The Invisible Life of Addie LaRue recensie - Modern Myths
Modern Myths Shop bordspellen variant 2

The Invisible Life of Addie LaRue recensie – Een onzichtbare vrouw, een onvergetelijk verhaal

In het langverwachte nieuwe boek van V.E. Schwab (de Shades of Magic trilogie, Vicious, This Savage Song) sluit een jonge vrouw een deal met de duivel. Gedoemd om door iedereen die ze ontmoet vergeten te worden dwaalt Addie door de geschiedenis, drie eeuwen lang. Tot ze een jongen ontmoet die zich haar herinneren kan. Lees onze The Invisible Life of Addie LaRue recensie! 

Lees ook ons Interview met Victoria Schwab uit 2019.

Adeline “Addie” LaRue wordt eind 17e eeuw geboren als meisje in het Franse dorpje Villon sur Sarthe. Haar lot staat dus al vast bij haar geboorte: dochter, moeder en dan de begraafplaats bij de kerk. Tenzij ze ervoor kiest als verschoppeling te leven zoals Estele Magritte, de oude kruidenvrouw van het dorp die Addie leert over de verering van de oude natuurgoden. Haar allerbelangrijkste les is om nooit te bidden tot de goden die antwoorden nadat het duister is gevallen.

Never pray to the gods that answer after dark

Dat is juist de les die Addie vergeet als ze wanhopig aan een ongewenst huwelijk probeert te ontsnappen en bidt tot welke god het maar wil horen. Een duistere god antwoordt en biedt haar haar hartenwens –  vrijheid – in ruil voor haar ziel. Addie gaat akkoord, maar natuurlijk kun je de duivel nooit vertrouwen. Haar wens om vrijheid verandert in een vloek als niemand zich haar kan herinneren. Zodra iemand zijn ogen van haar afwendt, vergeten ze Addie en is ze weer een vreemde voor hen.

The Invisible Life of Addie LaRue recensie – Schim, dief, muze

Niet in staat om ook maar het kleinste spoor van zichzelf achter te laten – ze kan zelfs haar naam niet uitspreken – zwerft Addie over de wereld door oorlogen, revoluties en nieuwe uitvindingen. Haar enige constante is de duivel Luc die op het jubileum van hun deal komt om haar te kwellen en te vragen of ze al klaar is om haar ziel op te geven.

Maar dit maakt Addie alleen maar meer vastberaden om het meeste van haar leven te maken. Als muze voor schilders, beeldhouwers en muzikanten inspireert ze honderden kunstwerken, zonder dat de kunstenaars zich haar ooit herinneren.

Driehonderd jaar dwalen

Driehonderd jaar lang dwaalt Addie zo over de wereld. Tot ze in New York een boek probeert te stelen en de verkoper haar betrapt en zich haar herinnert. Henry Strauss werkt in een tweedehands boekenwinkel omdat hij niet weet wat hij met zijn leven aan moet. Tot hij verliefd wordt op de mysterieuze jonge vrouw die zo brutaal is om onder zijn neus een boek te stelen en hem vervolgens probeert wijs te maken dat ze het van hem gekocht heeft. Maar Henry heeft ook zijn eigen geheimen.

Mooi en hartverscheurend

In The Invisible Life of Addie LaRue vertellen zowel Addie als Henry hun verhaal in korte hoofdstukken. Deze wisselen tussen het hedendaagse New York en flashbacks naar het verleden. In de loop van de tijd komen we steeds meer te weten over het leven van Addie en de complexe relatie die ze heeft met haar duivel Luc en de manier waarop haar vloek werkt.

V.E. Schwab weet je echt mee te slepen in de eenzaamheid van Addie, als zelfs haar ouders haar niet herkennen. De wanhoop die ze voelt als alles wat ze probeert vast te houden in de loop van tijd door haar vingers glipt. De schoonheid die ze desondanks weet te vinden in nieuwe ontdekkingen en het oude vertrouwde. En de vreugde van iemand die haar herkent en waar ze eindelijk een relatie mee weet op te bouwen.

The Invisible Life of Addie LaRue recensie – Subtiele magie

Ik heb lang uitgekeken naar dit boek en mijn verwachtingen waren daarom ook erg hoog. Gelukkig maakt V.E. Schwab in The Invisible Life of Addie LaRue deze verwachtingen ruimschoots waar. Een deal met de duivel is zeker geen nieuw thema, maar Victoria Schwab weet er op een complexe manier een hele originele draai aan te geven.

In veel van haar boeken creëert V.E. Schwab fantastische werelden. Werelden die misschien enigszins aan de onze doen denken, maar die toch duidelijk magisch en anders zijn. In The Invisible Life of Addie LaRue weet ze op een hele subtiele manier een wereld neer te zetten die zonder probleem binnen onze werkelijkheid past. Dit magisch realisme komt op mij veel volwassener over dan de boeken die ik tot nu toe van haar heb gelezen. En hoewel ik haar Shades of Magic trilogie echt geweldig vond, denk ik dat ik dit boek – ondanks een onzichtbare hoofdpersoon – niet snel zal vergeten. Het krijgt in ieder geval een ereplekje in mijn boekenkast.

Titel: The Invisible Life of Addie LaRue
Auteur: V.E. Schwab
Uitgever: Tor Books
ISBN: 978-07-653-8756-1

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2021 Modern Myths

Roxan Rutten

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise