Sea Fever recensie - Modern Myths

Sea Fever – Alien hommage op zee tijdens Imagine Film Festival

Een jonge Ierse mariene biologe boekt een plekje op een vissersschuit om onderzoek te doen op zee. Hoewel de bemanning niet zit te wachten op een opvarende met rood haar, is elk geldbedrag welkom. Als ze vervolgens in verboden wateren terecht komen, hecht iets zich onder water aan hun schip vast. Dan begint de horror. Lees in onze Sea Fever recensie hoe deze Britse film, te zien op Imagine Film Festival 2020, dezelfde claustrofobische angst oproept als in Alien.   

Meer weten over bijgeloof op zee? Lees Andrés Zeemanslegendes achtergrondartikel!

Siobhán is een jonge mariene biologie studente die moeite heeft met sociale contacten. Als haar medestudenten een feestje bouwen, blijft zij liever op haar computer werken aan haar algoritmes van de fauna-patronen in zee. Om afwijkingen in haar algoritmes nader te bestuderen, boekt ze passage op het vissersschip Niamh Cinn Óir. Deze roestbak doet je meteen denken aan de Nostromo uit Alien. Niet in de laatste plaats omdat de bemanning van het schip stuk voor stuk excentriekelingen zijn die eenzelfde rol vervullen als hun evenbeelden in die film. Niet dat dit erg is, want Sea Fever is overduidelijk een hommage aan de klassieke sciencefictionhorror van Ridley Scott.

Sea Fever - de bemanning

Wachten op het monster

Sea Fever recensie: Oisín and Niamh on their way to Tír na nÓg
Oisín and Niamh op weg naar Tír na nÓg (door Albert Herter, Tales of the Enchanted Islands of the Atlantic (1899, public domain))

Nergens wordt die vergelijking sterker als in de scène waarin de bemanning samen gezellig aan het eten is en de dagelijkse gang van zaken aan boord van het schip bespreekt. Je zit te wachten op het moment dat een van hen misselijk wordt en er een monster uit zijn ribbenkast explodeert. Maar zo’n rechtstreekse kopie is het dan ook weer niet. Sea Fever maakt gebruik van de Ierse mythologie en het algemene bijgeloof op zee. Wat is echt en wat een zeekoortsdroom?

De naam van het schip verwijst naar de legende van de vrouw met het gouden haar Niamh en wordt in Sea Fever in verband gebracht met de zee. Siobhán zelf is een roodharige vrouw, wat ongeluk zou aantrekken. De onderlinge verhouding tussen haar en de bemanning wordt daar niet beter door. Maar hoe langer ze op zee zijn, hoe meer respect er aan boord ontstaat. Tot ze in verboden wateren terecht komen en iets zich aan de onderkant van het schip hecht. De bemanning heeft de kennis van Siobhán nu zeer nodig, maar wat ze adviseert, valt niet altijd in goede aarde.

Sea Fever recensie - Er zit iets in het water

Sea Fever recensie: Angst aan boord

Maar ook Siobhán zelf maakt bedenkelijke keuzes. Het is wel een beetje vreemd dat een wetenschapper een onbekende materie met de blote handen aanraakt. Als vervolgens de horror begint, kun je niet anders dan denken “eigen schuld”. Nu zit je samen met de bemanning opgesloten in het donkere, benauwende schip en is het afwachten wie het overleefd. De filmmakers gebruiken overtuigende special effects om de angst aan te jagen en zeker in deze huidige tijd van vrijwillige thuisquarantaine komt Sea Fever angstvallig dichtbij. Je zou het liefst zelf zo snel mogelijk van boord willen gaan.

Sea Fever recensie - Je kunt het zien aan de ogen

Op naar het einde

Sea Fever heeft een speelduur van anderhalf uur, wat tegenwoordig kort aanvoelt. Zeker in deze film waarin de onderlinge verhouding tussen de bemanning een grote rol speelt, had er wel iets meer tijd vrijgemaakt mogen worden voor de personages. Als het gevecht om te overleven begint, gaat het allemaal nogal snel. Zonder veel uitleg leiden de gebeurtenissen naar de aftiteling en blijft het mysterie van de zee een mysterie. Dat is dan ook wel weer toepasselijk, want mythes hoeven niet altijd uitgelegd te worden. Ook is iets aan het publiek zelf overlaten om over na te denken als je naar huis gaat een meerwaarde.

Siobhán

Sea Fever recensie: Mythologie en monsters

Als onderdeel van Imagine Film Festival 2020 is Sea Fever volledig op zijn plaats. Niet alleen door het overkoepelende thema “Nature Strikes Back”, waarin de mensheid onderhevig is aan natuurgeweld in allerlei vormen, maar dus ook door de vergelijking met de huidige pandemie. De film is door zijn hommage aan Alien niet vernieuwend, maar de combinatie van mythologie en monsters zorgt voor een leuk verhaal wat je prima op je lijstje kunt zetten van films die je tijdens het festival gaat kijken.

Sea Fever is te zien op Imagine Film Festival: op 6 september in Kriterion en van 5 – 6 september online. Tickets en tijden vind je op de Imagine Sea Fever pagina.

Bekijk hier de trailer:

Titel: Sea Fever
Regisseur: Neasa Hardiman
Acteurs: Hermione Corfield, Jack Hickey, Olwen Fouéré, Dougray Scott
Studio: Fantastic Films
Genre: Horror / Fantasy

Imagine Film Festival 2020

Fantasy, sciencefiction en horror: het grootste Nederlandse festival voor de fantastische film – Imagine Film Festival 2020 – vindt dit jaar in een hybride vorm plaats van vrijdag 28 augustus tot zondag 6 september in Kriterion, EYE Amsterdam en online. Het festival staat in het teken van originele en eigenzinnige genre-films en bestaat dit jaar uit onder andere 28 speelfilms, korte films, showcases van Nederlands werk en online panels. Voor onze recensies van de films en een interview kijk je bij onze Imagine Film Festival 2020 special!

Imagine Film Festival 2020 - sfeerbeeld nieuw klein

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Fantastic Films

Sea Fever recensie - Poster

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.