Guardians of the Galaxy Vol 3 recensie - Modern Myths

Guardians of the Galaxy Vol 3 recensie – Fantastisch slot met een lach en een traan

Met Guardians of the Galaxy Vol. 3 komt er een einde aan deze geweldige Marvel-filmreeks. We moeten afscheid nemen van Star-Lord, Gamora, Nebula, Mantis, Drax, Groot en Rocket Raccoon, onze familie buitenbeentjes. Maar regisseur James Gunn zorgt er wel nog voor dat we eruit gaan met een knaller. Anouk keek het laatste deel in deze franchise en vertelt in haar Guardians of the Galaxy Vol 3 recensie waarom je dit spektakel moet zien!

Zijn jullie de afgelopen jaren ook zo gaan houden van de pratende boom in zijn puberteit, de empathieloze krachtpatser, de altijd boze blauwe zus van de charmante groene dame, de altijd sarcastische wasbeer en de menselijke held? Mooi! Dan komt Marvel nu met Guardians of the Galaxy Vol. 3, een heerlijke nieuwe film over onze favoriete antihelden.

Na alle gebeurtenissen in Avengers: Endgame settelt onze familie antihelden zich op Knowhere. Hier proberen ze weer een bestaan op te bouwen en ondertussen al hun verliezen te verwerken. De Guardians zijn echter niet meer de helden die we kennen.

Peter Quill (Chris Pratt (The Super Mario Bros. Movie, Jurassic World Dominion, The Tomorrow War)) is nog druk bezig om het verlies van zijn geliefde Gamora (Zoe Saldana (Avatar: The Way of Water, Vampires vs. the Bronx)) te verwerken. En zoals dat een beetje bij een antiheld past, doet hij dit door zich regelmatig in een volledige coma te zuipen. Nebula, Drax, Rocket, Groot en Mantis proberen ondertussen te redden wat er te redden valt.

Zoe Saldana als Gamora in GotG Vol. 3

Van depressie naar spektakel

Adam Warlock omnibus
Adam Warlock omnibus

De opening van Guardians of the Galaxy Vol. 3 begint al vrij emotioneel met Rocket die meezingt met het openingsnummer Creep van Radiohead. De sfeer van de film wordt daarmee meteen gezet. Maar de actie laat niet lang op zich wachten. De groep wordt aangevallen door een nieuwe schurk. Adam Warlock (Will Poulter (The Underground Railroad, Midsommar)) maakt zijn debuut in de film. Dit kosmische personage is een creatie van Stan Lee en Jack Kirby en heette eerst gewoon “Him”.

Warlock heeft de missie om Rocket gevangen te nemen. De Guardians laten dat natuurlijk niet zomaar gebeuren en gaan vol het gevecht aan. Een enorme actiescène volgt, waarbij de helden alles op alles zetten om te voorkomen dat Rocket meegenomen wordt.

Bradley Cooper als Rocket Raccoon in GotG Vol. 3

Guardians of the Galaxy Vol 3 recensie – Adam Warlock Superstar

Fantastic Four Vol 1 - 67 - The power of Him!
Fantastic Four Vol. 1 #67 – The power of Him!

Adam Warlock verscheen voor het eerst in Fantastic Four nummer 66 en 67 uit 1967. Later zouden Roy Thomas en Jim Starlin hem verder uitwerken in onder andere Marvel Premiere #1. Warlocks rol werd hiermee veel groter in het Marvel universum. Meerdere limited series draaiden om hem en grootse, kosmische Marvel avonturen.

Een leuk weetje: Warlocks verhaal is geïnspireerd door – je raadt het nooit – de musical Jesus Christ Superstar. Zijn lot is onlosmakelijk verbonden met Thanos en de Infinity Stones, maar hij krijgt in het Marvel Cinematic Universe dus een iets andere geschiedenis.

Will Poulter als Adam Warlock - Guardians of the Galaxy Vol 3 recensie

Rockets flashbacks

Rocket (Bradley Cooper (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, Nightmare Alley)) raakt, ondanks alle inspanningen van het team, toch ernstig gewond. De Guardians moeten daarom op missie om hun vriend te redden.

Tijdens die reis ontdekken we meer over de geschiedenis van dit strijdbare knaagdier. We worden met behulp van flashbacks meegenomen naar het ontstaan van Rocket. Daarbij krijgen we eindelijk ook antwoord op de vraag of hij nu een wasbeer is of niet…

Rocket Raccoon en zijn vrienden

Guardians of the Galaxy Vol 3 recensie – Een psychopathische schurk

Met de flashbacks naar Rockets ontstaan maken we ook meteen kennis met een nieuwe superschurk die liefhebbers van de Marvel comics ongetwijfeld zullen kennen (gespeeld door Chukwudi Iwuji (Peacemaker)). Deze charmante, maar behoorlijke sociopatische wetenschapper, is de maker van Rocket.

We zien hoe hij met zijn team een groot wetenschappelijk programma heeft waarin ze allerlei hybride wezens creëren. De eerste kennismaking met deze hybride beestjes is behoorlijk horror te noemen. Het zal je kijk op schattige pluizige konijntjes behoorlijk doen veranderen.

Chukwudi Iwuji als The High Evolutionary - Guardians of the Galaxy Vol 3 recensie

Bijzondere werelden

In hun zoektocht om Rocket te helpen, moet het team nieuwe planeten bezoeken. Zo komen ze ook terecht op een soort planeet bestaande uit vlees en botten, waar een laboratorium gevestigd is. De bewakers daar dragen een soort bodybuilderspak en zijn niet echt heel serieus te nemen. Maar ook hier volgt al snel de nodige actie wanneer de missie, zoals verwacht, weer aardig in de soep loopt.

Ook het bezoek aan weer een andere planeet is opmerkelijk te noemen. Hier leven een soort hybride wezens in jaren 80 stijl. De verbazing die op Peter Quills gezicht is te lezen, is ook het gevoel dat je als publiek krijgt. Het is tegen het absurde aan.

Chris Pratt als Peter Quill - Star-Lord - in GotG Vol. 3

Guardians of the Galaxy Vol 3 recensie – De geschiedenis van Rocket Raccoon

Waar we in Guardians of the Galaxy Vol. 2 vooral de geschiedenis van Peter Quill – Star-Lord – te zien kregen, is Vol. 3 helemaal gericht op Rocket. Zijn verhaal is behoorlijk heftig en verdient het ook om goed uitgelicht te worden.

De emotionele en fysieke mishandeling die een van onze favoriete Guardians heeft moeten doorstaan, is door regisseur James Gunn (Peacemaker, The Suicide Squad) fantastisch in beeld gebracht. De nodige emoties worden opgeroepen in zijn gruwelijke geschiedenis en als kijker wil je niets liever dan dat Rocket het gaat halen.

Bradley Cooper als Rocket Raccoon in Guardians of the Galaxy Vol 3

Humor en muziek

De Guardians of the Galaxy-films staan bekend om hun humor en muziek. Aan humor is in dit derde deel weer absoluut geen gebrek. De lompheid van Drax die het empathische vermogen van een baksteen heeft, zorgt voor behoorlijk wat grappige situaties. De toevoeging van Cosmo de ruimtehond met haar telekinetische krachten is ook een goede aanwinst. Zeker de eeuwige strijd tussen Cosmo en Kraglin (Sean Gunn) levert de nodige komische situaties op. Want hoe durf je een hond een “bad dog” te noemen!

Kraglin zelf krijgt trouwens ook de nodige lachers op zijn hand met zijn domme acties terwijl hij de rol van Yondu op zich probeert te nemen. En wat de muziek betreft, rollen we een nieuw tijdperk in. Waar we in het eerste en tweede deel de muziek uit de jaren 70 en 80 hoorden, rollen we nu de 90s en 00s in. Zelf vind ik de keuze van muziek niet heel sterk. Zeker het slotnummer had wat mij betreft beter uitgekozen kunnen worden.

Dave Bautista als Drax en Pom Klementieff als Mantis in GotG Vol. 3

Guardians of the Galaxy Vol 3 recensie – Een mooie finale

Maar Guardians of the Galaxy Vol. 3 is absoluut weer een meesterwerk van James Gunn. Hij geeft onze groep helden een waardig afscheid, wat deze franchise ook verdiende. Het voelt wel een beetje onwerkelijk dat we nu voorlopig niks nieuws meer gaan krijgen van onze Guardians-familie. De hele film is daardoor ook een achtbaan van emoties en acties waar je doorheen vliegt.

Zelf moet ik de film wel nog een keertje gaan zien in de bioscoop. Tijdens de persscreening die ik mocht bijwonen, werd de aftiteling niet getoond. Ik kan op dit moment dus niet met zekerheid zeggen of dit ook echt het laatste is wat we van de Guardians gaan zien. Met Marvel weet je het echter maar nooit natuurlijk. Maar het zal voor mij geen straf zijn om nogmaals naar de bioscoop te gaan. Ik wil heel graag nog een keer meegenomen worden in het verhaal van Rocket en zijn familie!

Guardians of the Galaxy Vol. 3 streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer:

Titel: Guardians of the Galaxy Vol. 3
Regisseur: James Gunn
Acteurs: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper
Uitgever: Disney
Genre: Sciencefiction

Modern Myths Shop

Meer weten over Adam Warlock? Kijk op Amazon.nl of Bol.com:

Adam Warlock omnibusAdam Warlock omnibus
Amazon.nl – Adam Warlock omnibus – € 99,37
Bol.com – Adam Warlock omnibus – € 113,99

Warlock by Jim StarlinWarlock by Jim Starlin
Amazon.nl – Warlock by Jim Starlin – € 36,26

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Maria Bakalova als Cosmo the Spacedog - Guardians of the Galaxy Vol 3 recensie

Guardians of the Galaxy Vol 3 - Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series