The Nun II blu-ray recensie - Modern Myths
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

The Nun II blu-ray recensie – Eng bidprentje op herhaling

De Conjuring Universe horror breidt zich nog steeds uit. Het was even stil rondom de duivels en demonen van de familie Warren na The Conjuring: The Devil Made Me Do It uit 2021. Maar met de terugkeer van “The Nun” worden de stuipen ons weer op het lijf gejaagd. Althans, dat is de bedoeling van de makers. Lees in onze The Nun II blu-ray recensie of hen dit ook lukt… 

Meer weten over dit horror universum? Lees Silvia’s The Conjuring Universe achtergrondartikel!

In 2016 maakten we voor het eerst kennis met “The Nun” in The Conjuring 2. In 2018 kreeg het personage haar eigen film. Je ontdekt het verhaal van Vader Burke (Demián Bichir (Let The Right One In, Godzilla vs. Kong)) en Zuster Irene (Taissa Farmiga (50 States of Fright, American Horror Story)) die de strijd aangaan met de demon Valak in de vorm van een duivelse non.

Dit gebeurde nog allemaal voordat de demon in aanraking kwam met de Warrens. Ik moet toegeven dat die film geen grote indruk bij mij heeft achtergelaten, maar op moment van verschijnen was het de best scorende film uit het The Conjuring Universe. Het is dan ook niet zo gek dat de demonische non gewoon weer terugkeert.

Taissa Farmiga als Irene in The Nun II

Who you gonna call?

Het is 1956, een paar jaar na de gebeurtenissen in het Sint Carta klooster. In Frankrijk wordt een priester levend verbrand in zijn eigen kerk. Het incident staat niet op zichzelf, want in heel Europa leggen verschillende geestelijken op mysterieuze wijze het loodje. Het Vaticaan maakt zich grote zorgen om deze incidenten en wil dat iemand op onderzoek gaat. Ze komen opnieuw uit bij Zuster Irene die tegenwoordig in een klooster in Italië woont.

In een visioen ziet Irene haar oude vriend, Maurice (Jonas Bloquet (Marie Antoinette, 1899)). Hij smeekt haar om hem te redden. Maurice werkt als klusjesman op een kostschool voor meisjes in Frankrijk. Hij heeft goed contact met Kate (Anna Popplewell (Reign, Halo 4: Forward Unto Dawn)) die daar werkt als lerares en haar dochter Sophie (Katelyn Rose Downey). Hij is daar niet zomaar, want de duistere demon Valak heeft plannen met hem. Samen met Novice Debra (Storm Reid (The Invisible Man, The Suicide Squad)) reist Irene af naar Frankrijk om opnieuw de strijd aan te gaan met de duivelse non.

The Nun II blu-ray recensie - Storm Reid als Debra

Non-verbale communicatie!

Wat maakt een horrorfilm met nonnen in de hoofdrol nou zo interessant? Dit komt vooral omdat je te maken hebt met twee uitersten. Aan de ene kant is er het kwaad – een demonische entiteit – en aan de andere kant vind je het goede in de vorm van een non. Een non staat toch voor puurheid, reinheid en onschuld. Hoe is zo iemand opgewassen tegenover zoiets slechts?

Gelukkig heeft Zuster Irene zich al eens bewezen en staat ze behoorlijk haar mannetje. Het blijft interessant om te zien dat iemand die haar leven wijdt aan God, de strijd aangaat met het kwaad. Niet alleen door stilletjes in een hoekje te gaan bidden, maar ook door daadwerkelijk de mouwen van haar habijt op te stropen.

The Nun II - Film by the Sea 2023

The Nun II blu-ray recensie – Nunsploitation

Storia di una monaca di clausura - filmposter
Storia di una monaca di clausura (1973)

Films met sterke gelovige vrouwen is overigens niet iets nieuws. De jaren 70 waren de hoogtijdagen van de “Nunsploitation”, een subgenre van de exploitation films. Die films waren populair in Europa en werden voornamelijk gemaakt in Italië en Spanje. De meeste films speelden zich af in de middeleeuwen. Het verhaal was van religieuze of seksuele aard, waarbij de non onderdrukt werd. Veel van dit soort films bevatten kritiek op religie; vooral gericht op de katholieke kerk.

Enkele voorbeelden van dit soort films zijn Storia di una monaca di clausura (Story of a Cloistered Nun uit 1973) of Suor Omicida (Killer Nun (1978)). Nog steeds verschijnen er regelmatig films met nonnen in de hoofdrol. Een paar recentere zijn Nun of That (2009), Nude Nuns with Big Guns (2010) en Benedetta (2021) van onze eigen Paul Verhoeven. Persoonlijk vind ik dat The Nun-films niet gerekend kunnen worden onder de Nunsploitation films, omdat ze daar toch wat te braaf voor zijn en de focus meer ligt op horror.

