Cocaine Bear blu-ray recensie - Modern Myths

Cocaine Bear blu-ray recensie – Cokey beer gaat los!

Films gebaseerd op waargebeurde verhalen zijn er in overvloed. Uiteraard worden de gebeurtenissen gedramatiseerd, waardoor je een vertekend beeld krijgt van wat er daadwerkelijk is gebeurd. Cocaine Bear maakt het helemaal bont. Eigenlijk is het ook meer een “What if?”-film, waarin een zwarte beer – in tegenstelling tot de realiteit – een overdosis drugs overleeft en bloeddorstig op zoek gaat naar een nieuwe kick. Iedereen in het natuurreservaat waar de beer woont, is in levensgevaar. Maar of ze dat zelf doorhebben? Lees onze Cocaine Bear blu-ray recensie!

In 1985 stort het vliegtuigje van Andrew Thornton, een voormalig drugsrechercheur die zelf drugdealer werd, neer in de afgelegen bossen boven Georgia. Zo’n 15 miljoen dollar aan cocaïne belandde zo in het Chattahoochee-Oconee National Forest, waar het gevonden en opgevreten werd door een 200 kilo zware zwarte beer.

Dit verhaal haalde het nieuws, maar de beer zelf haalde het helaas niet. Het dier overleed aan de overdosis gif en dat was het. Maar niet in Cocaine Bear, gebaseerd op dit vreemde nieuwsfeitje. In deze horrorkomedie stellen de filmmakers namelijk de vraag: wat als de beer het overleefde? Daar kunnen we kort over zijn: het beest gaat als verslaafde monster-junkie op zoek naar meer cocaïne. En wee degene die de beer onderweg op zijn pad vindt…

Keri Russell als Sari

Elizabeth Banks maakt overal komedie van 

Cocaine Bear is geregisseerd door Elizabeth Banks (De LEGO Film, The Hunger Games, Brightburn) die – naast de bijna honderd films waarin ze speelde – eerder de regie had over Pitch Perfect 2 en Charlie’s Angels (2019). In de making-of op de blu-ray vertelt ze dat ze het leuk vindt om in elke film die ze maakt komische elementen te stoppen. Cocaine Bear is dan ook een horror-komedie. En met zowel de horror als de komedie gaat ze helemaal los.

Deze film bevat aan de ene kant een uiteenlopende verzameling van excentrieke personages die aan de andere kant op de meest gruwelijk bloederige manieren om het leven komen. Je zou een pouletje kunnen aanleggen met daarin de personages en dan, voor je de film gaat kijken, weddenschappen aangaan wie wel en wie niet ongeschonden de aftiteling haalt.

Margo Martindale als Ranger Liz

Cocaine Bear blu-ray recensie – Niet al te beste CGI

Cocaine Bear Funko met been
Fan van Cocaine Bear? Koop de FUNKO inclusief been!

De eersten die de gruwelbeer tegenkomen, is een jong stel natuurliefhebbers dat een trektocht maakt door het woud. Door de verrekijker zien ze de zwarte beer, die nogal excentriek gedrag vertoont. Het bonkt met zijn kop tegen een boom, kijkt vervolgens recht de verrekijker in en is dan plots verdwenen. Horrorliefhebbers weten dat ze zich schrap moeten zetten voor het moment dat het monster plots weer zal verschijnen.

Deze eerste kennismaking met de verslaafde beer toont meteen een mankement van de film: de CGI is regelmatig niet al te best. Elizabeth Banks wilde een fotorealistische zwarte beer in de film en die is er gekomen. In de making-of zie je de acteur die de beer speelt in een speciaal pak waar de computereffecten achteraf overheen gelegd worden. Maar de vaak tekenfilmachtige capriolen van de beer die krankzinnig is van de “high” van de drugs, maken dat het angstaanjagende van het geheel te vaak absurd lollig overkomt.

Kristofer Hivju als Olaf en Hannah Hoekstra als Elsa

Een grizzly is enger dan een zwarte beer

Misschien komt het door de film The Revenant uit 2015, waarin Leonardo DiCaprio in de wildernis aangevallen wordt door een reusachtige grizzly. Ik vind zo’n grote, bruine krachtpatser doodeng als die op zijn achterbenen staat en zijn tanden toont. In vergelijking daarmee is de cocaïnebeer een stuk kleiner en schattiger. Zelfs de, door de drugs veroorzaakte, waanzinnige blik in de ogen van het beest geven me niet hetzelfde kippenvel. Toegegeven, in de duisternis van een hutje in het woud, als de beer vanuit een donkere hoek langzaam in beeld verschijnt, lijkt het beest wel een beetje op Pennywise de dansende clown uit IT. Als je een beetje je fantasie gebruikt dan.

Er zijn wel enorm leuke scènes, zoals een achtervolging met een ambulance en een confrontatie bij een prieeltje, maar over het algemeen wil het monster nooit echt eng worden. En als de beer dan iemand grijpt, is de expliciete weergave van de slachting die plaatsvindt ineens weer over-the-top bloederig. De balans in de film gaat alle kanten op.

Cokey de beer in Cocaine Bear

Cocaine Bear blu-ray recensie – Groot blik aan komische acteurs

Maar het grote aantal acteurs in Cocaine Bear heeft overduidelijk de grootste lol met het maken van de film. Maar liefst zo’n twaalf tot vijftien personages hebben allemaal een rol te spelen. Zo is er de alleenstaande moeder Sari (Keri Russell (The Diplomat, Dawn of the Planet of the Apes)) die haar spijbelende dochter Dee Dee zoekt, de zoon van een drugsbaron (Alden Ehrenreich (Solo: A Star Wars Story)) die – samen met het knechtje van de baron (O’Shea Jackson Jr. (Obi-Wan Kenobi, Godzilla II: King of the Monsters)) – de verloren drugs moet opsporen, een parkranger (Margo Martindale (The Americans)) die wat romantiek zoekt, een jeugdbende en een detective die achter de drugsbaron aanzit. Blijkbaar is het altijd druk in een Amerikaans natuurreservaat.

De meeste van die personages zijn in het geheel niet sympathiek en je moet goed blijven opletten. Voor je het weet heeft er namelijk weer eentje het loodje gelegd. Je zult een hoop bloederige scènes zien die je niet zou verwachten. Elizabeth Banks gooit, zoals gezegd, alle remmen los. Zelfs drugsgebruik door Dee Dee en haar kameraadje wordt niet geschuwd (dit klinkt erger dan het is hoor). De drugsbaron wordt overigens gespeeld door Ray Liotta (Goodfellas, Sin City: A Dame to Kill For) en is zijn laatste rol voor hij vorig jaar helaas overleed.

Brooklynn Prince als Dee Dee in Cocaine Bear

Extra’s om high van te worden

Eigenlijk heeft Cocaine Bear niet echt extra’s nodig. De film is van zichzelf absurd genoeg om je te onderhouden en de “gag reel” op de blu-ray is dan ook veel minder grappig dan wat je allemaal in het verhaal zelf ziet. Een van de “extended scenes” – waarin Sari op haar werk in het ziekenhuis te maken krijgt met een “ongeluk” met een stofzuigerslang – toont nog een relatie tussen Sari en het ambulancepersoneel dat later in de film opduikt. Die had wel in de film gemogen, waardoor je net wat meer feeling met die twee personages zou krijgen.

Het alternatieve einde voegt heel weinig toe, anders dan dat het je poule over wie gruwelijk vermoord zou worden en wie niet, in de war schopt. Tot slot is er nog een aantal making-ofs en kun je audiocommentaar aanzetten van Elizabeth Banks en producer Max Handelman. Word je high van extra’s, dan is deze blu-ray uitgave dus heel netjes verzorgd.

Alden Ehrenreich als Eddie en O'Shea Jackson Jr. als Daveed

Cocaine Bear blu-ray recensie – Horrorkomedie om je vrienden mee te shockeren

Wil je weer eens compleet verrast worden door een film waarvan je nooit had gedacht dat die gemaakt kon worden? Hou je van bizarre humor en over-the-top horror? Dan kun je Cocaine Bear gerust opzetten. De vraag die je jezelf daarbij zult stellen is wat de filmmakers zelf gesnoven hebben tijdens de productie. Het shockeffect komt op veel momenten plotsklaps en geeft je daarna niet de tijd om ervan bij te komen.

Maar tegelijkertijd is de balans in de film ver te zoeken en leef je met bijna geen enkel personage echt mee. Het monster waarom het draait – de beer op cocaïne – is maar zelden echt eng en daar verliest de film veel punten op. De blu-ray uitgave van Cocaine Bear is verder prima verzorgd, dus wil je iets bijzonders in je filmkast, dan kan je hem gerust aanschaffen. Al is het maar om er je vrienden mee te verbazen tijdens een filmavondje. Zorg dan wel voor een lekker drankje, want je mag voor deze film best een beetje dronken zijn. Of high natuurlijk, maar dat zouden we uiteraard nooit voorstellen…

Cocaine Bear is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Bekijk hier de trailer:

Titel: Cocaine Bear
Regisseur: Elizabeth Banks
Acteurs: Keri Russell, Ray Liotta, Margo Martindale, O’Shea Jackson Jr.
Uitgever: Universal Pictures
Medium: Blu-ray
Genre: Horror / Komedie

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Universal

Ray Liotta als Syd White

Jesse Tyler Ferguson als Peter in Cocaine Bear

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.