Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

Modern Myths Redactie Top 3 van 2022 – Een fantastische bonte mix, met een winnaar!

Vorig jaar, in 2022, stroomden de bioscopen langzamerhand weer vol en konden we elkaar eindelijk weer treffen op festivals en comic cons. De productie van nieuwe titels in het fantastische genre was echter nooit opgedroogd. Sommige creatieve geesten hadden zelfs juist meer focus gekregen door het wegvallen van sociale verplichtingen. De redactie van Modern Myths had dan ook veel te lezen en te kijken. Wat waren daarbij onze toppers? Je leest het in deze Modern Myths Redactie Top 3 van 2022.

Nu Vicky onlangs tot onze avontuurlijke redactie is toegetreden, zijn we met zijn dertienen bij Modern Myths. Dat betekent dat er heel veel boeken en strips gelezen worden, bordspellen en games gespeeld en series en films gekeken. En nog kunnen we niet alles bijhouden wat er uitkomt. Toch publiceerden we ook vorig jaar vele recensies en achtergronden, interviews en verhalen, waar uiteraard een top 3 uit gedestilleerd moest worden.

In deze Modern Myths Redactie Top 3 van 2022 vind je, op alfabetische volgorde, de toppers van vorig jaar van André, Anouk, Daniel, Dirk, Jeroen, Joany, Roxan en Vicky. Beide Yvettes, Helmie, Silvia en Paul zijn druk met schrijven, lezen, werken of een combinatie daarvan. Desondanks is er dit jaar in de Top 3 een duidelijke winnaar. Knip met je vingers en lees mee:

Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

André

André van 't Hof - Modern MythsDe vraag om een top 3 te maken kan eigenlijk nooit als een verrassing komen rond de jaarwisseling. Toch blijkt maar weer dat het leven soms tussen de dingen komt die je het liefste doet; in mijn geval film kijken. Ik loop gruwelijk achter met films die afgelopen jaar uitgekomen zijn, waardoor een top 3 direct een stuk lastiger samen te stellen is. Toch heb ik een dappere poging gewaagd met wat ik gezien heb. Films als Mad God, Pearl en vele andere staan echter nog bovenaan mijn te kijken lijstje. Voor het gemak heb ik mij beperkt tot films die ik in 2022 gezien heb:

3. The Unbearable Weight of Massive Talent (Independent Films)
Een titel waar je helemaal niets mee kan. Maar als ik vertel dat het gaat over Nicholas Cage die zichzelf speelt en tegen een aanzienlijke betaling op bezoek gaat bij een verjaardagsfeestje van een superfan, is je interesse vast al gewekt. Uiteraard komen er ook kartels, CIA en over-the-top acteerprestaties voorbij.

The Unbearable Weight of Massive Talent - Independent Films

2. RRR (Netflix)
Rise! Roar! Revolt! is drie uur lang spektakel. Wel uit India, dus een dansje op zijn tijd moet je wel liggen. Het is een film uit het zuiden van India, maar kan zich meten met de Bollywoodfilms uit het Hindi Gebied.

Rise! Roar! Revolt! - Modern Myths Top 3 2022

1. Everything Everywhere All at Once (The Searchers)
Na het absurde debuut Swiss Army Man van Daniel Scheinert en Daniel Kwan (samen bekend als Daniels) komt hun tweede film met een geweldige mix van… eigenlijk alles. Dildo’s, knakworstvingers en wasberen zijn slechts een klein deel van wat de film brengt. En dat alles naast een geweldige Michelle Yeoh in misschien wel haar beste prestatie tot nu toe. Het multiversum op zijn best!

Everything Everywhere All at Once - The Searchers - Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

 Anouk

Anouk Volger2022 was een mooi jaar voor het fantasy-genre. Er kwamen genoeg series, films en boeken uit om me mee te vermaken. Toch ga ik een poging doen om mijn top 3 samen te stellen:

3. De Grote Zombie Show (Joeri Donsu – Brave New Books)
2022 was vooral een jaar met afrondingen van series. De ontdekking van de mens-serie van Frank van Dongen leek afgesloten te worden, maar krijgt toch nog een vervolg. En ook de Faerie-trilogie van Holly Black werd afgesloten. Maar wat mij vorig jaar het meest aangenaam verraste, was de Zombiewereld-trilogie van Joeri Donsu. Deze drie boeken heb ik echt verslonden. Mijn recensie van het eerste boek staat al online en de rest zal snel volgen.

