Stranger Things seizoen 4 - Modern Myths
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Stranger Things seizoen 4 kijkgids – De horror tot nu toe in Hawkins, Indiana

Stranger Things is een van de populairste series van het moment. Deze sciencefiction horror op Netflix is ontsproten uit het brein van de Duffer-broers Matt en Ross. Maak kennis met de mensen in het stadje Hawkins in Indiana. Waarschijnlijk ligt het redelijk in de buurt van Eerie, want ook hier is het niet helemaal pluis. Ondertussen is de serie aan het vierde seizoen toegekomen (al worden de laatste twee afleveringen pas op 1 juli vrijgegeven) en weet het nog steeds dezelfde hype te creëren als zes jaar geleden. Misschien zelfs nog wel meer! Maar hoe zat het ook alweer met de angstaanjagende gebeurtenissen in de serie? We nemen je mee terug naar de jaren 80 in onze Stranger Things seizoen 4 kijkgids!

Stranger Things seizoen 4 - Netflix posterIn 2016 komt het eerste seizoen van Stranger Things uit op Netflix. Regisseurs Matt en Ross Duffer wilden in eerste instantie een remake van IT bij Warner Bros maken. Maar die eer ging al naar regisseur Andy Muschietti, wat resulteerde in IT en IT: Chapter Two. Het is dan ook niet zo vreemd dat Stranger Things veel invloeden uit de klassieker van Stephen King uitstraalt.

De serie speelt zich af in de jaren 80 en is mede verantwoordelijk voor de golf aan “eighties” nostalgie, zoals GLOW, Wonder Woman 1984 en Ghostbusters: Afterlife. En niet te vergeten de soundtracks voor blockbusters die sindsdien gevuld worden met nummers uit vervlogen tijden. Natuurlijk is er de dertigjarige cyclus waarin nostalgie de kop op steekt (zo waren in de jaren 80 zelf de “fifties” in films als Back to the Future populair), maar Stranger Things zette wel de standaard voor deze nieuwe golf.

Stranger Things seizoen 4 recensie - Modern Myths

Seizoen 1 – Van Dungeons & Dragons naar echte monsters

In het eerste seizoen van Stranger Things maken we kennis met Mike, Dustin, Lucas en Will, tijdens de finale van een Dungeons & Dragons-campagne. Op de weg naar huis (uiteraard gezeten op een BMX), verdwijnt Will ineens op mysterieuze wijze. Zijn vrienden, zijn moeder Joyce (Winona Ryder (Star Trek: The Future Begins, Beetle Juice)), sheriff Hopper (David Harbour (Black Widow, Hellboy)) en broer Jonathan gaan op onderzoek uit. Ondertussen verschijnt in een diner een kaal geschoren meisje in een ziekenhuisjapon met een tatoeage op haar pols: 011.

De vrienden komen het meisje ‘s nachts tegen in het bos als ze stiekem op zoek zijn naar Will en besluiten 011 te verbergen in de kelder van Mikes huis. Ze noemen het meisje El (als in “Eleven”) en ontdekken dat ze bijzondere krachten bezit. Via El komen ze erachter dat Will nog leeft en zich bevindt in een bovennatuurlijke schemerplek die ze “The Upside Down” noemen. Joyce weigert ondertussen te geloven dat Will niet meer leeft. Als ze een aantal onverklaarbare dingen meemaakt, gaat ze samen met de kinderen en sheriff Hopper de strijd aan met het geheimzinnige staatslaboratorium in hun dorpje en een levensgevaarlijk wezen, om Will te redden.

David Harbour als Jim Hopper

Seizoen 2 – Aliens en Goonies

Stranger Things seizoen 2 opent met een bankroof en een meisje met een tatoeage op haar pols: 008. Ondertussen maken we in Hawkins kennis met een nieuw meisje in de klas van de vier vrienden. Zij – Max (Sadie Sink (Fear Street)) – is door de scheiding van haar ouders en de verbale agressie van haar stiefbroer, een skateboardende eenling. Lucas en Dustin hebben een bepaalde interesse in Max, tot grote ergernis van Mike. En Will heeft, na zijn ervaringen in de Upside Down in het eerste seizoen, geestelijke problemen. Joyce probeert hem te helpen door hem bij Dr. Owens (Paul Reiser (Aliens)) te brengen, de nieuwe directeur van het Hawkins laboratorium.

Ook komen we er achter dat Hopper iets verbergt in zijn hut in het bos, terwijl Jonathans verhaal, tussen dat van Nancy en haar ex Steve, verder gaat. In dit seizoen komen we meer te weten over de Upside Down, maar ook over wat er in het laboratorium is gebeurd met El en de andere kinderen. El (Millie Bobby Brown (Godzilla vs. Kong, Enola Holmes)) leert beter om te gaan met haar krachten en haar verleden. En net op tijd, want de dreiging uit de andere dimensie is nog niet voorbij.

Het tweede seizoen is wat minder dan seizoen 1. Dat komt voornamelijk door het tempo dat behoorlijk inzakt in het middenstuk. Toch is het seizoen nog steeds de moeite waard, door de geweldige cinematografie en het verhaal. Dat maakt je toch nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren, al mist het een beetje de mystiek van het eerste seizoen. Wel zien we Sean “Goonies never say die!” Austin (The Lord of the Rings) als Bob.

Winona Ryder als Joyce en Brett Gelman als Murray

Seizoen 3 – Een nieuw monster: hormonen

Gelukkig weet het derde seizoen met een beter verhaal voor de dag te komen, al is het allemaal redelijk recht-toe-recht-aan. Hawkins heeft nu een splinternieuw winkelcentrum (“mall”) die hun hoogtijdagen in de jaren 80 kenden. Hier kon je je dagen als tiener prima slijten met een arcade, een ijscobar en zo’n beetje elke winkel die je je kan bedenken. Steve (Joe Keery (Free Guy)) heeft een baantje gevonden bij ijswinkel “Scoops Ahoy” met Robin (Maya Hawke (Little Women)), een nieuw gezicht in de serie. Ook fan favoriet Erica – het zusje van Lucas – krijgt meer schermtijd vanaf dit seizoen.

De vriendengroep heeft inmiddels onderling wat problemen door een nieuw monster: hormonen. Nu Mike en Lucas het erg gezellig hebben met Eleven en Max en zelfs Dustin zegt een vriendinnetje te hebben ontmoet op zomerkamp, voelt Will zich buitengesloten. Hij is nog niet klaar om hun wereld van hutten bouwen in het bos en avonden D&D spelen in Mikes kelder, achter zich te laten. Dit zet druk op de onderlinge relaties. En als we hierbij Russen, ten tijde van de koude oorlog, en een nieuwe dreiging vanuit de Upside Down optellen, kan dat maar één ding betekenen: Stranger Things is helemaal terug!

Stranger Things seizoen 3 is iets gestroomlijnder dan het vorige seizoen, met wederom een ontzettende hoeveelheid easter eggs naar de jaren 80. Zo kun je Carey Elwes uit The Princess Bride herkennen als corrupte burgemeester.

The Upside Down

Stranger Things seizoen 4 – Kinderen worden groot

Nu, na bijna drie jaar ellende door corona, is er dan eindelijk een vierde seizoen. Iedereen is inmiddels een stuk volwassener geworden en de vriendengroep is naar High School. In de tijdlijn van de serie zijn we een aantal maanden verder sinds de “Slag bij Starcourt Mall” en iedereen probeert de gebeurtenissen nog te verwerken. De vrienden zijn verspreid over de aardbol, nu Joyce met haar zoons en El naar Californië is vertrokken. Een van de personages bevindt zich zelfs in een cel op een bijzonder afgelegen, koude plek. In Hawkins zitten Mike, Lucas, Dustin en Max inmiddels op Hawkins High, als het Amerikaanse equivalent van brugpiepers. Mike en Dustin zijn aangesloten bij de D&D-club van Eddie (Joseph Quinn (Overlord)), een van de beste nieuwe personages in tijden.

Lucas (Caleb McLaughlin (Concrete Cowboy)) zit bij het basketbalteam en probeert zijn nerd-imago te ontvluchten. Max is terug gekropen in haar schulp, na de traumatische gebeurtenissen van het derde seizoen. Steve en Robin werken nu in een videotheek en Nancy (Natalia Dyer (After Darkness)) is hoofdredacteur van de schoolkrant. Ze tellen allemaal de dagen af naar springbreak (de voorjaarsvakantie), waarin ze elkaar weer zullen ontmoeten. Maar als er een vrouw op gruwelijke wijze wordt vermoord, duiden verschillende aanwijzingen op een familiedrama van decennia geleden. De vriendengroep gaat op onderzoek uit, als ze vermoeden dat er meer aan de hand is dan een ronddwalende seriemoordenaar.

Jamie Campbell Bower als Peter Ballard

Extra tijd om acteerervaring op te doen

In de drie jaar tussen het maken van seizoen drie en vier, hebben veel acteurs uit de serie best wat rollen gehad. Zo zag je Finn Wolfhard (Mike) in de eerder genoemde IT en Ghostbusters: Afterlife. Deze ervaringen zie je terug in het acteerwerk, dat tot het beste van de serie behoort. Met name Sadie Sink (Max) en Millie Bobby Brown (Eleven) verdienen lof. Sink steelt de show in de vierde aflevering, die bij mij met stip op nummer één staat, en Brown voelt als een echte tiener. Als ze gepest wordt op school voel je de pijn, en de scènes waarin ze haar trauma herleeft zijn ijzersterk.

Ook Joseph Quinn (Eddie) haalt alles uit zijn personage. Hij speelt de clown, waar veel verdriet en gebroken dromen achter schuil gaan, alsof hij nooit anders gedaan heeft.

Millie Bobby Brown als Eleven

Stranger Things seizoen 4 kijkgids – Freddy Krueger klopt aan

Buiten de acteurs heeft ook het horrorgehalte een groeispurt doorgemaakt. Waar de vorige seizoenen wel de nodige horrorelementen hadden, is er nu wel een schepje of drie bovenop gedaan. Wederom heeft de grote slechterik een D&D-naam: Vecna. Maar, naast zijn equivalent in het spel, heeft hij ook de nodige overeenkomsten met Freddy Krueger.

Acteur Robert Englund – Krueger zelf – heeft overigens in seizoen 4 een cameo die sterk doet denken aan een bepaalde scène uit The Silence of the Lambs. Maar zo zijn er ook ditmaal ontzettend veel herkenbare momenten voor de jaren 80-fans.

Stranger Things seizoen 4 - Vecna

Elke aflevering duurt lekker lang

De afleveringen van Stranger Things seizoen 4 hebben allemaal een speeltijd van ver boven het uur. Maar ze voelen nergens te lang. Er is wel een sub-plotje waar misschien in gesneden had kunnen worden, maar persoonlijk stoorde het me nergens. De personages hebben allemaal hun eigen verhaallijnen die, naar het einde van het seizoen, bij elkaar komen.

Zoals al vermeld, moet je daarvoor helaas wel tot 1 juli wachten, wanneer de laatste twee afleveringen online komen. Naar verluid zullen die een speelduur van respectievelijk anderhalf en twee-en-een-half uur hebben. Inmiddels is het vijfde (en laatste) seizoen ook al aangekondigd. En als die het niveau van de afgelopen zeven afleveringen vast kan houden, kan ik in ieder geval al niet wachten.

Terug naar de jaren 80 met Stranger Things

Perfecte muziek

Overigens heeft dit vierde seizoen ook de beste soundtrack van alle voorgaande delen. Al hebben alle seizoenen dus een geweldige muziekkeuze. En dan heb ik het niet eens over de synth-gedreven score van Kyle Dixon en Michael Stein die je zo terug de jaren 80 in transporteert. Het zijn vooral de perfect gekozen nummers die Nora Stein, die de leiding heeft over de muziek, feilloos uitkiest.

In Stranger Things seizoen 4 passeren nummers als California Dreamin’, I Was a Teenage Werewolf en Pass the Dutchie de revue, naast Vioolconcert in D majeur, Op. 35: III. Finale – Allegro Assai Vivace en werk uit de opera Akhnaten van Phillip Glass. Maar degene die je zo recht in je gevoel schopt, is Kate Bush. Haar Running Up That Hill komt behoorlijk vaak terug in de zeven afleveringen, waaronder dus die beste aflevering uit de afgelopen vier seizoenen.

Sadie Sink als Max

Stranger Things seizoen 4 kijkgids – Ook Kate Bush is fan. En terecht!

In die beste aflevering – Dear Billy – zien we hoe Max haar verdriet probeert te verwerken met haar muziek, waaronder voornamelijk mevrouw Bush. Kate Bush geeft overigens niet zomaar toestemming om haar muziek te gebruiken. Maar toen Nora Stein kwam aankloppen, bleek de zangeres groot fan van de serie. In de aflevering zet Sadie Sink, zoals gezegd, als Max een fenomenaal stukje acteren weg en ben je allesbehalve zeker van de afloop van haar toestand.

Running Up That Hill werkt hier bijzonder goed en heeft een hoog kippenvel-gehalte. Het heeft er tevens voor gezorgd dat een nieuwe generatie kennismaakt met het werk van Kate Bush. Inmiddels staat het nummer weer hoog in de streaminglijsten. Mijn superlatieven om Stranger Things te prijzen zijn ondertussen wel een beetje op, dus eigenlijk heb je nu helemaal geen reden meer om niet te gaan kijken. Wat doe je hier nog? Deze geweldige serie staat op Netflix!

Stranger Things seizoen 4 streamt nu op Netflix. Bekijk hier de trailer:

Titel: Stranger Things seizoen 4
Regisseurs: Matt Duffer, Ross Duffer, Shawn Levy, Nimród Antal
Acteurs: Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard
Uitgever: Netflix
Medium: Netflix
Genre: Sciencefiction / Horror

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix

Stranger Things - The Zombie Woof

Stranger Things - The Hellfire Club

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.