The Roundup recensie - Modern Myths

The Roundup recensie – Dirty Harry op zijn Zuid-Koreaans

Bij Modern Myths zijn we dol op fantasy, sciencefiction en horror. Toch zijn we niet bang om af en toe eens “outside the box” te denken en tijdens het Imagine Film Festival is dat altijd een mooi moment. Imagine draait al jaren bijzondere films van over de gehele wereld en Zuid-Korea is een vaste leverancier met uiteenlopende films. The Roundup is daar eentje van. Het is geen fantasy of sciencefiction, maar gewoon een ouderwets spannende politiefilm met actie en humor. Lees onze The Roundup recensie! 

Lees meer recensies in onze Imagine Film Festival 2022 special.

The Roundup recensie - PosterDe Zuid-Koreaanse 범죄도시2 of Beomjoidosi 2 wordt in het Engels letterlijk vertaald als “Crime City 2”. Maar hier heet de film gewoon The Roundup. Er wordt geen link gemaakt met de filmreeks Beomjoidosi (Crime City), waar de film onderdeel van uit maakt.

The Roundup is een van de meest succesvolle Koreaanse producties van de afgelopen jaren. De combinatie van actie en humor – zoals wij die kennen van de Lethal Weapon- of Rush Hour-films, slaat goed aan. Daarnaast loopt het publiek weg met de imposante en tegelijkertijd innemende verschijning van rechercheur detective Ma Seok-do die op het lijf geschreven is van acteur Ma Dong-seok (Train to Busan, Eternals).

The Roundup op Imagine 2022

Opsporing verzocht in Vietnam

Jaarlijks vluchten er meer dan 300 criminelen naar het buitenland, waaronder Zuidoost-Azië. Daar zetten ze hun criminele praktijken voort tegen Koreaanse toeristen of zakenmensen. Rechercheur Ma Seok-do (Ma Dong-seok) en kapitein Jeon Il-man (Gwi-hwa Choi (Train to Busan, A Taxi Driver)) vertrekken naar Vietnam voor de uitlevering van een crimineel. Eenmaal daar aangekomen, raken ze betrokken bij het onderzoek naar een criminele organisatie die verschillende Koreaanse toeristen heeft ontvoerd en vermoord.

De twee komen op het spoor van de wrede moordenaar Kang Hae-sang (Sukku Song (Sense8)). Verder krijgen ze het aan de stok met rivaliserende bendes, hun Vietnamese collega’s en een vader die wraak wil voor de moord van zijn zoon. Maar rechercheur Ma Seok-do neemt het niet zo nauw met de regels en slaat zich letterlijk en figuurlijk door het onderzoek heen.

Sukku Son als Kang Hae-sang

The Roundup recensie – Flitsende actiefilm met een vleugje realiteit

The Roundup is losjes gebaseerd op de vermissing van Yoon Cheol-wan, een Zuid-Koreaanse soldaat. Hij is vermoedelijk het slachtoffer geworden van een bende die tussen 2008 en 2012 in de Filipijnen verantwoordelijk was voor een groot aantal ontvoeringen.

De betrokkenheid van de Zuid-Koreaanse rechercheurs en de manier waarop ze met de bende korte metten maken, is natuurlijk fictie. De twee bewegen zich “makkelijk” van de ene naar de andere situatie, waarbij ze steeds een stukje dichter bij de oplossing van de zaak komen.

범죄도시2 - The Roundup

De Zuid-Koreaanse Dirty Harry

Acteur Ma Dong-seok geeft uitstekend gestalte aan rechercheur Ma Seok-do die je het beste kunt vergelijken met Dirty Harry en Bud Spencer. Hij werkt het liefst op zijn eigen manier en slaat graag een bekentenis uit een verdachte als hij daarmee een zaak sneller kan oplossen. Zijn gevoel voor rechtvaardigheid is groot, maar dan vooral richting de slachtoffers.

Dit was ook juist een van de redenen waarom de film Dirty Harry met Clint Eastwood in de roerige jaren 70 zo goed aansloeg. Er was eindelijk eens iemand die afrekende met de misdaad. In tegenstelling tot The Roundup is de zaak naar de verdwijning van Yoon nooit helemaal opgelost. Veel van de daders zijn wel veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Ma Dong-seok als Ma Seok-do in The Roundup

The Roundup recensie – Serieuze moordzaak, met humor en actie

De balans in The Roundup is erg goed. Je hebt een serieuze moordzaak, maar toch bevat de film erg veel humor en brute actie. Ik heb me tijdens het kijken niet gestoord aan de overgang tussen deze elementen. De humor komt voornamelijk door het samenspel van Ma Dong-seok en Gwi-hwa Choi, die als een soort Laurel en Hardy tegen elkaar tekeer gaan.

Ma Dong-seok als Ma Seok-do en Gwi-hwa Choi als Jeon Il-man

Net als Bud Spencer

Acteur Sukku Song zet een serieuze en meedogenloze gangster neer die je voor het minste geringste om het leven brengt. Verder ben ik ook onder de indruk van de toch wat zwaarlijvige Ma Dong-seok, die in de fantastische actiescènes rake klappen uitdeelt. Ik moest echt denken aan De Vier Vuisten-films met Bud Spencer.

Yoon Byung-hee

The Roundup recensie – We want more!

Tijdens het kijken naar The Roundup had ik niet het idee dat ik naar een sequel zat te kijken. Het verhaal staat goed op zichzelf en de personages zijn nu ook niet zo ingewikkeld dat ze uitgebreid aan je voorgesteld moeten worden. Als je de voorganger – The Outlaws (2017) – hebt gezien, dan zijn de rechercheurs geen onbekenden meer voor je.

Helaas heb ik van dat eerste deel nog geen Nederlandse release kunnen vinden. Wel goed nieuws is dat we in de loop van 2023 een derde deel in de Beomjoidosi-reeks mogen verwachten. Hopelijk kunnen we die volgend jaar dan weer op Imagine kijken!

Titel: The Roundup
Regisseur: Sang-yong Lee
Acteurs: Ma Dong-seok, Gwi-hwa Choi, Park Ji-young, Heo Dong-won
Uitgever: ABO Entertainment
Genre: Actie

The Roundup is te zien op Imagine Film Festival 2022 op deze tijden:

  • 4 november om 19:25 in De FilmHallen 

Tickets en tijden vind je op de The Roundup-pagina.

Bekijk hier de The Roundup trailer: 

Imagine Film Festival 2022

Imagine Fantastic Film Festival banner kleinImagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Film Festival 2022 van 26 oktober t/m 4 november naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt het festival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen. Voor onze recensies van de films kijk je bij onze Imagine Film Festival 2022 special!

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © ABO Entertainment

The Roundup recensie

Ma Dong-seok als Ma Seok-do

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.