Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Comics
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Dutch Comic Con 2019 Winter Edition sfeerverslag – In de ban van het fantastische genre

Afgelopen 23 en 24 november stroomde de Jaarbeurs in Utrecht weer vol met fans van het fantastische genre. Liefhebbers van comics, anime, films, games en series konden zich er volledig in onderdompelen en het blijkt dat Nederland geen genoeg kan krijgen van deze conventie. Een Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Modern Myths-sfeerverslag!

Het Dutch Comic Con-avontuur begon dit jaar al ver voordat je de drempel overstapte. Utrecht was een verkeerschaos wegens meerdere evenementen en de organisatie waarschuwde dan ook met de trein te gaan. Eenmaal aanwezig op de conventies was het niet minder druk. De kaartjes waren uitverkocht en dat was te merken. Ondanks de enorme hallen en flinke hoeveelheid ruimte tussen de verschillende ‘gebieden’, was het schuifelen geblazen bij de kraampjes. Het is goed om te zien dat Dutch Comic Con in zo’n korte tijd zo populair is geworden. Het bewijs dat er in Nederland zeker een podium is voor dit genre.

Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Comics
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag – Comics
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Studio Gibli merchandise
Studio Ghibli merchandise
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Uitgeverij Zilverspoor_Zilverbron
Uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron

Meer dan comics

Dat Dutch Comic Con intussen meer is dan alleen maar een conventie voor strips, is een feit. Wie rondloopt door de hallen ziet verschillende stands waar je foto’s kunt maken van de nieuwste series en films. Of je nu fan bent van Harley Quinn’s nieuwst film Birds of Prey of je liever zit te wachten op de reboot van Beverly Hills 90210; het staat er allemaal. Dit jaar vielen mij de anime-cosplayers extra op, vooral My Hero Academia was, toepasselijk voor het thema, goed vertegenwoordigd. En natuurlijk mochten de Marvel- en Star Wars-kostuum ook niet ontbreken.

Hieronder zie je een paar van de geweldige cosplayers die we tegen het lijf liepen. Voor nog meer foto’s kun je kijken in ons Dutch Comic Con 2019 Winter Edition cosplay-fotoalbum op Facebook.

Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Birds of Prey kop van Jut
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag – Birds of Prey kop van Jut
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition - Anime
Anime personages
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition - Black Cat
Black Cat en vriend
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition - Jawa en droid
Jawa en droid
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition - Streetfighter Cammy
Street Fighter Cammy

Merchandise Walhalla

Wil je jouw verzameling uitbreiden? Dutch Comic Con levert je alles wat je nodig hebt om kenbaar te maken dat je dol bent op die ene serie. Funko’s waren er weer in overvloed, maar ook andere figuurtjes, pluches, t-shirts, posters of beeldjes waren te verkrijgen. Daarnaast biedt Dutch Comic Con ook de kans voor Nederlandse artiesten om hun kunst te verkopen. Er waren genoeg stands met artiesten die met grote zorgvuldigheid tekeningen, ansichtkaarten, glazen en nog veel meer hadden gemaakt en daar verkochten. Ook auteurs en striptekenaars van Nederlandse bodem waren goed vertegenwoordigd.

Wat nog meer opviel, was het grote aantal stands dat comics verkocht. Rijen en rijen met comics, van zeer goedkope tot bijzonder dure. De diversiteit was prachtig om te zien en de ‘Comic’ was dit jaar dus zeer goed vertegenwoordigd in de Dutch Comic Con 2019 Winter Edition.

Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Posters
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag – Posters
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - bekers
Bekers
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Steampunk merchandise
Steampunk merchandise

Dutch Comic Con 2019 Winter Edition – Meet your Heroes!

Heb je altijd al jouw held willen ontmoeten? Dit jaar waren er weer verschillende gasten aanwezig voor een Q&A, maar natuurlijk ook voor een meet & greet. Helaas moesten Colin O’Donoghue (Once Upon a Time) en Chandler Riggs (The Walking Death) afzeggen, maar wel van de partij waren: Evanna Lynch (Harry Potter­-series), Marie Avgeropoulos (The 100), Tyler Posey (Teen Wolf) en Ian Ziering (Beverly Hills 90210). Het bewijs dat Nederland ook echt grote namen weet binnen te halen. En dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende comic-striptekenaars en -schrijvers, als Arthur Adams, Chris Sprouse, Kurt Busiek en Carlos Pacheco. Gelukkig had Jeroen daarover alvast iets geschreven, zodat je wist welke strip je kon laten signeren. Lees ook Jeroens interview met Kurt Busiek tijdens de Comic Con.

Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Arthur Adams
Arthur Adams
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Carlos Pacheco
Carlos Pacheco
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Paul van Loon
Paul van Loon
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Nerds!_1
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag – Nerds!

Naast het hoofdpodium was er ook de ‘Cozy Corner’, waar verschillende interessante panels en interviews gehouden werden. Op zaterdag werd de aftrap gegeven door Kurt Busiek en Carlos Pacheco, die vertelden over hoe hun maxiserie Avengers: Forever tot stand is gekomen en hoe ze samenwerken aan de fantasycomic Arrowsmith. Op zondag interviewde Marvel-redacteur Alanna Smith tekenaars Arthur Adams en Chris Sprouse, over hoe je een strippagina samenstelt en welke uitdagingen je daarbij tegenkomt. Hoe breng je bijvoorbeeld een lange conversatie in beeld die zich pagina na pagina op dezelfde locatie afspeelt? Ook leuk was het interview met cabaretiers Emilio Guzman en Thijs van Domburg. Zij hebben het boek Nerds! geschreven, over wat het betekent om een nerd te zijn in deze tijd van overvloed aan films, series, strips en boeken in het fantastische genre. Herkenbaar voor iedereen in het publiek!

Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Cozy Corner panel Kurt Busiek en Carlos Pacheco
Cozy Corner panel Kurt Busiek en Carlos Pacheco
Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Emilio Guzman en Thijs van Domburg - Nerds
Emilio Guzman en Thijs van Domburg – Nerds!

Let the geek out

Mijn persoonlijke hoogtepunt was toch wel het winnen van de Kinepolis­-filmquiz. Mijn Jumanji-kennis is op peil en ik zal de gewonnen zonnebril met eer dragen. Je kon natuurlijk ook meedoen aan andere filmquizen, zoals van Star Wars en Frozen. Ook gamemagazine Power Unlimited was van de partij en hield een gamequiz. House of Wax Entertainment bracht Whoville en The Grinch akelig realistisch tot leven en er waren weer prachtige kunstwerken van Lego. Wilde je die nieuwste Switch-spellen van Nintendo testen? Ook dat kon. Even Pokémon vangen in Galar met Pokémon Sword en Pokémon Shield, Luigi helpen in Luigi’s Mansion 3 of aanwezig zijn met Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020. Eigenlijk te veel om te doen op een dag.

Dutch Comic Con 2019 Winter Edition Sfeerverslag - Power Unlimited Gamequiz
De Power Unlimited Gamequiz
House of Wax The Grinch
House of Wax – The Grinch
Lego fantasie Daniel
Lego fantasie
Nintendo booth Daniel
Nintendo booth

Dutch Comic Con 2019 Winter Edition:
Kom aan boord

Als je nog nooit op een Dutch Comic Con bent geweest, dan raden we het je van harte aan. De drukte betekent dat er nog altijd behoefte is voor zo’n conventie, al hopen we dat er volgend jaar minder activiteiten tegelijk zijn, om de binnenstad wat te sparen. Desondanks was de sfeer op de Dutch Comic Con 2019 Winter Edition goed en de keuze in activiteiten reuze. Jij bent er volgende keer toch ook bij?

Meer Modern Myths-verslagen vind je in onze rubriek Reportages.

© 2019-2023 Modern Myths – Foto’s: © Jeroen Geelhoed en Daniel Warmoeskerken

Knightrider Kitt
Knight Rider KITT
Star Wars blueprints
Star Wars blueprints
Jeroen en Platypus
Jeroen en Platypus
Despicable Me
Despicable Me
De heldin van de WegenWacht
De heldin van de Wegenwacht, die Jeroen kwam helpen met zijn lekke achterband op de eerste dag van de DCC 2019 …

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.