Star Wars: Legion board 1
BoekenBoeken

MODERN MYTHS MERCHANDISE – STAR WARS: LEGION MINIATUUR OORLOGSPEL

Miniatuur oorlogsspellen zijn er in alle soorten en maten. Ze variëren van spellen die je keukentafel omtoveren tot ware slagvelden met grote legers van tientallen poppetjes, tot spellen waar je kleine schermutselingen naspeelt tussen enkele figuurtjes. Star Wars: Legion valt onder die laatste categorie. De eenvoudige spelregels laten je meteen in actie komen, waardoor het voor iedereen geschikt is. Modern Myths kreeg een demonstratie en de miniaturen willen we natuurlijk in onze vitrine!

Tijdens het afgelopen Spellenspektakel 2017 keek ik samen met hoofdredacteur Chris mijn ogen uit naar de geweldige diversiteit aan bord- en kaartspellen op de beursvloer. Zelf heb ik lange tijd het miniatuur oorlogspel Warhammer gespeeld (mijn leger was de Skaven), dus het was niet verwonderlijk dat mijn interesse naar een tafel getrokken werd waar een bonte verzameling Star Wars-figuurtjes klaar stonden om de laserguns met elkaar te kruizen. Het ging om Star Wars: Legion van Fantasy Flight Games, een miniatuur oorlogsspel in een galaxy far, far away.

Star Wars: Legion board 2

Stormtroopers versus Rebels

Terwijl we voor de prachtig aangeklede tafel stonden waar Star Wars: Legion op uitgestald stond, werden we aangesproken door spelleider Pepijn, die ons met alle plezier voor de camera uit wilde leggen hoe het spel werkt. De basisset van Star Wars: Legion bestaat uit miniaturen van Stormtroopers en Rebels, waarmee je de klassieke gevechten uit de films na kunt spelen. De basisfiguren worden aangevuld met twee ‘helden’ – Luke Skywalker en Darth Vader – en er zijn enkele voertuigen.

Zoals een goede verzamelgame betaamd kun je je spel verder uitbreiden met extra units als Speeder Bikes en AT-ST lopende tanks. De figuurtjes stonden – volledig beschilderd – klaar om gebruikt te worden.

Star Wars: Legion Pepijn

In zes beurten je tegenstander slopen

De spelregels in Star Wars: Legion zijn bijzonder eenvoudig, zodat de actie meteen kan beginnen. Het doel is meestal om je tegenstander zoveel mogelijk schade te berokkenen. Er zijn scenario’s om extra variatie in het gevecht te brengen, maar je bent voornamelijk aan het schieten, verdedigen en dekking aan het zoeken. De potjes verlopen ook lekker vlot, want een spelronde bestaat uit maximaal zes beurten. Alle eigenschappen van de troepen (units) op het bord staan overzichtelijk op één kaartje per unit, zodat je tafel niet overvol raakt met regelboeken, papieren en andere extra’s.

Star Wars: Legion board 1

Eenvoudig en doeltreffend

Elke unit beschikt over statistieken als gezondheid en aanvalskracht. Met dobbelstenen bepaal je of je manschappen de vijand raken en zo ja, hoeveel schade ze berokkenen. Je tegenstander mag zich hiertegen verdedigen. Het lopen en schieten voer je uit met ‘linialen’, de zogeheten ‘markers’. Plaats een marker aan de basis van je miniatuur en je kunt bepalen in welke richting je manschappen zich bewegen. De afstand van je ‘blaster’schot bepaal je met een marker die uit drie stukken bestaat. Eenvoudiger kan niet.

Star Wars: Legion statistieken

Star Wars: Legion compleet starterspakket, decor zelf toevoegen

Het basispakket van Star Wars: Legion komt met alle benodigdheden om meteen aan de slag te kunnen: 33 miniaturen (waaronder Luke Skywalker, Darth Vader en voertuigen), barricades en de kaartjes, fiches en dobbelstenen. Het landschap/decor moet je wel zelf bouwen en uiteraard zijn de miniaturen ook zelf te beschilderen, zoals het bij een hobbyspel hoort. Pepijn gaf ons verschillende tips om hiermee aan de slag te gaan. Zo kun je online veel voorbeelden vinden en kun je natuurlijk gebruik maken van de talloze LEGO Star Wars sets die te koop zijn. Of ga eens naar een spellenspeciaalzaak om andere fans van miniatuurgames te ontmoeten en hun hulp in te schakelen.

Star Wars: Legion Darth Vader

Hoor de laserstralen

Star Wars: Legion is een leuk spel dat de actie uit de films prima weerspiegelt. Tijdens het spelen hoor je haast de rondvliegende laserstralen. Het spel wordt eind februari 2018 verwacht en de basisset zal rond de 100 euro kosten. Verschillende uitbreidingen, zoals meer Stormtroopers en de al eerder genoemde Speeder Bikes en AT-ST lopende tanks, zullen dan ook verkrijgbaar zijn.

Star Wars: Legion packshot

Kijk hieronder hoe Pepijn de basisregels van het spel uitlegt:

Star Wars: Legion AT-ST

In Modern Myths Merchandise geeft redacteur Jeroen regelmatig een tip om je fantasy-verzameling uit te breiden. Duik mee in het aanbod van action figures, statues, gadgets, merchandise en andere hebbedingen en laat horen wat je zelf op de plank hebt staan in de comments.

Eerste deel: kijk hier (Funko Pop! Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales)
Tweede deel: kijk 
hier (Hot Toys Iron Man Mark XLVII)
Derde deel: kijk 
hier (McFarlane Toys The Labyrinth en The Dark Crystal)
Vierde deel: kijk 
hier (Ubisoft Store South Park: The Fractured But Whole – Coons Driewieler)
Vijfde deel: kijk 
hier (Wonder Woman door Mezco Toys en NECA)
Zesde deel: kijk hier (The Legend of Zelda: Breath of the Wild Link van First 4 Figures)
Zevende deel: kijk hier (Game of Thrones: Knuffel en schud het nieuwe seizoen)
Achtste deel: kijk hier (Luke Skywalker Return of the Jedi Sixth Scale Figuur)
Negende deel: kijk hier (Assassin’s Creed: Origins Bayek en Apple of Eden)
Tiende deel: kijk hier (The Dark Crystal Boardgame)
Elfde deel: kijk hier (Unpacking Goblins! Labyrinth uitbreiding)

© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.