The Conjuring Universe - The Conjuring poster uitsnede

The Conjuring Universe: horror tussen waarheid en leugen

Het The Conjuring horroruniversum is inmiddels een begrip. Er zijn reeds acht films verschenen en er liggen nog zeker twee in het verschiet. Deze horrors hebben iets zeer interessants gemeen: ze zijn gebaseerd op ‘waargebeurde verhalen’. De eerste The Conjuring gaat over het echtpaar Ed en Lorraine Warren. Zij proberen een familie te helpen die geterroriseerd wordt door een bovennatuurlijke kracht die niet het beste met hen voor heeft. In dit artikel kijken we naar de bizarre legendes rond het echtpaar Warren, waarmee het The Conjuring Universe is opgebouwd.

The Conjuring Universe - The Conjuring poster
The Conjuring Universe: De filmposter van de eerste The Conjuring uit 2013

Het verhaal van The Conjuring is, al dan niet losjes, gebaseerd op de familie Perron: vader Roger, moeder Carolyn en hun vijf dochters. Deze familie betrok in januari 1971 een huis in Harrisville, Rhode Island. Vrijwel direct na hun verhuizing vonden er vreemde gebeurtenissen plaats. Het begon met kleine voorvallen. Spullen die niet meer op hun plek stonden of geluiden die niet te herleiden waren. De kinderen begonnen verschijningen waar te nemen, maar in eerste instantie was het allemaal vrij onschuldig.

Spookhuis en kwelgeest

Moeder Carolyn besloot in de geschiedenis van het huis te duiken en ontdekte dat in de loop der jaren het gebouw en de grond er omheen werd geteisterd door vreemde sterfgevallen. Het huis was al acht generaties in handen van dezelfde familie. Vooral de kindersterfte gedurende die jaren viel op. Een aantal kinderen verdronk in een nabijgelegen kreek, één werd vermoord en een aantal pleegden zelfmoord.

Uit bronnen kan worden achterhaald dat ene ‘Batsheba Sherman’ op het landgoed woonde zo omstreeks het midden van de 18e eeuw. Er deden destijds geruchten de ronde dat deze vrouw een satanist was én dat er bewijs was dat ze verantwoordelijk is voor de dood van een buurkind. Het kwam echter nooit tot een rechtszaak. Batsheba werd begraven in een nabijgelegen baptisten kerkhof in het centrum van Harrisville. De familie Perron was ervan overtuigd dat het Batsheba was die hen terroriseerde.

The Conjuring: kwaadaardige Batsheba

In de The Conjuring film wordt de meest kwaadaardige geest weggezet als Batsheba. De oudste dochter van het echtpaar Perron, Andrea, claimt:  “Wie deze entiteit dan ook werkelijk was, ze zag zichzelf als het hoofd van het huishouden en was jaloers op mijn moeder, omdat ze vond dat ze niet hoefde te wedijveren met een andere vrouw voor deze positie.”

Volgens Andrea had de familie niet alleen last van Batsheba, maar werd de aanwezigheid van meerdere entiteiten gevoeld. Deze brachten een vieze geur met zich mee en kregen het voor elkaar om bedden van hun plek te zetten. Ook hield de verwarming er vaak zonder reden mee op waardoor Roger naar de kelder moest en vaak een koude aanwezigheid achter zich voelde.


The Perron Family Haunting, een documentaire van The Paranormal Scholar

De Warrens, gast aan huis

Volgens Andrea woonde de familie door een financieel onstabiele situatie tot 1980 in het huis, waarbij na hun verhuizing de vreemde voorvallen staakten. Gedurende de tien jaar dat de familie Perron in het huis woonde, werden ze vaak bezocht door Ed en Lorraine Warren die de zaak onderzochten. Tijdens een van deze bezoeken hielden de Warrens samen met Roger en Carolyn een seance waarbij Carolyn, naar verluid, overgenomen werd door een entiteit waarbij ze met stoel en al van de grond werd getild. Tevens sprak ze een taal die niemand kende, het zogenaamde ‘speaking in tongues’. De Nederlandse benaming hiervoor is ‘glossolalie’, oftewel: ongebruikelijk spraakgedrag.

Na dit incident werden de Warrens door Roger verzocht het huis te verlaten, omdat hij vreesde voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van zijn vrouw. De seance verschilt hierin van de film. Lorraine Warren hield namelijk altijd vol dat zij en Ed nooit een exorcisme of duivelsuitdrijving zouden voltrekken, omdat dit een taak is van een priester. In The Conjuring is dit wel het geval, daar gaat het duidelijk om een exorcisme.