De Non is terug in The Nun II

Dichter bij de realiteit dan je denkt

The Lesser Key of Solomon
The Lesser Key of Solomon

Schrijvers Akela Cooper (M3GAN), Richard Naing en Ian Goldberg (The Autopsy of Jane Doe, Fear the Walking Dead) hebben het verhaal niet zomaar uit hun dikke duim gezogen. In The Nun II zitten behoorlijk wat authentieke verwijzingen. De demon Valak wordt namelijk regelmatig beschreven in gotische grimoires. Dat zijn een soort toverboeken met verschillende recepten om bijvoorbeeld demonen te bezweren of op te roepen. Een van de bekendste is de 17e -eeuwse Lemegeton Clavicula Salomonis (The Lesser Key of Solomon).

In The Nun II wordt Valak omschreven als een door God verworpen engel. Valak is op zoek naar een relikwie waarmee hij krachtiger kan worden dan ooit. Dit relikwie zijn de “Ogen van Saint Lucy”. Deze dame – ook wel bekend als Lucia van Syracuse (283–304) – was een Romeinse christelijke martelaar die stierf tijdens de vervolging van Diocletianus. De wettelijke rechten van christenen werden introkken en ze moesten zich houden aan de traditionele religieuze praktijken. Tijdens de vervolging werden velen christenen gemarteld en vermoord. Ondanks dat hier niet echt bij wordt stilgestaan in de film, geeft deze geschiedenis The Nun II wel meer diepgang.

Anna Popplewell als Kate, Katelyn Rose Downey als Sophie, Taissa Farmiga als Irene en Storm Reid als Debra

The Nun II blu-ray recensie – Nondeju, wat een rommeltje…

Ik schreef al eerder dat The Nun geen grote indruk bij mij heeft achtergelaten, maar ik vond wel dat de film overzichtelijk was. De kleine cast en het feit dat de film zich vooral op één plek afspeelde, maakte hem wel spannend. Het is ook leuk om Farmiga en Bechir weer terug te zien in The Nun II, hoewel de twee minder speeltijd met elkaar hebben dan in het eerste deel.

We worden nu namelijk overspoeld met bijfiguren en subplots die niet altijd goed worden uitgewerkt. Het is allemaal net een beetje teveel, te geforceerd en vooral te rommelig. Gelukkig blijft er nog wat te griezelen over, want regisseur Michael Chaves (The Curse of La Llorona, Conjuring 3: The Devil Made Me Do It) weet in ieder geval wel hoe je de spanning in een film moet opbouwen.

Anna Popplewell als Kate en Katelyn Rose Downey als Sophie

Non-fictie op een schijfje

Het beeld en geluid van de The Nun II blu-ray zijn prima. Veel van de film speelt zich af in het duister, maar dat is goed te volgen. De filmmuziek van componist Marco Beltrami is een goede aanvulling en zorgt voor nog meer spanning. Helaas worden de liefhebbers van extra’s een beetje teleurgesteld door deze release. Slechts twee special features zijn te vinden op het schijfje.

Allereerst heb je The Nun II: Demon in Paradise – een korte promotiefeaturette waarin de kijker wordt meegenomen achter de schermen. Je krijgt wat storyboards en beelden op de set te zien. Verder zijn er korte fragmenten van interviews met onder andere producer James Wan, regisseur Michael Chaves, actrice Taissa Farmiga en anderen. In Handcrafted Nightmares komen producer James Wan en regisseur Michael Chaves opnieuw aan het woord. Deze feature is iets uitgebreider. De heren leggen uit waarom ze voornamelijk praktische effecten in de film hebben gebruikt. Daar word ik dan persoonlijk weer blij van. Toch heb ik het gevoel dat er meer in had kunnen zitten.

The Nun II blu-ray recensie

The Nun II blu-ray recensie – Bidden we voor meer?

Op zich wordt het verhaal van The Nun II goed afgerond en is er zelfs nog een kleine link met de The Conjuring-films in de aftiteling. Blijf dus kijken! Maar het zal vooral aan de boxoffice opbrengst liggen of er nog een derde Nun-film gaat komen.

Als die er komt, mag dat derde deel zich van mij meer toespitsen op de confrontatie met de Warrens. Wellicht is er dan ook nog wel een rol weggelegd voor zuster Irene, zij is tenslotte de centrale figuur in deze films. Ik denk dat er zeker nog veel te beleven valt in het The Conjuring Universe, maar voor wat betreft The Nun spinoffs mag het wel een beetje spannender.

The Nun II is nu verkrijgbaar op 4K UHD, blu-ray en dvd. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Nun II
Regisseur: Michael Chaves
Acteurs: Taissa Farmiga, Storm Reid, Bonnie Aarons, Anna Popplewell
Uitgever: Warner Bros
Medium: Blu-ray
Genre: Horror

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros

Jonas Bloquet als Maurice in The Nun II

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.