The Princess recensie – Modern Myths

The Princess recensie – Geen Doornroosje om zonder handschoenen aan te pakken

De term “Disney prinses” is inmiddels een begrip. Maar aan Disney+ is nu wel een hele bijzondere prinses toegevoegd. Vergeet die zoetsappige liedjes, pratende dieren en mooie jurken. Lees in onze The Princess recensie dat het in deze film maar om één ding draait. En dat is: ACTIE!!

Disney kent verschillende prinsessen. Het begon allemaal ooit met Sneeuwwitje, maar in de loop der jaren zijn er steeds meer bijgekomen. Zoals Ariel, Pocahontas en Mulan. De prinses uit The Princess is natuurlijk geen echte Disney prinses. Deze film is namelijk de nieuwste aanwinst op het sub-kanaal Star van Disney+.

Op Star kun je terecht voor de wat hardere content, dat geproduceerd is door Disneys dochterondernemingen als FOX, Hulu, ABC en nog vele anderen. Hiermee wordt het pakket van Disney+ net wat aantrekkelijker als je nog meer wilt naast Marvel, Star Wars, Pixar en tekenfilms.

Dominic Cooper als Julius

Er was eens…

In een hoge toren van een middeleeuws kasteel maken we kennis met “de prinses” (Joey King (Bullet Train, The Conjuring)). Ze is opgesloten, geboeid en kan geen kant op. Als twee bewakers haar willen verkrachten, laat de prinses zien dat ze niet zomaar een onschuldig slachtoffer is. Ze schakelt de twee huurlingen uit en ontsnapt.

Langzaam komen we erachter dat de prinses door haar vader uitgehuwelijkt is aan Julius (Dominic Cooper (Warcraft: The Beginning, Captain America: The First Avenger), de zoon van een koninklijke diplomaat. De koning heeft zelf geen zonen en ziet geen andere manier om zijn imperium voort te zetten. De prinses heeft hier hele andere ideeën over en laat haar aanstaande man voor het altaar staan.

Joey King als The Princess

The Princess recensie – Een tiran met een overmacht

Maar dan laat Julius zijn ware, machtsbeluste, aard zien. Hij is furieus en neemt, samen met zijn handlangster Moira (Olga Kurylenko (Vampire Academy, Black Widow) en een bende huurlingen, het kasteel met geweld in. De koninklijke familie en het personeel worden opgesloten. En de prinses wordt gedwongen om alsnog met Julius te trouwen.

Gelukkig heeft ze in haar jeugdjaren stiekem martial arts trainingen gevolgd van Linh (Veronica Ngo (Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi, The Old Guard), het nichtje van haar vaders adviseur. Met die skills gaat ze de strijd aan met de meedogenloze huurlingen van Julius. Ze baant zich een weg door de toren om haar familie te bevrijden en het koninkrijk te bevrijden van de tiran. Gaat haar dat lukken tegen zo’n enorme overmacht?

Veronica Ngo als Linh en Joey King als The Princess

Op het verkeerde been gezet

Toen ik een tijdje terug de trailer van The Princess zag, toverde dat een glimlach op mijn gezicht. Met een dergelijke titel word je al snel op het verkeerde been gezet. Ik dacht – net als vele anderen – dat je hier te maken zou krijgen met een mierzoet sprookje. Ik was dan ook verbaasd dat de trailer vol zat met spectaculaire actie. Die verrassing zorgde ervoor dat ik uitkeek naar deze release op Disney+.

De in Vietnam geboren regisseur Le-Van Kiet timmert met The Princess lekker aan de weg. Hij speelt met verschillende genres en maakte dit jaar ook nog de haaienfilm The Requin met Alicia Silverstone. In eigen land kwam daarbij nog de bovennatuurlijke horrorfilm The Ancestral (Bóng Ðè) uit, maar The Princess is zijn meest recente film.

The Princess recensie

The Princess recensie – Martial arts fantasy

In The Princess combineert hij fantasy met martial arts actie. Ervaring met martial arts had Van Kiet al door zijn misdaad-actiefilm Furie (Hai Phuong (2019)), maar de fantasy-setting is nieuw voor hem.

Nu draait het in deze actiefilm niet echt om de fantasy, maar toch weet hij het rijk en de personages leuk neer te zetten. Ik zag zelfs wat overeenkomsten met de klassieker Game of Death (1978) en The Raid (2011), waar het hoofdpersonage zich ook een weg moet banen door een toren. De vergelijking is klein, maar aanwezig.

Ivan Kostadinov als Horned Merc

Geen koninklijke onderscheiding, maar wel vermakelijk

Er valt genoeg aan te merken op The Princess en de film is zeker geen hoogvlieger. Met een flinterdun verhaaltje als excuus wordt de kijker bestookt met de ene knokpartij na de andere. Het is hierbij jammer dat de personages niet goed worden uitgediept, behalve dat een beetje de prinses zelf. Hoewel de makers haar niet eens een naam hebben geven.

Dominic Cooper en Olga Kurylenko zijn redelijk inwisselbare schurken die geen indruk achterlaten. Joey King is wel overtuigend als kick-ass prinses die ook nog aardig wat klappen te incasseren krijgt. Dat maakt de vechtscènes wel realistisch. Helaas staat daar tegenover dat de enorme overmacht aan woestelingen netjes op hun beurt wachten om de prinses aan te vallen en vervolgens een flink pak slaag krijgen. Dat is dan weer minder realistisch. Maar maakt het uit dat The Princess niet perfect is? Natuurlijk niet! Want de film is zeer vermakelijk.

Joey King - The Princess

The Princess recensie – Geen Disney prinses, maar wel op Disney+

Met een speelduur van 104 minuten kijk je dit avontuur lekker snel weg. Laat je verbazen door The Princess, een verrassende actiefilm met een stoere heldin en lekker veel actie in een fantasy-setting. Wat wil een mens nog meer?

The Princess streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Princess
Regisseur: Le-Van Kiet
Acteurs: Joey King, Olga Kurylenko, Alex Reid, Ed Stoppard
Uitgever: Disney
Medium: Disney+
Genre: Fantasy

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Olga Kurylenko als Moira

Linh en The Princess

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.