Fantastic Beasts The Secrets of Dumbledore recensie - Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

Fantastic Beasts 3 recensie – Sluitstuk met politiek in plaats van magie

Met Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore – nu op blu-ray, dvd en 4K UHD – wordt de geplaagde nieuwe trilogie in de Wizarding World afgerond. Een trilogie van prequels op de Harry Potter-films dus, in plaats van de vijf films die eigenlijk zouden verschijnen. Lees in onze Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore recensie of het nu inderdaad ook mooi geweest is met de avonturen van Newt Scamander.

Wil je de geheimen van Dumbledore zelf ontrafelen? Doe dan mee met onze The Secrets of Dumbledore winactie!

Professor Albus Dumbledore (Jude Law (The Talented Mr. Ripley, Cold Mountain, Captain Marvel)) weet dat de duistere tovenaar Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen (Casino Royale, Hannibal, Star Wars: Rogue One)) plannen heeft om op een legale manier de macht over de Wizarding World te grijpen. Maar Dumbledore zelf is verbonden aan Grindelwald en kan hem niet stoppen.

Daarom roept hij in Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore opnieuw de hulp in van magiezoöloog Newt Scamander (Eddie Redmayne (The Theory of Everything, Jupiter Ascending)) en zijn dreuzelvriend Jakob Kowalski (Dan Fogler (Balls of Fury, DC League of Super-Pets)).

Dit derde deel in de Fantastic Beasts-serie was al in de bioscoop en op HBO Max verschenen, maar is nu ook verkrijgbaar op blu-ray, dvd en 4K UHD. Is de fysieke uitgave magisch genoeg om aan te schaffen?

Dan Fogler, Eddie Redmayne, Jessica Williams en Callum Turner in Fantastic Beasts 3

Waar zijn de fantastic beasts?

Waar ik bij het eerste deel – Fantastic Beasts and Where to Find Them – nog enigszins enthousiast was, werd ik dit bij deel twee – Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald – al minder. Ik hoopte dan ook op een knallend slot van dit drieluik, maar helaas ben ik nog meer teleurgesteld dan bij het tweede deel.

Ik vind de Fantastic Beasts-serie een schim van de magie van de Harry Potter-reeks. Er is te veel poespas en het draait te weinig om wie het echt gaat. In mijn beleving is dat Newt Scamander, een buitenbeentje zoals Harry die de wereld “against all odds” moet redden.  Goed, er zijn dan wel de vertrouwde fantastische beesten die af en toe de show stelen – en het draait ook om de Qilin – maar daar blijft het dan wel bij. De magische koffer van Newt verdwijnt in deze derde film namelijk al vrij snel uit beeld en komt pas op het einde weer terug.

Fantastic Beasts 3 - Pickett

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore recensie – Van flamboyant naar serieuze authentieke schurk

Verrassend genoeg vind ik de vertolking van Grindelwald door Mads Mikkelsen beter dan die van Johnny Depp in de eerste twee films. En dat terwijl ik een ontzettende Johnny Depp (en Tim Burton) fan ben. Eigenlijk wilde ik The Secrets of Dumbledore eerst niet zien, omdat ik het belachelijk vond dat hij uit de film was gezet.

Maar toch ging ik overstag, door mijn nieuwsgierigheid en verlangen terug te keren naar de Wizarding World. Mikkelsen maakt – in tegenstelling tot Depp – van Grindelwald een serieuzere schurk die beter past in de tijdsgeest waarin het verhaal zich afspeelt: de jaren 30.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore recensie - Mads Mikkelsen als Gellert Grindelwald

Dan Fogler komt naar Heroes Dutch Comic Con Winter Edition 2022

Dan Fogler komt naar Heroes Dutch Comic ConNu we het toch over de acteurs in The Secrets of Dumbledore hebben: acteur Dan Fogler – Jacob Kowalski zelf – komt naar Heroes Dutch Comic Con Winter Edition 2022! Wellicht ken je Dan ook uit verschillende animatiefilms zoals Kung Fu Panda en Horton Hears a Who!

