Raya and the Last Dragon recensie – Modern Myths

Raya and the Last Dragon recensie – Zuidoost-Aziatisch Disney sprookje

Vanaf 5 maart is hij officieel beschikbaar op Disney+ via Premier access: Raya and the Last Dragon. Maar Roxan had het geluk om de nieuwste film van de Walt Disney Animation Studios al eerder te mogen bekijken voor Modern Myths! De film is geregisseerd door Don Hall (Vaiana) en Carlos Lopèz Estrada (Legion) en geschreven door Qui Nguyen (The Society) en Adele Lim (Crazy Rich Asians). Lees onze Raya and the Last Dragon recensie. 

Wil je een Raya and the Last Dragon goodie pakket winnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en doe mee! Meer info vind je onderaan deze recensie.

Raya and the Last Dragon - posterIn Raya and the Last Dragon (in het Nederlands Raya en de Laatste Draak) neemt Disney ons mee naar een Zuidoost-Aziatisch sprookje. In het land Kumandra leefden mensen en draken 500 jaar geleden in voorspoed en vrede, tot de Druun kwamen. De Druun zijn hersenloze monsters die alle levende wezens op hun pad in steen veranderen. De laatste overlevende draken bundelden hun krachten om de “Dragon Gem” te creëren om daarmee de Druun te verslaan en de mensheid te redden.

Maar hun offer leidde niet tot vrede. Het rijk viel uiteen in vijf landen die elkaar onderling wantrouwen en vrezen.

Een nieuwe Disney prinses

Raya (Kelly Marie Tran (Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker)), prinses van het land Hart, heeft haar hele leven getraind om de Dragon Gem te beschermen. Maar als de steen breekt en over de vijf landen verspreid raakt, worden de Druun bevrijd. Haar enige hoop om de mensheid te redden is de legendarische laatste draak Sisu te vinden en de delen van de steen te herenigen.

Kelly Marie Tran als Raya

Raya and the Last Dragon recensie – Hoog aaibaarheidsgehalte

Zo begint het avontuur van Raya en haar metgezellen. Onder hen bevindt zich ook haar trouwe sidekick, de superschattige kruising tussen een reuzenpissebed en een gordeldier, Tuk Tuk (met de stem van Alan Tudyk (Doom Patrol)). Alleen de animators van Disney kunnen dit verzinnen en het wezentje ook nog sympathiek maken. Maar het hoge aaibaarheidsgehalte stopt niet bij Tuk Tuk. Ik denk dat Sisu de knuffeligste My Little Pony-draak is die ooit is geanimeerd. De animatie in de gehele film is trouwens van buitengewoon hoog niveau (zoals we van Disney gewend zijn). Het slangachtige lijf van Sisu (Awkwafina (Jumanji: The Next Level)) beweegt zo vloeibaar als water.

Raya en Sisu

Thailand, Cambodja, Indonesië en Vietnam

Water speelt ook een belangrijke rol in de film en komt op talloze, prachtig geanimeerde manieren terug in het verhaal. De vormgeving van de film doet me op bepaalde punten sterk denken aan Frozen, al zijn de locatie en de cultuur waarop Raya and the Last Dragon geïnspireerd is duidelijk heel anders. Veel elementen hiervan komen uit verschillende Zuidoost-Aziatische landen. Invloeden uit Thailand, Cambodja, Indonesië en Vietnam zijn duidelijk terug te zien. Zoals de draken in de tempels van Chiang Mai in Thailand, de Sapa regio in Vietnam of het sprookjesachtige religieuze complex van Angkor Wat in Cambodja.

Raya en Chief Benja

Animatie tijdens de Covid-pandemie

Een bijzonder weetje over Raya and the Last Dragon is dat deze film bijna helemaal gemaakt is tijdens de coronapandemie. Vanuit meer dan 400 huiskamers werkten animators, stemacteurs, regisseurs en muzikanten samen om deze nieuwste Disney-film te maken. En als je dan ziet hoe de meeste Zoom-meetings verlopen, dan vind ik dat een ontzettend knappe prestatie!

Tuk Tuk is so cute

Raya and the Last Dragon recensie – Gewoon genieten

Raya and the Last Dragon is een supermooi gemaakte, typische Disney-film. Een jonge vrouw die de wereld moet redden kennen we inmiddels wel van Disney. Maar de mooie animaties en de nieuwe personages maken dat meer dan goed. Deze film is PG geclassificeerd (“Parental Guidance”) vanwege een aantal vechtscènes. Maar dit zal, denk ik, voor de meeste kinderen niet enger zijn dan bijvoorbeeld Frozen.

Wat ik zelf wel jammer vind is dat er geen musicalliedjes in de film zitten. De achtergrondmuziek van James Newton Howard (The Hunger Games, Fantastic Beasts and Where to Find Them) is sfeerrijk en mooi, maar ik mis toch meezingers als Let it Go en You’re Welcome. Maar voor de rest is het weer gewoon genieten met deze Disney animatiefilm!

Vanaf 5 maart kun je Raya and the Last Dragon met Premier access streamen op Disney+
Vanaf 4 juni is de film zonder extra kosten beschikbaar voor Disney+ abonnees.

Benedict Wong als Tong

Raya and the Last Dragon winactie: Schrijf je in en win een goodie pakket!

Voor alle fans van draken en Disney geven we in deze Raya and the Last Dragon winactie een leuk goodie pakket weg. In samenwerking met Disney maak je kans op een pakket bestaande uit een draagtas, notitieboekje, een set stickers, pins en een prachtige, glazen waterfles. Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken op deze prijs is je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Iedereen die op 17 maart staat ingeschreven voor onze nieuwsbrief dingt mee naar het goodie pakket. Ben je al ingeschreven, dan doe je op dit moment dus al mee! Nog niet ingeschreven? Aanmelden kan hier.

Raya and the Last Dragon prijzen compleet

LET OP: schrijf je in met een e-mailadres dat je regelmatig checkt. Als je een prijs wint, willen we namelijk contact met je opnemen via dat adres.

UPDATE: En de winnaar van het Raya and the Last Dragon pakket is onze nieuwsbrief abonnee A. de Jong!

Bekijk hier de trailer:

Titel: Raya and the Last Dragon
Regisseurs: Don Hall, Carlos López Estrada
Acteurs: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Daniel Dae Kim, Sandra Oh
Uitgever: Disney+
Genre: Animatie / Fantasy

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Gemma Chan als Namaari

Tuk Tuk

Raya and the Last Dragon - sfeerbeeld

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

35 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.