Wednesday Addams – Modern Myths

Wednesday Addams – De dochter des Addams Family huizes pubert

Knip met de vingers van je beide handen en verwelkom de Addams Family! Roxan is groot fan van The Addams Family-films uit de jaren negentig. Nu mocht zij de eerste twee afleveringen van de nieuwe Netflix-serie Wednesday alvast bekijken. Maar er is meer! Die The Addams Family-klassieker uit 1991 van Barry Sonnenfeld draait op 30 oktober als “Kid’s Halloween”-feestje op Imagine Film Festival 2022! En ter macabere voorpret neemt Roxan je in deze feature over Wednesday Addams mee door de carrière van deze duistere dochter des huizes. Kleine, enge meisjes worden groot!    

Lees meer over Imagine in onze Imagine Film Festival 2022 special.

Wednesday recensie - PosterVanaf 23 november kun je op Netflix Wednesday streamen! Deze duistere mystery-serie draait om Wednesday Addams die niet langer het griezelige kleine meisje van de Addams Family is. De eerste vier afleveringen zijn door niemand minder dan Tim Burton (Corpse Bride, Sleepy Hollow, Batman) geregisseerd. Het verhaal volgt de tiener Wednesday Addams na haar nieuwe start op de buitengewone middelbare school “Nevermore Academy”. De serie werd bedacht door Alfred Gough en Miles Millar, beiden bekend van Smallville.

Om alvast in de stemming te komen kun je op Imagine Fantastic Film Festival 2022 op 30 oktober naar The Addams Family uit 1991 van Barry Sonnenfeld (Men in Black, Wild Wild West). Geheel toepasselijk haalt Imagine die filmklassieker terug naar het witte doek in de FilmHallen van Amsterdam. Net op tijd voor Halloween. Dus of je nu griezelig of geschift bent, mysterieus of spookachtig; je kunt volop op bezoek bij de Addams Family!

Het landhuis van de Addams Family

Wednesday is aan het puberen

Kleine meisjes worden groot en in Wednesday is Wednesday Addams (Jenna Ortega (Insidious: Chapter 2, Scream)) inmiddels een middelbare school leerling. Ze heeft haar onthoofde pop Marie Antoinette en haar fascinatie voor de Bermudadriehoek achter zich gelaten. Net zoals andere tieners, botst ze vaak met haar ouders. Met name met haar moeder Morticia (Catherine Zeta-Jones (The Legend of Zorro, The Haunting)). Zij is de mysterieuze, maar overheersende matriarch van de Addams familie.

Als Wednesday na een mislukte aanslag op een klasgenoot van de zoveelste middelbare school wordt getrapt, is voor Morticia de maat vol. Wednesday wordt naar de “Nevermore Academy” kostschool gestuurd. Daar is Morticia’s oude schoolvriendin Larissa Weems (Gwendoline Christie (Game of Thrones, The Sandman)) inmiddels directrice. Maar het feit dat haar ouders daar ook op school hebben gezeten, is voor Wednesday alleen maar meer reden om vastbesloten te zijn haar nieuwe school te haten.

Gomez, Morticia en hun dochter op Nevermore Academy

Nevermore, een school voor buitenbeentjes

Nevermore Academy is een middelbare school voor kinderen met buitengewone gaven. Het ligt diep in de bossen bij het kleine slaperige stadje Jericho. Hier wonen tienerweerwolven, -vampiers, -sirenes, -gorgons en andere buitenbeentjes met bovennatuurlijke gaven. Ze mogen er zichzelf zijn en leren omgaan met hun krachten.

Maar de normale inwoners van Jericho (de “normies”) zijn niet blij met hun aanwezigheid. De leerlingen worden met achterdocht bekeken. Zeker als er meerdere dode wandelaars in de bossen worden gevonden. Ze lijken in stukken te zijn gescheurd door een wild dier…

Gwendoline Christie als directeur Larissa Weems

Wednesday Addams – Duistere familiegeheimen

Wednesday is in eerste instantie vastberaden om zo snel mogelijk te ontsnappen van Nevermore. Maar eigenlijk voelt ze zich er steeds meer thuis. Er vindt namelijk een mislukte aanslag op haar leven plaats en ze ontmoet een moordlustig monster in de bossen rondom de school. Maar dan beschuldigt de sheriff van Jericho haar vader Gomez (Luiz Guzmán (Don Quixote, The Count of Monte Cristo)) van een moord in de tijd dat hij, samen met haar moeder, leerling was op Nevermore. Wednesday is vastberaden om dit mysterie tot op de bodem uit te zoeken. Want Wednesday kan wel omgaan met geheime studentengenootschappen, mysterieuze boeken en aartsrivalen.

Maar dan wordt ook nog van haar verwacht dat ze aan sociale activiteiten deelneemt op school. Tot overmaat van ramp laat haar overenthousiaste kamergenoot, met de zonnigste persoonlijkheid van de school – Enid Sinclair (Emma Myers) – haar maar niet met rust. Deze tienerweerwolf heeft een voorliefde voor alle kleuren van de regenboog. Ze is vastberaden om Wednesday tot haar beste vriendin te maken. Zelfs als dat de dood van hun beiden wordt. Tegelijkertijd wordt Wednesday geplaagd door visioenen van de toekomst die ze niet kan beheersen. Daarnaast zijn er ook nog twee jongens die haar wel/niet interesseren/koud laten. Gelukkig kan ze rekenen op de altijd trouwe Thing om haar een handje te helpen.

Thing helpt een handje

The Addams Family – Een lange familiegeschiedenis

The Addams Family - 1991 poster
The Addams Family (1991)

Veel mensen zullen bij The Addams Family al snel denken aan de iconische familiefilms vol macabere humor uit de jaren negentig: The Addams Family en Addams Family Values. Hierin spelen Anjelica Huston, Raúl Juliá, Christopher Lloyd en Christina Ricci respectievelijk de rollen van Morticia, Gomez, oom Fester en Wednesday Addams. In deze films staat de vreemde en hechte Addams familie centraal. Zij leven buiten de gangbare maatschappelijke normen en waarden. Met hun “spooky and kooky” humor zijn het films die ik als kind (en later als volwassene) vele malen met plezier heb bekeken. En nog steeds blijf ik vaak hangen als ik er toevallig eens langs zap als ze weer op tv zijn. Maar wist je dat The Addams Family al veel ouder is dan deze films?

The Addams Family Values - 1993 poster
The Addams Family Values (1993)

Al in 1938 bedacht cartoonist Charles Addams een cartoon voor de krant “The New Yorker”. Hierin stond een eigenaardige rijke aristocratische familie centraal. Ogenschijnlijk hebben ze niet door (of kan het hun niets schelen) dat andere mensen hun bizar of beangstigend vinden. De cartoons waren bedoeld als satire op het sociale ideaalbeeld van het Amerikaanse gezinnetje met twee kinderen en een “white picket fence”. Die wonen in de typische buitensteden waar elk huis precies hetzelfde is en elk gazon perfect onderhouden. De cartoons verschenen in een periode van ongeveer vijftig jaar in de krant.

Dear Dead Days - The Addams Family - Charles Addams
The Addams Family door Charles Addams

De familie breidt uit op zwart-wittelevisie

The Addams Family - 1964 poster
The Addams Family (1964)

In 1964 werd The Addams Family voor het eerst verfilmd als zwart-wittelevisieserie die twee seizoenen liep. De producers besloten dat de tv-serie een minder duistere en meer komische insteek moest krijgen dan de oorspronkelijke cartoons van Charles Addams. Thing, Cousin Itt, Grandmama en andere leden van de Addams clan werden geïntroduceerd. Samen met een grote hoeveelheid gevaarlijke huisdieren. Denk hierbij aan de leeuw Kitty Cat en Morticia’s geliefde vleesetende plant Cleopatra.

