The Manor recensie - Modern Myths

The Manor recensie – Ouderdom komt met gebreken

Het thema in de Welcome to the Blumhouse horrorfilm The Manor is heel menselijk. We willen allemaal zo lang mogelijk gezond op onszelf blijven wonen, maar wat als dat niet meer gaat? Wanneer moet je de knoop doorhakken en je verzorging aan iemand anders overlaten? Voor de meeste mensen is dat nog een ver-van-je-bed-show, maar er zijn er ook genoeg met een (groot)ouder waar dit herkenbaar is. Lees in onze The Manor recensie wat je hopelijk niet te wachten staat! 

Lees ook onze Bingo Hell, Black as Night en Madres recensies.

In 2020 ging de productiemaatschappij Blumhouse de samenwerking aan met Amazon. Dit resulteerde in een viertal genrefilms die onder de verzamelnaam Welcome to the Blumhouse werden gepresenteerd.

Ook dit jaar verschenen er onder deze noemer vier films die heel goed thuishoren in de donkere maand oktober; vlak voor Halloween. De afgelopen dagen hebben we Bingo Hell, Black as Night en Madres besproken. We ronden onze recensies van deze diverse horrorfilms af met The Manor.

Trish, Judith, Roland en Ruth

Oud, maar nog niet versleten

In haar jonge jaren was Judith (Barbara Hershey (Black Swan, Falling Down, Insidious: The Last Key)) ballerina, maar ook op haar oude dag is ze nog steeds actief. Totdat ze op haar zeventigste verjaardag een lichte beroerte krijgt. Haar dochter besluit dat het tijd is dat haar moeder naar een bejaardenhuis moet. Ontdaan van alles stemt Judith toe, maar ze kan moeilijk wennen tussen alle hulpbehoevende bejaarden. Gelukkig vindt ze steun bij drie andere bewoners. De krasse knar Roland (Bruce Davison (X-Men, X-Men 2)) en de vrolijke Trish (Jill Larson (The Taking of Deborah Logan)) en Ruth (Fran Bennett (8MM, Wes Craven’s New Nightmare)) helpen haar door de moeilijke dagen heen te komen.

Alleen ’s nachts wordt Judith geplaagd door vreemde verschijningen in haar kamer. De dokter stelt vast dat Judith dementerend is en ze mag het tehuis niet meer vrijwillig verlaten. Begint Judith nu geestelijk af te takelen of is er iets anders aan de hand? En wie gelooft haar nu nog?

The Manor - Judith

The Manor recensie – Dementie of werkelijkheid?

De strijd tegen de ouderdom – maar ook de machteloosheid als ze door niemand wordt geloofd – wordt goed neergezet door Barbara Hershey. Ze kan bij niemand terecht met haar verhaal. De meeste mensen denken dat ze niet goed bij haar hoofd is. En de verpleging wil haar het liefst drogeren of vastmaken aan bed, zodat ze ’s nachts geen omkijken meer naar haar hebben.

Haar dochter vindt dat moeder op haar plaats is in “The Manor”. Als dan ook Judiths oogappel, kleinzoon Josh (Nicholas Alexander (Fist Fight, The Originals)), haar niet meer wil geloven, slaat de wanhoop echt toe.

Nicholas Alexander als Josh

De spanning neemt af

Helaas wil The Manor als horrorfilm minder boeien. Het sterke, menselijke drama is een goed uitgangspunt. Net als de thema’s ouder worden, dementie en de dood. De eerste nacht in The Manor is creepy, met vreemde geluiden, donkere schaduwen en verwarde oudjes. Maar daarna valt de film in herhaling. Bij de volgende onrustige nachten van Judith – inclusief verplichte jumpscares – weet je wel wat er gaat komen.

Welcome to the Blumhouse - The Manor

The Manor recensie – Ervaring in de genrefilm

It Lives Again - cover
It Lives Again!

Jason Blum heeft al eerder aangegeven dat hij horror graag door vrouwen geregisseerd ziet worden. Voor The Manor heeft hij de Belgische Axelle Carolyn kunnen strikken. Na een aantal korte films, regisseerde ze in 2013 haar debuutfilm Soulmate.

The Manor is haar tweede grote film. Carolyn heeft veel ervaring op gebied van de genrefilm. In 2008 schreef ze het boek It Lives Again! Horror Movies in the New Millennium. Hierin analyseert ze de horrorcinema aan het begin van de 21e eeuw. Het gaat van de Aziatische remake-trend van The Ring en The Grudge tot de martelporno van de Saw- en Hostel-serie. Van onafhankelijke producties tot blockbusters, alles komt aan bod. Daarnaast is ze ook nog wel eens voor de camera te vinden, zoals in de films Doomsday (2008) en Psychosis (2010).

Bruce Davison als Roland

Ouder dan ze lijkt

Die ervaring heeft actrice Barbara Hershey ook. In 1983 schitterde ze al in The Entity, maar meer recent in Black Swan (2010) en verschillende Insidious delen (2010, 2013 en 2018). Haar personage Judith wordt in de film 70 jaar, maar in het echte leven is Barbara Hershey al 73 jaar. Maar dat geef je haar absoluut niet! Voor The Manor hebben de filmmakers hun best moeten doen om haar wat ouder te doen lijken.

Wat spookt er in het landhuis?

The Manor recensie – Standaard horrorfilm met toch een verrassende wending

Jason Blum pakt het met zijn Welcome to the Blumhouse nog een beetje voorzichtig aan. Het lijkt alsof hij bij Amazon Prime Video een zo breed mogelijk publiek wil aanspreken. Hiermee laat hij kijkers op een rustige manier kennismaken met het horrorgenre, zonder dat je gauw achter de bank moet kruipen.

The Manor zal alleen geen grote indruk achterlaten bij de echte horrorliefhebbers. Ook al komt de film uiteindelijk verrassend uit de hoek.

The Manor streamt nu op Amazon Prime Video. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Manor
Regisseur: Axelle Carolyn
Acteurs: Barbara Hershey, Bruce Davison, Nicholas Alexander, Fran Bennett
Uitgever: Amazon Prime Video
Genre: Horror

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2021 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Amazon Prime Video

Judith Albright

Fran Bennett als Ruth

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise