Eternals hoofdredactioneel – Modern Myths
Kerst 2022Kerst 2022

Eternals hoofdredactioneel – Welke Eternal stapt daar uit de schaduwen?

Liefhebbers van het Marvel Cinematic Universe die Eternals in de bioscoop hebben gemist, kunnen het epos nu alsnog bewonderen op Disney+! Maar ben je niet bekend met deze eeuwenoude helden, dan overdondert de film je wellicht. Met maar liefst tien nieuwe superhelden die worden geïntroduceerd, kan je maar beter aantekeningen maken tijdens het kijken. En dan nog weet Marvel er twee extra helden in te verstoppen. Modern Myths hoofdredacteur Jeroen bespreekt in zijn Eternals hoofdredactioneel een van die twee nieuwe Marvel-personages. Inclusief de verrassing die hem zelf in de bioscoop te wachten stond. 

Lees ook Joanys Eternals recensie en haar Het epos van Gilgamesh achtergrondartikel.

Eternals op Disney Plus posterVooraf een waarschuwing: mocht je Eternals nog niet hebben gezien, sla dit artikel dan nog even over. Pas als je het actiespektakel helemaal gezien hebt, inclusief de extra scènes rond de aftiteling, kun je hier meer lezen over een van de verrassingen die de film nog voor je in petto heeft. Kortom: spoiler alert!

Inmiddels heb ik Eternals voor een tweede keer gezien, nu de film op Disney+ beschikbaar is. Zelfs voor een comic connaisseur als ik – die de Eternals van de strippagina’s kent – verhelderde een tweede keer kijken een hoop zaken. Als je het Marvel universum enkel kent van de spectaculaire films, kan ik me voorstellen dat de tien nieuwe superhelden en de kosmische mythologie van de Celestials, Eternals en Deviants die in de film gepropt zijn nogal een kluif zijn om te behapstukken. Op de achtergrond komen daar zelfs nog eens extra knipogen aan te pas, zodat je wellicht nog meer over het hoofd ziet dan je kunt bevroeden.

De Deviants in Eternals op Disney Plus
De Deviants zijn op oorlogspad

Ingewikkelde film vol mythologie

Zo zou je tijdens het leren kennen van Sersi, Ikaris, Ajak, Kingo en alle andere Eternals kunnen missen dat twee van hen – Gilgamesh (Don Lee) en Thena (Angelina Jolie (Maleficent)) – een grote rol in de mythologie van onze wereld hebben gespeeld. Over het epos van Gilgamesh heeft Joany je op Modern Myths al meer verteld. Thena ken je natuurlijk als de godin Pallas Athena uit de Griekse godenverhalen. Zij is de godin van de wijsheid, vrede en oorlog. Dat laatste is overduidelijk, als je ziet waar deze Eternal toe in staat is.

Ik kan me voorstellen dat deze nieuwe helden minder toegankelijk zijn dan de Avengers die we sinds Iron Man in 2008 hebben leren kennen. Zelfs Thor – die ook een god is – heeft meer menselijke trekjes dan deze buitenaardse helden die al sinds de prehistorie in ons midden zijn. De Eternals vind ik, net als de Inhumans, beter passen als ondersteunende personages in het Marvel universum. Het zijn verhalen die verwondering en sciencefiction leveren voor de avonturen die de menselijke Avengers en Fantastic Four in een groter kosmisch toneel plaatsen. Zeker voor het bioscooppubliek lijkt de overstap van Captain America, Shang-Chi en Spider-Man naar de Eternals mij net iets te ingewikkeld.

Angelina Jolie als Pallas Athena
Angelina Jolie als Thena

Eternals hoofdredactioneel – Nog twee nieuwe helden

Let op: nu beginnen de spoilers! Bovenop die tien Eternals en de mythologie van de Celestials en de Deviants, wordt ook Dane Whitman (Kit Harrington (Game of Thrones)) aan je voorgesteld. Dit personage heeft in de comics ook een relatie met Sersi gehad, maar krijgt in de geschiedenis van de Avengers een nog veel grotere rol. Zijn relatie tot het zwaard de “Ebony Blade” wordt tussen neus en lippen al genoemd, in de scène waarin Thena met Excalibur speelt. Misschien had dit personage – net als Shang-Chi – beter in zijn eigen film ten tonele kunnen verschijnen. Nu verdwijnt hij totaal op de achtergrond, zeker als je zijn plek in het Marvel Universum niet kent.

Maar over Dane wil ik het hier niet hebben. Ik sprong namelijk bijna uit mijn bioscoopstoel tijdens de persvoorstelling van Eternals toen helemaal aan het eind Pip the Troll verscheen om nóg een Eternal te introduceren. Een Eternal die ik al ken sinds ik al die tientallen jaren geleden voor het eerst strips van De Vergelders in mijn handen hield. Strips die – net als het bioscooppubliek dat de Eternals nu voor het eerst leerde kennen – mij totaal verbijsterden en volledig het duister in stuurden.

Gemma Chan als Sersi en Kit Harington als Dane Whitman
Gemma Chan als Sersi en Kit Harington als Dane Whitman

De verzamelaar verzamelt Vergelders

De Vergelders 4 - Junior Press
De Vergelders #4 – Junior Press

Ergens rond de helft van de jaren 80 kochten mijn ouders goedkope strips voor mij in allerlei kleine boekwinkeltjes en op rommelmarkten. Een van die comics was De Vergelders nr. 4 van Junior Press. De onderkop: “Gevangen door de verzamelaar!”. Deze Nederlandse uitgave uit 1977 van Avengers 174 en 175 was geschreven door Bill Mantlo en David Michelinie en getekend door David Wenzel en Pablo Marcos. Het verhaal zette mijn wereld op zijn kop.

De verzamelaar – The Collector, in de films gespeeld door Benicio del Toro in onder andere Guardians of the Galaxy – had talloze Avengers uit verschillende tijdlijnen ontvoerd om aan zijn verzameling toe te voegen. Op pagina 1 van de strip staat hij tegenover Iron Man, Hawkeye, Thor en Wasp die hun vrienden moeten redden.

Eternals hoofdredactioneel – Marvel zet mijn wereld op zijn kop

Die vrienden waren onder andere Vision, Scarlet Witch, Black Panther, Quicksilver, Jocasta, Wonder Man, Hercules en Two-Gun Kid. Voor mij als jonge lezer een enorme schare nieuwe personages die verder ook nauwelijks bij naam genoemd werden. Dit was uiteraard ver voordat internet beschikbaar was om de helden op te zoeken. Er werd zelfs nauwelijks verwezen naar andere delen van De Vergelders om de voorgeschiedenis van de personages te leren kennen. En dat vond ik geweldig!

Met elk nieuw deeltje dat mijn ouders meebrachten leerde ik namelijk steeds meer kennen van al die kleurrijke personages. Pagina voor pagina werd mijn levenslange enthousiasme voor alles wat comic is in mij verankerd. Als ik de gescheurde en verkleurde pagina’s van De Vergelders nr. 4 nu open, dreun ik moeiteloos de namen van alle personages op, inclusief hun geheime identiteit. Heeft Eternals dat effect ook op jonge kijkers die hun eerste stap zetten in het Marvel Universum?

De broer van Thanos

The Avengers 232
The Avengers #232

Niet veel later las ik De Vergelders Special nr. 12 (in Amerika The Avengers nummers 231, 232 en 233). Inmiddels wist ik wie Thor, She-Hulk, Hawkeye, Wasp, Captain America en (de nieuwe) Captain Marvel waren. Maar wie was die goedlachse man in het rood, geel en wit? Wat had hij te maken met de verzamelaar en de andere kosmische schurken uit De Vergelders nr. 4, zoals Thanos? Met deze special zou er weer een nieuw stukje informatie aan mijn kennis worden toegevoegd.

Terwijl de Avengers en Nick Fury in gevecht zijn met een mysterieuze organisatie, landt in de tuin van het landhuis van de helden een ruimteschip. Een zwart silhouet stapt uit en stelt zich voor als Eros van Titan. Butler Jarvis herkent hem als Starfox die de Avengers eerder geholpen heeft om zijn broer Thanos te verslaan. De enthousiaste held leert dat de Avengers niet thuis zijn en gaat naar hen op zoek. Met zijn schip helpt hij hen een groot monster, opgeroepen door de schurk Plantman (jazeker), te verslaan. Dan vertelt hij de ware reden van zijn komst: hij wil een Avenger worden!

Eternals hoofdredactioneel – Starfox, (g)een lieverdje

Vanaf dat moment is Starfox een vast onderdeel van mijn verdere Vergelders-avonturen. Met de nodige strubbelingen blijft hij bij het team. Zo is Thor niet blij, omdat Starfox de broer van Thanos is. Eros kaatst terug dat Thors broer Loki ook geen lieverdje is. Zijn niet-aflatende bravoure en gewiekstheid vind ik als jonge lezer geweldig. Starfox heeft dan ook een speciaal plekje in mijn hart, al heb ik de laatste jaren weinig van hem vernomen. Tot Eternals.

Eros doet zijn intrede in het MCU

The Invincible Iron Man 55
The Invincible Iron Man #55

Deze held die in Amerika in The Invincible Iron Man #55 in 1973 werd geïntroduceerd, maakt rond de aftiteling van Eternals zijn intrede in het Marvel Cinematic Universe. Dit gebeurt min of meer op dezelfde wijze als hoe ik hem heb leren kennen in De Vergelders Special nr. 12. Hij stapt uit de schaduwen, zodat je hem voor het eerst goed kunt zien. Toen Pip the Troll in beeld verscheen (een personage waar ik minder mee heb) en zijn metgezel begon te introduceren, kreeg ik al een warm gevoel van binnen. Een nieuwe Eternal? Zou het…? Broer van Thanos? Het is hem! Starfox stapt het licht in en ik krijg kippenvel van mijn tenen tot mijn kruin.

Om me heen beginnen andere bioscoopbezoekers – vooral dames – ook te juichen. Verwarring en verbazing slaan bij me toe. Hoe kennen zij Starfox? Een personage dat in de Marvel strips al niet een hele grote rol speelt, laat staan bij bioscoopbezoekers bekend is. Waarom zijn zij net zo enthousiast als ik?

Wie is Harry Styles?

Buiten gekomen heb ik Harry Styles gegoogled. Toen viel het kwartje. Deze singer-songwriter is de perfecte keus om Starfox te spelen. De krachten van Eros bestaan uit het manipuleren van emoties van anderen. Een kracht die hem een charmeur maakt en hem de grenzen van het betamelijke doen opzoeken. De Brit – die onderdeel uitmaakte van de band One Direction – heeft dezelfde uitstraling en charisma die mij al die jaren geleden ook wist te fascineren.

Dus hoewel ik en het andere bioscooppubliek om totaal verschillende redenen enthousiast waren over de komst van dit kleurrijke personage, was het sentiment onder de streep hetzelfde: Starfox is in het Marvel Cinematic Universe verschenen!

Harry Styles als de Eternal Eros - Starfox
Harry Styles als de Eternal Eros – Starfox

Eternals hoofdredactioneel – Ik kan niet wachten op meer

Hoe het verder gaat met deze Eternal is nog afwachten. Volgens de geruchten heeft Eternals niet gepresteerd zoals Marvel en Disney gehoopt hadden. Hoe groot de rol van deze nieuwe helden gaat worden in de komende films, is dus afwachten. Ik zou het, zoals gezegd, geen probleem vinden als ze wat meer een bijrol gaan spelen in het geheel. Als kijker staan we dichter bij de menselijke helden als de Avengers, de Fantastic Four en zelfs de X-Men. Ook die laatsten zijn gewoon mensen die anders geboren zijn en daardoor minder ver van ons afstaan dan eeuwenoude kosmische helden van een verre planeet.

Desondanks wil ik meer van Starfox zien. En van Dane Whitman. Ook hij leerde ik rond dezelfde tijd als Eros kennen. Eternals gaf mij dus een hoop extra buiten het verhaal zelf om. De tweede keer kijken werd dat gevoel niet minder. Ik heb dan ook genoten van Eternals en nu weet je waarom. En net als in mijn jeugd kan ik niet wachten tot ik ze weer ergens tegen ga komen. Zelfs nu ik wel internet tot mijn beschikking heb om vooraf van hun komst op de hoogte te zijn!

Eternals streamt nu op Disney+.

Meer columns als Eternals hoofdredactioneel? Kijk in onze rubriek Columns!

Eternals hoofdredactioneel: © 2022-2022 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Eros in Eternals

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series
Official Superhero Merchandise