Doom Patrol - Modern Myths openingsbeeld
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Doom Patrol op Amazon: waanzinnige superheldenserie die je moet zien om te geloven

De verschillende film- en televisie-universums van DC Comics zijn lastig om uit elkaar te houden. Je hebt de films rond de helden van de Justice League, de televisieseries van het Arrowverse en de tekenfilms, elk met zijn eigen supermannen en batmannen. En dan is er ook nog de streamingdienst DC Universe, met onder andere Titans, Swamp Thing en Doom Patrol. André keek Doom Patrol op Amazon Prime Video, over een team buitenbeentjes dat bizarre avonturen meemaken, samen met Cyborg. Juist, niet die uit Justice League. Maar mis deze waanzinnige serie desonanks niet!  

Doom Patrol poster

Lees ook onze recensie van Doom Patrol: Seizoen 2!

Superhelden domineren het grote scherm alweer ruim een decennium. Natuurlijk waren er al eerder films gebaseerd op comics, maar sinds Marvel hun cinematische universum in 2008 startte met Iron Man ging het pas echt los. Televisieseries konden dan ook niet lang uitblijven. Op Netflix had Marvel met series als Daredevil, Luke Cage en Jessica Jones een formule waar maar zelden vanaf werd geweken en binnenkort mogen we op Disney+ nieuwe series als WandaVision en The Falcon and The Winter Soldier gaan volgen. Ook DC Comics heeft met het Arrowverse hun standaarden waar vaak op teruggevallen wordt. Daarbij lijkt het alsof de series in dat gedeelde universum (met uitzondering van Legends of Tomorrow) vaak verzanden in een eenheidsworst van matige schurken en veel superhelden die zwoele blikken naar de camera werpen. Gelukkig zijn er ook nog series als Doom Patrol.

Rondhangen met Doom Patrol

Krankzinnigheid en karakterontwikkeling

De Doom Patrol is een superheldenteam tegen wil en dank. De serie is gemaakt voor het DC Universe, een streamingdienst van DC Entertainment en Warner Bros. De helden hadden in dat universum al een cameo in Titans, waarvan je twee seizoen op Netflix kunt vinden. Daarna kregen ze hun eigen spin-off serie. Doom Patrol heeft er geen moeite mee om de krankzinnigheid van het bronmateriaal te omarmen en er zelfs nog een schepje bovenop te doen, zonder karakterontwikkelingen uit het oog te verliezen. Als je de omschrijving van het verhaal leest, over een man in een rolstoel in een groot landhuis die buitenbeentjes met superkrachten opvangt die met zichzelf in de knoop zitten, is het je vergeven als je de vergelijking maakt met de X-Men. Echter zou je Doom Patrol dan gruwelijk tekort doen, want de serie is iets heel anders.

Timothy Dalton

Doom Patrol in de comics

My Greatest Adventure 80
My Greatest Adventure #80

Het Doom Patrol team verscheen voor het eerst in de verzamelstrip My Greatest Adventure #80 van DC Comics in 1963. De strip nam avonturenverhalen en kruiste deze met superhelden. Schrijvers Arnold Drake, Bob Haney en artiest Bruno Premiani creëerden Doom Patrol om de strip te redden van de ondergang. Zes delen later werd My Greatest Adventure omgedoopt tot The Doom Patrol. Drake heeft zich wel eens laten ontvallen dat hij de overeenkomsten tussen Doom Patrol en The X-Men wel heel toevallig vond, maar heeft dit later wat genuanceerd. Het team heeft een aantal wisselende samenstellingen gehad, maar is in al die jaren bijna altijd actief geweest.

My Greatest Adventure Flex Mentallo

Doom Patrol op Amazon: Robotman

De DC Universe serie neemt een aantal van de tijdlijnen uit de strips en combineert dit tot een degelijke basis voor op televisie. De eerste aflevering wikkelt gelijk de obligatoire ontstaansgeschiedenissen af. We openen met Cliff Steele (Brendan Fraser (The Mummy)), een succesvolle coureur die het allemaal heeft. Geld, bekendheid, een gezin en een kindermeisje waar hij het heel goed mee kan vinden. Echter blijkt al snel dat zijn huwelijk kapot is en hij niet de prijs voor beste vader zal winnen. Dan krijgt hij een ongeluk en wordt alles zwart. Het eerste wat hij weer ziet is het gezicht van Dr. Niles Caulder, alias The Chief (Timothy Dalton (Penny Dreadful, The Living Daylights, Flash Gordon). In een montage die sterk doet denken aan RoboCop zien we de geboorte van de nieuwe Cliff Steele; Robotman.

Brendan Fraser in Doom Patrol

De bewoners van Doom Mansion

Via Cliffs wedergeboorte maken we kennis met de andere bewoners van Doom Mansion. Rita Farr – Elasti-Girl (April Bowlby (How I Met Your Mother)) is een uit de gratie gevallen jaren 50 Hollywoodster, Larry Trainor – Negative Man (Matthew Zuk) is een testpiloot die na een crash van top tot teen in het verband zit en Jane Morris – Crazy Jane (Diane Guerrero (Orange is the new black)) is een schizofrene vrouw met 64 persoonlijkheden. Ondertussen zijn er dertig jaar verstreken en is Robotman gewend aan zijn nieuwe omgeving en zwelgt hij, net als de andere bewoners, in zelfmedelijden. Dan wordt The Chief ontvoerd en met de hulp van een echte superheld in de vorm van Cyborg (Joivan Wade (The First Purge)) gaan ze op reddingsmissie.

Diane Guerrero - Crazy Jane

Alwetende superschurk, poppen en ander geks

Dit is echter slechts een overkoepelend verhaal, want Doom Patrol gaat in de eerste plaats over de groei die deze personages doormaken tijdens de reis. Met name doormiddel van knotsgekke gebeurtenissen, dat wel. De aartsvijand van The Chief is namelijk Mr. Nobody, een glansrol van Alan Tudyk (Star Wars: Rogue One, Dirk Gently’s Holistic Detective Agency). Deze superschurk is alwetend, kan de realiteit naar zijn wil ombuigen en is de verteller tijdens seizoen 1. Zijn problemen met The Chief worden haarfijn uit de doeken gedaan, zelfs al moet hij daar af en toe je streamingdienst voor op pauze zetten. En poppen; er zit natuurlijk ook een poppenshow bij. Maar dit is zeker niet het gekste wat we zien in de serie. Hele dorpen verdwijnen in een ezel, gigantische ogen zweven boven de aardbol en er is een genderneutrale, zelfbewuste, teleporterende straat. Zelfs in een spontane, massale orgasme scène (nee, echt) krijgen de makers het nog voor elkaar om een personage wat verder uit te werken.

Doom Patrol in actie

Doom Patrol op Amazon:
bizarre situaties, humor en diepgang

Doom Patrol geeft ons bizarre situaties en momenten met veel humor, maar verliest nooit uit het oog wat dit met de personages doet. De serie is niet bang om een pas op de plaats te maken en het verhaal te laten uitspelen. We zien heel veel easter eggs en herkenningspunten voor de fans, maar ook als je onbekend bent met het bronmateriaal of zelfs comics, is alles prima te volgen. De cast is erg sterk, hun acteerprestaties geweldig en het verhaal is dusdanig bijzonder dat je het echt moet zien om te geloven. Laat seizoen 2 maar snel komen!

Doom Patrol streamt nu op Amazon Prime Video.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Amazon Prime Video

Alan Tudyk en Timothy Dalton

Negative Man

De Doom Patrol

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.