Ed en Lorraine Warren

Goed, tot zover The Conjuring waarmee de eerste steen werd gelegd voor het The Conjuring Universe. Maar wie zijn Ed en Lorraine Warren eigenlijk? In de films worden ze geportretteerd door Vera Farmiga (Up in the Air, Bates Motel) en Patrick Wilson (Aquaman, Insidious: The Last Key). De acteurs doen dit met veel verve, mag ik wel zeggen. Ja, ik ben fan van dit koppel, maar dat terzijde.

The Warrens - Vera Farmiga en Patrick Wilson
The Conjuring Universe: The Warrens in het horror filmuniversum: acteurs Vera Farmiga en Patrick Wilson

De werkelijke Ed en Lorraine Warren waren paranormaal onderzoekers die aan de wieg stonden van The New England Society for Psychic Research (N.E.S.P.R.). Ed was een oorlogsveteraan en ex-politieagent die een zelfbenoemde en autodidact demonoloog werd. Daarnaast was hij ook auteur en gaf hij lezingen. Lorraine verklaarde een helderziende en medium te zijn. Het echtpaar werkte nauw samen aan zaken waar ze voor werden gevraagd. In de loop der jaren heeft dit echtpaar talloze bovennatuurlijke verschijnselen onderzocht.

The Conjuring Universe - Lorraine Warren speaking at the 2013 WonderCon at the Anaheim Convention Center in Anaheim, California - Foto Gage Skidmore
The Conjuring Universe: Lorraine Warren houdt een lezing op WonderCon 2013 in Anaheim, California. Foto: Gage Skidmore (Creative Commons ShareAlike 2.0 Generic)

Andere zaken in het The Conjuring Universe

The Conjuring Universe - The Conjuring 2 poster
The Conjuring Universe: De filmposter van The Conjuring 2 uit 2016

Andere beroemde, of beruchte, zaken van de Warrens waren bijvoorbeeld ‘The Enfield Poltergeist’. Op deze zaak is The Conjuring 2 gebaseerd. Het huis waar het ditmaal om draait, bevindt zich in Brimsdown, Enfield – een buitenwijk van Londen. Dit verhaal speelt zich af tussen 1977 en 1979 en betrof een gezin met alleenstaande moeder Peggy en haar vier dochters. De vertelling draait grotendeels over twee van hen: Margaret en Janet. In augustus 1977 belde Peggy de politie met de claim dat haar meubilair zichzelf verplaatste en dat ze vreemde klopgeluiden uit de muren hoorde komen. Deze claim werd bevestigd door een politieagent die de oorzaak van het bewegen van een stoel niet kon verklaren. In latere claims werd beweerd dat er vreemde stemmen werden gehoord, dat er speelgoed door de kamer werd gegooid en dat de kinderen de lucht in werden getild door een onzichtbare kracht.

The Enfield Poltergeist: leugens of waarheid?

Over een periode van achttien maanden werden deze waarnemingen door zo’n dertig personen bevestigd. Het gebeuren trok de aandacht van de pers, die hier bovenop zat tot de nieuwsberichten plots stopten in 1979. De zaak lag onder vuur, omdat onderzoekers het onderling niet eens werden of het verhaal oprecht was, of dat een aantal van de vreemde voorvallen toe te schrijven waren aan de twee dochters. Er werd gefluisterd dat hun beweringen overdreven waren en dat de meiden er zelf de hand in hadden. De meningen waren fiftyfifty verdeeld, maar Ed en Lorraine waren ervan overtuigd dat de perikelen van deze familie oprecht waren. Janet werd echter op heterdaad betrapt bij het saboteren van het onderzoek. Dit werd zelfs vastgelegd op camera.

The Conjuring 2 legt het hele verhaal overigens zeer waarheidsgetrouw vast. Ook daar wordt Janet ontmaskerd, maar blijft het uiteindelijk in het midden wat waar is en wat niet. Dochter Janet werd het mikpunt van kritiek en spot en in een later interview pretendeert een volwassen Janet dat zij twee procent van de gebeurtenissen in scène heeft gezet. In commentaren hierop wordt steevast gereageerd met de mededeling dat het waarschijnlijk honderd procent opzet is geweest. Genoeg voors, maar ook genoeg tegens dus in deze zaak.

The Conjuring 2 - Madison Wolfe en Lauren Esposito
The Conjuring Universe: Madison Wolfe en Lauren Esposito in The Conjuring 2 als de zusjes Janet en Margaret. Ze lijken er griezelig echt op!

Controverse

Zo komen we bij het onderwerp controverse. Ed en Lorraine Warren; beroemd en berucht. Door critici (lees: leden van ‘The New England Skeptical Society’, N.E.S.S.) wordt het echtpaar omschreven als een oprecht, sympathiek koppel, maar vertellers van nietszeggende spookverhalen. In het slechtste geval zelfs regelrechte fraudeurs. De N.E.S.S. beweert dat de Warrens geen enkel wetenschappelijk bewijs aan kunnen dragen voor de paranormale zaken waar ze bij betrokken zijn geweest.

De Amityville horror

The Conjuring Universe - Ronald Defeo - Public Domain
The Conjuring Universe: Ronald Defeo (Foto in Public Domain)

Een van de bekendste zaken waar het echtpaar Warren aan heeft gewerkt, wat echter geen onderdeel van het The Conjuring Universe uitmaakt, is natuurlijk: ‘The Amityville Horror’. Een echtpaar uit New York, Kathy en George Lutz, beweerden dat hun landgoed – gelegen in Amityville, Long Island – werd geteisterd door een uiterst gewelddadige en demonische entiteit. Na 28 dagen joeg deze hen uiteindelijk hun huis uit. Voordat de familie Lutz het huis betrok, voltrok zich er een groot drama. Zij wisten hiervan, maar besloten het feit te laten voor wat het was. Op 18 oktober 1975 betrokken ze vol goede moed hun nieuwe stulpje. Een jaar eerder, op 13 november 1974, moordde Ronald Defeo om 03:15 uur zijn hele familie uit. Hij schoot achtereenvolgens zijn ouders, twee broers en twee zussen dood. Defeo werd opgepakt en veroordeeld tot levenslang. Hier rijst de vraag: wat was er eerst, de kip of het ei? Dreven demonische krachten Ronald Defeo zo ver dat hij zijn complete familie uitmoordde of bleef er na deze moorden zoveel negatief residu achter dat de familie Lutz hierdoor geteisterd werd?

Vatbaar voor bovennatuurlijke krachten

De bewoner die na de familie Lutz het huis betrok, verklaarde echter dat hij nooit of te nimmer paranormale activiteit in het huis heeft ervaren. Wellicht kunnen deze paranormale gebeurtenissen enkel getriggerd worden door bepaalde personen, wie zal het zeggen. Ook in The Amityville Horror zie je uiteraard de grote controverse terug.

Twintig dagen nadat het echtpaar Lutz het huis verliet, kwamen de Warrens een onderzoek instellen. Kathy en George Lutz weigerden hieraan mee te werken en verklaarden nooit meer een voet over de drempel van het huis te zetten. Tijdens hun onderzoek werd Ed fysiek aangevallen en tegen de grond geduwd. Dit was in de kelder van het huis, waar Ed religieuze provocatie gebruikte. Lorraine werd overweldigd door een demonische entiteit en werd overladen met beelden van de dode Defeo familie. Ook had zij het idee fysiek te worden tegengewerkt. Het onderzoeksteam wist een beeld vast te leggen van een jongen op de tweede verdieping. Een jongen die daar niet kon zijn.

The Conjuring Universe - Amityville Horror - beeld uit teaser documentaire over Daniel Lutz - het huis
The Conjuring Universe: een beeld van het huis van The Amityville Horror uit de teaser trailer van de documentaire over Daniel Lutz, de zoon van George en Kathy Lutz

Zwarte magie

Er kwam interessante informatie aan het licht. Het landgoed was blijkbaar eens in gebruik door John Ketchum, die zwarte magie zou praktiseren. Hij bewoonde een hutje op het landgoed nog voor het huis werd gebouwd in 1924. De overblijfselen van John zijn begraven op het landgoed en liggen daar nog tot op de dag van vandaag. Daarnaast gebruikten de Shinnecock indianen het land ooit om de zieken en gekken te huisvesten. De Warrens waren overtuigd dat alle negatieve energie daar een magneet was voor demonische entiteiten. Echter, na de familie Lutz zijn er nooit meer verslagen gedaan van paranormale activiteiten.

Het occulte Warren museum

De Warrens hielden van al hun avonturen relikwieën over en stelden deze tentoon. Op het moment is hun occulte museum gesloten en wordt er naarstig gezocht naar een andere, geschikte locatie. Het museum is het oudste en enige museum in zijn soort en wordt door menig wereldburger bezocht.

De buitengewone collectie bevat van alles: van een doodskist die aan een vampier toebehoord zou hebben tot een grafsteen van een kind dat, naar verluid, gebruikt werd tijdens satanistische rituelen. Maar ook demonische maskers en paranormale fotografie sieren de muren van dit bizarre museum. Echter, buiten de vele poppen en stukken speelgoed die te zien zijn is het kopstuk van dit museum toch wel Annabelle.

Annabelle, de beroemde Raggedy-Ann

Annabelle Raggedy Ann
The Conjuring Universe: Annabelle in het museum van de Warrens, Foto: Altor (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International)

Annabelle is een zogenaamde ‘Raggedy-Ann’ pop die opgesloten zit in haar eigen glazen kast. Ze kwam bij het echtpaar Warren terecht nadat zij ingeschakeld waren door een studente genaamd Donna. Donna kreeg de pop van haar moeder als cadeau voor haar verjaardag. Toen ging het mis. In eerste instantie waren de voorvallen klein en bijna onopvallend. De pop zat bijvoorbeeld in een andere positie of lag ineens ergens anders op haar bed. Later werd de pop echter in een ander gedeelte van de kamer gevonden en nog later vond ze de pop terug in een ander gedeelte van het huis. Ook verschenen er vreemde briefjes met de tekst “Help ons” op diverse plekken in het appartement.

De geest van een meisje

Zo’n vier tot zes weken na aanvang van de activiteiten nam Donna contact op met een medium, nadat er ogenschijnlijk bloed (lees: rode substantie) op de pop was aangetroffen. Dit medium organiseerde een seance samen met Donna en haar huisgenootje Angie. Tijdens de seance stelde het medium de twee huisgenootjes voor aan Annabelle, een zevenjarig meisje dat dood werd gevonden op de plek van het complex waar de meiden woonden. Uit compassie gaven ze Annabelle toestemming om in de pop te blijven.

The Conjuring Universe - The Demonologist
The Conjuring Universe: The Demonologist

Dit verhaal, wat terug te vinden is in het boek The Demonologist, verschilt van de versie van Ed Warren. Ed verklaarde dat het medium Donna en Angie vertelde dat Annabelle tijdens een auto-ongeluk om het leven kwam, vlakbij het appartementencomplex. Ook zou Annabelle zes jaar oud zijn geweest en niet zeven. Tijdens deze video-opnames verklaart Ed ook dat Annabelle een kerstcadeau voor Donna was en geen verjaardagscadeau. Het zijn kleine details, maar genoeg om argwaan te wekken over de validiteit van het verhaal in het algemeen.

The Conjuring Universe – Annabelle neemt wraak

Een bizar incident rond Annabelle vond plaats toen een jongeman samen met zijn vriendin het museum van de Warrens bezocht. Tijdens de tour bespotte de jongeman Annabelle en klopte hij meermalen op de glazen kast waar ze werd bewaard. Hij daagde Annabelle uit hem wat aan te doen; schrammen op hem achter te laten. Ter plekke gebeurde er niets, maar Ed zette het paar het museum uit. Een paar uur later verloor de jongeman de macht over het stuur en botste de motor van het paar tegen een boom. De man overleed, zijn vriendin overleefde het ongeluk, maar was een jaar na dato nog aan het revalideren.

Ook doet er een verhaal de ronde over een priester die Annabelle aanraakte en later onderweg een zeer ernstig ongeluk kreeg. Hij overleefde het, wat een wonder werd genoemd. De priester beweerde dat hij op het moment voor het ongeluk de aanblik van Annabelle in zijn achteruitkijkspiegel zag, waarna hij zich niets meer kon herinneren.

Annabelle Comes Home - Annabelle in de heilige kast
The Conjuring Universe: de Annabelle uit de inmiddels Annabelle-trilogie

Million dollar baby

Op Annabelle is meerdere keren geboden. We hebben het hier over een miljoen dollar (!). Dit bod werd geweigerd en er kwam een tweede bod van twee miljoen dollar. Tony Spera (de schoonzoon van de Warrens, echtgenoot van hun dochter Judy) wees tot twee keer toe het bod af en verklaarde dat het onverantwoord zou zijn Annabelle ooit uit haar kast te laten.

Volgens de Warrens was het niet mogelijk dat de geest van een kind zou besluiten om in een pop te huizen. Ze kwamen tot de conclusie dat het een demon of iets van die strekking moest zijn. Ook Donna trok deze conclusie toen de verloofde van haar huisgenoot Angie, genaamd Lou, ogenschijnlijk werd aangevallen door de pop (of in ieder geval werd hem iets kwaadwilligs aangedaan). Donna schakelde toen via een priester en zijn meerdere de Warrens in. Dit was ongeveer een jaar nadat de pop vreemde gedragingen begon te vertonen. Het appartement werd onderworpen aan een exorcisme en de bewoners werden gezegend. Donna vroeg Ed en Lorraine de pop mee te nemen, wat zo geschiedde. De pop verblijft nog altijd in haar glazen kist in het occulte museum in Connecticut in de USA.

Informatie over de Warrens:

Edward Warren Miney (7 september 1926 – 23 augustus 2006) en Lorraine Rita Warren (née Moran; 31 januari 1927 – 18 april 2019) kregen een dochter, Judy, die trouwde met Tony Spera.

Tony Spera over Annabelle:

Een rondleiding door het museum:

Er zijn nog veel meer interessante interviews en filmpjes te vinden over de Warrens, zowel op YouTube als op de website van de Warrens zelf.

Het The Conjuring Universe: een overzicht

Het The Conjuring Universe bestaat ondertussen uit negen films die zich tot dit ‘shared universe’ mogen rekenen. De titels:

The Conjuring Universe - Conjuring Film Collection
The Conjuring Universe: de Conjuring Film Collection – koop zes horrors in één klap op Bol.com

De volgende films liggen nog in het verschiet:

 • The Nun 2 (titel en datum nog niet bekend)
 • The Crooked Man (datum nog niet bekend)

Artefacten uit Annabelle Comes Home
en hun betekenis

In Annabelle Comes Home passeren een aantal artefacten de revue. Zijn deze spullen ook echt te vinden in het occulte museum van de Warrens? Zo is er een (trouw)jurk. In de film wordt gesuggereerd dat eenieder die de (trouw)jurk aantrekt, verandert in een moordzuchtig wezen. ‘In het echt’ wordt de jurk toegeschreven aan ‘The White Lady of Union Graveyard, Connecticut. Deze dame is op meerdere locaties gespot en is dus niet per definitie een bruid. Het verhaal rond de jurk in de film is ontkracht door Tony Spera en is enkel verzonnen om de spanning in de film nog meer aan te dikken.

The Conjuring Universe - Union Graveyard in Easton, CT. Home of the legend of the White Lady - Foto Karl Thomas Moore - Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
The Conjuring Universe: het Union kerkhof in Easton, CT, waar de legende van de White Lady huist – Foto: Karl Thomas Moore (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International)

Ook ‘the Mourning Bracelet’ is zo’n artefact dat niet bestaat. In de film doet tiener Daniela Rios de armband om in een poging contact te krijgen met haar overleden vader. Tony Spera stelt dat deze armband wellicht gebaseerd is op ‘the cursed pearls’. Volgens overlevering was er een vrouw die deze parels cadeau kreeg. Op het moment dat ze de parels omdeed, werd ze door hen gewurgd en moesten er diverse personen aan te pas komen om de parelketting van haar hals te krijgen.

‘The Conjuring Mirror’ is hoogstwaarschijnlijk ooit gebruikt om geesten op te roepen in de reflectie. Twee weken lang probeerde een man contact te krijgen met dode familieleden tot plotseling een angstwekkende gedaante in de spiegel opdook en de man tot waanzin dreef. In Annabelle Comes Home speelt een oude tv een rol die de toekomst laat zien. Tony Spera speculeert dat deze op ‘The Conjuring Mirror’ gebaseerd kan zijn. Het vermogen van een entiteit zichzelf kenbaar te maken door een spiegelend oppervlak heet ‘Crystalmancy’. De Warrens werden gevraagd de spiegel mee te nemen, nadat de man was opgenomen in een kliniek.

Katie Sarife in Annabelle Comes Home
The Conjuring Universe: Katie Sarife in Annabelle Comes Home

In de film lapt Daniela overduidelijk de ‘niet aanraken’ regel aan haar laars en drukt een paar toetsen in van een piano die in het museum staat. Er is daadwerkelijk een orgel aanwezig in het museum van de Warrens. Ed kreeg deze in zijn bezit nadat een zogenaamd spookhuis werd leeggehaald. Ed heeft beweerd dat hij driemaal ’s nachts wakker werd van het orgel. Maar toen hij polshoogte nam, stopte het op miraculeuze wijze met spelen.