De tv-serie opende met het zeer herkenbare muziekthema met de dubbele “vingerknippen” en de klavecimbel. Het was geschreven door Hollywood-componist Vic Mizzy. In deze The Addams Family wordt de rol van Wednesday vertolkt door Lisa Loring. Nadat de tv-serie eindigde, kwam (een deel van) de cast nog terug voor diverse specials. En voor een cross-over met de The New Scooby-Doo Movies in 1972.

Lisa Loring - 1964
Lisa Loring als Wednesday Addams (1964)

Wednesday Addams – Van tekenfilms tot Broadway musical

The Addams Family - 1973 poster
The Addams Family (1973)

Het succes van hun optreden in de Scooby-Doo-tekenfilms zorgde ervoor dat studio Hanna-Barbera de gekke familie een eigen tekenfilmserie gaven. In 1973 verscheen de tekenfilm The Addams Family. Hierin gaat het gezin met een camper in de vorm van hun landhuis op reis. Cindy Henderson verzorgde de stem van Wednesday.

Nadat we in de jaren 80 weinig van de familie vernamen, keerden ze in 1991 groots terug in de bioscoop met The Addams Family. In 1993 verscheen vervolgens Addams Family Values. Christina Ricci (Black Snake Moan, The Matrix Resurrections) maakte als Wednesday een onuitwisbare indruk. Na die bioscoopfilms volgden nog diverse games, comics en andere projecten. Opvallend is een sitcom van maar liefst 65 afleveringen – The New Addams Family, met Nicole Fugere als Wednesday. Ook de twee computeranimatiefilms uit 2019 en 2021 (met Chloë Grace Moretz (Kick-Ass, Mother/Android, The Peripheral) als Wednesday) moeten we zeker niet over het hoofd zien. En ja, er was in 2010 zelfs een Broadway musical. De rol van Wednesday was daarin voor Krysta Rodriguez (Smash).

Christina Ricci - 1991
Christina Ricci als Wednesday Addams (1991)

Een nieuw hoofdstuk voor de Addams familie

The New Addams Family - 1998 poster
The New Addams Family (1998)

En daarmee zijn we weer in 2022 bij Netflix aangekomen. Al in 2020 werd de terugkeer van de Addams familie aangekondigd als een – toen nog – naamloos project in samenwerking met Tim Burton. Het was overigens niet de eerste keer dat Burton in verband werd gebracht met de geestige familie. Hij zou de film uit 1991 regisseren, voordat Sonnenfeld dat uiteindelijk deed. In 2010 kreeg Universal Pictures de rechten voor The Addams Family in handen. Zij wilden een stop-motion animatiefilm maken met Burton als creatieve leider. Ook dat ging niet door. Uiteindelijk verscheen er pas in 2019 een animatiefilm.

Maar dat terzijde. Burton houdt zich nu dus echt bezig met de Addams familie. In de loop van 2021 werden steeds meer namen aan de line-up toegevoegd van deze nieuwe Netflix-show. Jenna Ortega kreeg de hoofdrol van Wednesday. En Netflix kondigde Luiz Guzmán en Catherine Zeta-Jones aan als Gomez en Morticia Addams.

Luis Guzmán als Gomez, Catherine Zeta-Jones als Morticia en Issac Ordonez als Pugsley

Meer trouw aan de krantenstrip

The Addams Family - 2019 poster
The Addams Family (2019)

De keuze van Luiz Guzmán in de rol van Gomez is een groot contrast met de Gomez van Raúl Juliá uit de films van de jaren negentig. Maar als je naar de oorspronkelijke cartoons van Charles Addams kijkt, dan is deze Gomez misschien wel trouwer aan de originele versie. Hij lijkt niet op de suave, messenwerpende, dansende, gepassioneerde versie van Raúl Juliá.

Maar het draait natuurlijk nu om Jenna Ortega’s Wednesday. En die blijft haar eigenaardige, sadistische, monochrome gothic zelf. Precies zoals Christina Ricci haar speelde als klein meisje in The Addams Family van 1991. De Wednesday uit de jaren zestig daarentegen was juist lief en gedwee. Overigens komt Christina Ricci zelf ook terug voor een rol in Wednesday. Dit keer niet als Wednesday, maar als de enige “normie” lerares op Nevermore Academy: Marilyn Thornhill.

De leerlingen van Nevermore Academy

Wednesday Addams – Uit het bijzondere brein van Tim Burton

The Addams Family musical - Broadway poster - 2010
The Addams Family musical (2010)

Er is dus genoeg om naar uit te kijken. Want wie kan er nu beter de macabere humor van The Addams Family nieuw leven inblazen dan producer en regisseur Tim Burton? Hij heeft te veel films gemaakt om op te noemen. Maar allemaal zijn ze herkenbaar door (zwartgallige) humor, (vriendelijke) horror en een oneindige fantasie. Zijn personages zijn vaak gekenmerkt door moeilijke omstandigheden of onbegrip uit hun omgeving. Maar desondanks zijn ze vriendelijk en hebben ze een positieve kijk op het leven.

Om toch een paar van zijn films te noemen die behoren tot mijn persoonlijke favorieten: Beetlejuice (1988), Edward Scissorhands (1990), Big Fish (2003), Corpse Bride (2005), Alice in Wonderland (2010) en Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children (2016). Iedereen die dit leest zal ongetwijfeld zijn eigen Tim Burton-favorieten hebben. Er is namelijk genoeg om uit te kiezen.

Riki Lindhome als Dr. Valerie Kinbott

Danny Elfman en Christina Ricci

Tim Burton staat erom bekend dat hij graag met dezelfde mensen samenwerkt. Johnny Depp en Helena Bonham-Carter spelen dan ook in meerdere van zijn films een rol. Ook in Wednesday gaat hij weer een hernieuwde samenwerking aan met mensen waar hij eerder succesvolle films mee maakte.

In The Nightmare Before Christmas (1993) werkte Burton al samen met componist Danny Elfman. Hij neemt nu ook de muziekscore voor Wednesday voor zijn rekening. In de eerste twee afleveringen zijn onder andere een bewerking van Paint it Black van The Rolling Stones en het Addams Family Theme te horen. En in Sleepy Hollow (1999) werkte Burton al eerder samen met Christina Ricci.

Jenna Ortega als Wednesday

Wednesday Addams – Snap snap!

Samen met Alfred Gough en Miles Millar (beiden bekend van Smallville) waagt Tim Burton zich nu dus aan een streaming-serie. Wednesday zit dan ook vol met de absurde en kenmerkende macabere humor uit de oorspronkelijke films. Dit wordt aangevuld met een flinke portie moordmysterie en amateur speurwerk. Dit alles gecombineerd met de emotionele kwellingen en het drama van een middelbare school soap.

Na de eerste twee afleveringen kan ik in ieder geval niet wachten om de rest van het seizoen te mogen kijken. En het mysterie van Nevermore Academy te ontrafelen. Houd Modern Myths in de gaten voor de Wednesday recensie. Ga in de tussentijd naar Imagine 2022 om alvast in de stemming te komen met The Addams Family uit 1991. “Snap snap!”

Wednesday streamt vanaf 23 november op Netflix. Wednesday weet dat dat nog lang duurt en dat de ‘suspense is killing you’. Het laat haar koud…

The Addams Family - 1991 posterThe Addams Family is te zien op Imagine Film Festival 2022 op deze tijden:

  • 30 oktober om 11:30 in De FilmHallen als Kid’s Halloween feestje

Tickets en tijden vind je op de The Addams Family-pagina.

Bekijk hier de trailer van Wednesday:

Imagine Film Festival 2022

Imagine Fantastic Film Festival banner kleinImagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Film Festival 2022 van 26 oktober t/m 4 november naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt het festival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt. Ontdek toekomstige werelden en ontwikkel een andere kijk op de werkelijkheid. Onderzoek het onbekende en verruim daarmee je blik. Kijk voor onze recensies van de films in onze Imagine Film Festival 2022 special!

Lees meer Modern Myths achtergronden!

© 2022-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix, Universal Pictures, Disney, Warner Bros

The Addams Family door de jaren heen

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.