HSFCon 2023 reportage – Modern Myths

HSFCon 2023 reportage – Een warm weekend vol gelijkgestemden

Elk jaar staat onze Modern Myths evenementenkalender vol met leuke festivals, beurzen en spektakels. Als je je ogen open houdt, valt er in Nederland heel veel te beleven in het fantastische genre. En niet alleen rondom de Randstad. Ook in het hoge Noorden wordt veel georganiseerd, waaronder de “hotel conventie” HSFCon. Daar kun je op je gemak een weekend lang genieten van lezingen, workshops en goede gesprekken met gelijkgestemden op het gebied van fantasy, sciencefiction en horror. De HSFCon 2023 vond afgelopen 25 en 26 maart plaats in Sneek en wij waren erbij. Lees onze HSFCon 2023 reportage!

Lees ook Jeroens interview met Jan Scholte, een van de organisatoren van de conventie. Ons fotoalbum van HSFCon 2023 vind je op onze Facebook-pagina.

De hotelconventie is in het buitenland al jaren populair. Anders dan op een festival, waar je in een tentje overnacht, of tijdens een comic con, waar je in een beursgebouw rondloopt en op een externe locatie overnacht, kun je bij een hotelconventie het hele programma volgen en tegelijkertijd overnachten in hetzelfde gebouw. Voor de HSFCon 2023 was de locatie het Van der Valk Hotel Sneek. Daar verzamelden liefhebbers van het fantastische genre uit heel Nederland en België (en daarbuiten) zich om hun passie te delen.

Ik was voor Modern Myths aanwezig op zaterdag 25 maart en was al vroeg op pad om vanuit Amsterdam op tijd in Sneek te zijn. Het programma begon namelijk al om 10:00, waar eregast Pen Stewart een lezing zou geven over haar carrière en toekomstplannen. Eenmaal aangeschoven bij die lezing, vloog de dag voorbij. Voor ik het goed en wel wist, was het alweer zes uur in de avond en kwam een overvolle conventiedag ten einde. In deze reportage neem ik je mee naar een dagje HSFCon!

HSFCon 2023 - Hotel Van der Valk Sneek

Pen Stewart – Praeceptrix Phantasiae

Buckminster College - logoDe eerste lezing waarbij ik aanschoof was dus die van eregast Pen Stewart. Deze Vlaamse auteur en ambassadeur van het fantastische genre schreef onder andere Wintercode, Tijd M.A.N. Chine en Onderuniversum. Pen vertelde geanimeerd over haar werkzaamheden als schrijver, leesdocent en consulent. Naast een vooruitblik op nieuw werk, vertelde Pen ook over het Buckminster College in Brugge, een nieuwe school waar het fantastische genre een rol speelt in de lesstof.

Deze internationale middelbare school is gebaseerd op het werk van architect, ontwerper en dichter Richard Buckminster Fuller. Pen zal als “Praeceptrix Phantasiae” – gastdocent van de verbeelding – leerlingen helpen zich door middel van fantasy en sciencefiction voor te bereiden op het onbekende. Het is een nieuwe, projectmatige vorm van onderwijs, gericht op de toekomst. Het doel is om nieuwe manieren te vinden om “spaceship earth”, onze planeet, beter te maken. Op de homepage van de school vind je een quote van Ursula K. Le Guin: ‘But need alone is not enough to set power free: there must be knowlegde’ en er is ook een verborgen bibliotheek.

Pen Stewart - HSFCon 2023
Pen Stewart

HSFCon 2023 reportage – Samenwerking in fantastische fictie

Na de lezing van Pen Stewart bleef ik in de zaal voor de presentatie van auteurs Patrick Berkhof en Marieke Frankema. Hun verhaal ging over het samenwerken aan een schrijfproject: hoe je vanuit gezamenlijke creativiteit tot een productie komt. Marieke schreef namelijk het boek De Zielenlezer van Turion voor het gedeelde Dizary fantasy universum van Patrick.

Beide auteurs vertelden ook over andere samenwerkingsprojecten waar ze deel van uitmaken en hoe het ene project anders is dan het andere.

Patrick Berkhof en Marieke Frankema - Samen schrijven
Patrick Berkhof en Marieke Frankema – Samenwerken aan een schrijfproject

Kees van Toorn – De waanzin rond de Worldcon

Orbit 2 - winter 1978
Orbit 2 – winter 1978

Aansluitend was het de beurt aan sciencefictionliefhebber Kees van Toorn. Ook hij was eregast van HSFCon 2023 en moeiteloos zorgde hij ervoor dat zijn publiek aan zijn lippen hing. Kees vertelde hoe hij van jongs af aan via de verhalen van Perry Rhodan steeds meer contact kreeg met gelijkgestemden in het fantastische genre. Op den duur ontstond zo een kleine groep die besloot een poging te doen de World Science Fiction Convention (Worldcon) naar Nederland te halen. Dat lukte, en de verhalen over de wonderbaarlijke hordes die de organisatie moest nemen om de conventie in goede banen te leiden waren bijzonder amusant.

Zo kwam er veel, heel veel drank aan te pas, maar moest er bijvoorbeeld ook extra beveiliging geregeld worden omdat de Amerikaanse ambassadeur aanwezig zou zijn. Ook bleken er ineens meerdere bussen Oost-Europeanen naar de conventie te komen, omdat de muur net was gevallen. Er was gelukkig ruimte voor hen, maar er moest wel meer drank geregeld worden. De conventie haalde het landelijke nieuws en de filmpjes daarvan gaven een geweldige terugblik op de jaren 90. Kees had ook nog verschillende exemplaren van het sf-tijdschrift Orbit meegenomen, waarvan ik er een paar heb meegenomen. Er stond onder andere een recensie in van Star Wars: Episode IV – A New Hope, toen die net in de bioscoop draaide. Ook zeer leuk om de ontvangst daarvan te lezen.

Kees van Toorn - R. Silverberg
Kees van Toorn over de Worldcon in Den Haag

In de marktzaal: Jack Vance Ex Libris

Tussen de lezingen door struinde ik rond in de marktzaal, waar verschillende uitgevers en creatievelingen waren neergestreken. Uiteraard had Patrick Berkhof een tafel met zijn Dizary-boeken en had Marieke Frankema ook haar eigen werk meegenomen. Bij uitgeverij Spatterlight bleef ik staan praten met uitgever Koen Vyverman. Bij Spatterlight kun je terecht voor mooie nieuwe uitgaves van het werk van Jack Vance en andere auteurs. Tip: lees The Witches’ Brew van Dan Temianka.

Spatterlight op HSFCon 2023
HSFCon 2023 reportage – Uitgeverij Spatterlight

Koen was namelijk zeer trots op een speciale uitgave van Jack Vance: Ex Libris. En met recht. Deze prachtig gebonden hardcover is een samenwerking met beeldend kunstenaar Geert van der Pol. Het boek bevat de tien beste korte verhalen van Jack Vance, democratisch gekozen in een online poll door de internationale fans van de sciencefictionmeester. Het is een gelimiteerde uitgave van 125 exemplaren met bijbehorende print van Geert van der Pol, dus wacht niet te lang met de aanschaf als je interesse hebt. Ex Libris kost € 250,-. Neem contact op met de uitgever als je een exemplaar wilt reserveren. Wil je hem eerst zien? Kijk op YouTube:

HSFCon 2023 reportage – Subgenres en tijdmachines

Het programma ging voor mij verder met de lezing Zin en onzin van genres en subgenres, onder leiding van auteur Johan Klein Haneveld (o.a. Het denkende woud, Hoeder van de vulkaan, Voorbij de storm). Het panel, met daarin Jorrit de Klerk (De Zwijgende Aarde – Revolte), Isabelle Plomteux, Paul van Leeuwenkamp en Patrick Berkhof (Dizary), discussieerde over wanneer iets een genre mag heten of als subgenre van een subgenre van een subgenre gelabeld moet worden. Zijn genres enkel handig voor een verdeling van de schappen in de boekwinkel, of helpt het fans van specifieke literatuur een nieuw verhaal te vinden? Deze discussie was nog in volle gang toen de tijd voor het panel helaas op was.

Johan Klein Haneveld - Panel genres en subgenres
Johan Klein Haneveld – Zin en onzin van genres en subgenres
Van lightsaber tot tijdmachine - George van Hal
Van lightsaber tot tijdmachine – George van Hal

De lezing Van sciencefiction naar science fact door George van Hal stond vervolgens om 15:00 als enige geprogrammeerd. De zaal zat dan ook vol en deze wetenschapsjournalist voor de Volkskrant hield een boeiend verhaal over hoeveel sciencefiction er op dit moment al (bijna) werkelijkheid is. Kunnen we straks tijdreizen? Wanneer zijn we in staat naar andere planeten te gaan? Met veel humor nam Van Hal ons mee door de moderne wetenschap. In mei verschijnt zijn nieuwe boek: Van lightsaber tot tijdmachine. Daarin lees je verder over hoe de wetenschap werkt aan de technologie uit Star Wars, Star Trek en het Marvel-universum.

Van sciencefiction naar science fact - George van Hal
George van Hal – Van sciencefiction naar science fact

Rabarberbladen en recensies

Onder leiding van HSFCon 2023 mede-organisator Heidi van der Vloet was het volgende panelgesprek dat ik bijwoonde Hoe wetenschappelijk moet SF zijn? Van der Vloet kan zich mateloos ergeren als er feiten in fictie niet kloppen. Een voorbeeld: in een sciencefictionverhaal werden de handvaten van een kruiwagen ingewikkeld met rabarberbladeren. Wie rabarber in zijn tuin heeft staan, weet echter dat deze bladeren bijzonder kwetsbaar zijn. Het is leuk als een auteur zijn fantasie gebruikt, maar de “suspension of disbelief” moet wel bewaakt blijven. Hierover discussieerden George van Hal, Paul van Leeuwenkamp, Johan Klein Haneveld, Mara van Ness (De Zwijgende Aarde – Titanium) en Jorrit de Klerk.

Heidi van der Vloet - Hoe wetenschappelijk moet scifi zijn
Heidi van der Vloet – Hoe wetenschappelijk moet scifi zijn?

Het laatste panel dat ik bijwoonde die eerste dag van de HSFCon 2023 ging mij natuurlijk zeer aan het hart: Recensenten zijn overbodig, onder leiding van Paul van Leeuwenkamp. Van Leeuwenkamp is zelf recensent en het panel behandelde eerst de vraag: wat is een goede recensie? Waar moet deze aan voldoen om serieus genomen te worden en wat doe je als auteur als je recensies krijgt die overduidelijk geschreven zijn door trollen? Het panel bestond uit Kim ten Tusscher, Charles van Wettum (Het tankstation op Kepler 62), Pen Stewart en Martijn Lindeboom (De Komeet).

Paul van Leeuwenkamp - Panel over recensies
Paul van Leeuwenkamp – Recensenten zijn overbodig

HSFCon 2023 reportage – Een geweldige viering van het fantastische

Het avondprogramma met de HSFCon Quiz en de voorleessessies moest ik aan me voorbij laten gaan. Omdat ik de hele dag bij de lezingen en panels aanwezig was, heb ik ook niets van het short film programma in de filmzaal meegekregen. Maar zoals gezegd, de dag vloog voorbij. Op de social media pagina’s van de aanwezige auteurs en bezoekers van de tweede dag van HSFCon 2023 viel af te leiden dat ook de zondag zeer geslaagd was.

En dat lag vooral aan de sfeer tijdens de conventie. Al bij binnenkomst voelde het geheel als een warm bad waarin je ondergedompeld werd in het enthousiasme van de deelnemers en de bezoekers. Op de HSFCon bevind je je tussen gelijkgestemden van alle leeftijden, met verschillende achtergronden. Gelijkgestemden die stuk voor stuk hun liefde voor het fantastische genre uitstralen en uitdragen. Zo voer je de gehele dag gesprekken over alles wat je dagelijks bezighoudt en kun je bij alle panels en workshops iets zinnigs bijdragen. Als Amsterdammer is het enige minpuntje van de conventie de afstand naar Sneek, maar daar blijft het dan ook bij. Heb je de HSFCon 2023 gemist? Zorg dan dat je bij de volgende editie van deze viering van het fantastische aanwezig bent!

Meer Modern Myths-verslagen vind je in onze rubriek Reportages.

HSFCon 2023 reportage: © 2023-2024 Modern Myths / Foto’s: © Modern Myths – Jeroen Geelhoed

Van der Valk hotel Sneek - Game of Thrones

Welkom op HSFCon 2023

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

2 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Mooi verslag, Jeroen! En: haha, dat nou nét die rabarberbladeren je bijblijven terwijl het gesprek over knetterharde wetenschap ging! My work here is done 😉
    Klein puntje: NCSF organiseert niet HSFCon, maar er zit wel wat overlap in de HSFConners en NCSF.

    • Dank Heidi! Er zit tegenwoordig heel wat overlap in alle evenementen die georganiseerd worden, wat de betrokkenen betreft. Maar ik pas het even aan :-))

  • Films en seriesFilms en series
  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise