jedi en hen ziet als de definitie van alles wat goed is. Iedereen die het niet met hen eens is, is automatisch slecht. In een van de beste afleveringen gaat Ahsoka met Padmé undercover op een planeet die de Seperatists aanhangt. Daar ontdekt ze dat niet alle Seperatists met rode lichtzwaarden lopen te zwaaien, maar dat ze in veel gevallen niet te onderscheiden zijn van de Republic. In een andere aflevering komt ze erachter dat veel mensen de Jedi haten en ze heeft er nog begrip voor ook. Ook Asajj Ventress maakt bij de Dark Side behoorlijk wat mee. Ze is meer dan een nieuwe Darth Maul en die ontwikkeling is geweldig om te zien.

Asajj Ventress

Losse eindjes

The Clone Wars werd eerst uitgezonden op Cartoon Network. Het vijfde seizoen geeft Ahsoka Tano veel om mee te werken. We weten dat zowel zij als Asajj niet in de films zitten, dus de makers moesten iets met hen doen. Het zesde seizoen werd opgepakt door Netflix en ging dieper in op de ontwikkeling van de Clone Troopers, met een voorbode van Order 66 (een keerpunt in de geschiedenis van de Jedi). Ook zijn er drie episodes gewijd aan de mysterieuze Force. Daarna stopte The Clone Wars en bleven we met veel vragen achter. Een aantal verhaallijnen waren al uitgedacht en werden uiteindelijk via de Star Wars-website of op de dvd’s toegevoegd. Wat er met Asajj is gebeurd, kun je lezen in het boek Star Wars: Dark Disciple en we wisten al wat Anakin te wachten stond. Op televisie kregen we met de opvolger Star Wars: Rebels de toekomst van een aantal personages te zien en toch was dat niet genoeg. Uiteindelijk restte er één grote vraag: Wat gebeurde er met Ahsoka tijdens Order 66, het moment waarop alle Jedi uitgemoord werden?

Star Wars The Clone Wars seizoen 7 - Yoda

Star Wars: The Clone Wars seizoen 7

Het zevende en laatste seizoen van Star Wars: The Clone Wars bestaat uit drie verhalen die ieder vier afleveringen duren. De eerste is een verhaal met Clone Troopers in de hoofdrol. Het verhaal was al eerder bekend gemaakt, maar het was prettig om hem nu volledig geanimeerd te zien. Hij valt niet op tussen de afleveringen uit andere seizoenen, maar dat is ook niet erg. Vanaf aflevering vijf komt Ahsoka in beeld. Na de gebeurtenissen uit het vijfde seizoen zien we hoe Ahsoka er inmiddels voorstaat. De afleveringen zijn prima en overbruggen een tijdsperiode (en geven ons meer Ahsoka), maar zijn wederom niet super bijzonder. Maar vanaf aflevering negen begint het pas echt.

Ook als je niet van plan bent om aan de serie te beginnen, raad ik je de laatste vier afleveringen aan. Zie het maar als een film. De gebeurtenissen ervan vallen gelijk met Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith. Ahsoka raakt betrokken bij een strijd op Mandalore. We zien haar in een prachtig geanimeerd lichtzwaardgevecht (een van de beste in de hele franchise) ondersteund door die bekende soundtrack van de films. Op dat moment weten we heel goed waar de Jedi Order op dat moment mee bezig is. Het duurt dan ook niet lang of we krijgen eindelijk antwoord op die eerder genoemde prangende vraag. Wat er precies gebeurt, zullen we in deze recensie uiteraard niet bespreken. Maar bereid je voor op goede animatie, denderende muziek en een verhaal dat spannender is dan sommige andere Star Wars-films. Het einde is een waardige afsluiter voor de gehele serie.

Darth Maul

Star Wars: The Clone Wars seizoen 7
een aanvulling op het universum

Uiteindelijk biedt Star Wars: The Clone Wars seizoen 7 ons een blik in de levens van veel Star Warspersonages. Het is een aanvulling op het universum en echt niet altijd voor kinderen. Waar het oppervlakkig gave avonturenverhalen zijn, heb je een volwassen kijk nodig om de filosofie erin terug te vinden en de gebeurtenissen te plaatsen in het grotere geheel. Veel van deze diepere lagen worden gezien vanuit Ahsoka Tano. Zij vormt dan ook echt een rode draad door de serie om alles met elkaar te verbinden. Haar afwezigheid in seizoen 6 was een gemis, maar is nu opgelost.

Zoals aangegeven hebben we geen glazen bol nodig om de toekomst te voorspellen. Inmiddels is er genoeg Star Wars om ons te vertellen wat er met iedereen is gebeurd. Toch vallen er altijd nog grijze gebieden in te vullen. Omdat de boeken niet noodzakelijk meer meetellen, kan Asajj in de toekomst gerust nog eens opduiken. Wie het Modern Myths Nieuws in de gaten heeft gehouden weet dat Ahsoka haar opwachting zal maken in Star Wars: The Mandalorian seizoen 2, haar eerste live-action verschijning. Hoe dat gaat uitpakken is nog even spannend, maar we hopen dat het personage volledig in haar waarde wordt gelaten. Star Wars: The Clone Wars seizoen 7  slaagde daar in ieder geval in. In mijn ogen is het de lofzang die deze jonge Jedi (wat ze in mijn ogen altijd zal blijven) verdiende.

Alle seizoen van Star Wars: The Clone Wars streamen nu op Disney+

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney+

R2D2

General Grievous

Star Wars The Clone Wars seizoen 7 - Stormtroopers

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.