The Batman recensie - Modern Myths

The Batman recensie – Een realistische, fantastische nieuwe Dark Knight

In 1939 maakte de misdaad voor het eerst kennis met Batman in Detective Comics #27. De gemaskerde vleermuisman werd bedacht door tekenaar Bob Kane en schrijver Bill Finger en is nog steeds een van de populairste superhelden van de Amerikaanse uitgeverij DC Comics. Dat Batman het niet alleen goed doet in de comics, blijkt uit het feit dat er om de zoveel jaar een nieuwe film(reeks) verschijnt. Lees in onze The Batman recensie hoe de “83-jarige” superheld in zijn nieuwste film bewijst dat hij nog net zo fit is als toen hij voor het eerst op papier verscheen!

The Batman - PosterNatuurlijk zien we Bruce Wayne/Batman in deze film niet op ware leeftijd, zoals in de comics van The Dark Knight Returns van Frank Miller (een aanrader!). Regisseur Matt Reeves (Dawn of the Planet of the Apes, Cloverfield) gaat ervan uit dat iedereen nu wel de ontstaansgeschiedenis kent van Batman. Bruce Wayne wordt dit keer gespeeld door Robert Pattinson (Twilight, Tenet, The Lighthouse)). Na twee jaar vechten tegen de misdaad in het duistere Gotham staat de “caped crusader” misschien wel voor de meest ingewikkelde zaak uit zijn carrière.

Gotham City wordt namelijk geteisterd door een nieuwe sadistische seriemoordenaar: The Riddler. Zijn slachtoffers zijn belangrijke politieke figuren uit de stad. Luitenant James Gordon (Jeffrey Wright (Shaft, No Time to Die)) schakelt de hulp in van Batman. De moordenaar laat raadsels achter die de speurders steeds een stap dichterbij de onthulling van zijn identiteit brengt.

Jeffrey Wright als James Gordon

De duistere geschiedenis van de familie Wayne

Batman onderzoekt belangrijke figuren uit de onderwereld, zoals Carmine Falcone (John Turturro (Transformers)) en Oswald Cobblepot – The Penguin (Colin Farrell (Fantastic Beasts and Where to Find Them, Artemis Fowl).

Hij krijgt hierbij hulp van de mooie Selina Kyle (Zoë Kravitz (Mad Max: Fury Road)). Je kent haar beter als Catwoman. Ze stuiten op een groot corruptieschandaal. En als hierin ook de naam van de familie Wayne naar voren komt, wordt de zaak voor Batman persoonlijk.

Colin Farrell als Oswald Cobblepot - The Penguin

The Long Halloween

Batman: The Long Halloween
Batman: The Long Halloween

Het zal lezers van de Batman-comics niet ontgaan dat een groot deel van de film gebaseerd is op de dertiendelige reeks Batman: The Long Halloween van schrijver Jeph Loeb en tekenaar Tim Sale. Dit verhaal staat hoog in mijn Batman Top 10. Ik ben dan ook zeer te spreken over de manier waarop Matt Reeves het verhaal benadert en er toch geheel zijn eigen draai aan weet te geven.

In Batman: The Long Halloween gaat Bruce Wayne samen met captain James Gordon en officier van justitie Harvey Dent de strijd aan tegen de misdaad en corruptie in Gotham City. Ze krijgen hierbij ook te maken met de geheimzinnige moordenaar “Holiday”. The Long Halloween is vorig jaar ook uitgebracht als animatiefilm in twee delen (lees onze recensies: The Long Halloween en The Long Halloween Part Two).

The Batman recensie

The Batman recensie – Een echt detectiveverhaal

Waar The Batman ook in uitspringt, is het realisme waarmee alles wordt gebracht. Natuurlijk is een man in een vleermuispak niet realistisch, maar alles daar omheen wel. Verwacht dus geen aliens of monsters, zoals in Justice League of The Suicide Squad. Regisseur Matt Reeves laat Batman terugkeren naar zijn roots en brengt ons een spannend detectiveverhaal dat je kunt vergelijken met Seven van David Fincher. In tegenstelling tot andere Batman-films zijn ook de schurken een stuk echter. Waar Tim Burton en Joel Schumacher zich voor de schurken lieten inspireren door de comics, gooit Reeves het over een andere boeg. Een goed voorbeeld hiervan is The Riddler, die in deze film geen superschurk is in een strak groen pakje. Hij heeft veel meer weg van de “Zodiac Killer”, de seriemoordenaar die eind jaren 60 Amerika in zijn greep hield.

Die realiteit zie je ook terug in de duistere straten van Gotham City. De gebouwen en locaties doen je denken aan echte grote steden. Batman verschuilt zich ook niet in een grot vol memorabilia, maar heeft zijn hoofdkwartier in een verlaten metrotunnel. Natuurlijk heeft hij wel allerlei technische snufjes tot zijn beschikking. En zijn Batmobile, waarvan je kippenvel krijgt. Het is geen vleermuisachtige wagen, maar een krachtige bolide die overal doorheen gaat.

De nieuwe Batmobile

Whack, Slam, Boom… de eerste Batman-series

Batman - The Complete Television Series
Batman – de televisieserie

Niet alleen in comics, maar ook op het kleine en grote scherm kent Batman een lange geschiedenis. De eerste serie verscheen in 1942 met Lewis Wilson als Batman. In 1949 speelde Robert Lowery de rol in het vervolg Batman and Robin. In 1966 verscheen de eerste serie van Batman in kleur. Die reeks was mateloos populair en er verscheen zelfs een film. Bruce Wayne/Batman werd gespeeld door Adam West. De serie was kleurvol, humoristisch en bevatte overdreven acteerwerk en bijzondere special effects en camerastandpunten.

The Batman recensie – Batman vs. The Dark Knight

Daarna was het enkele jaren stil rond Batman, totdat regisseur Tim Burton zijn eigen, gotische, draai gaf aan Batman (1989) en Batman Returns (1992). Het was Michael Keaton die de rol van Bruce Wayne/Batman speelde. Vanwege het succes van de Burton-films volgenden nog de mindere Batman Forever (1995) en Batman & Robin (1997), beide geregisseerd door Joel Schumacher. In deze films speelden eerst Val Kilmer en daarna George Clooney de rol van Bruce Wayne/Batman.

Het was Christopher Nolan (Inception, Interstellar) die het aandurfde om het Batman-verhaal nieuw leven in te blazen. Hij deed dit met zijn The Dark Knight-trilogie, bestaande uit Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012). Daarvan is de middelste misschien wel het beste, mede door het optreden van Heath Ledger als The Joker. En overigens is ook dat deel geïnspireerd door de eerder genoemde The Long Halloween. In alle drie de Nolan-films speelt Christian Bale de hoofdrol van Bruce Wayne/Batman.

The Dark Knight trilogie
The Dark Knight trilogie

Wil de echte Batman opstaan?

De afgelopen jaren speelde Ben Affleck de rol van Batman in Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). Het was een wat geforceerde poging van regisseur Zack Snyder (Watchmen) om de strijd aan te gaan met The Avengers van Marvel. Affleck was ook kort te zien in Suicide Squad (2016) van David Ayer. Na Justice League (2017) van opnieuw Zack Snyder, werd er al snel gespeculeerd over een nieuwe Batman-film met Affleck in de hoofdrol. Die is er helaas nooit van gekomen, maar na het zien van The Batman ben ik over die teleurstelling snel heen.

Acteur Robert Pattinson zal voor altijd geassocieerd worden met zijn rol als vampier Edward Cullen in de Twilight-reeks. En dat is jammer, want de 35-jarige acteur heeft inmiddels met films als Tenet en The Lighthouse laten zien dat hij veel meer in zijn mars heeft dan alleen de rol van charmante vampier. Wat mij betreft mag Pattinson voorlopig dan ook blijven als Batman. Hij brengt een bepaalde eenzaamheid en droefenis in de jonge misdaadbestrijder. Dat is logisch, als je weet wat de jonge Bruce Wayne heeft meegemaakt. Maar je ziet ook zijn woede en frustratie in de strijd tegen de misdaad. Daarbij vraagt hij zich ook regelmatig af of het allemaal wel zin heeft. En dit maakt The Batman wederom realistisch en menselijk.

Robert Pattinson als Bruce Wayne

The Batman recensie – Donker, rauw, rood en geweldig

The Batman heeft vooralsnog geen link met het DC Extended Universe en ik hoop dat dat zo blijft. De film is donker, rauw en rood. Die kleur past ontzettend goed in de “noir”-uitstraling van de stad. Maar het kan ook de kleur van angst, gevaar of zelfs hoop zijn.

Ik keek in eerste instantie op tegen de 175 minuten die Matt Reeves voor ons in petto had, maar dit bleek ongegrond. De film is geweldig en ik had zelfs een aantal kippenvelmomenten. Net als Joker speelt de film zich af in het normale leven. Er is geen aaneenschakeling van CGI-actiescènes, waarbij door alle drukte de helft aan je voorbijgaat. Mede door zijn realistische setting en het spannende verhaal blijft The Batman daarom de volledige 175 minuten boeien!

The Batman draait vanaf 3 maart in de bioscoop. Bekijk hier de trailer: 

Titel: The Batman
Regisseur: Matt Reeves
Acteurs: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Colin Farrell, Andy Serkis
Uitgever: Warner Bros
Genre: Superhelden / Detective

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros

The Riddler in The Batman

Robert Pattinson als Bruce Wayne - Batman

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise