Disenchanted recensie - Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

Disenchanted recensie – Lang en gelukkig duurde korter dan verwacht

In 2015 kwamen al de eerste geruchten voor een vervolg op Disneys Enchanted. Het heeft even mogen duren, maar eindelijk is Disenchanted te streamen op Disney+. Hoewel we de personages achterlieten met hun “lang en gelukkig” blijkt het verhaal nog niet helemaal verteld te zijn. Want wat gebeurt er als je magie brengt naar een magieloze wereld? Naar onze wereld? Lees het in Daniels Disenchanted recensie! 

Het leven in New York is niet meer wat het geweest is voor Giselle (Amy Adams (Arrival, Justice League)) en Robert (Patrick Dempsey (Scream 3, Transformers: Dark of the Moon)). Ze besluiten met hun pasgeboren kind en Roberts tienerdochter Morgan (Gabriella Baldacchino) naar een rustig dorp te verhuizen om opnieuw hun “lang en gelukkig” te vinden. Als stereotypische sprookjesdame weet Giselle namelijk niet om te gaan met de sores van een tienerdochter.

Was het misschien toch beter in haar eigen wereld, in Andalasia? Waar de ergste dreiging een draak of reus was? Wat Giselle ook probeert, al haar plannen lijken in de soep te lopen. En als haar pasgeboren dochter een cadeau krijgt in de vorm van een wenstoverstaf, besluit Giselle haar nieuwe wereld te combineren met haar oude. En dat heeft catastrofale gevolgen.

Disenchanted - Modern Myths

Een vette Disney-knipoog

Disney-films spreken tot de verbeelding, maar niet veel mensen zullen Enchanted uit 2007 noemen als hun favoriet. Toch scoorde deze film op meerdere vlakken goed: de muziek, het acteerwerk van Amy Adams en de thema’s (waaronder een stevige parodie op de clichés) vielen allemaal goed in de smaak.

Disney pakte hun knipoog dan ook goed aan. Alan Menken (verantwoordelijk voor de muziek in o.a. Beauty and the Beast, The little mermaid en Alladin) werkte als componist en ze brachten hun oude vorm van animatie terug. Giselle is alles wat je vroeger van een Disney-prinses verwachtte. Ze slijt haar dagen met zingen en onbelangrijke klusjes, bijgestaan door haar dierenvrienden, wachtend op de dag dat haar prins komt. Wat gebeurt er als je zo’n personage in de meeste magieloze plek dropt?

Amy Adams in Disenchanted

Disenchanted recensie – Humor in het herkenbare

Enchanted pakte dit al goed aan. Wanneer Giselle in New York haar dierenvrienden bijeen roept, wordt ze omringd door duiven, ratten en kakkerlakken. Haar onverbreekbare optimisme zet haar aarzelingen opzij en al snel maakt ze schoon met wat wij als ongedierte bestempelen. Disenchanted pakt hier rustig op verder.

Dit keer wordt de locatie verschoven naar het rustige dorpje Monroeville. Daar is de gemoedstoestand anders dan in de grote stad en dat brengt nieuwe problemen met zich mee. De spot zit er nog steeds goed in, al is Giselles familie het inmiddels gewend dat ze altijd een musicalnummer inzet om haar emoties te uiten.

Patrick Dempsey als Robert

Het leven is een sprookje

Toch blijft Giselle tegen de muur lopen en daarom besluit ze te wensen dat het leven op aarde voor iedereen een sprookje wordt. Maar een wens pakt nooit helemaal uit zoals gedacht. Want hoewel iedereen in het dorp spontaan begint te zingen, is Giselle niet langer het meisje dat ze ooit was.

In haar nieuwe wereld is zij namelijk Morgans stiefmoeder en we weten allemaal dat een sprookjesstiefmoeder nooit de held kan zijn. In Monroeville woont echter al een boze koningin – Malvina (Maya Rudolph (Licorice Pizza, Luca) – en je kan onmogelijk twee slechteriken hebben in één verhaal, toch?

Amy Adams als Giselle en Maya Rudolph als Malvina

Disenchanted recensie – Twee uur vermaak

Disenchanted is een feest om naar te kijken. De verwijzingen naar Disneyfilms en sprookjes vliegen je om de oren. Nog voor de sprookjeswens is ingezet, kan je de personages al in hun nieuwe rol gaan plaatsen, al is het alleen al door de kleding die ze dragen. Daarnaast zet Amy Adams haar rol glansrijk neer. De snelle afwisselingen tussen onschuldige heldin en boze stiefmoeder laat ze moeiteloos zien in haar mimiek en gebaren. Ze doet dat fantastisch.

Robert en koning Edward (James Marsden (Sonic, Westworld, The Stand)) worden dit keer wat meer op de achtergrond gezet voor Giselle, Morgan en Malvina. Verrassend genoeg krijg Nancy (Idina Menzel die naast haar rol als Elsa in Frozen het voor de tweede keer tot koningin heeft geschopt) wel een grotere rol, nadat ze in het eerste deel Giselles plaats innam in de sprookjeswereld. Vermoedelijk wilde Disney vooral Menzels zang inzetten na de hit Let it Go. Al vraag ik me af of Love Power hetzelfde bereik heeft.

James Marsden als Edward en Idina Menzel als Nancy

Lang niet gelukkig

Hoewel er genoeg positieve punten te benoemen zijn, valt er misschien één ding op deze film aan te merken. Disenchanted is vermakelijk en de humor is slim gedaan. Toch mist het ergens die extra laag die Enchanted wel had. Daarin zag je Roberts moeite met het zijn van een alleenstaande vader na het overlijden van zijn vrouw. Zijn dochter zag de magie van het leven nog wel, maar hij had daarvoor te veel meegemaakt, totdat hij Giselle ontmoet.

Tussen alle humor en liedjes door speelde daar zeer menselijke dilemma’s die in Disenchanted wat oppervlakkig aanvoelen. Je wordt nu minder geraakt, al wordt de kijkbeleving er daardoor niet minder op.

Amy Adams als Giselle in Disenchanted

Disenchanted recensie – Ditmaal echt een einde?

Hoewel al in 2015 aangekondigd, kwam Disenchanted toch onverwachts naar Disney+ en wij klagen er niet over. De insteek van dit tweede deel is anders, maar is alsnog een enorm kijkgenot voor de liefhebber van het eerste deel.

Er valt met geen mogelijkheid te zeggen of de wereld van Andalasia ooit nog opduikt op ons televisiescherm, maar zo niet dan zijn Enchanted en Disenchanted een prima vervanging voor wie de klassieke Disney-formule even moe is!

Disenchanted streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer:

Titel: Disenchanted
Regisseur: Adam Shankman
Acteurs: Amy Adams, Patrick Dempsey, Idina Menzel, James Marsden
Uitgever: Disney
Medium: Disney+
Genre: Fantasy / Musical

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Giselle is terug

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.