Day of Dungeons 2024 reportage - Modern Myths

Day of Dungeons 2024 reportage – Op avontuur bij het Belgische TTRPG-festival

We hebben het de laatste tijd al vaker gezegd: Dungeons & Dragons – en TTRPG’s in zijn totaliteit – zijn op het moment enorm populair. Onlangs kon je een deel van de Modern Myths redactie terugvinden op de Nederlandse TTRPG-conventie RINCON 2024 in Ewijk, Gelderland. Vicky ging op haar beurt naar het Ruiterijcomplex in Vilvoorde voor Day of Dungeons 2024, de Belgische TTRPG-conventie. Wat ze daar beleefde, lees je in haar Day of Dungeons 2024 reportage!

Het was net alsof ik in een andere wereld terechtkwam. Ik was de grijze ring van Brussel gepasseerd, toen ik opeens in een bosrijk gebied belandde. De vogels floten vrolijk terwijl ik het pad als een echte avonturier richting het nostalgische Ruiterijcomplex in Vilvoorde betrad.

Eenmaal aangekomen op Day of Dungeons 2024 kreeg ik een korte rondleiding. Mijn eerste indruk? Ik zou hier snel klaar zijn met rondkijken. Maar je gaat niet naar deze TTRPG-conventie om enkel rond te kijken. Je doet mee! En dan blijken twee dagen veel te kort…

Live Dungeons & Dragons op Day of Dungeons 2024

Day of Dungeons 2024 - Draak

Workshops & Waaghalzen

Ik heb even de rekensom gemaakt: alle lezingen, live plays en workshops bij elkaar opgeteld waren goed voor 23 uur plezier. Experts deelden hun inzichten over onder andere fantasievolle werelden bouwen en interessante personages creëren. Je kon gaan kijken naar live plays (waarbij het publiek werd betrokken!) en luisteren naar de geschiedenis van Dungeons & Dragons. Maar het bleef niet bij kijken en luisteren. Zo werd je in de improvisatieworkshop aan het werk gezet en gingen zowel Game Masters als spelers met een volle rugzak aan tips naar huis.

Die 23 uur aan beleving zijn zelfs zonder de speelsessies meegerekend. Er waren maar liefst 350 speelplekken verdeeld over 14 tafels. Goed voor 70 epische one-shots. De GM’s hadden hun eigen avontuur bedacht en ingekleed. Zo waren er tafels met “battle maps”, maar ook met een groot tv-scherm dat plat op tafel lag. Of wat dacht je van een enorm luchtschip?

Day of Dungeons 2024 Speelsessie

D&D Luchtschip

Day of Dungeons 2024 reportage – Miniaturen in de verf

Tussen de workshops en speelsessies door kon je naar hartenlust miniaturen schilderen. Er zaten zowel beginnende schilders als ervaren kwastentovenaars aan tafel. Er werd gezellig gekletst, maar er werden ook tips uitgewisseld. ‘Schilder je zelf ook?’ werd er plotseling aan me gevraagd. Ik moest bekennen dat ik het enkele keren heb geprobeerd, maar niet het geduld ervoor heb. ‘Ik heb ook geen geduld!’ lachte ze, ‘maar ik doe alles met speedpaints (een speciale verf die lichte en donkere elementen op een miniatuur meteen naar voren brengt). Eén laag is genoeg voor de meeste details! Echt fantastisch!’.

Een tafel verder werden de mini’s meteen uitgeprobeerd. De vereniging D&D Gent organiseerde PVP-sessies. “PVP” staat voor “Player versus Player”. Hoewel rollenspellen coöperatief zijn, zijn PVP-spellen juist competitief. Je moet je zetten tactisch plannen om de strijd te kunnen winnen.

Day of Dungeons miniaturen schilderen

Verhalenvertellers vinden elkaar

Overstekers - Een kracht ontwaakt
Overstekers – Een kracht ontwaakt

Rollenspellen draaien natuurlijk om het vertellen van verhalen. Sommige verhalenvertellers spelen niet enkel hun avonturen, maar schrijven ze ook op. Auteur Petra Doom (Overstekers, Kinderen van Orpheus) overlegt samen met haar man, Jelmer Panman (De Schaduw over Wintertij, Dreiging in Drenkdal) over elkaars avonturen. ‘Jelmer is erg goed in het bouwen van werelden. Hij kan me kritische vragen stellen over hoe mijn wereld in elkaar zit. Ik focus me dan weer op de personages. Zo vullen we elkaar mooi aan.’

Mathias Maho en Petra Doom op Day of Dungeons 2024
Day of Dungeons 2024 reportage – Mathias Maho en Petra Doom
Verhalen uit de Drakenvleugel
Verhalen uit de Drakenvleugel

Eva Linden (De Zeven Zonderlingen: Duisternis, Maanziek) toont me stralend haar nieuwste uitgave Verhalen uit de Drakenvleugel. ‘Het boek is een raamvertelling waarin acht avonturiers hun verhalen delen in taveerne de Drakenvleugel. Het is een samenwerking met zeven andere schrijvers, waarbij iedereen één verhaal heeft geschreven. Het was een erg leuk project waar ik erg trots op ben!’

Drakenvleugel schrijfster Eva Linden
Day of Dungeons 2024 reportage – Eva Linden

Day of Dungeons 2024 reportage – Samenwerken in Het Schrijverscollectief

Het Apocalypsverbond - Morgan Blade
Het Apocalypsverbond – De Van Helsingkronieken 1

Auteur Morgan Blade (Muse Academy, De Van Helsingkronieken) is de initiatiefneemster achter Het Schrijverscollectief. ‘Het is als schrijver enorm duur om een stand te huren op een evenement. Ik besloot om schrijvers die ik kende aan te spreken. Zij hadden hetzelfde probleem en al snel besloten we om samen naar evenementen te gaan. Zo blijft het betaalbaar voor iedereen’.

Schrijverscollectief - Morgan Blade
Day of Dungeons 2024 reportage – Morgan Blade

Maar Het Schrijverscollectief vindt elkaar niet enkel op evenementen. ‘Als we vastzitten met een verhaal, dan vragen we elkaar om advies. Met een post in onze chatgroep is onze writer’s block na 15 minuten opgelost! ‘Of je krijgt ideeën voor vijf nieuwe boeken…’ voegt Mathias Maho (Ruiters van de Nacht) er lachend aan toe. Misschien is op deze manier hun verhalenbundel Wake ontstaan?

Van alle markten thuis

Maar schrijvers waren niet de enige creatievelingen op Day of Dungeons 2024. Verschillende getalenteerde makers boden hun producten aan. Van exclusieve dobbelstenen en terrein, tot prachtige toverdranken, geeky juwelen en 3D-prints; je kon het allemaal vinden op de markt van de conventie. En wil je jouw personage of wereld tot leven brengen op papier? Op Day of Dungeons kon je kennismaken met verschillende illustratoren die precies dat voor je kunnen doen! Met twee van hen, Sam (Catzero) en Anca (The Storyteller’s Atelier) heb ik een praatje kunnen maken.

Day of Dungeons 2024 - Toverdranken

Sam Kaufmann is illustratrice en merchandise designer uit Tilburg. ‘Ik teken zowel voor mezelf als in opdracht. Als echte nerd vind ik het heerlijk om te ontsnappen in een fantasievolle wereld. Mijn stijl kenmerkt zich door felle kleuren en grappige personages.’ Ik heb alvast de verleiding niet kunnen weerstaan en ben met enkele spullen naar huis gegaan!

