Good Omens seizoen 2 recensie - Modern Myths

Good Omens seizoen 2 recensie – Het wachten meer dan waard!

Het was alweer in april 2020 dat Roxan haar eerste enthousiaste recensie schreef voor Modern Myths. Het onderwerp: het eerste seizoen van de Prime Video-serie Good Omens naar het boek van Terry Pratchett en Neil Gaiman. Sindsdien zat ze vol spanning te wachten op een tweede seizoen. En nu is het eindelijk zover! De zes afleveringen van Good Omens 2 zijn te streamen op Prime Video. Dus: “get a wiggle on” en lees onze Good Omens seizoen 2 recensie!

Ben je nog helemaal onbekend met de lotgevallen van de engel Aziraphale en de demon Crowley, lees dan Roxans Good Omens recensie.

In seizoen twee van Good Omens kruipen acteurs Michael Sheen (Dolittle, Slaughterhouse Rulez) en David Tennant (Doctor Who, Around the World in 80 Days, Jessica Jones) opnieuw in de huid van respectievelijk de engel Aziraphale en de demon Crowley, de geliefde personages van auteurs Neil Gaiman en Terry Pratchett.

Het verhaal begint enkele jaren na de mislukte apocalyps. Verbannen door hun hoofdkantoren Hemel en Hel gaat het leven zijn gangetje in onze favoriete boekwinkel in Soho in London, tot op een dag een zeer ongewenste gast op de stoep staat. De hel (en hemel) breken op aarde uit.

Good Omens seizoen 2 recensie - David Tennant als Crowley

Na “Armageddon’t”

Die ongewenste gast is namelijk niemand minder dan de hoogste aartsengel Gabriel (John Hamm (Mad Men, Fargo, Top Gun: Maverick)). Hij is naakt en verward en weet niks anders te vertellen dan dat er iets vreselijks staat te gebeuren. En dat hij het gevoel had dat Aziraphale hem kon helpen.

Zo begint voor Aziraphale en Crowley een chaotische speurtocht naar aanwijzingen, zowel in het heden als in hun gedeelde zesduizendjarige verleden. Het duo moet erachter komen voor welk onheil Gabriel zo bang is, terwijl agenten van zowel de hemel als de hel hen op de hielen zitten.

Jon Hamm als Gabriel en Michael Sheen als Aziraphale in Good Omens 2

Good Omens seizoen 2 recensie – Oude bekenden…

Producent Neil Gaiman (Lucifer, American Gods, The Sandman) en regisseur Douglas Mackinnon (Knightfall, Doctor Who, Dirk Gently’s Holistic Detective Agency) brengen in het tweede seizoen van Good Omens een deel van de oorspronkelijke cast van het eerste seizoen terug in hun eigen rollen. Een aantal personages hebben echter een nieuw gezicht gekregen, zoals de demon Beëlzebub. Deze rol wordt in het tweede seizoen vertolkt door actrice Shelley Conn (Bridgerton), die daarmee Anna Maxwell Martin vervangt.

Dat is iets wat in de wereld van Good Omens beter te verklaren valt dan in veel andere series. Gewoon door te vermelden dat ze haar oude “belichaming” zat was en toe was aan iets nieuws. Uiteraard mag Crowleys Queen-lievende klassieke Bentley ook niet ontbreken. Al krijgt de Bentley dit seizoen competitie van een door Buddy Holly bezeten jukebox. Een klein rolletje is ook weggelegd voor David Tennants zoon Ty.

Shelley Conn als Beelzebub

…en nieuwe gezichten

Naast oude bekenden, zien we ook een aantal vertrouwde gezichten terug in een totaal nieuwe rol. De getalenteerde Miranda Richardson speelde in seizoen een nog het medium Madame Tracy, maar is in seizoen twee terug als de ambitieuze demon Shax. Zij heeft de rol van agent van de hel op aarde overgenomen van Crowley. Ook Nina Sosanya en Maggie Service zijn bekende gezichten. In plaats van de satanische nonnen zuster Mary Loquacious en zuster Theresa Garrulous, spelen ze dit keer twee stervelingen genaamd Nina en Maggie.

