Black Adam recensie - Modern Myths
BoekenBoeken

Black Adam recensie – Dwayne Johnson hanteert de krachten van Shazam!

Met Black Adam doet actieheld Dwayne Johnson zijn intrede in het superheldenfilmuniversum van Warner Bros en DC Comics. En de rol van antiheld is hem op het gespierde lijf geschreven! Black Adam heeft de krachten van de goden, net als Shazam. Maar waar Billy Batson zich probeert te gedragen als echte held, heeft Teth-Adam geen scrupules. Zijn vijanden dunt hij genadeloos uit, waardoor de JSA – de “Justice League of America” – in actie moet komen. Klinkt dat veel voor één film? Lees in onze Black Adam recensie hoe regisseur Jaume Collet-Serra (Jungle Cruise) alles in perfecte, spectaculaire banen weet te leiden! 

Black Adam recensie - posterHet rommelt een beetje in het DC Comics superheldenuniversum van Warner Bros. Niet alleen is Batgirl van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah op de valreep geschrapt, ook Aquaman and the Lost Kingdom en The Flash zijn uitgesteld. Maar wat er wel tussen de reshoots en cancellations uitkomt, is geweldig.

Zo hebben we genoten van The Batman, The Suicide Squad, Joker en Shazam! (oké, Wonder Woman 1984 en Birds of Prey vergeten we inderdaad liever snel). Uit de comics van die laatste film – waarvan deel 2, Shazam! Fury of the Gods, uit moet komen op 16 maart volgend jaar) – knalt een nieuwe schurk/antiheld de bioscoop in: Black Adam. Met de nadruk op knallen!

Dwayne Johnson als Teth Adam

Problemen in Kahndaq

Kahndaq, een Noord-Afrikaans land dat al een rijke cultuur kende toen Egypte nog jong was, gaat gebukt onder oppressie. De tirannieke koning van het land laat zijn volk als slaven graven naar Eternium, waarvan hij de kroon van Sabbac wil smeden. De drager van die kroon zal beschikken over oneindige demonische krachten en de wereld aan zich onderwerpen. Slechts één jongen – Hurut – tart zijn lot en komt op voor vrijheid.

Dit trekt de aandacht van de raad der tovenaars, die besluiten de kracht van de goden – Shazam! – aan hem te schenken. De slechte koning wordt verslagen, maar er gaat iets mis. De verkoren kampioen, die zich Teth-Adam noemt, verdwijnt spoorloos en wordt enkel herinnerd als een legende. Maar vijfduizend jaar later, in onze tijd, is Kahndaq nog steeds niet vrij. Nu gaat het land gebukt onder een buitenlandse invasie, in de vorm van de criminele organisatie “Intergang”. Zij zijn eveneens uit op de rijke grondstoffen van het land.

Sarah Shahi als Adrianna en Mohammed Amer als Karim

Black Adam recensie – De kroon van Sabbac

Er zijn echter nog steeds inwoners van Kahndaq die vechten voor hun vrijheid. Onderzoekster Adrianna Tomaz (Sarah Shahi (Alias)) en haar zoon Amon (Bodhi Sabongui) zijn de kroon van Sabbac op het spoor, om deze uit handen van Intergang te houden. Maar er zijn ook andere kapers op de kust en als Adrianna de kroon vindt, bevrijdt ze ook de held van Kahndaq: Teth-Adam (Dwayne Johnson (VaianaRampageJumanji: Welcome to the Jungle)).

Teth-Adam – die we voor het gemak alvast Black Adam zullen noemen – is zeer ontstemd over zijn wederopstanding en maakt korte metten met de soldaten van Intergang die hem dwarsbomen en Adrianna bedreigen. Hij herkent zijn land niet langer en peinst over zijn geschiedenis dat nu al die vele millennia achter hem ligt.

Quintessa Swindell als Cyclone

Een superheld à la Terminator 2

Amon ziet echter een kans om Kahndaq de superheld te geven dat het nodig heeft en probeert Black Adam te overtuigen zijn krachten aan te wenden voor het goede. In een klassieke Terminator 2: Judgement Day-dynamiek leert Black Adam van Amon wat nieuwe, moderne gebruiken, terwijl hij een spoor van vernieling achterlaat. Liefhebbers van Clint Eastwood western-klassiekers kunnen hier hun hart ophalen.

