Loki recensie - Modern Myths

Loki recensie – Leugens en listen op Disney+: Loki is terug!

Na WandaVision en The Falcon and The Winter Soldier is Disney+ klaar voor de volgende Marvel franchise tv-serie. Dit keer volgen we de God van Leugens en Bedrog – Roxans favoriete antiheld uit het Marvel Universe: Loki. Lees in haar Loki recensie hoe we kennis maken met de “TVA” – de Time Variance Authority!

Loki recensie - posterNadat Loki (Tom Hiddleston (Kong: Skull Island, Crimson Peak)) in Avengers: Endgame de “Tesseract” opraapt verdwijnt hij. In de rest van het spektakel van de film zien we hem niet meer terug. Maar wat gebeurde er op dat moment nou eigenlijk?

Dat is waar we achter komen in de tv-serie Loki, die nu streamt op Disney+. Elke woensdag verscheen er een nieuwe aflevering en inmiddels is het eerste seizoen van in totaal zes afleveringen compleet. En is Loki seizoen 2 al aangekondigd!

Tijdreizen en Varianten

Door de Tesseract op te rapen, creëert Loki een splitsing in zijn eigen tijdlijn. Hij kan echter niet lang van zijn nieuw gevonden vrijheid genieten en wordt direct opgepakt door de “TVA”, de “Time Variance Authority”. Dit is een bureau dat zich bezighoudt met misdaden tegen de voor hen heilige tijdlijn. Ze doen dit door alternatieve tijdlijnen te verwijderen en de personen die deze veroorzaken – zogeheten “Varianten” – te wissen.

Maar – voordat Loki gewist kan worden – wordt hij gerekruteerd door TVA-agent Mobius (Owen Wilson (Cars, Bliss)). Er is namelijk een gevaarlijke Variant die agenten van de TVA vermoordt in verschillende tijdlijnen. Deze Variant is de agenten van de TVA keer op keer te slim af. Wie kan het nou beter opnemen tegen zo’n listige tegenstander dan Loki? Als hij niet eerst een mes in je rug steekt natuurlijk…

Tom Hiddleston als Loki en Owen Wilson als Mobius

Loki recensie – Kosten noch moeite

Zoals we gewend zijn van de Marvel films en eerdere tv-series zoals de net genoemde WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier worden kosten noch moeite gespaard bij het maken van Loki. De vormgeving van het geheel is net zo goed als in de eerdere bioscoopfilms. De special effects zijn van even hoge kwaliteit als in alle Marvel films. Helaas is er nog weinig ruimte voor de magie van Loki in de eerste afleveringen, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door het goede acteerwerk van Tom Hiddleston en Owen Wilson.

Loki - De god van de leugen en de list

Retro Futuristic Space Age – Mark Gruenwald en Kate Herron

Thor 371
Thor #371

Alles rond de Time Variance Authority is in het retro oranje van de jaren 70 gehuisvest. Dit wordt zeer consequent doorgevoerd. Het is volgens regisseur Kate Herron (Five by Five) een knipoog naar de bureaucratie; instanties die nooit up-to-date apparatuur en mogelijkheden hebben. Daarnaast is het ook een verwijzing naar de TVA zelf, dat opereert in zowel het heden als het verleden en daarom niet per se enkel gebruik maakt van futuristische apparatuur.

De ontstaansgeschiedenis van dit bureau in de comics is ook interessant. Schrijver Walt Simonson en tekenaar Sal Buscema introduceren de TVA in Thor #371 uit 1986. De agenten van de TVA zijn op dat moment allemaal klonen van Marvel hoofdredacteur Mark Gruenwald die erom bekend stond een encyclopedische kennis te hebben van de continuïteit van de Marvel verhalen. Waar een grap al niet toe kan leiden.

Gugu Mbatha-Raw als Ravonna Renslayer

Iedereen houdt van een antiheld

Ik denk dat de reden dat Loki me zo boeit, is dat hij als personage altijd zo’n nodeloos ingewikkelde plannen smeedt dat het wel mis moet gaan. Toch weet hij zich op het nippertje altijd weer te redden. Vaak op een achterbakse maar slimme manier, waarbij het hem totaal niet interesseert wie daarvan de dupe wordt.

Daarbij vind ik Tom Hiddleston als Loki ijzersterk. Zeker in de eerste aflevering van Loki zitten heel weinig spectaculaire special effects en wordt het verhaal echt gedragen door de manier waarop Hiddleston het personage neerzet. Ook in zijn interactie met Owen Wilson als agent Mobius. Het is daardoor niet de typische explosieve Marvel superheldenactie, maar het blijft toch interessant.

De TVA - Time Variance Authority

Loki recensie – A glorious purpose

In de laatste afleveringen van dit eerste seizoen heeft Loki maar één doel: de TVA uitschakelen. Hij doet dit samen met de vrouwelijke Loki-variant die zich Sylvie noemt. In haar vindt hij een zielsverwant. Eindelijk iemand die hem begrijpt, met hetzelfde doel als hij. Maar kan Loki haar wel vertrouwen? Ze is immers – net als hij – de god van leugens en bedrog.

In sneltreinvaart ontvouwt het verhaal zich. In de laatste afleveringen vol spectaculaire actiescènes en special effects wordt Loki seizoen 1 geen moment saai. Ook de seizoensfinale in aflevering zes blijft tot het laatste moment spannend. Ik kijk al uit naar het aangekondigde tweede seizoen! Daar moeten we wel nog even op wachten. Maar als je – net als ik – geen genoeg van Loki kunt krijgen, dan kun je nog even verder genieten van de god van het onheil in de documentaire Marvel Studios Assembled: The Making of Loki. Ook deze special vind je op Disney+.

Loki streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer:

Titel: Loki
Regisseur: Kate Herron
Acteurs: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw, Sophia Di Martino
Uitgever: Disney
Medium: Disney+
Genre: Fantasy / Sciencefiction

Lees meer Modern Myths recensies!

Loki recensie: © 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Tom Hiddleston is Loki

Loki recensie - Mysterieus figuur

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

2 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.