Imagine Film Festival 2021 shorts - Modern Myths
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Imagine Film Festival 2021 shorts – Internationale Fantastic Shorts

Elk jaar kun je tijdens Imagine een selectie leuke shorts bekijken. Zo ook dit jaar in deze virtuele editie. Er zijn weer een aantal leuke, korte films van vaderlandse bodem in Nieuw Nederlands Peil,  maar er zijn natuurlijk ook weer flink wat internationale filmpjes. In dit artikel zetten we een aantal van deze Imagine Film Festival 2021 shorts uit het buitenland voor je op een rij.

Door: André van ’t Hof en Daniel Warmoeskerken. Lees meer recensies in onze Imagine Film Festival 2021 special.

Carrie’s doing great

De “foreshadowing” in Carrie’s doing great ligt er vrij snel dik bovenop, wanneer je in een openingsscène mensen met fakkels ziet lopen. Carrie werkt aan een 8-bitspel en leeft intussen onder het dak van haar ouders die vooral willen dat ze eens een echte baan gaat zoeken. Deze Australische short van een kwartier doet vooral denken aan een Black Mirror­-aflevering (al wint de fantasie het  van de technologie).

Het verhaal laat wat punten aan de verbeelding over en lijkt vooral kritiek te geven op een maatschappij die wil dat je een “echte” baan hebt. Want creatieve uitspattingen verdienen nou eenmaal niet zoveel. Heb je liever een negen-tot-vijf-baan die wordt toegejuicht of blijf je de strijd aangaan om je creativiteit te laten spreken? (Outsider shorts – 15 april)

Imagine Film Festival 2021 shorts - Carrie’s doing great

The Grave of St. Oran

In de zesde eeuw komen twee heiligen aan wal op een klein eiland genaamd Iona. Ze proberen een kapel te bouwen, maar hun pogingen leveren niets op. Dan krijgt een van hen een visioen. De kapel kan alleen blijven staan als de fundering gevuld wordt met de dood. The Grave of St. Oran is gemaakt via een Kickstarter en is gebaseerd op een gedicht van Neil Gaiman (Good Omens, How to talk to girls at parties).

Neil Gaiman zelf is de verteller bij deze korte film en dat werkt goed. Hij vertelt hypnotiserend en zijn stem heeft een fijne, kalme klank die past bij de stop-motion. De animatie is volledig gedaan met papieren poppen en is frame voor frame opgenomen. Toch is de animatie vloeiend en gedetailleerd. Het verhaal bevat elementen van geloof en mythe, zoals past bij Neil Gaimans werk. Op deze film is weinig aan te merken. Misschien dat de acht minuten best wat langer mochten duren, maar eigenlijk zit de kracht ook in de beknopte verteltijd. Als je fan bent van Neil Gaiman, mis deze dan niet. (Outsider shorts – 15 april)

Imagine Film Festival 2021 shorts - The Grave of St. Oran

Heart of Gold (Un Coeur d’Or)

Stop-motionfilms hebben iets betoverends. Er wordt zoveel moeite gestoken in elke frame, dat iedere scène van belang moet zijn en elk beeld meteen duidelijk. In Heart of Gold wordt het belang van beeld nog eens benadrukt, doordat er niet gesproken wordt. Een vergelijking met films als Coraline en A Nightmare Before Christmas is zo gemaakt, maar toch heeft deze Franse “claymation” een volledig eigen stijl. De film begint met een oude vrouw aan de beademing. Een oude man verwelkomt een alleenstaande moeder en legt haar op een operatietafel. Dan verwisselt hij de longen van de dames. De oude vrouw kan met een vers paar longen er weer even tegenaan, terwijl de jonge moeder met een zak geld terugkeert naar haar bouwvallige huis waar haar zoontje op haar wacht.

Al snel staat de man weer aan de deur om het volgende onderdeel van de moeder te kopen. Eerst weigert ze, maar als het geld op begint te raken, wordt zijn aanbod steeds verleidelijker. Hoeveel van jezelf kun je opgeven? Wat heb je over voor je geliefde vrouw/zoon en wat levert dat uiteindelijk op? Vragen die beantwoord worden in deze prachtige, korte film. (Outsider shorts – 15 april)

Imagine Film Festival 2021 shorts - Un Coeur d’Or - Heart of Gold

Incarnation

In Incarnation probeert een oplichter makkelijk geld los te krijgen van een oud vrouwtje. Als ze hem echter vertelt dat ze een eeuwenoude vampier is, kan hij niet goed inschatten of ze gek is of hem in de maling neemt. Het gesprek wordt echter steeds vreemder en dat is niet het enige wat steeds vreemder wordt. Ook de gasten van het café worden alsmaar vreemder.

