Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs – Modern Myths

Doctor Strange in the Multiverse of Madness – De waanzinnige multi-dimensionele knipogen

Inmiddels kun je Doctor Strange in the Multiverse of Madness streamen op Disney+. En dat is maar goed ook, want dit tweede deel met Benedict Cumberbatch als de meester der magie zit tot de rand toe vol met knipogen naar Marvel series en comics. En naar films van regisseur Sam Raimi (The Evil Dead, Spider-Man). Daarnaast is Dr. Strange 2 uiteraard ook gewoon leuk om opnieuw te kijken. Ga je dat doen, neem dan eerst dit Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs artikel door, zodat de magie niet langs je heen gaat! 

Let op: Ga je Doctor Strange in the Multiverse of Madness voor het eerst kijken? Sla dit artikel dan nog even over en lees het achteraf, want elk punt hieronder is een spoiler. Lees ook onze Dr. Strange 2 recensie.

Regisseur Sam Raimi is een liefhebber van Marvel comics. Dat wisten we al, gezien zijn Spider-Man filmtrilogie met Tobey Maguire de sfeer van de klassieke strips van de muurkruiper getrouw naar het witte doek bracht. Zelfs zonder webschieters, maar dat terzijde. In Doctor Strange in the Multiverse of Madness gaat Raimi nog een stapje verder.

Niet alleen giet hij een Evil Dead-horrorsausje over het Marvel Cinematic Universe, gedurende de hele film herken je als stripliefhebber talloze knipogen naar het Marvel stripuniversum. Zodra magie in de Marvel comics opduikt, is Doctor Strange er linksom of rechtsom wel mee verbonden. In The Multiverse of Madness zie je dat dan ook terecht terug.

Hieronder zet ik een aantal van de meest opvallende – of obscure – easter eggs voor je op een rij. Uiteraard zijn er nog meer te vinden, dus als je iets mist, zet het vooral in de comments onder dit artikel. Duik mee het multiverse in!

Xochitl Gomez als America Chavez, Benedict Wong als Wong en Benedict Cumberbatch als Doctor Strange

Earth-616

The Daredevils 7 - Earth-616
The Daredevils #7 – Earth-616

In de Disney+ Lokiserie en in Spider-Man: No Way Home werd er al melding gemaakt van het thema dat momenteel overal de kop op steekt bij Marvel: het multiversum. Het idee is dat er meerdere realiteiten bestaan, waarin de loop van de geschiedenis telkens net iets anders is. Deze alternatieve tijdslijnen zijn van elkaar gescheiden, maar als je weet hoe, kun je tussen deze dimensies reizen. Of je slaat een gat in de barrières tussen de dimensies, zoals America Chavez (Xochitl Gomez (Shadow Wolves)) in deze film doet. Dat kan natuurlijk ook.

In het Marvel stripuniversum bestaat het multiversum al veel langer. In 1983 noemden auteur Alan Moore (Watchmen) en tekenaar Alan Davis in The Daredevils (uitgegeven bij Marvel UK) het superheldenuniversum “Earth-616” (Aarde-616). Daarmee werd het idee geïntroduceerd dat elke alternatieve tijdslijn een eigen nummer heeft. Dit verhaal rond de Britse held Captain Britain werd lang door de Amerikaanse redacteurs van Marvel niet als officiële benaming geaccepteerd, maar wel door de fans. Inmiddels is dit gebruik nu ook de gewoonte in de strips en in het Marvel Cinematic Universe. Heb je het over het Marvel-universum zoals wij dat kennen, dan is dat Earth-616.

America Chavez voor al je multiverse reizen

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs – Shuma-Gorath

Spelers van Dungeons & Dragons komen hem regelmatig tegen: de beholder. Wat bij dit monster het meest in het oog springt (haha) is natuurlijk zijn reusachtige oogbal. Ook Dr. Strange krijgt met een vergelijkbaar monster te maken: Shuma-Gorath.

Deze klassieke tegenstander van de “sorceror supreme” verscheen voor het eerst in Marvel Premiere #10 in september 1973 (een jaar voordat D&D op de markt verscheen). Hij is bedacht door Steve Englehart en Frank Brunner. Shuma-Gorath is een van de “Great Old Ones”, monstergoden die miljoenen jaren geleden de heerschappij hadden over talloze dimensies. Shuma-Gorath is in de strips dus meer een Lovecraftiaanse god, dan een beholder-achtig monster dat even verslagen moet worden.

Shuma-Gorath, een van de oude goden

Mount Wundagore

Ook Mount Wundagore speelt een grotere rol in de Marvel-strips. De berg bevindt zich in Oost-Europa, in het fictieve landje Transia. Het is de thuisbasis van Herbert Wyndham – de “High Evolutionary”.  Deze geneticus is regelmatig een tegenstander van de Marvel superhelden, maar speelt geen rol in Dr. Strange 2.

In een van de grotten van de berg schreef de demon Chthon het zwarte magie boek de “Darkhold”. Deze speelt wel een rol in de film. In de 20e eeuw had Gregory Russoff een huis op Wundagore Mountain, welke hij verkocht aan Wyndham en zijn partner Jonathan Drew. Russoff is de vader van Jack Russell – de “werewolf by night” – en Drew is de vader van Jessica Drew, de eerste Spider-Woman. Toen de duistere kracht van Chthon terug in de wereld kwam, werd hij verslagen door de High Evolutionary en zijn medestanders. Tijdens dat gevecht gaf een vrouw die Magda heet het leven aan een tweeling: Pietro en Wanda Maximoff. Oftewel Quicksilver en The Scarlet Witch. Kortom, Mount Wundagore is niet zomaar een berg in het Marvel universum!

Wundagore Mountain - Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs – Rintrah

Wong (Benedict Wong (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings)) en zijn discipelen moeten in Dr. Strange 2 hun hoofdkwartier beschermen tegen magische aanvallen. Een van zijn discipelen is een minotaurus. Zijn naam is Rintrah, in de strips een alien met een groene huid van de planeet R’Vaal. Als het lichaam van Stephen Strange dodelijk gewond raakt, projecteert hij zijn astrale vorm tijdelijk in het lichaam van Rintrah. Nadat Strange zijn lichaam weer terug heeft, blijft Rintrah in de leer bij Doctor Strange.

Rintrah is een personage dat regelmatig terugkeert in het leven van Doctor Strange. Onlangs was hij een leraar aan de Strange Academy in de gelijknamige serie door Skottie Young en Humberto Ramos.

Adam Hugill als Rintrah

De Living Tribunal

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs - Strange Tales 158 - The Living Tribunal
Strange Tales #158 – The Living Tribunal

Als Stephen Strange en America Chavez gedwongen worden te vluchten in het multiversum, zie je tijdens hun reis flitsen van andere realiteiten. In een van de beelden zie je het hoofd met drie gezichten van de “Living Tribunal”. Deze kosmische entiteit bestaat al zo lang als ons universum zelf en is de beschermer van het multiversum. Hij was voor het eerst te zien in Strange Tales #157.

Samen met andere kosmische entiteiten, zoals “Eternity” (de antropomorfische belichaming van het universum) en de “Watcher” (een kosmisch wezen dat de geschiedenis van onze tijdlijn gadeslaat), is hij bedacht in de jaren 60 door Stan Lee en zijn collega’s. Het was een geestverruimende tijd…

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs – Earth-838: de Illuminati

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs - The New Avengers Illuminati 1
The New Avengers: Illuminati #1

De meest opvallende groep helden in Doctor Strange in the Multiverse of Madness zijn de Illuminati. Ook deze verzameling superhelden komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2004 begon schrijver Brian Michael Bendis met het opschudden van de The Avengers comics. In de verhaallijn Avengers Disassembled wordt iedereen in het team uitgeschakeld door een waanzinnig geworden Scarlet Witch. De Avengers zijn niet meer en in de titel New Avengers staat een nieuw team op onder leiding van Luke Cage. In de loop der tijd bestaat het team uit onder andere Captain America, Iron Man, Spider-Man, Wolverine, Sentry, Ronin en Spider-Woman. Een ding stond vast: dit team Avengers was zeker nieuw!

In New Avengers #7 (2005) introduceert Bendis een idee dat ook zou blijven plakken. Tony Stark (Iron Man), Charles Xavier, Namor, Black Bolt, Reed Richards (Mr. Fantastic) en Stephen Strange (Dr. Strange) besluiten een geheim verbond te vormen: de Illuminati. Deze gerespecteerde helden konden zo samen belangrijke beslissingen nemen, zonder tussenkomst van wereldleiders of andere helden. Zoals je zult begrijpen, komt hoogmoed voor de val. De Illuminati hebben dan ook twijfelachtige dingen gedaan. Zoals bijvoorbeeld de Hulk naar de ruimte verbannen. Uiteraard kwam Hulk terug om wraak te nemen in een serie getiteld World War Hulk. Een flinter van deze verhaallijn kon je zien in Thor: Ragnarok, met de Hulk als Gladiator. In Dr. Strange 2 komt Stephen Strange de Illuminati van Earth-838 tegen. Dit zijn:

Peggy Carter – Captain Carter

Bij Marvel was er altijd de vraag: “Wat als?” Wat als iemand anders dan Peter Parker gebeten werd door een radioactieve spin? Wat als Rick Jones in plaats van Bruce Banner veranderd zou zijn in de Hulk? Hele stripseries zijn aan deze vragen gewijd (en talloze alternatieve tijdlijnen zijn hierdoor ontstaan). Ook op Disney+ is een serie rond dit concept gemaakt, met dezelfde titel: What if…?

In de eerste aflevering van die serie wordt gevraagd: “What if… Captain Carter were the first Avenger?” In deze aflevering zie je wat er gebeurt als Peggy Carter (Hayley Atwell (Agent Carter)), en niet Steve Rogers, de eerste Avenger wordt. Het is deze Captain Carter die je ook in Dr. Strange 2 bij de Illuminati terugziet. Wat bijzonder is, want in “onze” wereld (Earth-616, weet je nog?) werd Steve Rogers – Captain America – ook uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de Illuminati. Hij weigerde. Want Rogers weet uit eigen ervaring dat krachtige mannen die in het geheim het lot van de wereld bepalen enkel voor rampspoed zorgen. Om hun bestaan geheim te houden, wisten de Illuminati de herinnering aan de groep uit het geheugen van Captain America. Ook iets waar ze later spijt van kregen…

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs - Hayley Atwell als Captain Carter

Blackagar Boltagon – Black Bolt

De zwijgzame Black Bolt is de koning van de Inhumans. Deze ondersoort van de mensheid ontstond doordat het buitenaardse ras de Kree miljoenen jaren geleden geëxperimenteerd hebben op onze primitieve voorouders. Toe de Kree vertrokken, verstopten de Inhumans zich en bouwden hun eigen samenleving. We maakten voor het eerst met hen kennis in Fantastic Four #45 (1965). En in 2017 maakte zender ABC er een televisieserie van, waarvan de eerste aflevering met veel bombarie ook in IMAX te zien was.

De serie was helaas niet populair, maar acteur Anson Mount (Star Trek: Strange New Worlds) zien we in Dr. Strange 2 wel opnieuw terug als Black Bolt! Helaas ook weer kort, want deze machtige Inhuman moet al snel zijn mond houden…

Anson Mount als Black Bolt

Maria Rambeau – Captain Marvel

De Captain Marvel van de Earth-838 Illuminati is niet Carol Danvers, maar Maria Rambeau (Lashana Lynch (No Time to Die, Captain Marvel)), de beste vriendin van Carol. Zij is de moeder van Monica Rambeau, die in de comics lange tijd de nieuwe Captain Marvel bij de Avengers was. Tegenwoordig noemt ze zichzelf “Spectrum”. Zij heeft dus een langere carrière als superheld dan haar moeder Maria, maar het hebben van kosmische krachten zit blijkbaar in de familie!

Lashana Lynch als Captain Marvel

Reed Richards – Mr. Fantastic

De leider van de Fantastic Four – Reed Richards, Mr. Fantastic – is geen onbekende met het multiversum. De meest belangrijke elementen van het Marvel stripuniversum zijn allemaal in de pagina’s van Fantastic Four begonnen en het is dus niet verwonderlijk dat we hem ook in de Illuminati van Earth-838 zien. En hij wordt gespeeld door niemand minder dan John Krasinski (The Office, A Quiet Place)!

Als je Doctor Strange in the Multiverse of Magic in de bioscoop hebt gezien, zul je je misschien afvragen waarom het publiek juichte toen Krasinski in beeld kwam met de 4 op zijn borst. Hier geven Sam Raimi en Marvel een hele vette knipoog naar de fans. Krasinski werd namelijk op blogs al jaren genoemd als favoriet om Reed Richards te spelen en dat cadeau werd ineens werkelijkheid. Ook de Baxter Foundation wordt in de film genoemd, naar het beroemde hoofdkwartier van de FF: de Baxter Building. Inmiddels heeft Marvel de rechten voor de Fantastic Four weer in eigen handen, dus de vraag is of we Krasinski vaker terug gaan zien als Reed Richards. Misschien met zijn vrouw Emily Blunt als Sue Storm, de Invisible Woman?

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs - John Krasinski als Reed Richard - Mr. Fantastic

Charles Xavier – Professor X

En alsof je hoofd door al die superhelden in de Illuminati nog niet ontploft was, komt er tot slot nog een geweldige cameo aan te pas. Patrick Stewart (Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Picard, X-Men) rijdt in zijn gele bolide rolstoel als Professor Xavier zo de X-Men: The Animated Series van de jaren 90 uit en Dr. Strange 2 in!

Ben je liefhebber van die populaire tekenfilmserie? Dan zal je vast gemerkt hebben dat de herkenningsmelodie van die serie speelt als Xavier zich bij de Illuminati voegt. In de strips hebben Xavier en Scarlet Witch een lange geschiedenis, die in deze film natuurlijk geen rol speelt. Maar fans van de comics hadden vast niet verwacht hen tegelijk in beeld te zien. En nu Marvel ook de rechten van de X-Men, net als de Fantastic Four, in eigen huis heeft, is het ook hier afwachten of, wanneer en hoe we Professor X weer terug gaan zien.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs - Patrick Stewart als Professor X

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs – Oswald the Lucky Rabbit

Oswald the Lucky Rabbit Trolley Troubles poster - Universal Pictures
Oswald the Lucky Rabbit: Trolley Troubles – Universal Pictures (public domain)

Nu we klaar zijn met de Illuminati, kijken we nog snel naar een paar andere easter eggs in Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Een daarvan is Oswald the Lucky Rabbit. Voordat Walt Disney beroemd werd met de tekenfilmmuis Mickey Mouse, was er het konijn Oswald. Zijn eerste tekenfilm verscheen in 1927 onder de vlag van Universal Pictures, maar na verschillende filmpjes werd de serie om financiële redenen gestaakt.

Walt Disney begon onafhankelijk met Mickey Mouse en de rest is geschiedenis. In 2006 kreeg Disney de rechten voor Oswald weer in handen en sindsdien is het konijn opnieuw onderdeel van de familie. Daarna, in 2010, verscheen het computerspel Epic Mickey, waarin de muis en het konijn elkaar voor het eerst ontmoeten. In het multiversum van Doctor Strange 2 zie je Oswald op televisie. Of dit betekent dat zijn serie in dat universum nooit gecanceld is en Mickey Mouse daarmee nooit bestaan heeft, is giswerk.

Bruce Campbell – Pizza Poppa

Als je Sam Raimi zegt, dan zeg je Bruce Campbell. De heren schreven geschiedenis met hun The Evil Deadhorrorfilms, waarin Campbell als de onnavolgbare Ash Williams tegen het kwaad strijdt. En vaak ook tegen zichzelf. Hij komt in bijna elke Raimi-film wel voorbij en ook in Dr. Strange 2 is hij zijn eigen grootste vijand. Dr. Strange betovert hem, waardoor hij zichzelf onophoudelijk in zijn gezicht slaat. Totdat de vloek, na de aftiteling, eindelijk voorbij is.

Let even scherp op, want als Stephen Strange zich in een duistere dimensie bevindt, zie je ook nog de gele 1973 Oldsmobile Delta van Ash Williams staan.

Bruce Campbell als Poppa Pizza

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs – Charlize Theron als Clea

Uiteraard blijf je als Marvel-fan helemaal tot het einde van de film zitten, tot alle lichten weer aan zijn en het bioscooppersoneel de hele zaal heeft aangeveegd. Want je wilt natuurlijk geen extra scène na de aftiteling missen. En Doctor Strange in the Multiverse of Madness stelt daarin niet teleur. Naast de opzienbarende gebeurtenis rond Stephen Strange zelf (met de nadruk op “zien”), komt er ook nog een prachtige, mysterieuze dame ten tonele. Het is Charlize Theron (Atomic Blonde, The Old Guard, Mad Max: Fury Road, Prometheus) als Clea!

Met Clea heeft een van de belangrijkste personages uit de Dr. Strange-comics haar intrede gedaan. Niet alleen is Clea een van de tovenaarsleerlingen van Stephen Strange, ze wordt ook zijn vriendin en later zijn vrouw. En momenteel is Clea zelfs de nieuwe Sorcerer Supreme, in de pagina’s van Strange. Kortom, de korte scène na de credits zal verstrekkende gevolgen krijgen!

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs - Charlize Theron als Clea

Doctor Strange in the Multiverse of Madness streamt nu op Disney+!

Titel: Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Regisseur: Sam Raimi
Acteurs: Benedict Cumberbatch, Benedict Wong, Elizabeth Olsen, Xochitl Gomez
Uitgever: Disney
Genre: Superhelden

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney / Marvel

Doctor Strange in the Multiverse of Madness easter eggs - Scarlet Witch verliest de controle

Doctor Strange in the Multiverse of Madness recensie - Modern Myths

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.