The Batman blu-ray recensie - Modern Myths

The Batman blu-ray recensie – De nieuwe Dark Knight fysiek in handen

Op 18 april 2022 verscheen The Batman al op HBO Max en andere streamingsdiensten. De film draaide toen zelfs nog in de bioscoop. Een nieuwe Batman is natuurlijk een paradepaardje om tussen je content te hebben, maar ik ben blij dat ik de film ook een aantal keren in de bioscoop heb gezien. Dat blijft toch de ultieme filmervaring. Gelukkig brengt Warner Bros de donkere vleermuisman van DC ook uit op blu-ray, dvd en 4K UHD, zodat je hem ook nog in je eigen collectie kunt bewaren. Of deze fysieke uitgave nog de moeite waard is, lees je in onze The Batman blu-ray recensie!

Wil je The Batman zelf ook hebben? Doe dan mee met onze The Batman winactie en win een dvd of 4K UHD.

De laatste tijd verschijnen er steeds meer berichten in de media over de teruglopende verkoopcijfers van fysieke media. Streamingsdiensten zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten en dat zorgt ervoor dat de glimmende schijfjes steeds minder worden verkocht. Sommige distributeurs worden al niet eens meer fysiek op de Nederlandse markt uitgebracht. En waar je vroeger nog uren in lange schappen met films kon grabbelen in offline winkels, is het aanbod daar nu karig en in een beschamend hoekje weggestopt.

Gelukkig denkt Warner Bros hier anders over. Dat bewijzen ze niet alleen met de release van The Batman in verschillende formaten, maar ook met de onlangs verschenen 4K-uitgave van Tim Burtons Batman en Batman Returns. Voor deze recensie hebben we de blu-ray van The Batman in onze speler gestopt. En dat was genieten!

Robert Pattinson als Bruce Wayne - The Batman blu-ray

The Batman – Alle begin is moeilijk

Regisseur Matt Reeves (Dawn of the Planet of the Apes, Cloverfield) pakt het allemaal net even iets anders aan in The Batman. Waar eerdere filmreeksen rond de “caped crusader” teruggaan naar het ontstaan van deze superheld, laat Reeves dit achterwege. Hij verwacht dat de meeste mensen weten waarom Bruce Wayne (Robert Pattinson (Twilight, TenetThe Lighthouse)) Batman is geworden. Hij focust zich meer op de begincarrière van Batman, die nu ongeveer twee jaar vecht tegen de misdaad in Gotham City.

Als een sadistische seriemoordenaar – The Riddler genaamd – belangrijke politieke figuren uit de stad vermoordt, schakelt luitenant James Gordon (Jeffrey Wright (Shaft, No Time to Die)) de hulp in van Batman. Door middel van raadsels onthult de moordenaar steeds meer zijn identiteit. Helaas gaat elk raadsel gepaard met een nieuwe moord.

The Riddler in The Batman

The Batman blu-ray recensie – De onderwereld van Gotham in

Om de Riddler te stoppen, duikt Batman de onderwereld in op zoek naar antwoorden. Hij wordt geconfronteerd met boeven als Carmine Falcone (John Turturro (Transformers)) en Oswald Cobblepot (Colin Farrell (Fantastic Beasts and Where to Find ThemArtemis Fowl)).

Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Hij krijgt hulp van Selina Kyle (Zoë Kravitz (Mad Max: Fury Road)), beter bekend als Catwoman. Tijdens het onderzoek ontdekt hij een groot corruptieschandaal, waarin ook de familie Wayne wordt genoemd. Hiermee wordt de zaak voor Batman persoonlijk.

Batman en Catwoman - The Batman blu-ray

Geïnspireerd door comics

Superman: Year One Batman Year One cover
Batman: Year One

Regisseur Matt Reeves heeft zijn huiswerk goed gedaan. Voor The Batman heeft hij zich duidelijk laten inspireren door verschillende belangrijke comics uit de rijke Batman-geschiedenis van DC Comics. Allereerst de reeks Batman: Year One door het gouden team van schrijver Frank Miller en tekenaar David Mazzucchelli. Zij zijn ook verantwoordelijk voor Daredevil: Born Again, waar Disney+ voor hun nieuwe Daredevil-serie mee aan de slag gaat.

Ondanks het feit dat The Batman zich afspeelt tijdens het tweede jaar van de held, wordt de inspiratie gehaald uit dit verhaal. Vreemd genoeg wordt hier Batman: Year Two – door schrijver Mike W. Barr en onder andere tekenaar Todd McFarlane – volledig genegeerd.

The Batman recensie

The Batman blu-ray recensie – Een lange Halloween

Batman: The Long Halloween
Batman: The Long Halloween

Er zijn ook duidelijke overeenkomsten met de 13-delige reeks Batman: The Long Halloween van schrijver Jeph Loeb en de onlangs overleden tekenaar Tim Sale. Toch weet Matt Reeves zijn eigen draai te geven aan de verhalen uit de comics. Zo is de Holiday-moordenaar uit de comic nu vervangen door The Riddler.

