Thor: Love and Thunder recensie - Modern Myths

Thor: Love and Thunder recensie – Dubbele verhaallijn verbonden door liefde

Terwijl Chris Evans en Robert Downey Jr. hun superheldenkostuums van respectievelijk Captain America en Iron Man min of meer aan de wilgen hebben gehangen, pakt Chris Hemsworth de hamer van Thor voor de vierde keer op in zijn eigen solo-film. Na Thor: Ragnarok uit 2017 vinden Hemsworth en regisseur Taika Waititi de god van de donder opnieuw uit voor een nieuwe levensfase. Lees in Jeroens Thor: Love and Thunder recensie hoe dit zomerspektakel propvol verhaal en hart zit, maar op het randje van “silly” balanceert. 

Zelf naar deze donders leuke film? Doe dan mee met onze Thor: Love and Thunder winactie en win vrijkaartjes!

Thor: Love and Thunder recensie - PosterHet is 2012 als de Amerikaanse stripauteur Jason Aaron de teugels in handen krijgt van de Thor-comics. In de inmiddels klassieke Thor: God of Thunder introduceert hij, samen met tekenaar Esad Ribić, een nietsontziende nieuwe vijand: Gorr the God Butcher. In dit epische mega-verhaal zien we hoe Thor in zijn jeugd als losbandige Viking leeft, terwijl we in de toekomst leren hoe de “All-Father” Thor de zware last van de troon van Asgard draagt. Verleden, heden en toekomst komen bij elkaar om de slachtpartijen van Gorr the stoppen.

In 2014 verrast Aaron ons opnieuw, met de introductie van een mysterieuze, nieuwe vrouwelijke Thor. Thor Odinson is in een crisis beland en is, jaren nadat hij de magische hamer Mjolnir voor het eerst ter hand nam, onwaardig de God van de Donder te zijn. Een nieuw persoon weet Mjolnir te hanteren en haar avonturen zorgen voor een controversiële, maar geweldige verhaallijn die haar terecht de titel Thor: The Goddess of Thunder oplevert. Deze beide epische verhalen zijn de inspiratie voor de iets meer dan twee uur durende Thor: Love and Thunder. Past dat allemaal in één film? Ja, op zich wel, met zelfs nog nieuwe elementen daaraan toegevoegd!

Natalie Portman als de Mighty Thor en Chris Hemsworth als Thor

Met meditatie en training terug naar een “god bod”

In Thor: Love and Thunder vinden we Thor (Chris Hemsworth (Ghostbusters, Men in Black: International) terug na de gebeurtenissen in Avengers: Endgame. De god van de donder is met pensioen en dwaalt stuurloos met de Guardians of the Galaxy door het universum. Met behulp van meditatie, een streng trainingsschema en een beetje advies van Star-Lord, probeert Thor een nieuw doel in het leven te vinden en zijn “god bod” terug te krijgen. Als hij vervolgens teruggeroepen wordt naar New Asgard op aarde, komt zijn zoektocht naar zichzelf in een stroomversnelling.

Regisseur Taika Waititi (Jojo Rabbit, Lightyear) laat er geen gras over groeien en introduceert alle belangrijke plotelementen zo vroeg mogelijk in de film. Daar waar Jason Aaron in de hierboven genoemde verhaallijnen de drijfveer van Gorr the God Butcher en de identiteit van de nieuwe “Mighty” Thor stukje bij beetje uit de doeken doet, krijg je dat alles in de film meteen te zien. Daarmee verdwijnt het mysterie, maar spelen Waititi en Hemsworth wel meteen in op je emoties.

Christian Bale als Gorr the God Butcher in Thor: Love and Thunder

Thor: Love and Thunder recensie – Gorr en The Mighty Thor

Gorr (Christian Bale (Batman Begins, Mowgli)) is de laatste van zijn volk en strompelt met zijn laatste krachten en zijn dochter door de woestijn. Hij roept zijn god aan om hen te helpen, maar wordt niet gehoord. Dan stuit hij op een weelderige oase, waar de goden zich aan water en vruchten tegoed doen. Gorr komt erachter dat de goden egoïstisch en zelfingenomen zijn en geen moer geven om stervelingen. In zijn woede voelt hij de aanwezigheid van een vreselijk kwaad: All-Black the Necrosword. Dit duistere wapen fluistert verleidelijke woorden in zijn oor en Gorr kan maar aan één ding denken: wraak!

Al snel blijkt dat Gorr een plan heeft wat hem rechtstreeks naar New Asgard leidt. Een confrontatie met Thor ligt daarbij in het verschiet, maar Thor Odinson staat niet alleen. Naast koningin Valkyrie (Tessa Thompson (Men in Black: International)) heeft New Asgard namelijk een nieuwe beschermer: Jane Foster, the Mighty Thor (Natalie Portman (V for Vendetta, Annihilation))!

Natalie Portman in Thor 4

Geen mysterie, maar actie!

In de trailers van Thor: Love and Thunder werd meteen duidelijk wie er onder de helm van de nieuwe Thor zit. Sommige fans vreesden daardoor dat deze vierde Thor-film daarmee vooral om Jane zou draaien, maar dat is niet het geval. Hoewel je er zeker achter komt waarom Mjolnir nu van Jane is en wat dat voor haar voor gevolgen heeft, draait de film echt om de emotionele veranderingen in het leven van Thor Odinson.

Maar toch mikt de film op ieders emotie. In welke levensfase je op het moment zelf ook zit, Thor 4 zal je ergens raken. Of je leeft als ouder mee met Gorr, of de strijd van Jane weet je raken of je pinkt een traantje weg voor Thor zelf. Of je wordt geraakt door alle drie de emotionele verhalen van deze personages. Ik hield het tijdens de film op verschillende momenten echt niet droog.

Chris Hemsworth in Thor: Love and Thunder

Thor: Love and Thunder recensie – Guns ’N Roses en gillende geiten

Toch loopt Waititi in deze vierde Thor-film het gevaar de plank mis te slaan. Ben je geen liefhebber van Guns ’N Roses, maak dan je borst maar nat. Hun “best of’ soundtrack zit door de gehele film. Maar ik doel vooral op de humor van de regisseur. Hij heeft een geheel eigen stijl en waar elke Marvel-film op het gebied van actie zichzelf probeert te overtreffen, is dat met Waititis humor niet altijd een goed idee. Om met Monty Python’s Flying Circus te spreken: ‘Stop! This is getting silly!’

Zo lijken sommige van de aliens in Thor: Love and Thunder zo uit The Muppet Show gelopen te zijn en zien we ook een enorme schare bijzonder vreemde goden langskomen. Lekkere goden, dat wel, maar vreemd. Ook de Griekse goden worden, op zijn zachts gezegd, bijzonder neergezet: corpulent, verwaand en een tikje verwijfd. Maar, eerlijk is eerlijk, je zult de Zeus van Russell Crowe (Man of Steel, Gladiator, The Mummy) niet snel vergeten. En ook de gillende geiten Toothgnasher en Toothgrinder zijn hilarisch, hoewel ze niet dezelfde mythologische herkomst hebben als de oorspronkelijke bokken van Thors bokkenwagen. Het blijkt echter opnieuw dat Waititi op komisch gebied in ieder geval risico’s durft te nemen.

Tessa Thompson als Valkyrie

Wat als je tot de goden bidt en ze luisteren niet?

Thor: Love and Thunder beantwoord de vraag: wat als je tot de goden bidt en ze luisteren niet? Christian Bale zet een hartverscheurende Gorr the God Butcher neer, met een simpele, maar meedogenloze, drijfveer. Enkel in zijn gesprek met de kinderen van New Asgard valt hij uit zijn rol. Welke buitenaardse schurk gebruikt nou het aardse woord “neat”?

Daarnaast is ook het lot van Jane Foster als Thor geloofwaardig en emotioneel. Waititi en Hemsworth verliezen hun Thor Odinson echter nooit uit het oog en weten de god van de donder wederom opnieuw uit te vinden. Als dit zo doorgaat, kan Hemsworth tot op hoge leeftijd de rol blijven spelen. Maar geef hem in Thor 5 dan alstublieft wel een nieuw kostuum met minder chroom.

Natalie Portman en Chris Hemsworth in Thor: Love and Thunder

Thor: Love and Thunder recensie – Hamburgermenu vol spektakel

Uiteindelijk is het de vraag of Gorr the God Butcher en Jane “The Mighty Thor” Foster niet beter elk als afzonderlijk element in de Thor-films hadden moeten opdraven. Het verbindende element dat Thor, Gorr en Jane aan elkaar koppelt past wel, maar als je de comics kent, is het toch alsof er van een vier gangen maaltijd per personage één hamburgermenu is gebakken. Dat past natuurlijk bij een popcorn zomerfilm, maar er is veel diepgang verloren. Zo komt de slachting die Gorr aanricht onder talloze goden in het universum bijna niet uit de verf, omdat je het niet mee maakt, maar op een schermpje ziet. Een kwestie van “show, don’t tell”.

Alles bij elkaar is Thor: Love and Thunder wellicht wat minder over-the-top dan zijn voorganger Ragnarok, maar is flink “Metal” en levert veel hilarische actie en bijzondere momenten. Elke vader van een dochter zal geen droge ogen houden aan het begin én het einde van de film, waarmee er ook iets nieuws aan het Marvel Cinematic Universe wordt toegevoegd. En elke Marvel-fan zal juichen in de scène na de aftiteling. Heb je geld gezet op wie we in deze film mochten verwachten; tel je winst maar uit. Thor 5 kan wat mij betreft niet snel genoeg verschijnen!

Thor: Love and Thunder draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: Thor: Love and Thunder
Regisseur: Taika Waititi
Acteurs: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Christian Bale, Tessa Thompson, Russell Crowe
Uitgever: Disney
Genre: Superhelden

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Marvel / Disney

Christian Bale - Gorr de God Butcher

Chris Hemsworth in Thor 4

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise