Final Girl recensie - Modern Myths

Final Girl recensie – Overleef jij de horror van Slaughter in the Groves?

Heb je altijd al willen weten hoelang jij zou overleven in een horrorfilm? Met Final Girl kan je daar achter komen! Dit spel is namelijk gebaseerd op de bekende stijl van slasher-films uit de jaren 80. Maar let op! Als je verzamelwoede hebt, kan dit je een flinke duit gaan kosten! Want ontwikkelaar Van Ryder Games bracht door twee immens succesvolle Kickstarters al meer dan tien verschillende scenario’s uit. Krijgen ze ons ook te pakken? Lees het in onze Final Girl recensie, waarin we het gevaar opzochten in het scenario Slaughter in the Groves!

Final Girl is een solo-bordspel. Als de vrouwelijke protagonist van een horrorfilm moet je weten te overleven en het monster van de film verslaan. Het is een bekend onderwerp dat in veel horrorfilms terugkomt. Denk bijvoorbeeld aan personages zoals Sidney Prescott (Scream van o.a. Wes Craven), Nancy Thompson (A Nightmare on Elm Street van Wes Craven) en Ellen Ripley (Alien van Dan O’Bannon).

Verschillende scenario’s van dit spel verwijzen met een knipoog naar echte films. Raad jij de inspiratie voor het scenario Frightmare on Maple Lane? Freddy zal tevreden zijn… Ik speelde echter Slaughter in the Groves met “Final Girl” Adelaide en moordenaar Inkanyamba. Dit scenario heeft helaas minder referenties naar bestaande films.

Een solo-spel? Is dat iets voor mij?

“Om een gezelschapsspel te spelen, heb je gezelschap nodig.” Het is een uitspraak die meermaals over mijn lippen is gekomen. Waarom zou ik een solo-spel spelen? Als ik alleen ben, kruip ik liever in mijn pen of luister ik een boek. Twee woorden: lastige agenda’s. Als mijn gezelschap niet op dezelfde momenten kan als ik, ben ik snel uitgespeeld. Als spelliefhebber heb ik dan twee keuzes: of ik staar smachtend naar mijn spellenkast, of ik probeer toch een keertje een solo-spel. Ik koos het laatste.

En wat een openbaring! Final Girl bleek de perfecte kennismaking met deze nieuwe me-time! Het voelde aan als puzzelen, maar dan stukken spannender! Slaughter in the Groves is meteen een van de pittigere scenario’s. En dat heeft mijn meid Adelaide geweten. Ze overleefde haar eerste spel niet. En haar tweede spel slechts op het nippertje.

Final Girl - totaaloverzicht

Final Girl recensie – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Final Girl – In een solospel ligt het voor de hand wie er begint. Als “Final Girl” mag je eerst je acties doen. Pas daarna is de moordenaar – het spel – aan de beurt.

Materialen en componenten

Van Ryder Games spreekt van een “Feature Film Systeem”. Het spel bestaat uit een basisdoos (de core box) en meerdere losse scenario’s (de Feature Films). Met alleen de basisdoos heb je slechts een half spel. Je krijgt de basiscomponenten, dobbelstenen en meeples. Maar je hebt minstens één Feature Film nodig om het spel te spelen. Daarin zitten vervolgens twee Final Girls om uit te kiezen, een locatie en een moordenaar. Heb je meerdere Feature Films? Dan kan je elke combinatie maken die je wil! Variatie gegarandeerd!

‘Je moet meteen twee dozen kopen? Zo heb je als uitgever makkelijk geld verdiend!’ was mijn eerste reactie. Bij nader inzien is dat ook voor mij een goede zaak. Zo kan ik zelf bepalen welk scenario ik het liefst speel. Bovendien zijn de dozen niet duur. Als je goed zoekt, vind je ze bij de meeste verkooppunten voor zo’n 20 euro. En totaal 40 euro is een mooie prijs voor een bordspel met een gelijkwaardige inhoud. Dus ik neem mijn woorden met plezier terug.

Final Girl op tafel

Final Girl recensie – De doos is het spelbord

Ja, dat lees je goed. De boven- en onderkant van de doos blijft – stevig – dicht met behulp van magneten. Zodra je deze eraf haalt en omdraait, krijg je een spelbord.

De kwaliteit van de componenten die je krijgt voor de 40 euro is ook boven verwachting. Het is mooi, stevig materiaal dat erg mooi is vormgegeven. Je merkt aan elk onderdeel dat hier bijzonder goed over is nagedacht. Onze score: 10 van 10!

Slaughter in the Groves - speldoos

Het doel van het spel

In Final Girl moet je de moordenaar tegenhouden. Het spel eindigt op twee verschillende manieren: ofwel de moordenaar sterft, of je gaat zelf ten onder. Stel dat jullie tegelijkertijd het leven laten, dan win je alsnog. De Final Girl heeft immers haar leven gegeven om de moordenaar tegen te houden.

Final Girl Adelaide

Hoe overleef je je eigen horrorfilm? – Het spelverloop

Het spel verloopt in fasen. Eerst speel je kaarten uit je hand. Zoals in elke horrorfilm, kosten acties kostbare tijd. Tijd is een valuta in het spel dat je slim moet spenderen. Je hebt helaas geen garantie dat je actie loopt zoals je hoopt. Dobbelstenen bepalen hoe (on)succesvol je bent! Heb je tijd over? Dan mag je kaarten nemen voor je volgende beurt.

Daarna is de moordenaar aan de beurt. Elke moordenaar heeft zijn eigen krachten en bijzondere spelregels. In het begin lijkt het allemaal wel mee te vallen. Helaas. Hoe meer slachtoffers hij maakt, des te sterker hij wordt! En als het een keer mis gaat, gaat het goed mis…

Final Girl actiekaarten

Final Girl recensie – De paniek-factor

Final Girl - Old RevolverNu kijk je namelijk of er omstanders in paniek raken – ze zijn niet zo slim – en tenslotte mag je gevonden voorwerpen wisselen van je hand naar je rugzak en vice versa. Blijkbaar wacht de moordenaar niet op je terwijl je je rugzak openritst om je mes te pakken… Hè, wat onbeleefd!

Als de stapel van tien “Terreur Kaarten” op is en zowel de Final Girl als de moordenaar staan nog overeind, wordt een speciale eindkaart onthuld. Dit symboliseert de spannende climax van de film. Haal je het? Of word je brutaal vermoord?

De Feature Film Slaughter in the Groves

Het scenario Slaughter in the Groves heeft twee verschillende sporen die je in andere Feature Films niet vindt: de “Killer Wrath” en de “Divine Wrath”. De Killer Wrath maakt de moordenaar Inkanyamba sterker. De Divine Wrath maakt de locatie “Secret Groves” gevaarlijker.

Het kan aan mij liggen hoor, maar ik vond het net een element te veel om bij te houden. Ik vergat meermaals deze sporen aan te passen en/of te activeren. Wanneer ik er wel aan dacht, werd het spel erg uitdagend. Als de dobbelstenen dan ook niet willen meewerken, is het lot van arme Adelaide snel beklonken. Ik kwam in een sneeuwbaleffect terecht waarbij het tij nog moeilijk te keren was. Ik denk dat als ik de moordenaar Inkanyamba met een andere locatie zou combineren, het spel net iets makkelijker is.

Inkanyamba

Final Girl recensie – Een spannend(e) eind(conclusie)

Feature Film Slaughter in the Groves
Final Girl: Slaughter in the Groves

Final Girl brengt het horror-thema uitstekend naar voren. Het hele potje voel je de spanning als Final Girl. Je moet voortdurend moeilijke beslissingen maken. Red je de omstanders? Of moet je toch echt eerst die bijl gaan halen? En hoe langer het spel duurt, des te sneller het bergafwaarts gaat. Dit zorgt ervoor dat een potje spannend blijft en vooral niet eindeloos duurt. Het kan echter frustrerend zijn, omdat het steeds lastiger wordt om het tij te keren. Dan lijkt het wachten op het onvermijdelijke einde.

Ik vind dat Final Girl: Slaughter in the Groves net enkele stapjes te veel heeft. Voor een relatief simpel spelverloop, ben je heel wat kaarten, dobbelstenen en sporen aan het hanteren. Er is ook een zekere geluksfactor waarvan je moet houden, maar het draagt wel bij aan de spanning. Niet enkel de dobbelstenen zorgen voor (on)geluk. Soms vind je niet de items die je nodig hebt. Kortom, hou je van een spannende uitdaging met de mogelijkheid om te variëren? Duik dan in je favoriete horrorfilm met Final Girl! Heb je alle Feature Films nodig? Volgens mij niet. Kies er één of meerdere die je leuk lijken en bewaar je verzamelwoede eventueel voor andere spellen.

Voordelen: Variatie / Goed herspeelbaar / Uitdagend / Sterk thema
Nadelen: Uitbreiding nodig / Veel componenten op tafel / Stappen kunnen gemist worden

Titel: Final Girl: Slaughter in the Groves
Ontwerpers: Evan Derrick en A.J. Porfirio
Uitgever: Van Ryder Games
Aantal spelers: 1
Leeftijd: 14+
Duur: 20 – 60 minuten
Genre: Horror

Modern Myths Shop

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Van Ryder Games / Vicky Swers

Sacred Groves

De Final Girl Feature Films

Vicky Swers

In Vickys kindertijd draaiden de VHS-tapes met Disneyfilms elk weekend – zonder overdrijven – en de sprookjesboeken lagen meer uit de kast dan erin. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst het boek "Peter Pan en Wendy" las, een verhaal dat haar leven op de kop zou zetten. Nu schrijft ze haar eigen verhalen en blijft ze op zoek naar de oorsprong van haar favoriete sprookjes en mythes.

Als jeugdleidster verzon Vicky haar eerste spellen, al overleefden deze ideeën de jaren niet. In diezelfde periode speelde ze haar eerste rollenspel. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Van de rollenspellen tuimelde ze in de thematische bordspellen. Ondertussen is ze spelauteur van "Adventures in Neverland" en een fanatieke bordspeler. Als je haar niet in de spellenwinkel vindt, dan wel op één van de vele spellenbeurzen.

Vicky combineert het beste van beide werelden – verhalen vertellen en spellen spelen – op haar website Vickyschrijft.nl. Naast alle eigen ideeën die nog op tafel liggen, ondersteunt ze graag anderen om hun droom waar te maken!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken