Percy Jackson and the Olympians recensie - Modern Myths

Percy Jackson and the Olympians recensie – Jeugdige Disney-versie

Na twee bioscoopfilms in 2010 en 2013 keert Percy Jackson, gebaseerd op de populaire young adult boekenserie van auteur Rick Riordan, terug in een live-action reboot op Disney+. Vanaf 20 december kun je kijken naar Percy Jackson and the Olympians. Roxan mocht de eerste afleveringen van het eerste seizoen alvast bekijken en laat je in haar Percy Jackson and the Olympians recensie weten of de bliksem in je huiskamer zal inslaan! 

Perseus “Percy” Jackson (in deze nieuwe serie gespeeld door Walker Scobell (Secret Headquarters, The Adam Project)) is een gewone twaalfjarige jongen. Nou ja gewoon, hij heeft ADHD en dyslexie en kent zijn vader niet.

Op school heeft hij maar één vriend, Grover (Aryan Simhadri (Trevor: The Musical, Just Roll With It)) en wordt hij gepest door de populaire kinderen in de klas. Oh ja, ook ziet hij dingen die niemand anders kan zien. Kortom, een doodgewone puber dus.

Percy Jackson and the Olympians - Walker Scobell als Percy Jackson

Halfbloeden en goden

Dit alles verandert tijdens een schoolreisje als een van zijn docenten een monster blijkt te zijn dat hem probeert te vermoorden. Maar natuurlijk heeft niemand anders dat gezien. De enige die Percy gelooft, is zijn moeder.

Percy is namelijk een halfbloed, een zoon van een van de goden van Olympus. Halfbloeden zijn echter niet veilig in de gewone wereld nadat hun krachten ontwaken. Ze worden opgejaagd en vermoord door monsters.

Timothy Omundson als Hephaestus

Percy Jackson and the Olympians recensie – Helden en centaurs

Daarom besluit zijn moeder om Percy naar “Camp Halfblood” te sturen, een veilige plek waar halfbloeden worden opgeleid tot helden onder leiding van de centaur Chiron (Glynn Turman (The Devil You Know, Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities)) en de god Dionysius (Jason Mantzoukas (Star Trek: Prodigy, Invincible)). Zijn beste vriend Grover gaat gelukkig mee, maar blijkt ook een geheim te hebben.

Het ontwaken van Percy zet echter een verbond tussen de goden op spanning. Sommigen van hen hadden elkaar namelijk beloofd om geen kinderen meer te verwekken bij sterfelijke vrouwen. Tot overmaat van ramp wordt de “master bolt” de bliksemschicht van Zeus en het teken van zijn macht gestolen en krijgt Percy hier de schuld van. Samen met Grover en Annabeth (Leah Jeffries (Beast, Rel)) – die ook op Camp Halfblood zit – moet Percy afdalen in de onderwereld om een oorlog tussen de goden af te wenden.

Leah Jeffries als Annabeth Chase

Spanning en huivering

Percy Jackson and the Olympians 5 Book Boxed Set
Percy Jackson and the Olympians 5 Book Box

Veel fans van Rick Riordans Percy Jackson-boekenserie zullen met spanning zitten te wachten op deze nieuwe verfilming van de boeken. Maar na de eerdere pogingen tot verfilming met Logan Lerman (Hunters) in de rol van Percy Jackson, was ik een beetje huiverig of Disney de boeken wel eer aan zou doen met hun versie.

De films Percy Jackson & the Lightning Thief (2010) en Percy Jackson: Sea of Monsters (2013) wisten fans en critici niet te overtuigen, ondanks een sterrencast met onder andere Pierce Brosnan, Uma Thurman en Sean Bean in de rollen van verschillende monsters en goden. Een groot probleem van deze verfilmingen was dat ze op belangrijke punten niet trouw waren aan de boeken. Ook stond schrijver Rick Riordan zelf totaal niet achter de vorm die zijn verhalen kregen in deze verfilmingen. Dat pakt Disney in ieder geval anders aan.

Aryan Simhadri als Grover Underwood in Percy Jackson and the Olympians

Percy Jackson and the Olympians recensie – Trouw aan het boek 

Het eerste seizoen van Disneys tv-serie Percy Jackson and the Olympians verfilmt opnieuw het eerste boek uit de serie: The Lightning Thief. Daarbij heeft Disney schrijver Rick Riordan ditmaal vanaf het begin aan boord gebracht als co-ontwikkelaar en schrijver. Wat meteen opvalt in de eerste twee afleveringen, is dat de serie het boek trouw volgt. In dat opzicht is het al een grote verbetering op de eerder geproduceerde films.

Wel vind ik dat – in tegenstelling tot young adult-series zoals Wednesday (2022), die ook voor volwassenen interessant zijn en veel (volwassen) humor bevatten – Percy Jackson and the Olympians veel meer op een jong publiek gericht is.

Walker Scobell als Percy Jackson

Een overtuigende minotaurus

Dat is misschien niet verrassend, omdat het uiteindelijk om een verfilming van kinderboeken gaat. Maar normaal gesproken is Disney er een ster in om in hun kinder(animatie)films ook grapjes gericht op het volwassen publiek te stoppen. Die humor mis ik in deze versie nog een beetje.

Wel is de serie mooi vormgegeven, met in de eerste aflevering meteen al een monsterachtig overtuigende CGI-minotaurus. Disneys special effects stellen weer niet teleur.

Aryan Simhadri als Grover Underwood, Leah Jeffries als Annabeth Chase en Walker Scobell als Percy Jackson

Percy Jackson and the Olympians recensie – Een inleiding

De eerste twee afleveringen van de serie voelen als een inleiding die je de belangrijkste informatie moeten geven, voordat je aan het echte verhaal kunt beginnen. Met name de tijd in Camp Halfblood voelt gehaast met weinig uitleg, terwijl er eigenlijk niet heel veel bijzonders gebeurt. Je zou bijna de “Zero to Hero” montage uit Disneys Hercules onder dit stukje kunnen zetten.

Als Percy aan het einde van aflevering twee op queeste wordt gestuurd om Zeus bliksemschicht te gaan terughalen, voelt het net of hij pas twee dagen in het kamp is en zijn we nog weinig te weten gekomen over de beweegredenen van de personages uit de serie. Dit komt ook doordat de afleveringen relatief kort zijn, ongeveer 30 tot 40 minuten per stuk. Ze voelen daardoor als hoofdstukken in een boek waarin je graag snel door zou willen lezen.

Timm Sharp als Gabe Ugliano

Net als Harry Potter

Hoewel ik nog niet helemaal overtuigd werd door de eerste twee afleveringen van Percy Jackson and the Olympians, vond ik het wel al een enorme verbetering ten opzichte van de eerdere films. Iets wat daar sterk aan bijdraagt, is dat de producenten dit keer kozen voor een diverse en jonge cast.

Percy Jackson is in het eerste boek uit de serie namelijk twaalf jaar oud – vergelijkbaar met de elfjarige Harry Potter in De Steen der Wijzen – en wordt in elk boek ouder. In het eerste boek is hij een kind dat op het punt staat een tiener te worden. Zowel Walker Scobell (Percy) als Leah Jeffries (Annabeth) zijn op dit moment veertien jaar oud. Dat in tegenstelling tot Logan Lerman die achttien was op het moment dat Percy Jackson & The Lightning Thief uitkwam.

Leah Jeffries als Annabeth Chase in Percy Jackson and the Olympians

Percy Jackson and the Olympians recensie – Een grote verbetering

Dat lijkt misschien een klein verschil, maar het maakt wel degelijk verschil in de beleving van de verfilming. In de boeken is Percy een kind dat met name op zoek is naar zijn vader en langzaam in zijn rol als held groeit. De reis van de zeventienjarige Percy uit de films is die van een jongvolwassene op zoek naar zijn plek als volwassene in een wereld van helden en goden met hele andere achterliggende motivaties. Ik ben dus erg blij met deze keuze van Disney.

Daarnaast was ik benieuwd naar de goden en monsters waarvan ik al wist dat ze een rol zouden gaan spelen in dit seizoen. Vooral de nieuwe Hades, die ik me altijd voorstel als een soort oudere Gothic rockster…

Adam Copeland als Ares
Adam Copeland als Ares

Doet het boek eer aan

Hoewel ik na het zien van de eerste twee afleveringen van de serie dus nog niet helemaal overtuigd was van deze nieuwe Percy Jackson-verfilming, kwam dit gelukkig snel goed vanaf het moment dat de queeste om de meesterschicht van oppergod Zeus terug te halen echt uit de startblokken kwam.

Percy, Grover en Annabeth beginnen aan een race tegen de klok om de meesterschicht terug te halen uit het rijk van Hades, voordat een allesverwoestende oorlog uitbreekt tussen Zeus (gespeeld door de inmiddels overleden acteur Lance Reddick (John Wick: Chapter 4, The Legend of Vox Machina, Godzilla vs. Kong)) en Poseidon (Toby Stephens (Lost in Space)). Hierbij moeten ze het opnemen tegen monsters als de medusa en Griekse goden waarvan niet altijd duidelijk is of ze kwaad in de zin hebben, zoals Ares en Hermes.

Lance Reddick als Zeus
Lance Reddick als Zeus

Percy Jackson and the Olympians recensie – Bevaar de Sea of Monsters

Magnus Chase and the Gods of Asgard boxed set
Magnus Chase and the Gods of Asgard

De laatste aflevering van de serie eindigt met een plottwist die de deuren wagenwijd openzet voor Percy Jackson seizoen twee. Gelukkig is inmiddels bevestigd dat dat tweede seizoen er ook zal komen. In het tweede verhaal – gebaseerd op het boek Percy Jackson and the Sea of Monsters – moeten Percy, Annabeth en Grover samen met de andere halfgoden van Camp Halfblood het gulden vlies terugvinden om het kamp te redden. Als dat seizoen net zo trouw blijft aan het boek als seizoen 1, dan moet het wel goedkomen.

En ook na het tweede seizoen blijft er nog genoeg materiaal van Rick Riordan over om te verfilmen. De boekenserie Percy Jackson and the Olympians bestaat namelijk uit zeven boeken en daarna volgen nog twee spinoff-series The Heroes of Olympus en The Trials of Apollo binnen hetzelfde universum. Dus kun je niet wachten, dan zijn deze boeken misschien iets voor jou. Of duik in de Noorse mythologie met Rick Riordans trilogie Magnus Chase and the gods of Asgard. Genoeg te ontdekken dus, voordat het tweede seizoen van Percy Jackson and the Olympians op Disney+ te streamen is!

Percy Jackson and the Olympians streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer: 

Titel: Percy Jackson and the Olympians
Regisseurs: James Bobin, Anders Engström, Jet Wilkinson
Acteurs: Walker Scobell, Leah Jeffries, Aryan Simhadri, Charlie Bushnell
Uitgever: Disney
Medium: Disney+
Genre: Fantasy

Modern Myths Shop 

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Walker Scobell is Percy Jackson

Walker Scobell als Percy Jackson en Leah Jeffries als Annabeth Chase

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.