Ghostbusters Afterlife recensie – Modern Myths

Ghostbusters: Afterlife recensie – Who you gonna call next… ?

Wat hebben we er lang op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zo ver. Vanaf 18 november draait de nieuwe Ghostbusters film in de bioscoop! Ghostbusters: Afterlife sluit aan op het origineel uit 1984 en het vervolg – Ghostbusters II – uit 1989. De reboot uit 2016 wordt buiten beschouwing gelaten. Dirk was aanwezig bij de voorpremière en interviewde regisseur Jason Reitman. Lees in zijn Ghostbusters: Afterlife recensie of het jaren 80 spokengevoel weer helemaal terug is!

Lees ook Dirks interview met Jason Reitman. En wil je vrijkaartjes voor deze geestige film winnen, doe dan mee met onze Ghostbusters: Afterlife winactie!

Ghostbusters: Afterlife - PosterGhostbusters: Afterlife is een echte familiefilm geworden, zelfs achter de camera. De originele Ghostbusters werd namelijk geregisseerd door Ivan Reitman (Twins, Evolution). Hij heeft het stokje echter overgedragen aan zijn zoon Jason Reitman (Juno, Tully), die aan Ghostbusters: Afterlife een eigen draai geeft. Maar met veel respect voor het origineel.

In een vol Tuschinski was regisseur Jason Reitman aanwezig bij de voorpremière van zijn film. In een korte introductie vroeg hij vooral om geen spoilers te delen, zodat de film voor iedereen een verrassing blijft. Wees dus niet bang en maak je klaar voor een spoilervrije recensie van Ghostbusters: Afterlife.

There is something strange in your neighbourhood

Ghostbusters – The Next Generation

In de staat Pennsylvania in de Verenigde Staten ligt Summerville, een klein, slaperig stadje waar zich de laatste tijd mysterieuze zaken afspelen. Op een verlaten boerderij probeert een van de bewoners uit Summerville de strijd aan te gaan met het kwaad, maar moet dit met zijn leven bekopen.

Korte tijd daarna maken we kennis met alleenstaande moeder Callie (Carrie Coon (Gone Girl, Avengers: Infinity War)) en haar kinderen Trevor (Finn Wolfhard (Stranger Things, IT)) en Phoebe (Mckenna Grace (Annabelle Comes Home, Scoob!)). De familie kan moeilijk de touwtjes aan elkaar knopen en staat op het punt om uit hun huis gezet te worden.

Ghostbusters: Afterlife recensie - Carrie Coon, Mckenna Grace en Finn Wolfhard

Een beladen erfenis

Dan krijgt Callie te horen dat haar vader, met wie ze jaren geen contact heeft gehad, is overleden. Hij heeft haar een boerderij nagelaten. Een nieuwe start in Summerville zou mooi zijn, maar het is moeilijk om met twee opgroeiende kinderen ergens opnieuw te beginnen. Zeker met de pijnlijke herinneringen die Callie heeft aan haar vader. In haar ogen heeft hij haar in de steek gelaten. En nu laat hij haar ook nog enkel een oude, vervallen boerderij na.

Ghostbusters Ecto-1

Ghostbusters: Afterlife recensie – Nieuwe vrienden

De kinderen proberen er wat van te maken in hun nieuwe omgeving. Phoebe ontmoet “Podcast” (Logan Kim), een jongen die de vreemde gebeurtenissen in Summerville vastlegt in zijn podcasts. Trevor krijgt een oogje op Lucky (Celeste O’Connor (Freaky)), die in het plaatselijke restaurant werkt. Trevor gaat daar ook werken om dicht bij haar te zijn.

Ondertussen maakt moeder Callie kennis met Mr. Grooberson (Paul Rudd (Monsters vs. Aliens, Ant-Man and the Wasp)), de leraar van Phoebe. Dan ontdekt Phoebe iets bijzonders in de boerderij, dat verband houdt met de vreemde verschijnselen die zich voor blijven doen in Summerville…

Ghostbusters Afterlife - Modern Myths

Stranger Ghostbusters

Een film met veel kinderen én Finn Wolfhard in de hoofdrol, dan maak je gauw de vergelijking met Stranger Things. Tel hier nog de bovennatuurlijke gebeurtenissen bij op en je bent compleet. De film heeft echter geen jaren 80 “vibe”, maar doet wel veel met ons gevoel voor nostalgie.

In dat opzicht pakt regisseur en schrijver Jason Reitman – samen met schrijver Gil Kenan (Monster House, City of Ember) – het erg goed aan. Ghostbusters: Afterlife is gemaakt voor een nieuw publiek, dat misschien nog nooit een Ghostbusters film heeft gezien. De jeugdige sterrencast zal vooral het jongere publiek aanspreken.

Ghostbusters: Afterlife recensie - Stay Puft Marshmallow Man

Ook voor de “oudere fan”

Gelukkig worden de “oudere fans” niet vergeten, want de film zit vol verwijzingen naar de originele films uit 1984 en 1989. Ik kan me daarbij nog wel eens ergeren aan een film of serie met betweterige kids die op het laatste moment de wereld redden. Net als bij Stranger Things of de klassieker The Goonies is dat bij Ghostbusters: Afterlife gelukkig niet het geval. De kinderen vormen een belangrijk onderdeel van de film, maar de ontwikkeling van hun personages verloopt natuurlijk. Het draait ook niet alleen om de kinderen, maar vooral om familiebanden.

Ghostbusters Afterlife - Ghostbusters Legacy

Ghostbusters: Afterlife recensie – Veel geesten, weinig horror

In 1984 wist pappa Reitman zijn filmpubliek aan het lachen te krijgen, maar ook de stuipen op het lijf te jagen. In Ghostbusters II speelde zoonlief Jason zelfs nog een klein rolletje (hij was het jochie dat tegen Ray en Winston zegt: “You know, my dad says you guys are full of crap!”). Nu heeft hij dus zelf de touwtjes in handen.

Jason heeft de horror wat meer naar de achtergrond geschoven. Ghostbusters: Afterlife bevat genoeg spoken, maar ik mis de “creepy” sfeer uit het origineel. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan Reitman. Als liefhebber ben ik natuurlijk zelf ook een jaartje ouder en inmiddels gehard op het gebied van horror. Je keek destijds als tiener ook anders naar Ghostbusters dan nu. Wat Jason Reitman wel goed over weet te brengen, is het spannende gevoel van avontuur en ontdekking. Want zeg nou zelf, wat zou jij doen als je een Proton Pack in je kelder zou vinden?

Mckenna Grace als Phoebe

Een lach en een traan

Humor is belangrijk in Ghostbusters en de jonge sterren doen het goed. Met name Mckenna Grace en Logan Kim zijn erg grappig, zonder dat het vervelend wordt. Natuurlijk zorgt Paul Rudd – onlangs bekroond tot “sexiest man alive” – ook voor voldoende humor met zijn improvisatie. Hij heeft echter, in vergelijking met de kinderen, slechts een bijrol in de film.

Verdere lachsalvo’s worden veroorzaakt door de knipogen naar het origineel. Die zijn dan ook geweldig, vooral voor de oudgediende fans onder ons. Ghostbusters: Afterlife doet zijn naam ook eer aan, want naast de grappen en grollen heeft de film ook een emotionele lading. Misschien ligt het er soms een beetje te dik bovenop, maar het is genoeg om er een brok van in je keel te krijgen.

Muncher

Ghostbusters: Afterlife recensie – Volwaardig vervolg van vader op zoon

Na meer dan 30 jaar heeft Jason Reitman met Ghostbusters: Afterlife een waardig vervolg gemaakt in het Ghostbusters universum. Ghostbusters II was leuk en Ghostbusters uit 2016 “mwoah”, maar deze nieuwe film is zoals een vervolg of hommage zou moeten zijn. De invloed van Ivan Reitman is duidelijk voelbaar, maar Jason heeft er echt wel zijn eigen draai aan gegeven. Hij heeft een passend verhaal gemaakt dat ons wellicht een nieuwe generatie aan Ghostbusters zal geven!

Ghostbusters: Afterlife draait vanaf 18 november in de bioscoop. Vergeet niet om mee te doen met onze Ghostbusters: Afterlife prijsvraag en lees ook het Ghostbusters: Afterlife interview dat Modern Myths had met regisseur Jason Reitman en Gil Kenan voor nog meer Ghostbusters plezier. Bekijk hier de trailer:

Titel: Ghostbusters: Afterlife
Regisseur: Jason Reitman
Acteurs: Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Carrie Coon, Logan Kim, Paul Rudd
Uitgever: Sony Pictures / Universal Pictures
Genre: Sciencefiction

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Sony Pictures

Finn Wolfhard als Trevor

De Stay Puft Marshmallow Men

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.