Lees deze Doctor Strange comics - Modern Myths

Na het Multiverse of Madness – Lees deze Doctor Strange comics!

Inmiddels heeft bijna iedereen wel de kans gehad om Doctor Strange in the Multiverse of Madness te kijken in de bioscoop of op Disney+. En er zo zijn eigen mening over te vormen. Een ding staat vast, regisseur Sam Raimi (The Evil Dead, Spider-Man) heeft wat teweeggebracht met dit tweede avontuur van de sorcerer supreme! Maar wat nu? Heb je zin in nog meer avonturen van Doctor Strange, duik dan in dit artikel en lees deze Doctor Strange comics! 

Lees ook Andrés Doctor Strange in the Multiverse of Madness recensie en Jeroens Doctor Strange in the Multiverse of Madness Easter Eggs artikel!

Op Disney+ kun je beide avonturen van Stephen Strange, de sorcerer supreme, in het Marvel Cinematic Universe beleven: Doctor Strange uit 2016 en Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Dat de films succes hebben, ligt natuurlijk voor een groot deel aan acteur Benedict Cumberbatch (Star Trek: Into Darkness, The Hobbit) die als Dr. Strange de geloofwaardigheid in de bizarre magische werelden bewaart. Want Stephen Strange weet zich in de comics niet altijd staande te houden.

Doctor Strange is bedacht door Stan Lee en Steve Ditko, die met zijn tweeën ook verantwoordelijk zijn voor de creatie van Spider-Man. Zijn eerste avonturen werden gepubliceerd in de serie Strange Tales in 1963, waarna de serie in 1968 na nummer 168 werd omgedoopt tot Doctor Strange. Die serie begon met nummer 169 en eindigde 15 nummers later.

Vanaf 1974 kreeg de tovenaar een nieuwe eigen serie, waarin hij het 81 nummers volhield. Vanaf 1988 verschenen 90 nummers van Doctor Strange: Sorcerer Supreme die eindigden in 1996.

Benedict Cumberbatch als Doctor Strange in Doctor Strange 2

De vele gezichten van Doctor Strange

In 1999 probeerden Dan Jolley en Tony Harris, onder het label Marvel Knights, de sorcerer supreme weer nieuw leven in te blazen. De serie Doctor Strange: Flight of Bones zou echter maar vier nummers lopen. Keer op keer blijkt slechts een klein publiek interesse te hebben in Stephen Strange en kan de magiër nooit echt lang een eigen serie dragen.

Maar in de meeste andere Marvel-strips verschijnt Doctor Strange ten tonele zodra een held met magie te maken krijgt. Strange is dus nooit lang buiten beeld en vanaf 2015 – als Jason Aaron en Chris Bachalo een frisse draai aan het personage geven – neemt Marvel meer risico. Vanaf dan verschijnen er verschillende onderhoudende avonturen rond deze meester der magie en daar zet ik er een paar van voor je op een rijtje. Dus wil je meer bizarre verhalen rond Doctor Strange lezen, maak dan een keuze uit de titels die nu volgen!

Doctor Strange en het derde oog

Lees deze Doctor Strange comics: Doctor Strange Omnibus – Jason Aaron & Chris Bachalo

Zoals net vermeldt, gaf comic auteur Jason Aaron in 2015 een nieuwe, creatieve impuls aan Doctor Strange. Niet alleen liet Aaron zien dat er voor elke spreuk een prijs betaald moet worden door de magiërs in het Marvel Universum, maar ook hoe jaren van strijd Stephen Strange veranderd heeft. Kijk bijvoorbeeld niet in zijn koelkast. Je wilt er niet achter komen wat een sorcerer supreme er voor dieet op nahoudt.

Ondertussen wordt de magie in het multiversum aangevallen door de mysterieuze, duistere Empirikul. Hun doel is alle magie uit te wissen en alle gebruikers ervan om te brengen. Het klinkt een beetje als dezelfde opzet die Aaron ook gebruikte voor zijn Thor: God of Thunder serie, waarin Gorr the God Butcher ten tonele verscheen. Hoewel die overeenkomst er zeker is, is Doctor Strange van Jason Aaron zeer de moeite waard. Niet in het minst door de geweldige tekeningen van Chris Bachalo.

De serie is als omnibus verkrijgbaar en verzamelt Doctor Strange (2015) #1-20, Doctor Strange Annual (2016) en Doctor Strange: Last Days of Magic (2016). Zo heb je het hele verhaal meteen compleet!

Doctor Strange Omnibus - Jason Aaron - Chris Bachalo

Amazon.nl - Doctor Strange Omnibus - € 55,97

Ook verkrijgbaar op Bol.com – Doctor Strange Omnibus – € 68,99

Doctor Strange: The Oath – Brian K. Vaughan & Marcos Martin

Naast de reguliere series, zijn er ook verschillende “limited series” rond de meester der magie verschenen. Doctor Strange: The Oath uit 2007 is een aanrader, vooral door het tekenwerk van Marcos Martin. Het verhaal is geschreven door Brian K. Vaughan, die je kent van onder andere Ex Machina, Y: The Last Man en Marvel’s Runaways. Binnenkort verschijnt er een televisiebewerking van zijn serie Paper Girls op Prime Video.

In Doctor Strange: The Oath moet Stephen Strange een paranormaal onderzoek starten naar zijn eigen dood. Maar ook zijn vriend en hulp Wong is ongeneeslijk ziek. Strange probeert een elixer te vinden dat Wong kan helpen. Het onderzoek van Strange brengt hem naar de onderwereld van New York tot dodelijke dimensies aan de rand van de realiteit!

De trade paperback bestaat uit Doctor Strange: The Oath #1-5.

Doctor Strange - The Oath - Brian K. Vaughan - Marcos Martin

Amazon.nl - Doctor Strange: The Oath - € 60,71

Lees deze Doctor Strange comics: The Death of Doctor Strange – Jed MacKay & Lee Garbett

Ook vorig jaar vond doctor Stephen Strange de dood in het Marvel stripuniversum. In de onderhoudende The Death of Doctor Strange schotelen auteur Jed MacKay en tekenaar Lee Garbett je een indrukwekkende “who dunnit” voor, die je tot op de laatste pagina’s in de ban houdt. Met de dood van Doctor Strange is de magische bescherming van de aarde verdwenen en kunnen interdimensionele schurken binnenvallen. Maar vallen ze aan, of zijn ze op de vlucht?

De overgebleven magiërs op aarde moeten niet alleen onze wereld zien te beschermen, ze moeten er ook achter zien te komen wie er met de handen van Strange vandoor is. Handen, waar nog veel magie in verborgen zit. En wie komt hen onverwacht helpen om de moord op de sorcerer supreme op te lossen? Je valt van de ene verbazing in de andere in deze bijzondere serie. Zoals in ons Easter Eggs artikel al benoemd, is deze serie de aanzet voor de huidige, nieuwe sorcerer supreme in het Marvel Universum: Clea!

De TPB bundelt The Death of Doctor Strange (2021) #1-5.

The Death of Doctor Strange - MacKay - Garbett

Amazon.nl - The Death of Doctor Strange - € 20,99

Ook verkrijgbaar op Bol.com – The Death of Doctor Strange – € 20,99

Doctor Strange and the Sorcerers Supreme – Robbie Thompson & Javier Rodríguez

De limited serie Doctor Strange and the Sorcerers Supreme door auteur Robbie Thompson en tekenaar Javier Rodríguez is een van mijn favorieten in dit rijtje Doctor Strange-comics. In deze serie – die meteen opvalt door de waanzinnige tekeningen – dreigt de realiteit te ontrafelen. Eén meester der magie is niet voldoende om het gevaar een halt toe te roepen, dus moet Doctor Strange verschillende sorcerers supreme uit het verleden, heden en de toekomst bij elkaar brengen om het multiversum te redden.

In het team vind je onder andere Merlijn uit de Arthuriaanse legendes, Wiccan (de zoon van Scarlet Witch), the Ancient One (de leermeester van Strange) en een Ghost Rider uit 1800. Niet iedereen kan goed met elkaar opschieten, maar elk personage wordt uitgediept en naar goed Marvel gebruik vormen ze op het einde toch een min of meer geheel.

Deze geweldige serie is verkrijgbaar in twee delen: Volume 1 bestaat uit Doctor Strange and the Sorcerers Supreme #1-5 en een verhaal uit Doctor Strange annual 1. In Volume 2 zijn Doctor Strange and the Sorcerers Supreme #6-10 verzameld.

Doctor Strange and the Sorcerers Supreme Vol 1

Amazon.nl - Doctor Strange and the Sorcerers Supreme Vol 1 - € 14,25

Ook verkrijgbaar op Bol.com – Doctor Strange and the Sorcerers Supreme Vol 1 – € 19,99

Doctor Strange and the Sorcerers Supreme Vol 2

Amazon.nl - Doctor Strange and the Sorcerers Supreme Vol 2 - € 15,68

Ook verkrijgbaar op Bol.com – Doctor Strange and the Sorcerers Supreme Vol 2 – € 20,99

Defenders: There Are No Rules – Al Ewing & Javier Rodríguez

Een van de teams die we nog niet in het Marvel Cinematic Universe zijn tegengekomen, is The Defenders. Dit team heeft in verschillende vormen bestaan, maar bijna altijd is Doctor Strange er de leider en beschermen ze onze wereld tegen magische aanvallen. Vorig jaar verscheen er een leuke limited series van auteur Al Ewing en tekenaar Javier Rodríguez: Defenders: There Are No Rules. Ewing weet – net als Jason Aaron – bekende elementen uit het Marvel Universum van een nieuwe, frisse invalshoek te voorzien.

In Defenders: There Are No Rules wordt Doctor Strange benaderd door The Masked Raider, een mysterieus personage dat een masker draagt, gemaakt van de materie van Eternity zelf: de Eternity Mask. Als je Thor: Love and Thunder al hebt gezien, moet er nu een belletje gaan rinkelen. Beide heren verzamelen een team bestaande uit net zulke vreemde personages als ze zelf zijn en beginnen een reis door de verschillende niveaus van onze realiteit. Onze kosmos is namelijk niet de eerste realiteit die ooit bestond, verschillende realiteiten zijn ons voor gegaan!

Deze bijzondere serie is gebundeld in een TPB, bestaande uit Defenders (2021) #1-5.

Defenders - There Are No Rules - Al Ewing

Amazon.nl - Defenders: There Are No Rules - € 17,95

Ook verkrijgbaar op Bol.com – Defenders: There Are No Rules – € 19,99

Lees deze Doctor Strange comics: Extra leestips – De Scarlet Witch draait door

Naast Doctor Strange is de Scarlet Witch (Elizabeth Olsen (Godzilla, Sorry for Your Loss)) natuurlijk ook een grote speler in Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Haar verhaallijn is tragisch en heeft ook zijn oorsprong in de Marvel Comics. Naast bovenstaande Doctor Strange-strips, krijg je daarom hierbij nog de volgende extra leestips:

Elizabeth Olsen als Wanda Maximoff - The Scarlet Witch

The Avengers: Disassembled – Brian Michael Bendis & David Finch

Indie comic auteur Brian Michael Bendis en tekenaar David Finch zetten in 2004 The Avengers op hun kop. Het verhaal begint als een oud-teamlid van The Avengers uit de dood terugkeert naar Avengers Mansion en zichzelf en het gebouw opblaast. Snel daarna volgen meerdere onverklaarbare gebeurtenissen. Het is de zwartste dag in de geschiedenis van The Avengers en alles verandert. Wie zit er achter deze vreselijke gebeurtenissen en wat is er de reden van? Deze verhaallijn is een duidelijk keerpunt in The Avengers oude stijl en brengt een nieuwe insteek die uiteindelijk tot het Marvel Cinematic Universe zou leiden!

In deze lastig verkrijgbare TPB figureren talloze Avengers en bestaat uit Avengers (1998) #500-503 en Avengers: Finale (2004).

The Avengers Disassembled

Bol.com - The Avengers: Disassembled - € 194,18

Ook verkrijgbaar als eBook op Bol.com – The Avengers: Disassembled – € 5,99

House of M – Brian Michael Bendis & Olivier Coipel

Na The Avengers: Disassembled moeten de Avengers en de X-Men gezamenlijk optrekken tegen een vijand die hun bestaan in gevaar brengt: Wanda Maximoff! De Scarlet Witch is volledig losgeslagen en gebruikt haar krachten om onze wereld naar haar eigen hand te zetten. Zal Magneto zijn dochter helpen, of haar krachten voor zijn eigen gewin gebruiken? Opnieuw zet Brian Michael Bendis een verfrissend, nieuw verhaal neer, ditmaal samen met tekenaar Olivier Coipel.

Deze TPB bundelt de serie House of M #1-8.

House of M

Bol.com – House of M - € 23,29

Ook verkrijgbaar op Amazon.nl – House of M – € 23,29

Zo, met deze magische leestips kun je voorlopig vooruit. Vind je dit artikel leuk en wil je meer leestips over andere superhelden? Laat het weten in de comments!

Lees meer Modern Myths recensies!

Lees deze Doctor Strange comics: © 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney en Marvel

Lees deze Doctor Strange comics - Modern Myths

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.