Zij worden het slachtoffer van de pogingen tot “matchmaking” van de hopeloze romanticus Aziraphale. Hij denkt helaas dat het toppunt van menselijke romantiek de boeken van Jane Austen zijn. Humor en chaos zijn het gevolg. Hierin stelt dit tweede seizoen dan ook zeker niet teleur. Met een ijzersterke cast en de aanstekelijke energie tussen hoofdrolspelers David Tennant en Michael Sheen, boeit seizoen twee van de eerste tot de laatste minuut. Maar die laatste paar minuten…

Miranda Richardson als Shax en David Tennant als Crowley

Good Omens seizoen 2 recensie – Everyday its a-getting closer

Net als in het eerste seizoen, werden de openingstitels van Good Omens 2 gemaakt door animator Peter Anderson. De Monty Python-achtige intro bevat veel verwijzingen naar de gebeurtenissen in het tweede seizoen. Dat wordt in de loop van de tijd duidelijk, naarmate je meer afleveringen kijkt. Dat – en het zeer aanstekelijke openingsdeuntje gecomponeerd door David Arnold – maken het dan ook de moeite waard om bij deze serie de intro nooit over te slaan.

Het muzikale hart van seizoen twee is echter toch echt wel Buddy Holly’s nummer “Everyday”. Volgens schrijver Neil Gaiman was het altijd de bedoeling van Terry Pratchett dat dit de titelsong voor de tv-serie zou zijn, maar paste het nummer dat David Arnold componeerde uiteindelijk gewoon beter. Door het nummer nu centraal te stellen in de verhaallijn van seizoen twee, wordt eer betoond aan Terry Pratchetts oorspronkelijke idee op een manier die helemaal past in het verhaal.

Michael Sheen en David Tennant - Good Omens seizoen 2

Een vervolg op het boek

Good Omens paperback
Good Omens

Komedieschrijver en acteur John Finnemore hielp Neil Gaiman met het schrijven van het script voor het tweede seizoen van de tv-serie. Hierbij maakten ze gebruik van de ideeën die Neil Gaiman en de op 12 maart 2015 overleden Terry Pratchett al hadden voor een vervolg, toen hun boek Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch in 1990 uitkwam.

Hoewel ik op dat moment te jong was om het boek al te lezen, was Good Omens ergens in mijn middelbare schooltijd mijn eerste kennismaking met zowel Neil Gaiman als Terry Pratchett. Het zijn altijd twee van mijn favoriete fantasyschrijvers gebleven. Sindsdien heb ik de inmiddels vergeelde en verkreukelde paperback die ik toen kocht keer op keer herlezen. Ik heb me altijd weer afgevraagd hoe het nou verder zou gaan met de naïeve engel Aziraphale en de nog-niet-zo-slechte demon Crowley, nadat ze een stokje hadden gestoken voor armageddon en eindelijk vrij waren van hun respectievelijke bazen. En eindelijk was het nu zo ver.

Michael Sheen als Aziraphale en Quelin Sepulveda als Muriel

Meester van het duistere en macabere

Ik was echter even vergeten dat Neil Gaiman – naast dat hij een meesterlijke fantasie heeft – ook een meester van het duistere en macabere is. Hij is zeker niet zo vriendelijk voor zijn personages (en verwachtingsvolle fans) als Sir Terry Pratchett…

Hopelijk komt snel het verlossende woord dat er een derde seizoen komt van Good Omens. Het einde van het tweede seizoen zet in ieder geval de deur wagenwijd open voor nieuwe mogelijkheden. En al is er nog niks bevestigd, schrijver Neil Gaiman lijkt op twitter in ieder geval open te staan voor een vervolg. Hij zegt dat hij en Terry Pratchett nog ideeën genoeg hadden voor Aziraphale en Crowley.

David Tennant is Crowley

Good Omens seizoen 2 recensie – Alles eindigt

Ik verwacht dat het meest besproken moment uit Good Omens seizoen 2 het einde van aflevering zes zal zijn. Hier kan ook ik niet omheen. Om het risico op spoilers zo klein mogelijk te maken, staat mijn mening daarover in een aparte column op Modern Myths. Lees die niet als je Good Omens seizoen 2 nog niet hebt bekeken, maar ga dat dus snel doen!

Good Omens seizoen 2 streamt nu op Prime Video. Bekijk hier de trailer:

Titel: Good Omens seizoen 2
Regisseur: Douglas Mackinnon
Acteurs: Michael Sheen, David Tennant, Miranda Richardson, Jon Hamm
Uitgever: Amazon
Medium: Prime Video
Genre: Fantasy

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Prime Video

Nina Sosanya als Nina

Michael Sheen als Aziraphale en David Tennant als Crowley in Good Omens 2

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.