The Conjuring: The Devil Made Me Do It recensie – Modern Myths
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

The Conjuring: The Devil Made Me Do It recensie – Meesterlijke voortzetting van de horrorserie

In het derde deel van The Conjuring reeks onderzoeken Ed en Lorraine Warren de zaak van Arne Johnson. Nadat het echtpaar een demonische entiteit uit de achtjarige David Glatzel heeft verdreven, nodigt Arne diezelfde entiteit uit in zijn lichaam. Wat volgt is een moord, maar is Arne wel de hoofdverantwoordelijke voor deze gruwelijke daad? Lees in onze The Conjuring: The Devil Made Me Do It recensie hoe deze horror niet alleen dit opzienbarende onderzoek behandelt, maar ook meer diepgang aan de Warrens zelf geeft.

Meer weten over het The Conjuring Universum? Lees Silvia’s The Conjuring Universe achtergrondartikel of kijk in onze The Conjuring Special!

The Conjuring: The Devil Made Me Do It recensie – PosterHet echtpaar Warren stuit in The Conjuring: The Devil Made Me Do It op wat een onmogelijke taak lijkt. Een afschuwelijke zaak, waarbij twee jonge meiden betrokken zijn, lijkt gelinkt te zijn aan de 19-jarige Arne Johnson. Ongewild worden de Warrens meegezogen in een diabolische gebeurtenis waar ze niet geheel ongeschonden uitkomen.

Is dit derde deel uit The Conjuring reeks (of het achtste deel als je de spin-offs meetelt) meer van hetzelfde? Of weten de makers iets nieuws aan te boren, waardoor deze nieuwe horror toch weer een schot in de roos blijkt te zijn?

Vera Farmiga als Lorraine Warren in The Conjuring 3

Consistente kwaliteit door vast team

The Conjuring 3 is geregisseerd door Michael Chaves die ook verantwoordelijk is voor de regie van The Curse of La Llorona. Wederom wordt deze film geproduceerd door o.a. James Wan (Saw, Aquaman), die verantwoordelijk is voor Insidious en The Conjuring franchise. Medeproducent Peter Safran was eveneens betrokken bij The Conjuring, maar ook bij o.a. The Nun, Annabelle: Creation en The Suicide Squad. Patrick Wilson en Vera Farmiga prolongeren hun rol als respectievelijk Ed en Lorraine Warren. Dit alles zorgt voor een consistente kwaliteit in de toon van de films.

Ruairi O’Connor (The Postcard Killings) speelt de rol van Arne Cheyenne Johnson. Deze van origine Ierse acteur begon zijn carrière in 2012. Ook andere relatief onbekende acteurs passeren de revue in deze film, maar je ziet ook een aantal bekende koppen, waaronder John Noble. Hij speelde de wetenschapper Walter Bishop in de serie Fringe en Denethor in The Lord of the Rings: The Return of the King. Ook Shannon Kook (The 100) keert terug als Drew Thomas.

Ruairi O'Connor als Arne Cheyenne Johnson

The Conjuring: The Devil Made Me Do It recensie – Minder demonen, meer menselijke horror

In The Conjuring 1 werden we meegezogen in de zaak rond de familie Perron en in The Conjuring 2 zag je hoe een poltergeist het leven van een gezin in Londen ruïneerde. The Conjuring: The Devil Made Me Do It verschilt in dat opzicht enorm van zijn twee voorgangers. In plaats van zich te concentreren op een locatie met een familie, gaan de makers van deze nieuwe film iets anders te werk. Het draait weliswaar om Arne Johnson en zijn vermeende demonische bezetenheid tijdens een moord. Maar het effect wat deze zaak op het echtpaar Warren heeft, komt nu veel meer naar voren, evenals de relationele energie tussen de twee.

Dit derde deel is dus geen aaneenschakeling meer van rondvliegend huisraad, maar kent een nog duistere inslag met een menselijke kant. Niet enkel de demonische, onzichtbare entiteiten, maar het daadwerkelijk menselijk handelen, zorgt ditmaal voor de ongeregeldheden.

The Exorcist in The Conjuring 3

Ed en Lorraine Warren door de jaren heen

Ook de setting van de film verandert. Dan speelt een scène zich af in het huis van Ed en Lorraine, dan weer hebben ze een angstaanjagende ontmoeting bij een begrafenisondernemer. Je gaat mee van de slaapzaal waar Arne aan een bed vastgeklonken zit, tot het bos waar twee meiden verdwenen. Het is allemaal erg gevarieerd dus. Daarnaast komen in deze film vooral de competenties van Lorraine naar voren.

En wat ook leuk is: de eerste The Conjuring film over de Perron familie speelt zich af in 1968. De tweede film gaat over de Enfield haunting en vindt plaats in 1977. Deze derde zaak rond Arne Johnson speelt in 1981. De filmmakers hebben wat dat betreft goed over de details nagedacht, want Ed en Lorraine zien er ook daadwerkelijk ouder uit. Let vooral op hun kleding en haardracht.

Patrick Wilson als Ed Warren en Vera Farmiga als Lorraine Warren in The Devil Made Me Do It

Patrick Wilson en Vera Farmiga: Dreamteam

Het duo Patrick Wilson (Watchmen) als Ed en Vera Farmiga (Bates Motel) als Lorraine mag inmiddels terecht in het rijtje van historische duo’s zoals Olivia de Havilland en Errol Flynn worden opgenomen. Wat een chemie is er tussen die twee! Met ieder samenspel van deze twee toppers wordt de film beter en beter. Het zal lastig worden deze acteurs nog ooit afzonderlijk van elkaar te zien.

