Halloween Ends recensie - Modern Myths

Halloween Ends recensie – Eindelijk het einde van Michael Myers?

We zitten in de herfstige maand oktober. Dat betekent dat er weer volop gegriezeld mag worden, want op 31 oktober is het Halloween! Tijd voor de gelijknamige filmreeks om nog één keer te schitteren in de bioscoop. Ik heb het natuurlijk over Halloween Ends. Michael Myers jaagt ons al meer dan vier decennia de stuipen op het lijf. De eerste keer was in 1978 en daarna in verschillende vervolgen van wisselende kwaliteit. In 2018 verscheen Michael Myers na een lange tijd in de bioscoop voor een nieuwe trilogie van Blumhouse die direct aansloot op het origineel. Na een ijzersterke start in Halloween werd er in Halloween Kills (2021) een beetje gas teruggenomen. Maar nu maken we ons op voor de allerlaatste confrontatie tussen Laurie Strode en Michael Myers in onze Halloween Ends recensie! 

Zelf zien hoe het afloopt tussen Michael Myers en Laurie Strode? Doe dan mee met onze Halloween Ends blu-ray/dvd winactie en win een blu-ray of dvd!

In de originele Halloween (1978) lukte het Michael Myers niet om oppas Laurie Strode om het leven te brengen. De verstrekkende gevolgen van zijn daden zijn 40 jaar later nog zichtbaar in Halloween (2018). Michael weet opnieuw te ontsnappen en gaat weer op zoek naar Laurie. Maar in tegenstelling tot jaren geleden is Laurie nu voorbereid.

In Halloween Kills (2021) gaat het verhaal verder en krijgen we meer te zien van de nasleep van die bewuste nacht van Halloween eind jaren 70. Hier wordt niet alleen de impact op Laurie, maar ook op de hele gemeenschap van Haddonfield belicht. Met dit derde deel – Halloween Ends – lijkt er nu toch echt een einde te komen aan de meest succesvolle reboot van een slasherfilm uit de jaren zeventig of tachtig.

Laurie Strode en Halloween

Waar is de Boogeyman van Haddonfield gebleven?

Na het bloederige einde van Halloween Kills is Michael Myers spoorloos verdwenen. Maar in de hele stad is de dreiging van zijn aanwezigheid wel blijven hangen. Laurie Strode (Jamie Lee Curtis (Halloween, A Fish Called Wanda)) en haar kleindochter Allyson (Andi Matichak (Assimilate)) proberen hun leven weer op te pakken. Laurie schrijft een boek en Allyson werkt in het ziekenhuis van Haddonfield.

Op de eerste hulp leert Allyson de jonge Corey Cunningham (Rohan Campbell (The Hardy Boys, Snowpiercer)) kennen, die net als Allyson iets tragisch heeft meegemaakt. Ze voelen zich aangetrokken tot elkaar en willen niets liever dan Haddonfield achter zich laten. Het verleden haalt de plannen van het koppel echter in als Michael Myers weer opduikt en de eerste slachtoffers worden gemaakt. Er lijkt alleen iets meer aan de hand te zijn en Laurie maakt zich klaar om definitief af te rekenen met de moordenaar die haar al haar hele leven achtervolgt.

Rohan Campbell als Corey en Andi Matichak als Allyson

De moodswings van Laurie

Halloween en Halloween Kills sloten naadloos op elkaar aan. De films volgenden hetzelfde patroon als bij de originele Halloween en het vervolg Halloween II. Alleen moeten we volgens de moderne trilogie het tweede deel uit 1981 vergeten. In Halloween Ends maken we een sprong van vier jaar. Op zich is dat niet erg, maar ik moest even wennen aan de “nieuwe” Laurie Strode. Van angstige tieneroppas transformeerde ze in Halloween en Halloween Kills naar een wolvin die er alles aan deed om haar familie te beschermen. Met guerrillatechnieken bereidde ze zich voor op een nieuwe confrontatie met Michael Myers.

In dit laatste deel is ze helemaal tot rust gekomen. Ze schrijft alle ellende van zich af en heeft besloten dat haar leven niet meer door angst voor Michael Myers wordt geregeerd. De verklaring is logisch, maar ik had wel wat moeite met deze ommezwaai. Gelukkig heeft ze niet al haar survival skills vergeten, want als Michael haar vindt, heeft ze die hard nodig.

