Synchronic recensie - Modern Myths
Doctor Strange 2 banner

Synchronic recensie – Sfeervolle film met veel mysterie rond “tijd”

Regisseurs Justin Benson en Aaron Moorhead hebben vaker samen films gemaakt, zoals The Endless en V/H/S: Viral. Hun nieuwste project heet Synchronic. Met twee topacteurs – Jamie Dornan en Anthony Mackie – en de catchphrase “time is an illusion” belooft deze mysterieuze sciencefictionfilm veel goeds. Maar maakt hij het waar? Lees het in onze Synchronic recensie! 

Mensen blijven gefascineerd door “tijd”. Soms gaat het te traag voorbij en andere keren kan je er niet genoeg van hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel films zijn die hier iets mee doen. Van klassiekers als Back to the Future tot recentere films als Christopher Nolans Tenet. Tijd boeit ons.

In Synchronic – nu op blu-ray en dvd – werken Dennis (Jamie Dornan (Fifty Shades of Grey, The Fall)) en Steve (Anthony Mackie (Altered Carbon, The Falcon and the Winter Soldier)) als paramedici in New Orleans. Daarnaast zijn ze al van jongs af aan beste vrienden. Dennis is getrouwd, heeft een tienerdochter en is net opnieuw vader geworden. Steve is vrijgezel en slijt zijn dagen met onenightstands en drank.

Anthony Mackie and Jamie Dornan in Synchronic

Mysterieuze sterfgevallen

Tijdens hun werk komen de twee een serie mysterieuze sterfgevallen tegen. Een vrouw op een hotelkamer gebeten door een slang, een junkie neergestoken met een antiek zwaard en een vers verkoold lijk in een pretpark dat jaren geleden al is afgebrand. De enige overeenkomst lijkt een nieuwe drug te zijn: “Synchronic”. Wanneer Dennis’ tienerdochter verdwijnt, start Steve een zoektocht om haar te redden. Maar de tijd dringt.

Synchronic recensie - Anthony Mackie

Synchronic recensie – Weinig voorkennis

Het is lastig om een film als Synchronic goed te bespreken. Je kunt de film het beste kijken met zo weinig mogelijk voorkennis. Toen ik hem aanzette, had ik de tekst op de dvd-hoes niet eens gelezen. Ik ging er dan ook blanco in. Het hielp me om niet bevooroordeeld te kijken, wat een voordeel was.

Vooral de belofte van een sciencefiction-horrorfilm had me op het verkeerde been gezet. Zelfs achteraf kan ik het horroraspect niet goed plaatsen. Waarom op de dvd-hoes een kerkhof is afgebeeld, is me gedeeltelijk een raadsel. Verwacht dus niet te veel, maar ervaar gewoon.

Jamie Dornan als Dennis

Boeiend en mysterieus

De eerste indruk van Synchronic is meteen goed. Al vanaf het begin wordt er een mysterieuze sfeer neergezet die de hele film standhoudt. Hoewel het lang duurt voordat duidelijk wordt waar het allemaal naartoe leidt, blijft de film boeien. Mede dankzij de vriendschap tussen Dennis en Steve. We zien twee mannen van dezelfde leeftijd die een compleet ander leven leiden en elkaars levensstijl begeren.

Hun karakterontwikkeling en relatie is interessant en het is daarom ook jammer dat Dennis, voor mijn gevoel, een beetje opzij wordt geschoven. Al snel ligt de focus op Steve en dat blijft de rest van de film zo. Karakterontwikkeling moet plaatsmaken voor uitleg van het plot, maar keert aan het einde toch terug.

Synchronic recensie - Dennis en Steve

Synchronic recensie – De fiction in sciencefiction

Wanneer duidelijk wordt wat er nu precies aan de hand is, krijg je als kijker de bijbehorende uitleg. Dit wordt handig gedaan door Steve alles op te laten nemen wat hij meemaakt. Enerzijds om Dennis en anderen te informeren, maar vooral om de kijker mee te nemen. Wat volgt is een kritiek punt dat jou als kijker kan overtuigen. Of verliezen. Wat de drug Synchronic precies doet en hoe het werkt, moet je als kijker namelijk gewoon aannemen. Fictie is fictie.

Toch verwachtte ik een kern van geloofwaardigheid die uiteindelijk ontbreekt. Ik blijf met vragen achter die zelfs Google en YouTube niet kunnen beantwoorden. In de film ontbreekt het niet aan uitleg, al roep dat vaker nog meer vragen op.

Katie Aselton als Tara en Jamie Dornan als Dennis

De extra’s

De Synchronic-dvd komt met een paar korte extra’s die je in een half uur gekeken hebt. In de “Previsualization featurette” zie je scènes die met een telefoon zijn opgenomen als voorbereiding, om een beeld te krijgen bij het verhaal. De “Time travel look development” biedt een kijkje in de keuken bij de stijl die uiteindelijk gekozen is. De laatste “Who carved “Allways” on the rock” is een alternatief einde dat als grap is toegevoegd. Hoewel flauw, kon ik er zeker om lachen.

Synchronic

Synchronic recensie – In tweestrijd

Het is lang geleden dat ik zo in tweestrijd stond bij een film. Gedurende 97 minuten wist Synchronic me te boeien. De personages bleven me bij en zelfs na afloop dacht ik nog lang na over de film. Tegelijkertijd zit daar een probleem. Waar je bij Tenet wellicht nog allemaal theorieën erop los kunt laten, roept deze film vooral vragen op. Het einde is mooi, passend en goed ingeleid, maar het wordt overschaduwt door onopgeloste zaken die eerder in het verhaal speelden.

Desondanks is Synchronic een sfeervolle film die met weinig budget toch groots aanvoelt. Aan het acteerwerk en de muziek ligt het zeker niet. En dat zal dan ook mijn voornaamste reden zijn om hem in de toekomst nog eens te kijken.

Synchronic is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Bekijk hier de trailer:

Titel: Synchronic
Regisseurs: Justin Benson en Aaron Moorhead
Acteurs: Anthony Mackie, Jamie Dornan, Katie Aselton
Uitgever: Universal
Medium: dvd
Genre: Sciencefiction / Mysterie

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2022 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Universal

Anthony Mackie als Steve

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise