Anything for Jackson recensie - Modern Myths

Anything for Jackson recensie – Krasse knarren met een duivels plan

Tijdens het Imagine Film Festival 2021 worden we weer getrakteerd op heel veel uiteenlopende fantastische films. Uit al het aanbod heb ik als eerste gekozen voor Anything for Jackson. Deze absurde horrorfilm over verlies, verdriet en rouwverwerking weet de balans tussen humor en horror goed te bewaren. Lees onze Anything for Jackson recensie!

Lees meer recensies in onze Imagine Film Festival 2021 special.

Anything for Jackson recensie - posterAls je iemand zou mogen terughalen uit de dood, wie zou je dan kiezen? Het is een gedachte die iedereen wel eens heeft. Zou je voor een familie- of gezinslid gaan? Of je favoriete huisdier van vroeger? Of toch liever die filmster waar je zo dol op was?

Voor het oudere echtpaar Audrey (Sheila McCarthy (Die Hard 2, The Day After Tomorrow, The Umbrella Academy)) en Henry (Julian Richings (Urban Legend, Man of Steel, Doom Patrol)) is er in deze film geen twijfel mogelijk: Zij willen hun kleinzoon Jackson terug. Koste wat het kost…

Henry en Audrey - Anything for Jackson

De glimlach van een kind

Henry en Audrey hebben veel verdriet. In korte tijd hebben zij hun kleinzoon en dochter verloren. Via een satanische cult komen ze in het bezit van een eeuwenoud spreukenboek, waarmee ze hun overleden kleinzoon weer tot leven kunnen wekken. Hiervoor hebben ze alleen een zwangere vrouw nodig waarop ze een duivels ritueel moeten uitvoeren.

Het bejaarde echtpaar ontvoert de niets vermoedende Becker (Konstantina Mantelos (Miss Misery)), die op het punt staat te bevallen. Het plan lijkt waterdicht, maar ondanks alle voorbereidingen gaat er toch van alles mis. Dan gebeuren er steeds meer vreemde zaken in huis.

Josh Cruddas als Ian

Anything for Jackson recensie – Meedogenloos of meelijwekkend?

Het mooie van Anything for Jackson is dat we hier niet met een standaard demonische horrorfilm te maken hebben. Het vertrekpunt van regisseur Justin G. Dyck is een menselijk drama; het verlies van een kind en kleinkind. Je voelt mee met het verdriet van Henry en Audrey die van nature geen slechte mensen zijn.

Het is daarom verbazingwekkend wat het echtpaar doet om hun kleinkind weer in de armen te sluiten. Ze deinzen nergens voor terug, maar overzien ook niet de gevolgen van hun daden. De extreme wijze waarop ze met hun verdriet omgaan, geeft de film juist die komische zwarte noot.

Konstantina Mantelos als Becker

Kinderen en baby’s: Extra eng

Een horrorfilm met kinderen of baby’s vind ik enger dan een gemiddelde slasher. Wellicht omdat ik zelf vader ben en sinds de geboorte van mijn zoon anders naar dit soort films kijk. Als ik de bezeten Megan (Linda Blair) zie in The Exorcist uit 1973 of de onheilspellende blik van Damien uit The Omen (1976), dan lopen de rillingen over mijn lijf. Dat geldt ook voor Rosemary’s Baby uit 1968. En dan zijn dat nog klassiekers op leeftijd. Bij moderne films, zoals A L’intérieur (2007) of The Prodigy (2019), blijf ik ook na de aftiteling met een knoop in mijn maag zitten. Het blijft toch geweldig dat films zulke gevoelens kunnen opwekken. Daarom blijven we natuurlijk ook stug doorkijken.

Net zoals in bovenstaande films zitten er in Anything for Jackson ook een paar van die kippenvel-momenten. Het hoeft nog niet eens bloederig of smerig te zijn, maar gewoon het spelen met spanning. Een bepaalde blik of een krakende deur kan soms al genoeg zijn.

Sheila McCarthy en Julian Richings

Anything for Jackson recensie – Een lach en een traan

Regisseur Justin G. Dyck heeft veel films op zijn naam staan. Met name veel romantische komedies en een aantal jeugdfilms. Met Anything for Jackson stapt hij uit zijn comfortzone. Dat komt vooral door schrijver Keith Cooper, waarmee hij regelmatig films kijkt. Keith is verslaafd aan horrorfilms en de vrienden wilden al lange tijd iets samen maken. Het moest alleen wel iets origineels zijn.

In Anything for Jackson komen voldoende horrorclichés voorbij, maar de film is zeker origineel. Het acteerwerk van Julian Richings en Sheila McCarthy is erg goed en de balans tussen humor en horror is mooi afgewogen. Ik hoop dat Justin G. Dyck zich in de toekomst nog eens waagt aan dit genre.

Anything for Jackson is online te zien op Imagine Film Festival 2021 op 9 april om 17:00. Tickets en tijden vind je op de Anything for Jackson pagina. Bekijk hier de trailer:

Titel: Anything for Jackson
Regisseur: Justin G. Dyck
Acteurs: Sheila McCarthy, Julian Richings, Konstantina Mantelos
Productie: Vortex Productions
Genre: Horror / Komedie

Imagine Film Festival 2021

Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Film Festival 2021 van 7 t/m 17 april online naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Laat je meevoeren naar andere werelden. Of kijk anders naar onze eigen wereld. Daarbij onderzoekt het festival nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren. Zoals virtual reality en fantastische games. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context. Voor onze recensies van de films en een interview kijk je bij onze Imagine Film Festival 2021 special!

Imagine Film Festival 2021 bannerLees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Vortex Productions

Duivelse rituelen in Anything for Jackson

Anything for Jackson - Becker

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.