boek - Bay en de Piraenauten cover
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Boekrecensie: Bay en de Piraenauten – Steampunk in hogere sferen

Piraenautenkapitein Hazzard meert zijn beruchte luchtschip de Airlander aan in Venida, een luchtstad in het Zevende luchtruim. Daar woont Bayenne ‘Bay’ Veskan, een jonge meid die droomt van avonturen. Om haar familie te helpen in hun schamele bestaan heeft Bay zich gespecialiseerd in het smokkelen van ‘queriosa’. De komst van de Airlander betekent een lucratief klusje voor de gewiekste smokkelaarster, maar al snel blijkt dat een Piraenautenschip altijd problemen met zich meebrengt. In Bay en de Piraenauten betreed je een steampunkwereld van vliegende schepen, in de lucht drijvende steden, electrostormen en Luchtkinderen. Een avontuur in hogere sferen.

Alvast zelf kennismaken met Bay? Lees het eerste hoofdstuk van Bay en de Piraenauten in de rubriek Verhalen. Yvette in levende lijve ontmoeten? Kom naar de boekpresentatie deze zaterdag 7 juli. Kun je niet langkomen, doe dan mee met onze Bay en de Piraenauten winactie en maak kans op een gesigneerd exemplaar van dit spannende boek!

Boekpresentatie Bay en de Piraenauten coverSteampunk roept bij mij altijd verwondering op. De prachtig gedetailleerde kleding en spullen die je onder andere ziet op Dutch Comic Con, Comic Con Amsterdam, de Mystical Fantasy Fair en Castlefest zijn vaak wonderbaarlijk gedetailleerd. De kleine radertjes, de glimmende metalen elementen, de kleuren en stoffen spreken tot de verbeelding. Dat enthousiasme deel ik met Yvette Hazebroek, die vandaag debuteert met haar steampunknovel Bay en de Piraenauten. Meteen even de disclaimer: ja, Yvette schrijft voor Modern Myths en daarom zetten we haar even extra in het zonnetje, maar buiten dat is Bay en de Piraenauten een geweldig leuk avonturenboek, waarin een jonge meid op zoek gaat naar haar gestolen broertje en onderweg haar eigen kracht ontdekt.

Piraenauten en Luchtsigeuners

Bay is een tiener op weg naar volwassenheid, die haar vindingrijkheid gebruikt om uitvindingen te bedenken die het smokkelen makkelijker maken, zoals ‘antigravischoenen’. Ze heeft echter ook een geheim, iets wat te maken heeft met haar ware afkomst. Het is meer dan de tatoeage van drie stippen die een driehoek vormen achter haar rechteroor; het is iets wat ze geheim moet houden, zeker nu de Piraenauten in de stad zijn.

Maar als de Piraenauten weer vertrokken zijn, is Bays broertje Plum ook verdwenen. Bay geeft zichzelf de schuld en besluit Venida te verlaten en hem te gaan zoeken. Ze vertrekt in haar eigen luchtballon; op reis naar de andere luchtruimen om een spoor van haar broertje te vinden. Onderweg kom je samen met Bay wonderbaarlijke luchtsteden tegen en leer je andere luchtvaarders kennen, zoals de Luchtsigeuners en schrootzoekers. Hoe verder Bay van huis raakt, hoe meer ze haar ware geschiedenis en krachten leert kennen.

Yvette Hazebroek: Steampunker

Yvette is al haar hele leven dol op fantasy en in het bijzonder op steampunk. Als groot medeliefhebber van alles wat fantastisch is, denk ik de invloeden op Bay en de Piraenauten te herkennen. Zo zou de hele wereld van de verschillende luchtruimen prima passen in de The Legend of Zelda-reeks van Nintendo en voelen de sentimenten rond de verborgen en gevreesde krachten van de luchtkinderen als die in het universum van The X-Men van Marvel. Dan is er nog de wilde energie van Pirates of the Caribbean, uiteenlopende wezens zoals in Star Wars en is er het mysterie van de bedoelingen van de verschillende hoofdpersonages, zoals in de klassieker Treasure Island van Robert Louis Stevenson.

Maar al die inspiratie zit in een volledig eigen Yvette-verpakking. Je wordt soepel de wereld van Bay ingetrokken en bevindt je al spoedig in het uitgebreide luchtruim waar indrukwekkende schepen reizen tussen wonderbaarlijke steden. Het taalgebruik in Bay en de Piraenauten is fris en je leeft mee met de dromen, angsten en wensen van Yvettes’ hoofdpersonage. Bays reis opent een grote luchtwereld waar Yvette ons hopelijk snel in een tweede deel nog uitgebreider kennis mee laat maken. Zo zou ik graag nog een groot luchtgevecht zien tussen de Piraenauten en hun tegenstanders. Een schietgevecht met steampunkkanonnen en het enteren van luchtschepen op duizelingwekkende hoogte? Kom maar op!

Bay en de Piraenauten: een stormachtig avontuur

Maar voor nu is Bay en de Piraenauten een stormachtig avontuur over het varen van je eigen koers. Het is Pirates of the Caribbean, Treasure Island en The Legend of Zelda, maar dan in een wijde wereld van windschepen, stormportalen en luchtpiraten. Yvette rondt hiermee haar eigen levensveranderende avontuur af, want vanaf nu is ze steampunkauteur. Ik kan niet wachten wat de radertjes in háár hoofd voor verdere fantastische literatuur gaan opleveren!

Bay en de Piraenauten is vanaf 7 juli verkrijgbaar, onder andere via de webshop van Uitgeverij Macc. Wil je alvast een stukje met Bay meevliegen? Lees dan het eerste hoofdstuk van het boek in onze rubriek ‘Vertellingen’.

Titel: Bay en de Piraenauten
Schrijver: Yvette Hazebroek
Uitgever: Uitgeverij Macc

Modern Myths Shop

Koop Bay en de Piraenauten op Bol.com

Bay en de Piraenauten – Yvette Hazebroek

Meer Modern Myths-recensies vind je hier

Zaterdag 7 juli presenteerde Yvette haar debuut in boekhandel Stumpel te Almere. Modern Myths was er bij:

Muziek: Happy Forbidden District (ID 895) van Lobo Loco, Free Music Archive.org

© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.