The Wheel of Time recensie - Modern Myths

The Wheel of Time recensie – Niet te missen epische fantasy op Prime Video

Zoek je nog steeds een fantasy serie om het gat dat Game of Thrones achterliet op te vullen? Amazon Prime Video biedt uitkomst! Vanaf 19 november kun je jezelf verliezen in The Wheel of Time seizoen 1. Deze epische serie is naast The Lord of the Rings en Harry Potter een van de best verkochte fantasy boekenseries ooit. Ook Helmie was toe aan een nieuw, meeslepend verhaal en mocht de serie alvast bekijken. Lees in haar The Wheel of Time recensie waarom je de komende vrijdagen in je agenda vrij zult houden.   

Drieduizend jaar geleden was de eerste “dragon” verantwoordelijk voor het breken van de wereld. Het rad des tijds – the wheel of time – zorgt ervoor dat iedereen opnieuw geboren wordt. Twintig jaar geleden toonde een visioen dat er een nieuwe dragon geboren is. De overlevering zegt dat deze volgende dragon de wereld opnieuw zal breken of juist zal helen.

Daarnaast was het de laatste dragon gelukt om de mysterieuze Dark One weer op te sluiten in zijn gevangenis. Maar de Dark One wordt steeds sterker en zijn legers van Trollocs teisteren het land. Welkom in de wereld van The Wheel of Time, gebaseerd op de epische fantasie van auteur Robert Jordan.

Barney Harris als Mat Cauthon

Wie is The Dragon Reborn?

In de naamloze wereld van The Wheel of Time is de Dark One ook verantwoordelijk voor het bezoedelen van de magie in mannelijke geleiders. Deze zogeheten “channelers” worden allemaal langzaam gek als ze hun krachten gebruiken. Intussen probeert de Aes Sedai – een groep van vrouwelijke geleiders of magiërs – de balans in de wereld te behouden. Een van hun taken is het opsporen van mannen die magie kunnen gebruiken.

Het is de missie van Aes Sedai Moiraine Damodred (Rosamund Pike (Gone Girl, State of the Union)) en haar Warder (bewaker) al’Lan Mandragoran (Daniel Henney (Criminal Minds, X-Men Origins: Wolverine)) om de nieuwe “dragon reborn” te vinden. En dan natuurlijk het liefst voordat de Dark One dat doet. Maar hoe weet je wie deze draak is?

Rosamund Pike als Moiraine Damodred in The Wheel of Time

The Wheel of Time recensie – De Aes Sedai versus de Dark One

The Wheel of Time - The Eye of the World
The Wheel of Time boek 1: The Eye of the World

De The Wheel of Time serie – gebaseerd op de gelijknamige veertiendelige boekenserie van Robert Jordan – is aangekondigd als The Lord of the Rings meets Game of Thrones. En ik kan je verzekeren, dat is het zeker! De wereld van The Wheel of Time is tot leven gebracht met prachtige landschappen, kostuums en decors. Het verhaal is ook krachtig opgebouwd, met een goede afwisseling tussen romance, actie, special effects en drama.

Je maakt kennis met de Aes Sedai, sterke vrouwelijke magiërs die de “One Power” – de Ene Kracht – kunnen hanteren. Ook wordt het Trolloc leger van de Dark One geïntroduceerd; een angstaanjagende kruising tussen dier en mens onder leiding van The Eyeless. Deze laatsten zijn hagedisachtige monsters zonder ogen. Dan zijn er nog de statige en geleerde Ogiers en zie je hoe de One Power werkt, de magie die voor geleiders zoals de Aes Sedai te gebruiken is.

Rosamund Pike als Moiraine Damodred

The Wheel weaves as the Wheel wills

De landschappen in de serie voelen aan als Nieuw-Zeeland, maar The Wheel of Time seizoen 1 is in Oost-Europa opgenomen. De dialogen zijn goed opgebouwd en soms komt er een dialoog voorbij die Gandalf of Galadriel ook gezegd had kunnen hebben. Een voorbeeld: “The Wheel of Time turns and ages come and pass. Leaving memories that become legend, legend fades to myth and even myth is long forgotten when the age that gave it birth comes again.” Fantastisch!

The Wheel of Time geeft het epische gevoel van Game of Thrones (maar dan wel een kuise versie) en het verhaal dieper – en is toegankelijker – dan The Witcher.

Rosamund Pike als Moiraine Damodred en Daniel Henney als Lan Mondragoran

The Wheel of Time recensie – Een Nederlands tintje

De cast van The Wheel of Time bestaat uit zeer veel verschillende etniciteiten, zoals veel series op dit moment. Een van de hoofdrollen is zelfs weggelegd voor onze eigen Josha Stradowski als Rand al’Thor. Misschien herken je hem nog van zijn rollen in Spangas of de Ciske de Rat musical. Rand groeit op samen met de smid Perrin (Marcus Rutherford), zijn jeugdliefde Egwene al’Vere (Madeleine Madden) en Mat Cauthon (Barney Harris), een jongeman met een lastige jeugd.

Moiraine gelooft dat een van hen de reïncarnatie is van de dragon. Ze neemt hen mee op reis naar de witte toren van de Amyrlin Seat, de leidster van de Aes Sedai in Tar Valon. Ondertussen zitten de legers van de Dark One hen op de hielen en komen we ook nog de Whitecloaks tegen, een militie die op heksenjacht is naar Aes Sedai.

Josha Stradowski als Rand al'Thor en Madeleine Madden als Egwene Al'Vere

Complexe verhaallijn

Zelf heb ik de The Wheel of Time boeken nog niet gelezen. Ik moet dan ook zeggen dat ik de eerste aflevering van de Amazon Prime serie nogal lastig te volgen vond. Dit kwam vooral door alle nieuwe introducties van de personages en de nieuwe termen. Maar gaandeweg krijg je veel uitgelegd. Na zes afleveringen heb je dan ook eindelijk het gevoel dat de serie is opgestart en snap je hoe het een en ander in elkaar zit.

Kate Fleetwood als Liandrin Guirale, Clare Perkins als Kerene Nagashi, Álvaro Morte als Logain Ablar en Priyanka Bose als Alanna Mosvani

The Wheel of Time recensie – We kunnen niet wachten op seizoen 2!

Ik vind het dan ook jammer dat er maar acht afleveringen in The Wheel of Time seizoen 1 zitten. Dat is echt veel te weinig. Ik kan namelijk nog uren in deze wereld verblijven! Maar helaas moeten we nog een hele tijd wachten voordat The Wheel of Time seizoen twee uitkomt. Daarom heb ik de boeken besteld, want zo lang kan ik echt niet wachten!

In een snelle scan van het eerste boek – The Eye of the World – kwam ik regelmatig een herkenbare passage tegen. Ik verwacht echter wel dat enkele liefdesrelaties uit de serie niet in het boek zullen voorkomen. Tot slot: een voordeel van deze serie ten opzichte van het eerder genoemde Game of Thrones is dat – ondanks dat Robert Jordan overleed tijdens het schrijven van zijn epische serie – de serie voltooid is door schrijver Brandon Sanderson. Het laatste geplande deel is uiteindelijk in drie boeken uitgegeven, waarmee de totale serie uit kwam op maar liefst 14 boeken! Kortom, genoeg materiaal dus voor Prime Video om ons nog een hoop kijkplezier te bieden.

De eerste drie afleveringen van The Wheel of Time streamen vanaf 19 november op Prime Video. Daarna verschijnt elke vrijdag een nieuwe aflevering. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Wheel of Time
Regisseurs: O.a. Uta Briesewitz, Wayne Yip, Salli Richardson-Whitfield
Acteurs: Rosamund Pike, Daniel Henney, Josha Stradowski, Barney Harris
Uitgever: Amazon Prime Video
Genre: Fantasy

Modern Myths Shop

Kun je ook niet wachten op het vervolg van de serie? Koop de The Wheel of Time boeken via Bol.com of Amazon.nl:

The Wheel of Time Box 1The Wheel of Time boxset – Book 1, 2, 3:
Bol.com – The Wheel of Time box 1 – € 27,99
Amazon.nl – The Wheel of Time box 1 – € 27,99

The Wheel of Time Box 2The Wheel of Time boxset – Book 4, 5, 6:
Bol.com – The Wheel of Time box 2 – € 22,99
Amazon.nl – The Wheel of Time box 2 – € 22,99

The Wheel of Time Box 3The Wheel of Time boxset – Book 7, 8, 9:
Bol.com – The Wheel of Time box 3 – € 25,99
Amazon.nl – The Wheel of Time box 3 – € 25,99

The Wheel of Time Box 4The Wheel of Time boxset – Book 10, 11, 12:
Bol.com – The Wheel of Time box 4 – € 32,49
Amazon.nl – The Wheel of Time box 4 – € 32,50

The Wheel of Time Box 5The Wheel of Time boxset – Book 13, 14, 0:
Bol.com – The Wheel of Time box 5 – € 34,99
Amazon.nl – The Wheel of Time box 5 – € 40,00

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Amazon Prime Video

The Wheel of Time op Prime Video

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.