Puss in Boots: The Last Wish recensie - Modern Myths
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Puss in Boots: The Last Wish recensie – Niet te missen animatiespektakel!

Jarenlang hoorden we niks meer van Shrek, de bekende groene ogre die in 2001 het sprookjesfilmgenre op zijn kop zette. De laatste feature film kwam uit in 2011, toen de spin-off Puss in Boots op het witte doek te zien was. Joany’s verbazing was dan ook groot toen ze hoorde dat er een nieuwe film van deze gelaarsde kat zou verschijnen. Die verbazing groeide toen bleek dat de eerste recensies niet alleen goed, maar zelfs bijzonder lovend waren. Ze waagde een gokje en ging de film in de bioscoop zien. Lukt het Puss in Boots 2 om Shrek nieuw leven in te blazen? Je leest het in onze Puss in Boots: The Last Wish recensie! 

Puss in Boots: The Last Wish recensie - PosterShrek werd bekend door de manier waarop zijn eerste film sprookjesclichés onderuit haalde. Trouwt in een sprookje de beeldschone prinses altijd met een prins nadat die een monster heeft verslagen? In Shrek is dat monster de held, blijkt ook de draak zo slecht nog niet, is de prinses niet beeldschoon en is juist de prins de slechterik. De tweede film (Shrek 2) bouwt sterk voort op het eerste deel, maar de twee vervolgen die daarna verschenen werden steeds minder goed ontvangen.

Sindsdien verschenen er nog een paar spin-offs en zelfs een musical, maar de Shrek-franchise leek aardig op zijn eind. De vierde – en voorlopig laatste film – verscheen in 2010 (Shrek Forever After), waarna er nog één bioscoopfilm verscheen: de spin-off Puss in Boots uit 2011.

Florence Pugh als Goldilocks en Antonio Banderas als Puss

Nieuw leven in de groene ogre

Hoewel Shrek nog steeds voortleeft in de memecultuur (zelfs nu nog!), leek Dreamworks een lange tijd niet geïnteresseerd om de groene ogre nieuw leven in te blazen. Misschien was ik daarom zo verbaasd toen ik hoorde dat er in 2022 plotseling een tweede Puss in Boots zou verschijnen. De originele spin-off was wel grappig, maar verre van bijzonder en alweer snel vergeten. Hoe goed kan een tweede deel dan zijn?

Antonio Banderas als Puss in Boots

Puss in Boots: The Last Wish recensie – Negen levens verspeeld

The Last Wish volgt Puss in Boots (Antonio Banderas (Dolittle, Uncharted)) die na zijn avonturen met Shrek een avontuurlijk leven leidt. Hij reist van dorp naar dorp, verslaat slechteriken, viert feest en leeft zijn leven op het randje. Voor de dood is hij niet bang: als kat heeft hij toch negen levens, dus wat maakt het uit als hij er eentje verliest?

Wanneer hij er na een avontuur echter achter komt dat hij al acht levens heeft verbruikt en er dus nog maar eentje over heeft, voelt hij zich plotseling kwetsbaar. De dood hijgt hem in de nek. Puss besluit op zoek te gaan naar “The Last Wish” – een gevallen ster die volgens de legende een wens kan vervullen – om daarmee zijn negen levens terug te wensen.

Salma Hayek als Kitty Softpaws en Antonio Banderas als Puss in Boots

Goudlokje en de drie beren op jacht

Er zijn echter meer kapers op de kust, zoals Goudlokje (Florence Pugh (Don’t Worry Darling, Black Widow)) en de drie beren, Little (Big) Jack Horner (John Mulaney (Spider-Man: A New Universe)) en een oude bekende van Puss: Kitty Softpaws (Salma Hayek (Eternals)). Perro, een ongewenste chihuahua, dringt zich op als de side-kick. Halsoverkop racen ze naar de wens, waarbij ze elkaar op allerlei manieren proberen te saboteren.

Ondertussen wordt er op Puss gejaagd door de bloedlinke Wolf (Wagner Moura), de enige die de gelaarsde held angst kan aanjagen…

Wagner Moura als Wolf

Puss in Boots: The Last Wish recensie – Zoals animatiefilms horen te zijn

In Puss in Boots: The Last Wish pakt de studio het wat animatiestijl betreft helemaal anders aan dan we van Shrek gewend zijn. De animatie lijkt geïnspireerd te zijn door Into the Spider-Verse (2018): de kleuren spatten van het scherm, de personages zijn vol leven en de actie is spectaculair en creatief. Het is een verademing om te zien hoe de film durft te spelen met het medium. Wanneer er zich een actiescène uitspeelt, vertraagt de frame rate van de film, waardoor je als kijker weet dat er iets groots te gebeuren staat. Het sleept je helemaal mee in de scène.

In een van de eerste scènes vecht Puss met een reus zo groot als een kasteel, waarbij hij alle kanten op vliegt om zijn tegenstander te kunnen bevechten. Hij raast over de daken op een manier die doet denken aan Attack on Titan; je kunt het spektakel gewoon voelen. Ik zou willen dat animatiestudio’s vaker op zo’n manier durfden te spelen met alles wat het medium te bieden heeft (en dan kijk ik naar jou, Disney!).

Harvey Guillén als Perrito

Geweldige slechteriken

De film is goed gevuld met personages, maar voelt tegelijkertijd niet overvol aan. Puss maakt tijdens zijn avontuur een goede ontwikkeling door, de slechteriken variëren van hilarisch tot doodeng en zelfs Goudlokje en de drie beren hebben hun eigen kleine “character arc”. Hoewel het verhaal vrij simpel is en de boodschap makkelijk te verteren (‘soms is hetgeen dat je wenst te hebben veel minder belangrijk dan dat wat je al hebt’), sluiten alle personages er netjes op aan en ligt het er niet té dik bovenop.

Perro – de kleine chihuahua die Puss achtervolgt – steelt zo nu en dan de show met zijn tomeloze (en vaak misplaatste) optimisme en vriendelijkheid, maar ook de andere personages mogen er zijn. Met Big Jack Horner zet John Mulaney een gigantisch grappige slechterik neer die zijn hulpjes (The Baker’s Dozen) voor het minste en geringste opoffert. Hilarisch zijn ook zijn gesprekken met een pratende krekel (die doet denken aan Japie Krekel) die hem onverhoopt lessen in ethiek probeert te geven en verbijsterd reageert wanneer de slechterik een kwaadaardige keuze maakt.

John Mulaney als Jack Horner

Puss in Boots: The Last Wish recensie – Genieten voor jong en oud

Puss in Boots: The Last Wish is een animatiefilm die het beste uit zijn genre weet te halen. Hij is leuk voor alle leeftijden, met volwassen thema’s en grappen die goed landen, en is tegelijkertijd ook nog eens wonderschoon om naar te kijken. Ik hoop dat Dreamworks met deze film een nieuwe weg opent voor de Shrek-franchise en kijk ernaar uit om te zien of en hoe ze met deze stijl gaan doorpakken. Ik kan dus niet geloven dat ik het zeg: maar ik kijk uit naar een mogelijke Shrek 5!

Maar voor nu is Puss in Boots: The Last Wish het absoluut waard om in volle glorie in de bioscoop te bekijken. Dus ga zeker een keertje nu hij nog draait!

Puss in Boots: The Last Wish draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: Puss in Boots: The Last Wish
Regisseurs: Joel Crawford en Januel Mercado
Acteurs: Antonio Banderas, Salma Hayek, Florence Pugh, John Mulaney
Uitgever: Universal Pictures
Genre: Animatie / Fantasy

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Universal Pictures

Kitty in actie

Puss in Boots The Last Wish - Modern Myths

Joany Taanman

Van kinds af aan is Joany Taanman (1993) geboeid door verhalen. Op haar negende maakte ze een stripverhaal over haar hond die op magische wijze superkrachten kreeg. Sindsdien gaan tekenen en verhalen bedenken voor haar hand in hand. Ze is geboeid door fantasy: van games en boeken tot urenlange video-essays op YouTube die elk detail van deze media uitpluizen. Het moet hierbij niet te grimmig en grauw worden; een goed verhaal moet ook hoop kunnen geven.

Haar favoriete boekenreeks is His Dark Materials, al komt de Gentleman Bastard serie ook aardig in de buurt. Ze kan onbeperkt genieten van Pirates of the Caribbean (alleen de eerste drie) en Full Metal Alchemist: Brotherhood. Ook de Dragon Age en The Witcher games zijn haar zeer geliefd. Haar andere grote passie is geschiedenis. Ze kan zichzelf uren verliezen in de lore van een slim opgebouwd verhaal, of in games met een historisch tintje zoals de Assassin's Creed reeks.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.