Avengers: Endgame - Captain America met Mjolnir
Official Superhero Merchandise

Avengers: Endgame blu-ray/dvd – het emotionele einde van tien jaar Avengers

Met Avengers: Endgame zijn de eerste tien jaar van het Marvel Cinematic Universe op geweldige wijze afgerond. De film is nu uit op blu-ray en dvd, waardoor je alle helden die zich in deze film verzamelen op je gemak nog eens kan bekijken. Daarmee wordt goed duidelijk dat het hier om vooral een emotionele eindstrijd gaat, waarbij alle spectaculaire actie uiteindelijk minder belangrijk is. In deze recensie nemen we opnieuw afscheid van de Avengers zoals we die kenden om uit te kijken naar de toekomst van onze geliefde helden.

Sluit je aan bij de eindstrijd van de Avengers in onze Avengers: Endgame blu-ray/dvd Winactie. Win een blu-ray of dvd!

Al meer dan tien jaar en tweeëntwintig (!) films lang hebben we kunnen genieten van het Marvel Cinematic Universe. Je vergeet daardoor wel eens wat een prestatie producer Kevin Feige en zijn Marvel Studios-team hebben geleverd. De consistente kwaliteit van alle films waarin inmiddels tientallen helden zijn geïntroduceerd hebben geleid tot Avengers: Endgame, de spectaculaire finale van de verhaallijnen die in 2008 begonnen met Robert Downey Jr. als Tony Stark in de eerste Iron Man. De laatste strijd tegen de ‘Mad Titan’ Thanos is in deze drie uur durende film zeker episch, maar je leeft voornamelijk mee met de emotionele reis die voor een aantal belangrijke personages in de film een einde van een tijdperk betekent. Endgame is zeker een onderhoudende actiefilm, maar is vooral een karakterstudie.

Avengers: Endgame - Iron Man

De Avengers gebroken

Voor we verdergaan even een spoilerwaarschuwing: mocht je een van de weinige personen op aarde zijn die Avengers: Endgame – nu op blu-ray en dvd – en zijn voorganger niet gezien heeft, lees deze recensie dan niet. Ik ga wat dieper op het verhaal in en bespreek de emoties die sommige plotelementen oproepen. Kijk dus eerst de film en lees dan verder.

In Avengers: Infinity War verloren de Avengers op desastreuze wijze van Thanos (een geweldige rol van Josh Brolin (No Country For Old Men, Deadpool 2)), die de helft van het leven in het universum met één vingerknip uitroeide. In Avengers: Endgame zien we de consequenties van dit falen. De film maakt het in de openingsscènes meteen duidelijk wat een verlies de Avengers, de mensheid en het universum geleden hebben en je ziet wat Thanos opgeofferd heeft om zijn overwinning veilig te stellen. De Avengers zijn gebroken.

Avengers: Endgame - Thanos

Vijf. Jaar. Later.

Dan komen de volgende woorden in slow-motion in beeld: Vijf. Jaar. Later. Regisseurs Anthony en Joe Russo laten er geen twijfel over bestaan; van deze nederlaag is geen weg terug. Je ziet hoe de helden zo goed en zo kwaad als kan de draad hebben opgepakt om hun geleden verlies te verwerken. De een lukt dit beter dan de ander. Steve Rogers – Captain America (Chris Evans) – leidt een praatgroep voor mensen die moeite hebben met de verdwijning van hun geliefden, Natasha Romanoff – Black Widow (Scarlett Johansson) – weigert de strijd op te geven en Thor (Chris Hemsworth) verliest zich in drank en videogames. Enkel Bruce Banner – de Hulk (Mark Ruffalo) – zit lekker in zijn vel en Tony heeft een gezin met Pepper Potts. Hij heeft de Avengers achter zich gelaten en heeft nu persoonlijk veel te verliezen. Deze nieuwe realiteit lijkt een feit, tot door toeval Scott Lang – Ant-Man (Paul Rudd) – uit de Quantum-wereld weet te ontsnappen. Hij geeft de helden nieuwe hoop op een oplossing: tijdreizen. Wat volgt is een komische en emotionele achtbaan door tien jaar Marvel-films.

Avengers: Endgame - Professor Hulk

Avengers: Back to the Future

Tony verwijt Scott dat zijn oplossing voor het probleem dat de Avengers hebben rechtstreeks uit Back to the Future komt. En dat klopt. De Avengers gaan in teams naar verschillende periodes uit het verleden in een poging de oneindig krachtige ‘Infinity Stones’ te bemachtigen. Je herbeleeft tijdens die reis avonturen uit de eerste Avengers-film en ziet locaties terug uit Doctor Strange, de Thor-films, Guardians of the Galaxy en Infinity War. Ook hier zijn die avonturen leuk, maar zie je vooral hoe de helden iets leren van het verleden om de toekomst het hoofd te kunnen bieden.

Avengers Endgame Assemble

Thanos was er ook nog

Pas halverwege de film komt Thanos weer in beeld en dat is jammer, maar logisch. Infinity War draaide om deze ‘schurk’ en zijn megalomane wereldbeeld waar je ergens best begrip voor kon hebben. De intrigerende inborst van de Titaan komt minder naar voren in Endgame, waarin alles natuurlijk om de Avengers zelf draait. Thanos is haast een bijfiguur in deze film. Avengers: Infinity War vind ik dan ook de betere van dit tweeluik, hoewel er niets aan te merken is op hoe alles afgerond wordt.

Aan het einde van Avengers: Endgame is de reis die Iron Man, Captain America, Thor en Black Widow hebben afgelegd prachtig afgerond en is het Marvel Cinematic Universe klaar voor de volgende avonturen. Zoals je hebt kunnen lezen in twee extra nieuwsberichten (over de nieuwe films en extra Disney+-series) van ons Modern Myths Nieuws, zullen die avonturen talrijk zijn.

Avengers Endgame Thanos oorlog

De extra’s op blu-ray

De Avengers: Endgame blu-ray geeft je zes weggelaten scènes die leuk zijn om te zien, maar inderdaad prima buiten de film mogen blijven. De bloopers zijn aardig en er is een mooie nagedachtenis aan Stan Lee, waarin je de meeste cameo’s van de beroemde stripschrijver die het Marvel Universum begon nog eens voorbij ziet komen. Verder zijn er vier featurettes die de reis van Iron Man, Captain America, Black Widow en Thor belichten en er is wat extra aandacht voor de superheldinnen van Marvel. In het audiocommentaar van regisseurs Joe en Anthony Russo belichten de filmmakers dezelfde karakterstudie als in de featurettes. Het commentaar is leuk om te volgen, maar bevat minder easter eggs dan die op de schijf van bijvoorbeeld Captain Marvel. Je komt er wel achter waarom sommige keuzes rond personages gemaakt zijn en waarom er voor deze toonzetting is gekozen, wat verhelderend werkt.

Avengers: Endgame - Captain Marvel

Avengers: Endgame – een hele prestatie

Avengers: Endgame - blu-ray packshotHet wachten is nu op een verzamelbox van Infinity War en Endgame, waarin tien jaar Marvel behandeld wordt door alle regisseurs, acteurs en andere filmmakers die ons al die jaren geweldige Marvel-superheldenfilms hebben gegeven. Zoals ik aan het begin al zei, het is nogal een prestatie. Ik ben benieuwd hoe we over enkele jaren op dit tweeluik terugkijken, als Marvel ons beduusd zal hebben achtergelaten met een cross-over waarin naast de Avengers ook de onlangs teruggekochte Fantastic Four en de X-Men een rol zullen hebben. Want een ding is altijd gebleken: Marvel weet je verwachtingen (haast) altijd te overtreffen!

Avengers: Endgame is nu verkrijgbaar op blu-ray (ook in 3D en 4K Ultra HD) en dvd.

Titel: Avengers: Endgame
Regisseurs: Anthony en Joe Russo
Acteurs: o.a. Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Brie Larson, Bradley Cooper en Josh Brolin
Uitgever: Disney Home Entertainment
Medium: Blu-ray (ook 3D), 4K Ultra HD, dvd

Genre: superhelden, actie

Modern Myths service: koop Avengers: Endgame op Bol.com

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2023 Modern Myths

Avengers: Endgame - Rocket en War Machine

Avengers: Endgame - Thor en Storm Breaker

 

Avengers Endgame Captain America oorlog

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.