Het geweld dat Black Adam aan de dag legt, trekt echter de aandacht van de internationale samenleving. Om de losgeslagen dreiging van Black Adam in toom te houden, wordt de JSA ingeschakeld: de “Justice Society of America”. Maak kennis met leden Hawkman, Doctor Fate, Cyclone en Atom Smasher.

Noah Centineo als Atom Smasher

Black Adam recensie – de JSA

Alter Ego 7 - 1964 - Black Adam
Alter Ego #7 – 1964

Black Adam introduceert dus heel veel nieuwe elementen in het filmuniversum van DC, maar weet dit op een prima manier te doen. Je zult nooit de rode draad van het geheel uit het oog verliezen. Regisseur Jaume Collet-Serra (House of Wax, Jungle Cruise) levert van het begin af aan haast non-stop actie, maar doorspekt het met humor en kleine achtergronden van de gebruikte superhelden.

Enkel Carter Hall – Hawkman (Aldis Hodge (The Invisible Man)) blijft een enigma. Maar dat is niet zo gek. Deze klassieke DC Comics-held verscheen voor het eerst in Flash Comics #1 uit 1940 en heeft een aantal keer een nieuwe ontstaansgeschiedenis gekregen. Zo is hij archeoloog, oud-Egyptenaar en alien geweest. Het is dus maar goed dat hij in deze film “gewoon” een rijke superheld is met een soort Thunderbirds-hoofdkwartier. De eerste verschijning van Black Adam vond trouwens plaats in 1945 in Marvel Family #1. In 1964 zou hij verschijnen op de cover van Alter Ego #7.

Aldis Hodge als Hawkman

Het lot van Doctor Fate

Vooral Pierce Brosnan (Percy Jackson & The Lightning Thief, Cinderella) als tovenaar Kent Nelson – Doctor Fate maakt indruk. Maar ook Maxine Hunkel – Cyclone (Quintessa Swindell) en Al Rothstein – Atom Smasher (Noah Centineo) zijn meer dan enkel vulling en geven de film wat charme.

Black Adam voelt als een Marvel-film uit de tijd dat Iron Man, Captain America, Thor en de Avengers werden geïntroduceerd: strak geregisseerd en van begin tot eind een bioscoopfeestje.

Pierce Brosnan als Doctor Fate

De actie wordt een tandje hoger gezet

Hoewel er ook wat momenten in de film zitten die overduidelijk een boodschap uitdragen en het er daarmee wat dik bovenop ligt, verveelt Black Adam geen moment. De antiheld krijgt voldoende ruimte om zich aan je voor te stellen en er zit zelfs een lekkere plottwist in die je niet ziet aankomen. Als je daarna denkt dat de film op zijn einde loopt, wordt de actie ineens een tandje hoger gezet en volgt er nog een spectaculaire finale.

Dwayne Johnson als Black Adam

Black Adam recensie – Superheldenspektakel dat niet teleurstelt

Eigenlijk had ik verwacht dat de film nog melding zou maken van de huidige kampioen der goden: Billy Batson. Maar een rechtstreekse verwijzing naar Shazam! wordt niet gemaakt. Wel is er een cameo die Black Adam nog steviger in het DCU van Justice League en The Suicide Squad plaatst, dus blijf nog even zitten terwijl de aftiteling over het scherm loopt. Je zult niet teleurgesteld worden.

En dat geldt voor de gehele film. Black Adam is een heerlijk superheldenspektakel, vol epische gevechten, drama en humor. Ik zag hem in IMAX en daar hoort deze film ook thuis. Dwayne Johnson mag in het DCU blijven!

Black Adam draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: Black Adam
Regisseur: Jaume Collet-Serra
Acteurs: Dwayne Johnson, Sarah Shahi, Pierce Brosnan, Aldis Hodge
Uitgever: Warner Bros
Genre: Superhelden

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros

Sarah Shahi als Adrianna Tomaz en Pierce Brosnan als Kent Nelson - Doctor Fate

Dwayne Johnson als Black Adam en Aldis Hodge als Hawkman

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.