Jamie Lee Curtis als Laurie Strode in Halloween Ends

Halloween Ends recensie – Vertrouwd en toch origineel    

Net als bij de vorige delen merk je dat Halloween Ends is gemaakt door mensen die het origineel hoog hebben zitten. Schrijver en regisseur David Gordon Green (George Washington, Stronger) wordt dit keer opnieuw geholpen door schrijvers Danny McBride, Paul Brad Logan en Chris Bernier.

De film wordt ook nog eens door heel veel mensen geproduceerd, waaronder Jason Blum. Dat John Carpenter én Jamie Lee Curtis daarbij executive producers zijn, geeft je wel het gevoel dat de reeks in goede handen is. Natuurlijk bevat dit deel vertrouwde elementen en brute kills. Toch geven de makers ook nog een originele wending aan het verhaal. Wat dat is ga ik niet verklappen. Daarvoor moet je toch echt zelf naar de bioscoop of meedoen aan onze winactie!

Michael Myers - zal Halloween ooit eindigen

De vele gezichten van Halloween

Ik blijf het moeilijk vinden om sommige delen uit de reeks te “vergeten”. Ik ben nog steeds een fan van Halloween II uit 1981 en de eerste terugkeer van Laurie Strode in Halloween H2O: 20 Years Later (1998). Ook kan ik de Rob Zombies Halloween en Halloween II nog steeds waarderen, hoewel ik die niet als onderdeel van de franchise zie. Een compleet overzicht van alle Halloween-films kun je trouwens lezen in de blu-ray recensie van Halloween Kills.

Maar ik ben erg te spreken over deze afsluitende Blumhouse-trilogie, hoewel er genoeg op aan te merken is. Voor mij persoonlijk was het eerste deel ijzersterk. Het tweede deel was rommeling, maar er werd heel creatief met het verleden omgegaan, dat vertaald werd naar het heden. Daarnaast draaide de film volledig om de losgeslagen Michael Myers.

Kyle Richards als Lindsey

Halloween Ends recensie – Een waardig afscheid?

Het is daarom jammer dat Michael Myers in Halloween Ends wat meer naar de achtergrond verdwijnt. Zijn beweegredenen zijn mij in dit deel minder duidelijk. Maar ondanks dat, blijft het knap dat een film uit 1978 na meer dan 40 jaar een (definitieve) afsluiting krijgt én dat ook nog eens met acteurs uit de originele film. In dat opzicht wordt het verhaal van Halloween op een waardige manier afgesloten.

Michael Myers - Halloween Ends

Het einde van het kwaad van Michael Myers?

Dr. Loomis (Donald Pleasence) zag “pure evil” in de ogen van Michael Myers. De acteur is ondanks zijn overlijden in 1995 toch nog even te zien in Halloween Kills. De vraag is of we nu eindelijk verlost zijn van al die slechtheid die de moordenaar met zich meebracht? Wie zal het zeggen. Het is niet de eerste keer dat het doek valt voor deze reeks.

Dat geldt ook voor veel slasher-collega’s van Michael Myers. Hoe vaak dacht je niet dat het nu eindelijk afgelopen was met Freddy Krueger, Leatherface, Jason Voorhees, Pinhead of Chucky? Zo lang er interesse blijft voor dit soort personages, bestaat de kans op een vervolg of reboot. Het is alleen de vraag of die net zo goed wordt aangepakt als bij Halloween. Misschien keert Michael weer terug voor het 50-jarig jubileum van de franchise en slaat hij dan toe in het bejaardenhuis van Haddonsfield!

Jamie Lee Curtis nog een keer als Laurie

Halloween Ends recensie – Drie keer is scheepsrecht

Wat moeten we volgend jaar met Halloween, nu de reeks tot zijn einde komt? Vallen we in een gat? Net als met de vervolgen uit de jaren 80 en 90 was het altijd uitkijken naar een nieuwe Halloween tijdens Halloween. Maar gelukkig zijn er nog genoeg enge films die rond Halloween uit zullen komen en is het nu wel mooi geweest met Myers.

De Boogeyman van Haddonfield zal liefhebbers van het genre – net als de bewoners van het stadje zelf – in zijn greep houden. Halloween is en blijft een prachtig voorbeeld van hoe een franchise opnieuw opgestart kan worden, met veel liefde en respect voor het origineel.

Halloween Ends is nu verkrijgbaar op blu-ray, dvd en 4K UHD. Bekijk hier de trailer:

Titel: Halloween Ends
Regisseur: David Gordon Green
Acteurs: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, Rohan Campbell, Jesse C. Boyd
Uitgever: Universal Pictures
Genre: Horror

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Universal Pictures

Jamie Lee Curtis als Laurie Strode en Rohan Campbell als Corey

Michael Myers - de slasher koning

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.