Three Thousand Years of Longing recensie - Modern Myths

Three Thousand Years of Longing recensie – Sprookje van Duizend-en-een-verlangens

De mythe van de geest in de fles is iedereen wel bekend, al is het maar door Disney’s Aladdin. Of wellicht weet je uit De sprookjes van Duizend-en-een-nacht wat de regels zijn als je zo’n djinn bevrijdt en je drie wensen mag doen. In Three Thousand Years of Longing – te zien op Imagine Film Festival 2022 – plaatst regisseur George Miller (Mad Max: Fury Road) die legendes in onze moderne tijd. Daarbij geeft hij ook ruimte aan de mythologie van Perzië en het Ottomaanse rijk. Lees in onze Three Thousand Years of Longing recensie waarom je deze prachtige, romantische fantasy-film met een duister tintje niet als een geest aan je voorbij mag laten gaan!

Lees meer recensies in onze Imagine Film Festival 2022 special.

Alithea Binnie (Tilda Swinton (Suspiria, Doctor Strange, Isle of Dogs)) is “narratoloog” (verhaalkundige) en gespecialiseerd in mythologie. Ze reist de hele wereld over om lezingen te geven over de scheppingsmythes in verschillende culturen. Ze legt uit waarom wij mensen die verhalen verzonnen en nodig hadden. Alithea is ooit getrouwd geweest, maar is al jaren “gelukkig alleen”. Ze leeft voor haar werk. Toch zou juist zij moeten weten hoe je jezelf in jouw persoonlijke verhaal voor de gek kunt houden. Want wie wil er nu echt alleen zijn?
Als ze voor een nieuwe lezing landt op het vliegveld van Istanbul, wordt ze opgewacht door een bijzonder figuur die niet zou moeten bestaan. Ze schudt het beeld van zich af als zijnde een droom en wordt opgehaald door professor Günhan, die haar uitgenodigd heeft. Maar ook tijdens haar lezing overvalt een mythologisch wezen haar. Blijkbaar zijn de personages uit haar werk het zelf niet eens met haar conclusie: dat naarmate de wetenschap vordert, mythen en sages geen plek meer hebben in onze maatschappij…

Three Thousand Years of Longing - Tilda Swinton

Wat is jouw hartenwens?

Ook al is Alithea aangedaan door het voorval, ze laat zich er als literaire wetenschapper niet door uit het veld slaan. Maar als ze op een bazaar een prachtig, mysterieus flesje in handen krijgt, blijkt dat ze nog niet met rust gelaten wordt. Op haar hotelkamer poetst ze het flesje op. Hierdoor verschijnt er een djinn (Idris Elba (Luther, Thor: Love and Thunder, Sonic the Hedgehog 2)).

De djinn blijkt al eeuwen aan de fles gebonden en wil niets liever dan dat Alithea haar drie hartenwensen doet. Alleen zo kan hij in vrijheid rusten. Maar Alithea is als narratoloog natuurlijk van alle sluwe streken van djinns op de hoogte en vertrouwt hem niet. De twee raken aan de praat en de djinn vertelt de verschillende verhalen over zijn gevangenschap. Verhalen over liefde en verraad, monsters en mensen.

Three Thousand Years of Longing - Idris Elba

Three Thousand Years of Longing recensie – Een waargebeurd sprookje

The Djinn In The Nightingale's Eye
The Djinn In The Nightingale’s Eye

Three Thousand Years of Longing is gebaseerd op het korte verhaal The Djinn in the Nightingale’s Eye van A.S. Byatt uit de gelijknamige verhalenbundel met vijf sprookjes. Regisseur George Miller weet er een prachtig gelaagde film van te maken. Alithea kan haar verhaal enkel geloofwaardig maken door het als een sprookje te vertellen en Miller benadert het narratief ook op die manier. Hoewel Alithea en de djinn zich voornamelijk op haar hotelkamer in Istanbul bevinden, ga je door de verhalen van de djinn terug naar het oude Perzië en het Ottomaanse rijk.

Daar zie je hoe de djinn tussen andere mythische wezens als de ifrit (een demon uit de Islamitische onderwereld) en aan het hof van sultan Suleiman steeds door de liefde bedrogen wordt en terug zijn fles in moet. Maar ook elementen van Doornroosje proef je in de film. Alles is met pracht en praal gemaakt. De talloze mythische wezens die aan je oog voorbijtrekken maken deze film tot een feest. Zeker gezien er eens andere sages voorbij komen dan de Westerse die we al zo goed kennen.

De benen van de koningin van Sheba

Een dromerig, duister narratief

Hoewel George Miller voor deze film groot succes had met Mad Max: Fury Road, is Three Thousand Years of Longing een totaal andere kijkervaring. De trailer doet de film dan ook geen recht aan. Het lijkt alsof de marketingafdeling een Mad Max-sfeertje wilde creëren. Dit terwijl de film juist een dromerig narratief heeft, met zeker duistere elementen. Maar niet op de chaotische wijze van Millers vorige film. De regisseur heeft ook Babe: Pig in the City en The Witches of Eastwick gemaakt. Hij laat zich dus – net als Alithea – niet zo makkelijk in een genre vangen.

Tilda Swinton speelt zoals we dat vaker van haar zien, maar Idris Elba is met zijn dromerige ogen perfect gecast als djinn. Zijn weemoedige verhalen zijn doorspekt van pijn en verdriet. Je voelt het verlangen dat hem telkens gevangen houdt. Niet alleen is Three Thousand Years of Longing een sprookje over de liefde, het is ook een film over verhalen, vertellers en de magie van het moderne leven.

Three Thousand Years of Longing

Three Thousand Years of Longing recensie – Voor liefhebbers van verhalen in elke vorm

Laat je dus door deze bijzondere film meevoeren. Maar blijf ook alert. Zo verblijft Alithea in dezelfde kamer in Istanbul waar Agatha Cristie haar Murder on the Orient Express schreef. En zo zijn er meer easter eggs en symbolische lagen voor liefhebbers van verhalen in alle vormen en maten. Het is ook verfrissend dat Miller geen blad voor zijn mond neemt. Er zit schaamteloze, soms zwarte, humor in zijn film. Ook dat is genieten.

Net als de djinn zelf word je door Three Thousand Years of Longing gevangen door het verlangen je mee te laten slepen door het verhaal. Bijna twee uur lang bevind je je in andere werelden en zou je na afloop wensen dat je deze film nog eens zo onbevangen kon zien als de eerste keer. Maar ja, dan is de geest al uit de fles…

Titel: Three Thousand Years of Longing
Regisseur: George Miller
Acteurs: Tilda Swinton, Idris Elba, Erdil Yasaroglu, Nicolas Mouawad
Uitgever: The Searchers
Genre: Fantasy / Romantiek

Three Thousand Years of Longing is te zien op Imagine Film Festival 2022 op deze tijden: 

  • 31 oktober om 20:00 in De FilmHallen met storyteller Jacqueline Korevaar
  • 2 november om 14:15 in De FilmHallen
  • 3 november om 19:05 in De FilmHallen
  • Regulier in de bioscoop vanaf 17 november en vanaf 1 januari 2023 op Prime Video

 Tickets en tijden vind je op de Three Thousand Years of Longing-pagina.

Bekijk hier de Three Thousand Years of Longing trailer:

Imagine Film Festival 2022

Imagine Fantastic Film Festival banner kleinImagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Film Festival 2022 van 26 oktober t/m 4 november naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt het festival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen. Voor onze recensies van de films kijk je bij onze Imagine Film Festival 2022 special!

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © The Searchers

Idris Elba als djinn

Koning Solomon

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.