Supernatural seizoen 15 recensie – Modern Myths

Supernatural seizoen 15 recensie – Episch einde van een serie vol familie en monsters

Niet veel genreseries houden het zo lang vol als Supernatural. Met maar liefst vijftien seizoenen is de serie nog steeds mega populair. Toch besloten de makers dat vijftien jaar echt genoeg was. Ze stoppen op het hoogtepunt en met een mooi rond getal. Stap nog een laatste keer in bij de ’67 Chevy Impala van Sam en Dean Winchester voor de twintig laatste afleveringen. Lees in onze Supernatural seizoen 15 recensie of de serie het einde echt kan waarmaken na zoveel jaren epische gevechten. Want waar moet je nog tegen vechten als demonen en engelen verslaan dagelijkse kost is? Wie is de ultieme vijand na Lucifer en zelfs de duisternis? En natuurlijk stellen we de belangrijkste vraag: Zijn we er echt klaar voor om afscheid te nemen? 

Lees ook Daniels overzicht van het Supernatural verhaal t/m seizoen 14!

In Supernatural jagen de broers Sam (Jared Padalecki (Friday the 13th, House of Wax)) en Dean (Jensen Ackles (My Bloody Valentine, Smallville)) Winchester op monsters en andere bijzondere wezens. Ze worden bijgestaan door de engel Castiel (Misha Collins (Girl, Interrupted)), de nephilim (half mens/half engel) Jack Kline (Alexander Calvert) en de heks Rowena MacLeod (Ruth Connell).

Seizoen 14 eindigde met een behoorlijk cliffhanger. God wilde dat Dean met een speciaal wapen Jack zou doden. Toen hij dit niet deed, nam God wraak door alle zielen in de hel los te laten op de wereld. Op een begraafplaats worden Sam, Dean en Castiel omringd door zombies en precies in deze scène start het vijftiende seizoen.

In dit laatste seizoen moeten de broers een manier vinden om de opening naar de hel te sluiten én voorgoed af te rekenen met hun grootste vijand voor Hij alle werelden kan vernietigen. Degene die alles in de hand heeft en alwetend is. Maar hoe versla je God?

Jared Padalecki in Supernatural seizoen 15

Vijftien jaar familie

Een centraal thema in Supernatural is familie. Niet alleen de broers, maar ook familie die je kiest. De fans worden dan ook terecht “family” genoemd en vooral in dit laatste seizoen komt dit extra terug. Het hele seizoen lang duiken oude vrienden en vijanden op om nog eens van zichzelf te laten horen. Hierdoor worden er ook losse eindjes vastgeknoopt die eerder nog bungelden. Natuurlijk kan niet alles van een serie van deze lengte opgelost worden, maar vooral de schreeuwende plotgaten zijn weggepoetst (ik kijk naar jou Adam).

Tegelijkertijd betekent het ook afscheid nemen. Gedurende Supernatural seizoen 15 moeten oude vijanden opnieuw getrotseerd worden en nemen we weer afscheid van vrienden die het eindgevecht niet halen. Natuurlijk was dit te verwachten, want die echte eindstrijd moet zijn zoals het begon: Met de twee broers.

Jared Padalecki en Jensen Ackles als Sam en Dean Winchester - Supernatural seizoen 15

Supernatural seizoen 1 - 15 boxsetKen je Supernatural nog niet of heb je nog gaten in je verzameling? Warner Bros heeft een geweldige verzamelbox met alle seizoenen uitgebracht. Koop hem op Zavvi.nl:

Zavvi.nl – Supernatural seizoen 1 t/m 15 – € 152,49

Supernatural seizoen 15 recensie – Oud en vertrouwd

Als je weet dat je een laatste seizoen gaat maken, kan je al snel in verschillende valstrikken trappen. Misschien wil je alles nog epischer maken en het grote verhaal laten overheersen. Maar dat gebeurt gelukkig niet. Supernatural was meestal een serie met een overkoepelend verhaal per seizoen, maar vooral met een “monster van de week”-format. Er was elke week een nieuwe zaak om op te lossen en een ander wezen om te doden. Seizoen 15 blijft deze basis, gelukkig, vasthouden.

Zelfs in de onmogelijke strijd tegen God hebben de broers nog steeds tijd om een nest vampiers op te schonen of een geest te verslaan. Er wordt zelfs rustig de tijd genomen voor komische afleveringen en er is een aflevering uit de kindertijd van de broers. Eigenlijk alles wat je nog een keer wilt zien.

Shoshannah Stern als Eileen Leahy - Supernatural S15

Een echte zwanenzang

Seizoen 5 eindigde al met wat Eric Kripke (The Boys, Boogeyman) – de bedenker van Supernatural – oorspronkelijk voor ogen had. Die aflevering heette dan ook “Zwanenzang”. Een decennium later eindigt de serie dan toch echt en daar wordt een sterke keuze bij gemaakt. In aflevering 19 eindigt het grote verhaal waar dit seizoen (maar eigenlijk al veel langer) naartoe gewerkt wordt. De grote eindstrijd. Aflevering 20 wordt vervolgens volledig gebruikt voor het emotionele einde. Het afscheid van de personages en de serie op zich.

Als fan is het heel prettig dat hier zo de tijd voor wordt genomen. Hoewel het einde heel passend is voor de serie, moet je wel even door de kleine anticlimax heen kijken. Al is zelfs die weer passend voor het einde. Even was het spannend of de serie wel kon eindigen door de coronapandemie. Maar uiteindelijk kregen de makers het voor elkaar de laatste afleveringen op te nemen, hoewel de geplande reünie met alle acteurs helaas niet te verantwoorden was. Toch mis je dit niet. Juist doordat veel personages al eens langskwamen dit seizoen. Het einde is nu precies wat het moet zijn.

Jensen Ackles in Supernatural seizoen 15

De extra’s: Nog meer Supernatural

Ben je na het emotionele einde nog niet klaar om afscheid te nemen, dan kun je nog even in alle extra’s duiken. Er is een Comic-Con Panel om terug te kijken en er is een wedstrijd voor het winnen van Deans Impala (een replica). Echt de moeite waard is Supernatural: The Long Road Home. In veertig minuten kijken de makers en de acteurs terug op de serie. Er is aandacht voor belangrijke personages en hoe zij omarmd werden door de fans, over hoe het begon en zelfs voor Deans auto is er een stukje. Het is echt een recap met hoogtepunten.

Daarnaast zijn er nog drie bonussen van een half uur. Eentje over hoe het laatste seizoen tot stand kwam en hoe de acteurs en makers hiermee omgingen. De tweede gaat over het belang van familie in de serie en bij de fans én er is er eentje over de “Midwestern heroes” waar de hoofdpersonages op gebaseerd zijn. Dat alles is leuk om te kijken. Soms zie je echter fragmenten uit de serie dubbel en dat was, met ruim 300 afleveringen aan materiaal, niet nodig.

Misha Collins als Castiel - Supernatural S15

Supernatural seizoen 15 recensie – Carry on

Het lijflied van Supernatural is “Carry on my Wayward Son” en dit keert vaak terug in de eerste en laatste aflevering van een seizoen. Als het nu dan ook in de laatste aflevering te horen is, is dat het moment waarop je echt beseft dat na al die jaren het einde daar is. Niet elk seizoen van Supernatural was fantastisch en ik heb ook echt pauzes genomen, maar de laatste paar seizoenen pakten echt weer terug op het originele concept. Seizoen 15 is dan ook alles wat je wilt van een concluderend seizoen. Supernatural seizoen 15 is zeker de moeite waard als je fan bent van de serie.

Het gebeurt niet snel dat een genreserie bereikt wat Supernatural bereikt heeft. Dat het geheel niet aan het einde inzakt, maakt het alleen maar geslaagder. Het wordt lastig om de leegte te vullen. Maar nu de serie afgerond is, lijkt de enige juiste manier heel simpel: Beginnen bij aflevering 1. Dan is het weer genieten van 15 jaar “Saving people, hunting things. The family business”!

Supernatural seizoen 15 is nu verkrijgbaar op dvd. Bekijk hier de trailer:

Titel: Supernatural seizoen 15
Regisseurs: John F. Showalter, Robert Singer, Charles Beeson, Jensen Ackles
Acteurs: Jensen Ackles, Jared Padalecki, Misha Collins
Uitgever: Warner Bros
Medium: Dvd
Genre: Dark fantasy

Modern Myths Shop

Koop Supernatural seizoen 15 via Bol.com:

Supernatural Seizoen 15 dvd boxshotSupernatural seizoen 15 dvd:
Bol.com – Supernatural seizoen 15 – € 41,-

Lees meer Modern Myths recensies!

Supernatural seizoen 15 recensie: © 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner

Ruth Connell als Rowena MacLeod - Supernatural S15

Sam Winchester in de '67 Chevy Impala

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

2 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Ik zit nog in seizoen 1 🙂 Ooit her en der wat afleveringen gezien, maar Amazon heeft ze allemaal, dacht ik. Of was het Disney? In ieder geval heb ik nu X-files, Buffy the vampire slayer en Supernatural. Heerlijk.

    • Supernatural staat op Amazon Prime Video en X-Files en Buffy op Disney Plus, Raymond. Alleen al daarom is het handig om de verzamelbox met alle seizoenen in je kast te hebben. Dan vind je hem gewoon altijd onder de “S” ;-)P

  • Films en seriesFilms en series