Day of Dungeons 2024 - Sam Kaufmann
Day of Dungeons 2024 reportage – Sam Kaufmann

Anca doet me denken aan een echte bard, een D&D-type met verschillende creatieve talenten. Ze maakt niet enkel illustraties, terrein en gepersonaliseerde bases voor je miniaturen, je kunt haar ook inhuren als professionele GM. Mijn eigen hart ging echter sneller slaan toen ik haar handgemaakte “Book Nook” zag. Een Book Nook is een diorama voor in je boekenkast. In deze scène staarde een drakenoog je aan. Omwille van het licht in de zaal, deed de foto haar werk geen eer aan. Jullie moeten me dus op mijn woord geloven dat de details prachtig waren!

Anca - The Storyteller’s Atelier
Day of Dungeons 2024 reportage – Creatieve maker Anca (rechts) en haar “familiar”

Shows en mede

Kreeg je honger? Ook daar was aan gedacht! Je kon smullen van frietjes, pizza of pannenkoeken met bijpassende drankjes. Om de echte avonturier in jezelf te plezieren kon je zelfs kiezen uit een groot assortiment aan mede!

Tijdens het eten kon je genieten van verschillende shows. Wat dacht je van een cosplaywedstrijd en een demonstratie van zwaardvechtkunsten?

Day of Dungeons 2024 - Zwaardvechten

Day of Dungeons 2024 reportage – Toekomstige avonturen

Jordy Wouters, mede-organisator en GM, kijkt tevreden terug op Day of Dungeons 2024. ‘Het is heerlijk om te zien hoe al deze mensen met uiteenlopende achtergronden samenkomen om dezelfde passie te delen. Je leert mensen ook op een andere manier kennen. Zo had ik een speler waar eerst geen woord uitkwam. Tijdens het rollenspel bloeide deze persoon echter helemaal open. Fantastisch is dat!’

D&D Speelsessie door Jordy Wouters

Komt er een derde editie? ‘Uiteraard!’ zegt Thomas Goyvaerts. ‘We waren dit jaar volledig uitverkocht. Achthonderd tickets gingen de deur uit. Het is dus erg waarschijnlijk dat we volgend jaar moeten verhuizen naar een grotere locatie.’ Voor enthousiastelingen die geen jaar kunnen wachten heeft Thomas goed nieuws. ‘In november organiseren we een D&D-weekend in een echt kasteel.’ Het evenement Burcht en Betovering is het Vlaamse antwoord op D&D in a Castle. ‘Een evenement waar we jaloers op waren, maar tegelijkertijd veel te duur vonden. Burcht en Betovering is dichter bij huis en een stuk betaalbaarder voor iedereen!’

Zelf naar Day of Dungeons? Hou de conventie in de gaten via dayofdungeons.be.

Meer Modern Myths-verslagen vind je in onze rubriek Reportages.

© 2024-2024 Modern Myths / Foto’s: © Vicky Swers

Garland Dice - dobbelstenen

Day of Dungeons 2024

Vicky Swers

In Vickys kindertijd draaiden de VHS-tapes met Disneyfilms elk weekend – zonder overdrijven – en de sprookjesboeken lagen meer uit de kast dan erin. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst het boek "Peter Pan en Wendy" las, een verhaal dat haar leven op de kop zou zetten. Nu schrijft ze haar eigen verhalen en blijft ze op zoek naar de oorsprong van haar favoriete sprookjes en mythes.

Als jeugdleidster verzon Vicky haar eerste spellen, al overleefden deze ideeën de jaren niet. In diezelfde periode speelde ze haar eerste rollenspel. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Van de rollenspellen tuimelde ze in de thematische bordspellen. Ondertussen is ze spelauteur van "Adventures in Neverland" en een fanatieke bordspeler. Als je haar niet in de spellenwinkel vindt, dan wel op één van de vele spellenbeurzen.

Vicky combineert het beste van beide werelden – verhalen vertellen en spellen spelen – op haar website Vickyschrijft.nl. Naast alle eigen ideeën die nog op tafel liggen, ondersteunt ze graag anderen om hun droom waar te maken!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.