Star Wars: The Rise of Skywalker dvd recensie

Star Wars: The Rise of Skywalker op dvd: The Force is sterk in deze epische afsluiter

Op Disney+ is de hele Skywalker-saga al te zien, maar om er zeker van te zijn dat je ze kan kijken wanneer het jou uitkomt, zijn de blu-ray, 4K UHD en dvd van het laatste deel uit deze Star Wars-trilogie eindelijk verkrijgbaar. Een verhaal dat begon in 1977 met een jonge Luke Skywalker wiens leven op het punt stond te veranderen. Jaren aan intergalactische strijd heeft ons tot dit slotstuk gebracht. Laten we dan nog een keer terugkeren naar een sterrenstelsel hier heel ver vandaan, om te zien hoe het afloopt. Lees onze Star Wars: The Rise of Skywalker op dvd recensie. 

Lees ook de bioscooprecensie van Star Wars: The Rise of Skywalker door Jeroen

Ondanks een kleine overwinning in Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi is het sterrenstelsel nog niet veilig. Kylo Ren (Adam Driver (Marriage Story, The Dead Don’t Die, The Report)) gaat op onderzoek uit en ontdekt het plan van The First Order. Onder bevel van een oude bekende moet hij jacht maken op Rey (Daisy Ridley (Murder on the Orient Express)) die haar training als Jedi heeft voortgezet bij Leia (Carrie Fisher). Het verzet probeert de locatie van The First Order te achterhalen en gaan daarvoor op zoek naar een “wayfinder”. Hun reis brengt hen van planeet naar planeet met epische gevechten, bekende en nieuwe personages en natuurlijk: The Force.

One with the force

In The Rise of Skywalker krijg je eindelijk antwoorden op vragen die al jaren rondzweven. Een van de belangrijkste is nog wel: Wat is Reys afkomst? Hoewel dit in Episode VIII – The Last Jedi benoemd is, verwachtte elke kijker nog wel een twist. Enerzijds was ik een beetje angstig voor dit laatste deel na het zien van zijn voorganger. Niet dat het een slechte film was, want veel aspecten van de film vond ik erg goed en vermakelijk. Het was voornamelijk de verhaallijn van Finn (John Boyega (Pacific Rim: Uprising) en Poe (Oscar Isaac (X-Men: Apocalypse, Ex Machina)) die overbodig leek, geen invloed had op het verhaal en anders wel meer kwaad deed dan goed. Ondanks mijn angst keek ik vol enthousiasme uit naar dit laatste deel. En alles werd vergeven.

Er waren een paar momenten die me naar het puntje van mijn stoel brachten en weer andere momenten die me kippenvel bezorgden. Hoewel Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker voornamelijk dient als afsluitend spektakel en daardoor wat clichés uit de kast haalt, omarm ik ze met liefde. Het is een film die, ondanks de lengte, vermaakt. Vooral op het einde kreeg ik het gevoel een te zijn met The Force.

Daisy Ridley - Ray

Star Wars: The Rise of Skywalker dvd recensie:
Een ruimte-opera in retrospectief

Inmiddels is de hype rond de Skywalker-saga wel gezakt. De fans kunnen zich vastbijten in het nieuwe seizoen van Star Wars: The Clone Wars of genieten van Star Wars: The Mandalorian. Het is dan ook gemakkelijk om terug te kijken naar de reacties die The Rise of Skywalker teweeg heeft gebracht. Daarin is meteen iets opvallends te zien. Hoewel The Last Jedi bij critici in goede smaak viel, bleken fans minder gecharmeerd. Dit leidde tot sabotage op bekende reviewsites en flink wat online haat naar Kelly Marie Tran die de rol van Rose Tico speelde. Voor het laatste deel werd regisseur J.J. Abrams teruggehaald die ook Episode VII – The Force Awakens schreef, regisseerde en produceerde. Hier zien we dan ook een wisseling in de reviews. Bekendere reviewmedia zijn een stuk kritischer en vinden het jammer dat er geen risico’s worden genomen, maar de fans zijn overwegend positief door de herkenbaarheid van de film. Hoewel ik genoten heb van dit laatste deel, zijn er wel wat kritische punten en die komen voornamelijk door de afstand tussen Episode VIII en IX.

C-3PO

Schrijven is schrappen

Er waren wat stukken van The Last Jedi die ik niet goed vond, dat gaf ik al aan. Toch horen ze nu bij het officiële universum en zijn ze deel van het grote verhaal. Daar leek The Rise of Skywalker niets om te geven. Sommige eerdere plotlijnen lijken totaal geen invloed gehad te hebben op het overkoepelende verhaal. Daar wordt nu dan niet meer naar teruggekeken (in mijn ogen geeft dat The Last Jedi nog een schop na). Je zou verwachten dat sommige acties toch gevolgen hebben voor de personages en de keuzes die ze gemaakt hebben. Een andere kritische kanttekening is dat er nog veel wordt toegevoegd aan dit laatste deel. Nieuwe personages verschijnen op het toneel met een minuscule rol. En dat terwijl Poe en Finn behoorlijk ondergesneeuwd worden door Rey. Een gevoel dat ik nooit kreeg bij eerdere delen. Daar voelden de rollen van Han, Leia en Luke altijd aan elkaar gewaagd. Hier had meer aandacht voor mogen zijn. Ook de rol van Rose is gekortwiekt. Het is belachelijk hoe fans een acteur kunnen lastigvallen om een personage dat ze spelen (eerder gebeurde dit ook al met Ahmed Best, de vertolker van Jar Jar Binks in Star Wars deel I, II en III). Ik had haar dan ook graag wat “redemption” zien krijgen.

Skywalker Rises

Star Wars: The Rise of Skywalker dvd recensie:
Afscheid van een prinses

Het kan niet gemakkelijk geweest zijn om dit laatste deel goed neer te zetten. Niet alleen waren er wijzigingen in het script vanwege Episode VIII, ook moesten de filmmakers het doen zonder Leia Organa. Carrie Fisher overleed eind 2016. Ondanks toestemming van haar dochter (die ook een cameo heeft in de nieuwste films als verzetsstrijder) om oude beelden te gebruiken, zoals ze al deden in andere films, hebben ze besloten haar rol in te dunnen. Na het mentorschap van Han Solo in The Force Awakens en dat van Luke in The Last Jedi was het nu haar beurt om van het toneel te verdwijnen.

Carrie Fisher Leia

De extra’s

Ben je in het bezit van de dvd dan moet je het doen met alleen de film. De blu-ray en 4K UHD komen met een tweede schijf vol extra’s. De documentaires en making-ofs die je krijgt zijn: The Skywalker Legacy, Pasaana Pursuit: Creating the Speeder chase, Aliens in the desert, D-O: Key to the past, Warwick & Son en Cast of Creatures. Hiermee kun je achter de schermen kijken bij dit Star Wars deel en vooral de blik op de aliens zijn weer erg leuk. Hulde aan Disney dat ze voor Rise of Skywalker deze extra’s leveren. Maar hou ook Disney+ in de gaten. Het is niet ondenkbaar dat daar ook making ofs of interviews over de film gaan verschijnen, zoals je ook de achtdelige Disney Gallery: The Mandalorian en de zesdelige documentaire Into the unknown: making Frozen II kunt vinden. De extra’s bij je favoriete films beginnen op meerdere plekken op te duiken.

Adam Driver

Star Wars: The Rise of Skywalker dvd recensie:
Het spetterende slotstuk van een epische saga

Star Wars The Rise of Skywalker blu-ray packshotJ.J. Abrams heeft flink zijn best moeten doen voor een zinderende finale waarmee fans en critici tevreden konden zijn. In mijn ogen is dat met Star Wars: The Rise of Skywalker zeker gelukt. Mijn eerdere angsten zijn weg en ik ben dol op dit laatste deel. Zelfs al staat hij bol van de clichés. Een film die mij als kijker zo betrokken maakt, heeft absoluut iets goeds voor elkaar gekregen. Zelfs als je The Last Jedi niet tof vond, kun je je wel wagen aan deze film. In de toekomst kunnen we nog veel meer Star Wars verwachten van Disney. Maar tot die tijd, duik ik weer even in het verhaal van de Skywalker-familie.

Star Wars: The Rise of Skywalker is nu verkrijgbaar op blu-ray, 4K UHD en dvd.

Titel: Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker
Regisseur: J.J. Abrams
Acteurs: Carrie Fisher, Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega
Uitgever: Disney Home Entertainment
Medium: dvd
Genre: ruimte-opera / sciencefiction / avontuur

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Millennium Falcon

Rey versus Kylo op zee

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.