Er is dus genoeg bekijks op deze mysterieuze plek, maar de toekomst van het occulte museum is op dit moment dus zeer onzeker.

The Conjuring Universe – Boeken

Ed en Lorraine hebben door de jaren heen veel boeken geschreven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Een aantal van deze boeken zijn bij Bol.com te verkrijgen:

The Conjuring Universe - Ghost Tracks
The Conjuring Universe: Ghost Tracks
 • Ghost Hunters: True Stories From the World’s Most Famous Demonologists
  Auteur: Ed Warren – Uitgever: St. Martin’s Press, 1989 – ISBN: 0 312 03353 2
 • Ghost Tracks
  Auteur: Cheryl A. Wicks met Ed en Lorraine Warren – Uitgever: AuthorHouse, 2004 – ISBN: 1 4184 6767 7
 • Graveyard: True Hauntings from an Old New England Cemetery
  Auteur: Ed Warren – Uitgever: St. Martin’s Press, 1992 – ISBN:0 312 08202 9
 • The Haunted: The True Story of One Family’s Nightmare
  Auteur: Robert Curran met Jack Smurl en Janet Smurl en Ed en Lorraine Warren – Uitgever: St. Martin’s Press, 1988 – ISBN:0 312 01440 6
 • Satan’s Harvest
  Auteurs: Michael Lasalandra en Mark Merenda met Maurice en Nancy Theriault en Ed en Lorraine Warren – Uitgever: Dell, 1990 – ISBN:0 440 20589 1
 • Werewolf: A True Story of Demonic Possession
  Auteur: Ed Warren – Uitgever: St. Martin’s Press, 1991 – ISBN:0 312 06493 4

Vooruit, nog eentje dan: A Haunting in Connecticut

The Conjuring Universe - A Haunting in Connecticut
The Conjuring Universe: A Haunting in Connecticut

Degene onder ons die vol enthousiasme naar Discovery Channel kijken, zullen zich misschien de serie A Haunting nog herinneren. In iedere aflevering kwam een ‘haunted location’ aan bod, waaronder het huis van de familie Snedeker. Dit verhaal is de basis voor de geweldige film A Haunting in Connecticut.

Het verhaal speelt zich af in 1986 als de familie Snedeker hun intrek neemt in een huis van een voormalig begrafenisondernemer. Niet lang nadat ze in de kelder allerlei benodigdheden vinden die toebehoorden aan de vorige eigenaar beginnen de activiteiten. Het opmerkelijkst is de gedragsverandering van de oudste zoon die onder behandeling is vanwege de ziekte van Hodgkin (lymfeklierkanker). In het ‘waargebeurde verhaal’ werden Ed en Lorraine al snel opgetrommeld. Zij doopten het huis officieel ‘geïnfesteerd met demonen’. Binnen een mum van tijd kwam het drugsgebruik van de oudste zoon aan het licht. Ook werd hij gediagnosticeerd met schizofrenie.

Uiteraard werd het gebeuren een mediacircus, tevens door toedoen van de Warrens zelf. Gedurende de activiteiten beweerden de bovenburen nooit ergens last van te hebben gehad en ook na de verhuizing van de familie Snedeker zijn er nooit meer berichten van enig demonische activiteit geweest.

The Conjuring Universe: Ed en Lorraine Warren –
feit of fictie?

We gooien alles nog eens op een hoop en stellen de vraag: Ed en Lorraine Warren, ‘fact or fiction?’. Ach, doet het er eigenlijk toe? Het is zeker wel ontzettend interessant. Naar mijn mening is er meer tussen hemel en aarde en als maar de helft van wat de Warrens beweren waar is, maakt dat voor mij alles goed. Er is nog zoveel meer te vertellen, verhalen te ontrafelen, oude interviews te bekijken. Wellicht een volgende keer. Voor nu: welterusten, als je nog naar bed durft…

Annabelle Comes Home - Annabelle in je bed

Lees ook onze recensies uit het The Conjuring universum:

The Conjuring Universe – Bronnen:

Lees hier meer Modern Myths-achtergronden.

© 2019-2024 Modern Myths / The Conjuring Universe © Warner Bros Home Entertainment

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

 • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise