Waar de wind ons brengt recensie - Modern Myths

Waar de wind ons brengt recensie – Een frisse, stormachtige fantasy

Auteur Cathinca van Sprundel is geen onbekende in het Nederlandstalige fantasygenre. Eerder verschenen van haar De Vrouw van Myrdin (2017), De Held van Anwyn (2019) en Ellowyns toren (2021). Wie haar kent, weet dat ook muziek een groot deel uitmaakt van haar leven. Cathinca speelt harp en zingt. Die muzikaliteit heeft zijn weg gevonden in haar nieuwste publicatie. Lees onze Waar de wind ons brengt recensie van dit boek over anders zijn, je eigen weg kiezen en loslaten. 

Lees ook Yvettes Ellowyns toren recensie!

Een minstreel in een groezelige pub trekt de lezer het verhaal in. De verhalenverteller Puck – kort voor Puckalilly – heeft een verhaal te vertellen. Maar wie is hij, en waarom? Wat zoekt hij, of wie hoopt hij dat hém vindt? Dat blijft lange tijd geheimzinnig, want Puck vertelt het verhaal van Canta…

Canta is een meisje dat als kind is achtergelaten op een berg. Omdat ze anders was. Ze heeft namelijk onverklaarbare witte plekken op haar huid, met twee heel opvallende kringen rondom haar ogen. Ze heeft nooit begrepen waarom haar ouders haar niet wilden. Maar een pelsjager – meester Antem – vond haar en gaf haar een goed, bescheiden leven in een hutje in het bos. Als hij onverwacht sterft, komt Canta erachter dat er heel veel is dat hij voor haar verborgen heeft gehouden.

De Hoeder van de Noorderwind

Meester Antem is namelijk de Hoeder van de Noorderwind. Na zijn dood draagt hij de last van het bewaren van de geheime naam van de Noorderwind over aan Canta. Wat die last inhoudt, wordt niet direct duidelijk. Al blijkt wel direct dat het een zware last is.

Dat het leven niet is zoals Canta had verwacht – simpel, maar soms zwaar – merkt ze snel genoeg. Ze wil niets liever dan haar nieuwe taak als onderdeel van de orde die de vier winden die de wereld laten draaien hoeden, aan iemand anders doorgeven. Maar dat kan niet zomaar. Bovendien krijgt ze een belangrijke opdracht in haar maag gesplitst: ze moet op zoek naar de verdwenen Westenwind. Diens vermissing toont aan dat er iets aan de hand is, maar wat?

Waar de wind ons brengt recensie – Er broeit iets

In plaats van zich te blijven verzetten, omarmt Canta de uitdaging. Maar het brengt een hoop lasten met zich mee. Zo moet ze reizen naar een grote stad, terwijl ze liever ver bij andere mensen uit de buurt blijft. Ze voelt zich anders en ze ziet er anders uit dan de meesten. Helaas voor Canta blijkt dat ze in de stad door haar uiterlijk inderdaad erg opvalt. Ze wordt aangezien voor een “onwaardige”.

De stad Mirkem heeft het ook zwaar: de oogst valt tegen en er is veel armoede. Het stadsbestuur wil de hulp inroepen van de Sylfen, een magisch volk dat zegt de oplossing te hebben. Maar voordat zij hun hulp aanbieden, moet de stad gereinigd worden van iedereen die oud, ziek of anders is. Canta moet onderduiken om uit hun handen te blijven. En zo brengen een aantal ogenschijnlijk ongerelateerde gebeurtenissen haar leven plotseling in een stroomversnelling. Of beter gezegd: in een wervelwind…

Samen anders

Terwijl Canta een veilige plek zoekt om te schuilen, vindt iemand van het bedelaarsgilde haar. De bedelaars – en alle mensen die gezien worden als onwaardig – hebben zich verenigd en verschuilen zich ver onder de stad in tunnels. Zij bieden haar een veilige plek aan. Canta ontmoet daar anderen die net zo anders zijn als zij, en toch ook weer niet.

Even vergeet ze helemaal haar nieuwe taak als lid van de orde en de opdracht die de Noorderwind haar heeft gegeven. Maar al snel blijkt dat alles in haar nieuwe leven met elkaar verbonden is. Ze kan haar ogen niet meer sluiten voor wat er aan de hand is en voor het gevaar dat de Sylfen met zich meebrengen.

Waar de wind ons brengt recensie – Een boek vol mysteries

Wat niet helemaal duidelijk wordt, is waarom het gilde erachter wil komen wat het stadsbestuur en de Sylfen van plan zijn. De Sylfen zijn er om de welvaart terug te laten keren naar de stad, dat is juist heel duidelijk. Of waarom het gilde een complete ondergrondse stad verborgen weet te houden voor het stadsbestuur.

Daarnaast is het ook niet helemaal duidelijk waarom Canta’s familie haar te vondeling heeft gelegd. Alleen vanwege de vlekken op haar huid, waarvan ze al snel konden ontdekken dat ze niet besmettelijk zijn en bovendien geen gevaar voor de gezondheid? Er was geen reden om bang te zijn voor zo’n uitzonderlijk kenmerk in het dorp waar Canta vandaan komt, dus dat blijft een beetje een mysterie.

Kleurrijke personages

Toch is dat laatste voor Canta een belangrijke drijfveer. Het is voor haar een reden om de wereld met passende terughoudendheid te betreden, iets wat haar leven meerdere keren redt. Canta’s verhaal wordt aangekleed door kleurrijke personages. Lyran – de blinde jongen in het bedelaarsgilde op wie Canta verliefd wordt; Melody – het meisje van adel dat het bedelaarsgilde stiekem helpt en Dorian – de ietwat ruige leider van het gilde, op wiens schouder de veiligheid van het gilde rust.

En dan is Puck er nog. Wordt het duidelijk welke rol hij speelt? En zal Canta de Westenwind vinden, tussen al het gedoe met de Sylfen door? Kan ze de strijd met de machten van de natuur aan?

Waar de wind ons brengt recensie – De les van de vier winden

Het verhaal van de vier winden die de wereld draaiende houden is een subtiele rode draad door Canta’s verhaal heen. Het brengt hier en daar een verrassende plottwist, een frisse wind die het verhaal een andere kant op blaast. Ik zou zelfs nog wel veel meer willen lezen over de winden, hun historie, dromen, doelen en verlangens. Maar dat geldt ook voor de Sylfen. Dat volk blijft mysterieus: wat willen ze, waar komen ze precies vandaan en waarom willen ze de macht van de vier winden? Iets meer kennis hierover had dit boek misschien nog meer diepgang gegeven.

Waar de wind ons brengt is een boek dat gaat over accepteren dat iets niet volledig goed of kwaad is. Er is altijd een middenweg. Voor Canta is het belangrijk dat ze zichzelf leert te accepteren, ook als de wereld dat niet doet en het haar ook niet makkelijk maakt. En soms, heel soms, gaat het gewoon om een zetje in de juiste richting.

Deze recensie van Waar de wind ons brengt is onderdeel van een blogtour met Boek2musch, readwithcarr, Geekish.nl, sjmschrijft, a.bookworms.library, diamondpages, sheila_hjv_inbooks, conniesboekkies, dianesboekenhoekje, ikhouvanhorrorfantasyenspannendeboeken, booksofhopeanddreams, FollowMeMoveBooks, booksanddrawings en lezen_en_leven_met_nienke!

Titel: Waar de wind ons brengt
Auteur: Cathinca van Sprundel
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN: 978-94-932-6559-2

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths

Cathinca van Sprundel - Stormachtige fantasy

Yvette Hazebroek

‘Fan' van alles dat met fantasy te maken heeft, is nogal zwak uitgedrukt als we Yvette omschrijven. ‘Obsessief’ komt meer in de buurt! Yvette is verslaafd aan alles dat fantasy uitstraalt (series, films, evenementen en boeken); het fantastische genre loopt als een rode draad door haar leven. Een favoriete auteur aanwijzen vindt ze een onmogelijke opgave, maar als het moet: Neil Gaiman, Philip Reeve en V.E. Schwab (maar vraag het haar volgende maand nog eens en er komt een ander antwoord). Naar Yvette op zoek op een evenement? Ga kijken bij de Steampunk corner. Haar liefde voor fantasy is tot een hoogtepunt gekomen bij het realiseren van haar debuutroman Bay en de Piraenauten, dat in juli verscheen bij Uitgeverij Macc.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.