Ben je niet bekend met de comics, dan zijn Batman: Year One en The Long Halloween zeker aan te raden. Overigens is The Long Halloween vorig jaar ook uitgebracht als animatiefilm in twee delen (lees ook onze recensies: The Long Halloween en The Long Halloween Part Two).

Robert Pattinson is Batman

Een realistische superheld

Wat mij zo aanspreekt bij Batman is dat hij geen echte superkrachten heeft, zoals bijvoorbeeld Superman. Hij moet het hebben van zijn speurwerk, spierkracht, vechtkunsten, een aantal technische snufjes en zijn pak die de misdadigers de stuipen op het lijf jaagt. Dit wordt in The Batman allemaal zeer realistisch in beeld gebracht. Van de duistere straten van Gotham City tot aan de Riddler.

In tegenstelling tot de films van Tim Burton, ziet het er in deze moderne Batman-film allemaal zeer echt uit. The Riddler is een soort “lone wolf” die veel weg heeft van de Zodiac-moordenaar. In de jaren 60 hield deze seriemoordenaar Amerika in zijn greep. Met al deze realiteit wordt The Batman ook meer een detective- dan een superheldenfilm.

Jeffrey Wright als James Gordon en Robert Pattinson als de Batman

The Batman blu-ray recensie – Batman spelen, een ondankbare rol

Meestal gaan de haren bij fans recht overeind staan als een nieuwe Batman of Bruce Wayne wordt aangekondigd. Michael Keaton bijvoorbeeld, overkwam dit eind jaren 80, toen hij in de huid kroop van de rijke miljonair en superheld. Dat gold ook voor zijn opvolgers Val Kilmer en George Clooney. Ik blijf Michael Keaton overigens nog altijd een uitstekende Batman vinden.

Ook Christan Bale en Ben Affleck kregen een behoorlijke bak kritiek over zich heen, maar hielden toch ook aardig wat fans over. Toen ik hoorde dat Robert Pattinson in The Batman ging spelen, moet ik bekennen dat ook ik direct moest denken aan de zwijmel vampier Edward Cullen uit de Twilight-reeks. Maar de acteur heeft de laatste tijd laten zien dat hij veel meer in zijn mars heeft. Hij weet Bruce Wayne en Batman ook een bepaalde eenzaamheid en droefenis mee te geven. Daarnaast zie je de woede en frustratie in zijn strijd tegen de misdaad. Heeft het allemaal wel zin wat hij doet? Dit maakt de film weer extra realistisch en menselijk.

Robert Pattinson als Bruce Wayne - Batman

Een uitgebreide utility belt aan extra’s

Het mooie van een fysieke uitgave, ten opzichte van de verschillende streamingsdiensten, zijn de extra’s die je krijgt. Ik ben altijd dol op extra’s en bij The Batman krijg je een mooie tweede disc met meer dan twee uur aan features. De mooiste is wel “Vengeance in the Making”, een uitgebreide making-of documentaire waarin de cast en crew uitgebreid aan bod komen.

De iconische auto van Batman krijgt in “The Batmobile” de aandacht die het verdient. Dat geldt ook voor “Anatomy of the Car Chase”, waarin The Penguin en Batman elkaar achtervolgen. In “Becoming Catwoman” blikt Zoë Kravitz terug op haar voorbereiding en rol als Catwoman. De onherkenbare Colin Farrell laat in “A Transformation: The Penguin” zien waarom je niet weet dat hij meedoet aan deze film. Verder bevat de disc nog een paar verwijderde scènes en kleine extra’s.

Colin Farrell als The Penguin

The Batman blu-ray recensie – Fysiek Bat-voordeel op blu-ray

Ik ben blij dat The Batman gewoon nog een fysieke release krijgt. Ik geniet enorm van de diverse streamingsdiensten die wij hebben, maar als filmliefhebber en -verzamelaar wil ik toch graag bepaalde films in mijn collectie hebben. En The Batman is daar één van. Donker, grauw, rood en realistisch.

De beelden spatten in 1080p High Definition van het scherm af en ook je oren worden verwend met de Dolby Atmos-TrueHD track. Regisseur Matt Reeves weet de kijker voor de volle 175 minuten te boeien en laat je ook nog nagenieten met de vele extra’s op de schijf. Kortom, een Bat-must!

The Batman is nu verkrijgbaar op blu-ray, dvd en 4K UHD. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Batman
Regisseur: Matt Reeves
Acteurs: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Colin Farrell, Andy Serkis
Uitgever: Warner Bros
Medium: Blu-ray
Genre: Superhelden / Detective

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2022-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros

Zoë Kravitz als Selina Kyle - The Batman blu-ray

The Batman blu-ray

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.