De Heroes Dutch Comic Con Winter Edition 2022 vindt plaats op 19 en 20 november in de Jaarbeurs Utrecht. Je kunt tickets kopen om de handtekening van Dan Fogler te bemachtigen en met hem op de foto te gaan. Tijdens de Q&A op het hoofdpodium zal Dan vragen beantwoorden. De reguliere ticketverkoop voor het evenement start op 2 september!

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore recensie – Warner tovert extra’s tevoorschijn

Zoals Dirk al aangaf in zijn The Batman blu-ray recensie, geeft Warner Bros je nog meerwaarde bij de fysieke uitgaves van hun films. Bij de Fantastic Beasts 3 blu-ray krijg je meer inzicht in het maken van de film, zoals in “A Dumbledore Duel: Battle in Bhutan”, de “The German Ministry of Magic” en de “Erkstag Jailbreak”. Meer achtergrond rond de meestertovenaar zelf krijg je in “Dumbledore Through the Ages” en in “The Dumbledore Family Tree”.

En ook al zijn ze minder belangrijk dan in de eerdere delen, er is toch ook aandacht voor de fantastische beesten. Kijk daarvoor naar “Even More Fantastic Beasts”, “Magical or Muggle” en “Newt in the Wild”. Tot slot zijn er weggelaten scènes. Dit alles maakt een fysiek exemplaar van de film in je kast toch de moeite waard.

Jude Law, Dan Fogler, Eddie Redmayne, Jessica Williams en Callum Turner in Fantastic Beasts 3

Politiek geweld in plaats van magie

Wat ik uiteindelijk jammer vind aan The Secrets of Dumbledore, is dat de film aanvoelt als een ongeorganiseerde achtbaan. Het verhaal is zoek, het gaat veel te veel over de politieke strijd binnen de Wizarding World en over de complexe relatie tussen Grindelwald en Dumbledore.

In het eerste deel van de serie werd de wondere wereld van de fantastic beasts van Newt Scamander geïntroduceerd. Daar lag de kracht van deze films, waarmee men beter had kunnen verdergaan. In mijn opinie ligt de magie met name in de wondere wereld van Newt en is die magie nu verloren gegaan in het politieke geweld van Grindelwald.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore recensie - Ezra Miller als Credence Barebone in FB3

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore recensie – Mist helaas de betovering

Wat dat betreft zijn de scènes met Newt en Jakob vaak de enige die echt leuk zijn in The Secrets of Dumbledore. Zoals bijvoorbeeld het dansend ontsnappen aan een soort mutante schorpioenen. Maar op de een of andere manier hebben de producers en regisseur David Yates (Harry Potter and the Order of the Phoenix, The Legend of Tarzan) bedacht dat de band tussen Dumbledore en Grindelwald interessanter was. Dat verhaal had wellicht beter een aparte spin-off kunnen zijn.

Door al het gedoe rond de Fantastic Beasts-films zijn de oorspronkelijk geplande vierde en vijfde film momenteel van de baan. Het is dus even afwachten op welke manier de Harry Potter-magie weer terugkeert op je scherm of in de bioscoop. Maar ben je een verzamelaar die alles van de Wizarding World wil hebben, dan ben je met de fysieke uitgave van Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore dus voorlopig even compleet.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is nu verkrijgbaar op blu-ray, dvd en 4K UHD. Bekijk hier de trailer:

Titel: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
Regisseur: David Yates
Acteurs: Jude Law, Mads Mikkelsen, Eddie Redmayne, Poppy Corby-Tuech
Uitgever: Warner Bros
Medium: Blu-ray
Genre: Fantasy

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore recensie - Poppy Corby-Tuech als Vinda Rosier

Fantastic Beasts - The Secrets of Dumbledore

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.