De dialoog tussen de oplichter en het oude vrouwtje ontrafelt het verhaal van Incarnation beetje bij beetje. Aan het einde zien we ook wat aardige effecten, maar toch werkt het niet helemaal. Het tempo klopt net niet helemaal. Ook is niet precies duidelijk wat het doel van het omaatje uiteindelijk is. Toch is deze Japanse short wel mooi geschoten. Een speelfilm over dit onderwerp zou ook niet misstaan. (Awkward shorts – 12 april)

Imagine Film Festival 2021 shorts - Incarnation

Penumbra

Penumbra is een verhaal over twee zussen waarvan er eentje kampt met zware depressiviteit. Dori haalt haar zus Fae op na een episode waarin ze verdwenen was. In een afgelegen huis in de bossen moeten ze tot rust komen. Tot Fae een onzichtbare schim ziet en in volledige paniek haar zus buitensluit.

Dit is een short met een Lovecraftiaans thema. Met slechts twee actrices weet regisseur Daniel Byers toch te boeien, al is het einde wat abrupt. (Outsider shorts – 15 april)

Penumbra

Stuck

Stuck is er eentje waar de haat van afdruipt. Een turntrainster confronteert een man op de parkeerplaats voor de gymzaal. De man zou glansrijk de eerste plaats winnen bij elke “viezerik van het jaar”-verkiezing en gaat er met de staart tussen de benen vandoor als ze hem de les leest. Als de eerste turnster verschijnt, blijkt de auto van de man echter weer op de parkeerplaats te staan. Maar de man zelf is nergens te bekennen. De politie geeft aan niets te kunnen doen. Tijdens de warming-up ziet de trainster de man echter op een plek waar je hem nooit zou verwachten en blijkt haar voorgevoel volledig te kloppen. Dan werkt haar brein razendsnel aan de oplossing.

Stuck is met name een aanrader voor ouders met opgroeiende kinderen. Al zullen die niet de enige zijn die deze zwarte, komische korte film zullen kunnen waarderen. (Outsider shorts – 15 april)

Imagine Film Festival 2021 shorts - Stuck

Imagine Film Festival 2021 shorts – Ook gezien

De korte films die we hieronder bespreken waren te zien rondom feature films op Imagine 2021. Deze shorts kun je op dit moment niet meer op het festival zien, maar vaak komen ze later nog wel op YouTube of Vimeo beschikbaar. Of verrassen ze je ineens elders. Daarom, hou ze in de gaten!

Abracitos

In Abracitos krijgt Laura een telefoontje dat haar leven en dat van haar zusje voorgoed verandert. Wanneer ze het dekenfort van haar zusje inkruipt, blijkt die zich te verstoppen voor een wezen in de slaapkamer. Abracitos is duidelijk een bovennatuurlijke horror en doet meteen denken aan films als Insidious of The Conjuring. Kan je niet tegen “jumpscares”, dan ben je deze korte film de volledige elf minuten door je vingers aan het kijken. Van die schrikmomenten met bijpassende, scherpe muziek moet de film het dan ook vooral hebben. Desondanks is het een vermakelijk spookverhaal.

Abracitos

Central Dental

In Central Dental wordt Lewis overvallen en verliest daarbij zijn portemonnee en een tand. Gelukkig gebeurt dit in een steegje met een zeer toevallig geplaatste tandarts die 24 uur per dag open is. De louche tandarts wil hem best helpen en die betaling, die komt naderhand wel. Je voelt al aan dat dit nooit een goed idee is. En natuurlijk zeker niet bij de tandarts. Want waarom is het allemaal zo schemerig in deze kliniek? Central Dental is een redelijke short die inspeelt op de angst voor de tandarts. Maar in dit geval kan je beter bang zijn voor de tanden zelf!

Central Dental

Little Miss Fate

De Zwitserse animatie Little Miss Fate vertelt het verhaal over een wereld die bestuurd wordt door een externe partij. Jouw lot ligt in zijn handen. Little Miss Fate maakt schoon bij deze wereldleider en krijgt medelijden met een jongen wiens dag slechter en slechter wordt. Wanneer ze de kans krijgt om hem te helpen, creëert ze onbedoeld een monster. Kan zij het lot nog tarten of is het al te laat? De stijl van Little Miss Fate is apart, maar op een goede manier. Het is absoluut geen kinderlijke animatie en de verbeeldingen zijn soms grof en grotesk. Dit leidt niet af van het verhaal, want de absurditeit van de animatie vult het geheel goed aan. De film is zeker vermakelijk en mooi gemaakt, maar mist toch wat diepgang om je echt bij te blijven. Desondanks is deze short toch leuk om even tussendoor te kijken.

Little Miss Fate

Night of the Living Dicks

De titel van Night of the Living Dicks laat weinig aan de verbeelding over. Deze Finse short begint tijdens een talkshow waar een discussie gaande is over “dickpics”. Een hooggeplaatste ambtenaar heeft er een flink aantal verstuurd en een van de slachtoffers is ook te gast. Als de man het zo weet te draaien dat het eigenlijk niet zijn schuld is, slaat de vrouw dicht. Overhaast verlaat ze de studio met de telefoon van een productieassistent. In zijn zak vindt ze een bril waardoor ze mannen ziet zoals ze echt zijn: gigantische lullen. Een groot complot staat op het punt onthuld te worden.

Dit is een weinig subtiele boodschap over toxische masculiniteit, gebracht met de nodige humor. Er zijn kleine verwijzingen naar Night of the Living Dead, maar het is vooral een spoof met een boodschap.

Night of the Living Dicks

The Recycling Man

The Recycling Man is een short die met kop en schouders boven zijn collega’s in dit artikel uitsteekt. In een grimmige toekomst maken we kennis met Jacob, een jongen in een rolstoel met een moeder die nauwelijks naar hem omkijkt. Als hij vanuit zijn kamer met een verrekijker door het raam kijkt, maakt hij contact met een meisje op de speelplaats. Als er ineens een man op haar afloopt doet hij er alles aan om haar te waarschuwen. Als dit niet lukt, smeekt hij zijn moeder de politie te bellen.

The Recycling Man is een soort kruising tussen Rear Window en A.I. Artificial Intelligence. Maar te veel vertellen over de short zou het verrassende einde verpesten. Hopelijk komt van dit verhaal een lange film, want er zit nog veel meer in.

The Recycling Man

Imagine Film Festival 2021 shorts – Internationale Fantastic Shorts

De Fantastic Shorts van Imagine Film Festival 2021 zijn 48 uur lang online te zien, volgens het programma hieronder:

 • Awkward shorts: La Nuit M’Appelle, Pink Rabbit, Ils Salivent, Bird Lady, Incarnation.
  Imagine Online, 12 april vanaf 17:00 – Tickets: Awkward shorts
 • Nieuw Nederlands Peil 2: Hartenprins, Pilar, Serratus, Terug naar Zotteken Waes, Other, De Biecht van Beuningen.
  Imagine Online, 13 april vanaf 17:00 – Tickets: Nieuw Nederlands Peil 2
 • Nieuw Nederlands Peil 1: De Huwelijksreis, A boring day in hell, Inside voices, Snorrie, Parking Sensor, Camouflage.
  Imagine Online, 14 april vanaf 17:00 – Tickets: Nieuw Nederlands Peil 1
 • Outsider shorts: Carrie’s doing great, The Grave of Saint Oran, Penumbra, Stuck, Uncario, Heart of Gold.
  Imagine Online, 15 april vanaf 17:00 – Tickets: Outsider shorts

Imagine Film Festival 2021

Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Film Festival 2021 van 7 t/m 17 april online naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Laat je meevoeren naar andere werelden. Of kijk anders naar onze eigen wereld. Daarbij onderzoekt het festival nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren. Zoals virtual reality en fantastische games. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context. Voor onze recensies van de films en een interview kijk je bij onze Imagine Film Festival 2021 special!

Imagine Film Festival 2021 bannerLees meer Modern Myths recensies!

Imagine Film Festival 2021 shorts: © 2019-2023 Modern Myths

Imagine Film Festival 2021 shorts - Modern Myths

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.