Overigens leveren alle acteurs in deze film een topprestatie. Eugenie Bondurant (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2), die de rol van Isla de occultist speelt, doet dat met verve en is oprecht eng te noemen. Julian Hilliard (WandaVision, The Haunting of Hill House) speelt de jonge David Glatzel en doet dat ook niet onverdienstelijk.

Julian Hilliard als David Glatzel

The Conjuring: The Devil Made Me Do It recensie – Kippenvel en jumpscares

Hoewel The Conjuring 3 een aantal jumpscares kent, is dit gelukkig binnen de perken gebleven. Het gebeurt net genoeg om het geen trucje te laten zijn. Je ziet ze vaak ook van een kilometer afstand aankomen, maar toch. Het duistere van deze film zit er in ieder geval goed in. Ook de visioenen van Lorraine gaan echt onder je huid zitten en meer dan eens zal er kippenvel op je armen verschijnen.

De ontvangst van de film is onder de critici gemengd. Dit derde deel zou volgens hen minder goed zijn dan de twee vorige. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten en dat The Devil Made Me Do It anders is, klopt. Maar ik vind hem zeker niet minder! Er zit juist meer diepgang in dan in de twee vorige films. Als die richting je verrast, was je verwachting bij deze horror waarschijnlijk anders.

Vera Farmiga in The Conjuring 3

The Devil Made Me Do It – Het ware verhaal

Als we kijken hoe deze film zich verhoudt tot het waargebeurde verhaal zijn er uiteraard overeenkomsten, maar ook discrepanties, te vinden. Zo heeft Ed daadwerkelijk een hartaanval gehad, maar niet in deze periode en zeker niet tijdens het uitdrijven van de entiteit uit Davids lichaam. Zijn hartaanval gebeurde in 2001 en was zeer heftig, waardoor hij 11 dagen in coma lag.

Ook heeft de jonge David Glatzel geen aanvaring gehad met een demonische entiteit op een waterbed. Wel verklaarde hij een “traumatische ervaring” te hebben in een van de kamers van een gehuurd huis. De vondst van de “witch totem” is wellicht ook niet correct. Er zijn wel verscheidene brandplekken op hout gevonden die gelinkt werden aan satanische rituelen. Met dit “vloek element” wilden de makers waarschijnlijk inspringen op de “satanic panic” die opkwam in de jaren 80 van de vorige eeuw.

Occultisme in The Conjuring 3

Exorcisme en moord

Het slachtoffer krijgt in de film de naam Bruno Sauls. In werkelijkheid was zijn naam Alan Bono, eigenaar van een hondenkennel. Waarschijnlijk is de naam veranderd uit respect voor de nabestaanden. Overigens was het na een lunchafspraak dat Bono en Johnson ruzie kregen, waarbij Johnson Bono doodstak.

Maar er werd wel degelijk een exorcisme uitgevoerd op David Glatzel waar zijn zus Debbie Glatzel en Arne Johnson bij waren. Maar of Ed Warren hierbij betrokken was, blijft een onderwerp van discussie. Er wordt ook zeker beweert dat Arne Johnson de entiteit in zijn lichaam uitnodigde om zo de jonge David te redden. Wat de hele zaak uiteindelijk zo bijzonder maakt, is dat hier voor het eerst in de geschiedenis in een rechtszaak “demonische bezetenheid” als verweer wordt aangedragen.

The Conjuring 3 - The Devil Made Me Do It

The Conjuring: The Devil Made Me Do It recensie – Meesterlijke mix van feit en fictie

Al met al gaat het hier natuurlijk niet echt om wat waar is en wat niet. Het ene kamp zal voor de ene uitleg gaan en het andere kamp niet. Ed en Lorraine Warren waren in ieder geval oprecht, ook al staan ze bekend als de meest geslepen oplichters aller tijden. Ook deze “The Devil Made Me Do It”-zaak heeft veel stof doen opwaaien. Het ontaarde in een welles-nietes spelletje tussen de betrokken familieleden, met de Warrens als inzet. Het zijn wederom interessante feiten, naast de fictie van de film. Ondergetekende kiest voor allebei een beetje: feit en fictie. Maar buiten die discussie om zijn de The Conjuring films meesterlijk. En ook The Conjuring: The Devil Made Me Do It mag er weer zijn.

En wat de toekomst betreft? Er is nog de zaak over de familie Snedeker (die in een oud uitvaartcentrum gaan wonen), waar echter al een film van is: A Haunting in Connecticut. Ook van de zaak rond de Smurl familie is een film gemaakt: The Haunted uit 1991. Maar deze zaken van de Warrens mogen wat Modern Myths betreft zeker opgenomen worden in dit The Conjuring universum van James Wan!

The Conjuring: The Devil Made Me Do It draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Conjuring: The Devil Made Me Do It
Regisseur: Michael Chaves
Acteurs: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ruairi O’Connor, Shannon Kook
Uitgever: Warner Bros
Genre: Horror / Drama

Modern Myths Shop

Het verhaal over Arne Cheyenne Johnson is onder andere vastgelegd in The Devil in Connecticut van auteur Gerald Brittle. Ben je bekend met de televisieserie A Haunting, kijk dan de aflevering Where Demons Dwell. Deze aflevering is op die gebeurtenissen gebaseerd.

The Devil in Connecticut - coverBol.com – The Devil in Connecticut – € 12,26
Bol.com eBook – The Devil in Connecticut – € 8,99

A Haunting season 2Amazon.nl – A Haunting seizoen 1 – 7 – € 201,99

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros

Eugenie Bondurant als The Occultist

The Conjuring: The Devil Made Me Do It recensie

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.