De Grote Zombie Show - Joeri Donsu

2. Jurassic World: Dominion (Universal Pictures)
Ook op het gebied van films werden we weer aardig getrakteerd in 2022. Zowel de bioscopen als de streamingdiensten wisten de kijkers weer te vermaken. Voor mij staat wat films betreft helemaal bovenaan Jurassic World: Dominion. Als groot Jurassic-fan moest ik deze afsluiter wel zien. Waar anderen vrij negatief over de film waren, was ik juist zo blij als een kind. Het was een feest der herkenning met de oude cast en natuurlijk mijn grote vriend de T-Rex.

Jurassic World Dominion recensie - Modern Myths

1. Wednesday (Netflix)
Maar er kan er maar één de winnaar zijn. En voor mij was dat in 2022 toch echt Wednesday op Netflix. De donkere humor, de spanning, het hele verhaal van Wednesday en haar tijd op school; ik hou ervan. Natuurlijk kwam HBO met House of the Dragon, die ik zelf een beetje vond tegenvallen. En Prime Video probeerde het met The Rings of Power, die ik persoonlijk te politiek correct en frustrerend saai en voorspelbaar vond. Maar Wednesday wist mij echt te pakken. Helaas waren het maar acht afleveringen die ik op één dag weggekeken heb (je moet wat als je met griep geveld op de bank ligt). Dat is dan ook echt het enige minpuntje dat ik bij die serie kon vinden.

Jenna Ortega als Wednesday - Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

Modern Myths Redactie Top 3 van 2022 – Daniel

Daniel - Modern MythsNa een periode van veel lockdowns – we ontkomen er niet aan het te noemen – bleek 2022 hét moment te zijn voor nieuwe titels. De fantasyfestivals gingen door en boden een breed scala aan nieuwe titels en een verscheidenheid aan streamingsdiensten hebben maar één doel: jou als kijker behouden met nieuwe content. Elke week stapte je de bioscoop binnen voor een nieuwe film en de kans was groot dat het een superheldenkaskraker was of, verrassend genoeg, een horrorfilm.

Voor mijn top 3 dit jaar heb ik mezelf een beperking opgegeven. Ik heb eerst gekeken wat mijn top 1 was van een specifiek medium; wat was mijn favoriete bordspel, boek, film etc. Al deze “eentjes” hebben toen in een finaleronde gevochten om een plek in de top 3. Had ik dat niet gedaan, dan was de kans groot geweest dat ik drie films noemde of misschien een serie. Nu is het een lijst waar ik het (hoe kan het ook anders) volmondig mee eens ben, maar die me toch een beetje verbaasde:

3. Het weeshuis in de azuurblauwe zee (TJ Klune – Uitgeverij Volt)
Als eenendertig boeken strijden om hun plekje, dan moet je van goeden huize komen om te winnen. 2022 zat vol prachtige boeken, zoals Een lied voor Achilles van Madeline Miller en De groene bloem-trilogie van Floortje Zwigtman. Zelfs met Stephen King en Frank Herbert in de lijst, won Klunes boek het. Hoewel nog niet besproken op Modern Myths (wellicht binnenkort alsnog), staat Het weeshuis in de azuurblauwe zee op mijn nummer drie. Met een nieuw boek dat ook verscheen in 2022 – Het gefluister achter de deur – weet ik zeker dat TJ Klune ook in 2023 vast nog eens opduikt op mijn leeslijst.

Het boek gaat over Linus Baker die als maatschappelijk werker van het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren naar een afgelegen weeshuis wordt gestuurd om daar de boel te controleren. De kinderen zijn stuk voor stuk uniek en veroveren je hart (en ik houd niet eens van kinderen). De belangrijkste reden voor zijn bezoek is om te kijken hoe het de zesjarige Lucy vergaat: de vermeende antichrist… Het is boek is luchtig en hartverwarmend. Het wordt als een Young Adult weggezet, maar de hoofdrolspeler van middelbare leeftijd is perfectie voor iedereen die zich soms afvraagt of het gras ergens anders groener is.

Het Weeshuis in de Azuurblauwe Zee - TJ Klune

2. The Sandman (Netflix)
Als iemand die graag flink doorkijkt bij series ben ik er niet altijd als eerste bij om een nieuwe serie te zien. Mijn 2022 stond dan ook in het teken van series als The Walking Dead en Teen Wolf. Hoewel die eerste dit jaar zijn laatste seizoen genoot, scoort hij niet hoog in mijn serielijst. Van series waar ik wel direct aan begon, zoals The Rings of Power en House of the Dragon, heb ik genoten, maar ik mis dan toch het enthousiasme dat hun voorgangers mij gaven. Zelfs terugkeren naar oude bekenden als Willow of Wednesday van The Addams Family gaven niet de nostalgie voor een top 3. Uiteindelijk is The Sandman me het meest bijgebleven.

Neil Gaiman heeft een fantasie om jaloers op te zijn en titels als American Gods en Stardust staan hoog op mijn kijk- en/of leeslijst. Aan The Sandman, in zijn comic-vorm, kwam ik nooit toe. De serie gaf me dus eindelijk een kijkje in deze wereld en hij stelde niet teleur. De speciale effecten waren soms wat over de top, maar de personificaties van woorden, de verbindingen tussen mythes en legendes en de herkenbaarheid daarvan, zorgden ervoor dat ik naar elke aflevering uitkeek.

The Sandman recensie - Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

1. The Batman (Warner Bros)
Terugzoekend in alle films die ik in 2022 zag, was The Batman degene die er bovenuit springt. Als kind genoot ik van de Tim Burton-films en later heb ik me verdiept in de Arkham-spellen. Ben ik fan van Batman zelf? Nee, niet per se. Hij speelt een bijrol in een wereld vol kleurrijke slechteriken en helden die op de rand balanceren van goed en kwaad. In 2022 zag ik films die me prettig verrasten als Nightmare Alley, Bullet Train en Three Thousands Years of Longing. Naar Marvel-films keek ik ontzettend uit, maar ze voldoen meestal aan de verwachting en door alle series raak ik een beetje uitgeblust (toch een speciale shout-out naar Black Panther: Wakanda Forever). En Jurassic World: Dominion kon in mijn ogen niets verkeerds doen.

Waarom The Batman dan toch wint? Ik zag een verhaal dat ik kende van de spellen. Ik zag een Gotham dat zijn komische kant verloor en angstaanjagend reëel werd. Een Batman zonder ervaring, maar (godzijdank) ook zonder oorsprongsverhaal, want dat kennen we al. De ene bekende na de andere dook op in deze film en ieder moment was spannend. Ik had geen twijfel over Robert Pattinsons acteercapaciteiten en toch verbaasde hij me positief. En Zoë Kravitz was een heerlijk verleidelijke Catwoman. Top!

The Batman blu-ray recensie - Modern Myths

Dirk

Dirk - Modern MythsIn 2022 heb ik weer genoeg gelezen en gezien. Probeer daar maar eens een top 3 van te maken. Welke films, series of comics gaven mij nu echt een “wauw”-gevoel? Het zijn er gewoon te veel. In deze inleiding wil ik wel even een paar series vermelden, waarmee ik mij goed heb vermaakt. Allereerst de knotsgekke Peacemaker op HBO Max, dat zich met gemak kan meten aan het zooitje ongeregeld van The Boys op Prime Video. Op Disney+ vond ik Obi-Wan Kenobi erg goed, maar ik heb daar ook genoten van de verschillende Marvel-series. Het jaar heb ik afgesloten met een ijzersterk laatste seizoen van The Walking Dead.

Voor de top 3 beperk ik me dan toch echt tot (recente) films. Een aantal klassiekers die de lijst niet hebben gehaald zijn de western Il Grande Silenzio (1968) en de ultieme wraakfilm The Exterminator (1980), die ik dit jaar eindelijk op groot scherm kon bewonderen tijdens het BUT Film Festival in Breda. Geen enkele superheld heeft dit jaar mijn top 3 gehaald, zelfs niet Spider-Man: No Way Home. Welke films dan wel?

3. Speak No Evil (September Film)
De eerste film die een paar dagen bleef nabeuken in mijn hoofd was de Deense film Gæsterne, die in Nederland op Club Imagine werd vertoond onder de titel Speak No Evil. De Deense Bjørn, Louise en hun dochtertje Agnes ontmoeten tijdens hun vakantie in Toscane het Nederlandse gezin bestaande uit Patrick, Karin en zoontje Abel. Na de vakantie ontvangen Bjørn en Louise een uitnodiging van Patrick en Karin om een weekendje te komen logeren bij hen in Nederland. Wat begint als een vrolijke vakantiereünie, wordt steeds ongemakkelijker als blijkt dat de Nederlandse familie toch heel anders is als toen op vakantie.

Het is een verschrikkelijk naargeestige horrorfilm met een Nederlands tintje, vanwege het optreden van Fedja van Huêt en Karina Smulders. Na het zien van deze film kijk je voortaan wel uit om vakantievrienden te maken.

Speak No Evil recensie - Modern Myths 2

2. X (The Searchers)
Bij het zien van X dacht ik een aantal keer: “Waar zit ik naar te kijken?” Dat was een goed gevoel, want dat gebeurt niet vaak. En zeker niet bij een horror/slasher. Een groep vrienden reizen eind jaren 70 naar het platteland van Texas om daar de beste pornofilm ooit te maken. Een afgelegen boerderij van een ouder echtpaar lijkt de perfecte locatie.

Regisseur Ti West maakt een hommage aan de tijd waarin pulpcinema als “vintage porno” en “sleazy horror” nog gewoon in de bioscoop werd vertoond. De film lijkt veel op de Texas Chain Saw Massacre uit 1974, maar gaat een hele andere kant op. X is een uiterst sfeervol horror/drama met seks, bloed en een tikkeltje humor. Ik kijk ook uit naar de prequel van X: Pearl. Eveneens met Mia Goth in de hoofdrol.

Modern Myths Redactie Top 3 van 2022 - X

1. Piggy (Just Entertainment)
Op de eerste plaats komt de Spaanse film Cerdita, die onlangs op het Imagine Fantastic Film Festival werd vertoond. De film komt niet op de eerste plaats omdat ik hem samen met Jeroen heb gekeken, maar omdat het een van de weinige realistische horrorfilms is. Sara is een meisje dat vaak wordt gepest vanwege haar zwaarlijvigheid. Als ze getuige is dat een seriemoordenaar haar pestkoppen ontvoert, staat ze voor een duivels dilemma. Moet ze de politie inschakelen of haar treiteraars aan hun lot overlaten?

Vanwege het thema zet Piggy je aan het denken. Wat zou jij doen in een dergelijke situatie? Het realisme in de film sprak mij vooral aan. Piggy heeft een hele andere opzet dat de dertien-in-een-dozijn slashers, waarbij de slachtoffers uitsluitend voldoen aan het ideaalplaatje. Het uitstekende acteerwerk van Laura Galán en de subtiele humor in de film zorgen voor deze welverdiende eerste plaats.

Laura Galán - Piggy - Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

Jeroen

Jeroen - Modern MythsVoor mij was 2022 een goed jaar om eindelijk weer wat meer achter mijn beeldscherm vandaan te komen en niet de hele tijd in boeken en strips weggedoken te zitten. Op Imagine Film Festival was ik dagenlang onder de mensen en schouder-aan-schouder met het publiek tijdens Dutch Comic Con 2022 Winter Edition was voor mij het corona-kluizenaarsleven echt voorbij. Het fantastische genre is natuurlijk nog leuker als je dat niet altijd in je eentje hoeft te beleven. Maar wat zeker blijft, zijn de herinneringen aan mijn beste titels van vorig jaar: 

3. De Bobiversum-serie (Dennis E. Taylor – Iceberg Books)
Af en toe moet je iets nieuws proberen en toen uitgeverij Iceberg Books recensie-exemplaren aanbood van de Bobiversum-serie van de Canadese auteur Dennis E. Taylor, wist ik niet wat ik moest verwachten. In het eerste deel – Wij zijn legio (wij zijn Bob) – schrijft IT’er Bob Johansson zich in voor een cryoprogramma. Zijn brein zal na zijn dood ingevroren worden, om later in een nieuw lichaam weer verder te kunnen leven.

Maar als het zover is, blijkt Bob de kunstmatige intelligentie te zijn geworden in een sterrenschip dat zichzelf kan klonen en bewoonbare planeten in het sterrenstelsel moet opsporen. In de drie delen van de Bobiversum-serie blijkt Bob uit te groeien tot een ruimtegod waar het voortbestaan van onze aarde en vele andere planeten vanaf hangt. Deze alinea is te kort om alle avonturen, humor en speculatieve ideeën in de trilogie recht aan te doen. Kortom, snel zelf gaan lezen!

Bobiversum - Dennis E. Taylor - Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

2. Three Thousand Years of Longing (The Searchers)
Vorig jaar heb ik weer van bijzondere films genoten, waarvan sommige een lekker duister tintje hadden. Voor mij sprongen Lamb en Nightmare Alley eruit. Maar de film die me echt raakte en ik de komende jaren ook zeker vaker zal zien, is Three Thousand Years of Longing van Mad Max regisseur George Miller. De trailer van de film was ook in Mad Max-stijl, maar doet het verhaal geen eer aan. Er zitten zeker waanzinnige beelden in, maar het tempo is rustiger en het universele thema is gewoon “de liefde”.

Alles waar ik zelf van houd zit in deze film: mythologie, mooie verhalen, monsters en het gewone leven dat met bovennatuurlijke elementen spannender gemaakt wordt. En het helpt ook dat Miller scherpe humor in zijn film stopt, zonder zich druk te maken om wat tegenwoordig “correct” heet te zijn.

Three Thousand Years of Longing recensie - Modern Myths

1. Peacemaker (HBO Max)
Dat laatste geldt ook voor regisseur James Gunn. Ook hij heeft zijn eigen stijl en humor dat vaak op het randje is. Niet voor niets is een van mijn favoriete films – Guardians of the Galaxy – van zijn hand. Ik vond het dan ook vreselijk toen hij ontslagen werd bij Disney/Marvel (om foute humor) en naar Warner/DC ging. Zijn The Suicide Squad viel me wat tegen, maar de spin-off Peacemaker gaf me een stomp in mijn maag en liet me dubbel liggen (van het lachen). De ene na de andere aflevering weet te verbazen en het verhaal blijft tot op het einde goed.

Naast alle kolderieke humor is er ook zeker drama bij de personages en krijg je meer sympathie voor Christopher Smit – Peacemaker (John Cena). En het openingsdansje van de serie blijft geweldig en blijf ik kijken. Dus hoewel ik als Marvel-fan ook zeer genoten heb van Moon Knight op Disney+, wint Peacemaker de eerste plaats van mijn top 3! En nu maar hopen dat Gunn plek heeft voor een tweede seizoen in zijn nieuwe DC Universe plannen, nu hij daar de leiding heeft. De geruchtenmolen piept echter dat er een grote reboot gaande is…

Peacemaker recensie - Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

Modern Myths Redactie Top 3 van 2022 – Joany

Joany - Modern Myths3. Lily (Tom de Cock – Pelckmans)
Na de warmste jaarwisseling ooit in Nederland gemeten, denk ik graag terug aan mijn favoriete cli-fi (climate fiction) van vorig jaar. De dystopische Young Adult fantasy Lily van Tom de Cock weet een bijzonder ernstig beeld te schetsen van de mogelijke toekomst, zonder je met “climate depression” op te zadelen. Sterker nog, het verhaal geeft vooral hoop dat het ook anders kan, en dat vooral de jeugd daarin een sleutelrol kan spelen.

Lily - Tom de Cock

2. Pinocchio (Netflix)
Ik had nooit gedacht dat ik uit zou kijken naar (nóg een) Pinocchio-film, totdat ik hoorde dat Guillermo del Toro aan het roer zou staan. Del Toro vertelt in Pinocchio een volwassen verhaal voor kinderen en maakt daarbij gebruik van prachtige stopmotiontechnieken. De creatieve wereld – van het Italiaanse dorpje waar Pinocchio woont tot het circus en het hiernamaals – zijn vol fantasie vormgegeven. Het is een schitterende film om te zien, met een krachtige boodschap.

Modern Myths Redactie Top 3 van 2022 - De beste Pinocchio van 2022

1. House of the Dragon (HBO Max)
Hoe kon het ook anders dan dat House of the Dragon voor mij op nummer één staat? Het was fantastisch om samen met Helmie de première van de eerste aflevering te mogen meemaken en het seizoen dat daarop volgde was sterker dan ik had durven hopen. Prachtige sets en kostuums, geweldig acteerwerk en daarnaast ook nog eens een intrigerend plot en, natuurlijk: draken!

House of the Dragon recensie - Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

Roxan

Roxan - Modern MythsAan epische fantasy-series en -films was er in 2022 geen gebrek. Toch kies ik in mijn top drie niet voor de spectaculaire The Rings of Power, House of the Dragon of Avatar: The Way of Water – al vond ik deze allemaal zeker de moeite waard. Dit jaar ga ik echter voor duistere sprookjes en mythen en de macabere humor van Tim Burton.

3. Wednesday (Netflix)
Op de derde plaats zet ik het eerste seizoen van de tv-serie Wednesday. Sinds ik de Addams Family-films uit de jaren negentig voor het eerst zag, is de duistere humor hiervan altijd een favoriet van mij gebleven. De nieuwe Netflix-serie over het leven van Wednesday Addams als middelbare scholier, maakte mijn hoge verwachtingen meer dan waar en ik heb van elke aflevering genoten. Alleen krijg ik het liedje “Goo Goo Muck” van The Cramps helaas niet meer uit mijn hoofd. Nu maar hopen dat er snel een tweede seizoen komt.

Wednesday recensie - Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

2. Het Hart van de Heks (Genevieve Gornichec – Uitgeverij Orlando)
Op de tweede plaats staat voor mij het boek Het Hart van de Heks van Genevieve Gornichec. Het is een duister sprookje gebaseerd op Oudnoorse mythen en sagen. Met hier een keer niet de welbekende Noorse goden Odin, Loki of Thor in de hoofdrol. Het gaat over de machtige tovenares Angrboda, wiens kinderen Ragnarok zullen veroorzaken.

Een verhaal dus met een einde dat al voor je begint te lezen vast staat, maar dat toch verrassend en vernieuwend is. Het boek geeft een stem aan een fascinerende vrouwelijke hoofdpersoon die in de oorspronkelijke Oudnoorse Edda niet veel meer is dan de naam van de moeder van Loki’s monsterlijke kinderen. In Het Hart van de Heks is ze echter zo veel meer dan dat. Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van Noorse mythologie of sterke vrouwelijke heldinnen. Het Hart van de Heks was het debuut van schrijfster Genevieve Gornichec en ik hoop dat er nog veel van dit soort mooie boeken mogen volgen.

Het hart van de heks - Genevieve Gornichec

1. Three Thousand Years of Longing (The Searchers)
Sinds ik een klein meisje was, heb ik altijd van sprookjes en verhalen van over de hele wereld gehouden. Het is dan misschien ook niet verrassend dat mijn favoriet van 2022 de film Three Thousand Years of Longing is. Het is een prachtig duister sprookje voor volwassenen met in de hoofdrol Idris Elba als Djinn en Tilda Swinton als de vrouw die hem na eeuwen bevrijdt uit een glazen fles en daarvoor wordt beloond met drie wensen.

Maar iedereen weet dat je voorzichtig moet zijn met wat je wenst, omdat een onvoorzichtige wens al snel een vloek kan worden. Met deze prachtige film waan je je in de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. De film werd geïnspireerd door de verhalenbundel van schrijfster A.S. Byatt The Djinn in the Nightingale’s Eye. Als ik dan een beetje vals mag spelen in mijn top drie, raad ik je aan om ook dit boek te lezen als je van sprookjes voor volwassenen houdt. Geniet dan in het bijzonder van het verhaal The Story of the Eldest Princess.

Three Thousand Years of Longing

Vicky

Vicky Swers - Modern Myths3. Enola Holmes 2 (Netflix)
Toegegeven, ik heb beide Enola Holmesfilms na elkaar gekeken. De eerste stond al een tijdje op mijn nog-te-kijken-lijstje. En toen Netflix de tweede film promootte, dacht ik: “Kom, nu wordt het écht tijd!” En wat heb ik genoten!

Millie Bobby Brown schittert als de eigenzinnige Enola Holmes. Ze grijpt je aandacht en laat je niet meer los. De heerlijke dynamiek met de andere personages (Sherlock Holmes/Henry Cavill, Eudoria Holmes/Helena Bonham Carter en Tewkesbury/Louis Partridge) maakt Enola Holmes 2 af. De film weet wanneer het zichzelf niet te serieus moet nemen en wanneer het tijd is voor een emotionele lading. Beide aspecten zet Millie Bobby Brown overigens fantastisch neer. Het verhaal stipt belangrijke thema’s aan zonder dat het in een drama verandert. Kortom, Enola Holmes 2 is eigenzinnig en avontuurlijk, net zoals het hoofdpersonage. Ik heb me heerlijk vermaakt.

Enola Holmes 2 recensie - Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

2. Wednesday (Netflix)
Ik bingewatch niet vaak. Voor Wednesday maakte ik echter graag een uitzondering. Jenna Ortega treedt in de voetsporen van de iconische Christina Ricci (die overigens een bijrol heeft in de serie – hoe leuk is dat!). En hoe! Ortega schittert als de excentrieke Addams-dochter.

Vermits The Addams Family altijd draaide om de dynamiek tussen de familieleden, was ik erg nieuwsgierig naar hoe het personage het op zichzelf zou doen. Toegegeven, de relatie met Morticia Addams (Catherine Zeta-Jones) had ik graag anders gezien, maar ik apprecieer dat de serie met volle overtuiging hier wat mee doet. Mijn favoriete scènes zijn die met directrice Weems (Gwendoline Christie). Het personage is in elk opzicht een contrast met Wednesday. Dit zorgt voor een heerlijk samenspel. Dat er typische tienerdrama’s plaatsvinden vergeef ik de serie graag, omdat het geheel blijft kloppen. Esthetisch is de serie ook een plaatje. Tim Burton had duidelijk een visie en is hier voor de volle honderd procent voor gegaan.

Modern Myths Redactie Top 3 van 2022 - Wednesday Addams

1. Black Panther: Wakanda Forever (Marvel/Disney)
Black Panther: Wakanda Forever is met stip één van Marvels beste films. Het is een ontroerend eerbetoon aan Chadwick Boseman. Ik kende de acteur uiteraard niet persoonlijk, maar heb wel een vergelijkbaar verlies ervaren. Deze film raakt precies de juiste snaar. Tijdens de emotionele scènes kon je een speld horen vallen in de bioscoopzaal. Werkelijk kippenvelmomenten.

Tegelijkertijd weet de film ook te entertainen. In pure Marvel-stijl zijn er leuke grappen, op het juiste moment en zonder aan te slepen. Bovendien zijn de acteerprestaties van Letitia Wright (Shuri), Lupita Nyong’o (Nakia), Angela Bassett (Ramonda) en Danai Gurira (Okoye) van topniveau. Wakanda Forever moet iedereen gezien hebben!

Black Panther: Wakanda Forever recensie - Modern Myths

Modern Myths Redactie Top 3 van 2022 – Was het maar weer Wednesday

We kunnen er niet omheen: de grote klapper van vorig jaar was de serie Wednesday op Netflix. Tim Burtons visie op de puberteit van de dochter van de Addams Family raakt over de hele wereld de juiste snaar. Op TikTok doet iedereen het Wednesday-dansje en de serie breekt alle Netflix-kijkrecords. Niet gek voor een 64-jarige regisseur om zo weer terug in de spotlights te zijn! En nu maar wachten op Wednesday seizoen 2…

Ben jij het eens met onze keuzes? Mis je titels die we echt moesten noemen? Laat het ons weten in de comments of via social media en houdt ons ook in 2023 scherp. Dank voor het lezen! Volg ons op:

Facebook – Twitter – Instagram – YouTube – Nieuwsbrief 

Meer columns als Modern Myths Redactie Top 3 van 2022? Kijk in onze rubriek Columns! 

Modern Myths Redactie Top 3 van 2022: © 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney, HBO Max, Independent Films, Just Entertainment, Netflix, The Searchers, September Film, Universal Pictures, Warner Bros

Modern Myths Redactie Top 3 van 2022

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.